Page Nav

HIDE

Grid

GRID_STYLE
TRUE

CUSTOM HEADER

{fbt_classic_header}

Top Ad

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

latest

ΑΕΚ-Πανιώνιος: Στατιστικά, συμπτώσεις & παράξενες συγκυρίες

Γράφει ο Νίκος Τσιάπης... Με τεράστιο ενδιαφέρον από όλες τις απόψεις αναμένεται το απόγευμα του Σαββάτου το ντέρμπι μεταξύ της ΑΕΚ & ...

Γράφει ο Νίκος Τσιάπης...

Με τεράστιο ενδιαφέρον από όλες τις απόψεις αναμένεται το απόγευμα του Σαββάτου το ντέρμπι μεταξύ της ΑΕΚ & του Πανιωνίου στο Ολυμπιακό Στάδιο στα πλαίσια της 19ης αγωνιστικής του πρωταθλήματος.


Σίγουρα πρόκειται για πολύ σημαντικό ματς βαθμολογικά και για τις 2 ομάδες καθώς αφενός οι γηπεδούχοι επιθυμούν με νίκη να απομακρυνθούν όσο το ταχύτερο από την επικίνδυνη ζώνη του υποβιβασμού ενώ οι κυανέρυθροι θα προσπαθήσουν για το θετικό αποτέλεσμα με στόχο την αποφυγή της 11ης ήττας στα πρώτα 20 ματς, δηλαδή του αρνητικού ρεκόρ στη σύγχρονη ιστορία τους (βαθμολογικό σύστημα 3-1-0). Άξιο αναφοράς είναι πως οι 2 αντίπαλοι είναι οι μοναδικές ομάδες της φετινής Superleague που στις πρώτες 19 ''στροφές'' έχουν από 10 ήττες έκαστη, περισσότερες από οποιαδήποτε άλλη ομάδα του συνόλου των 16!

Έντονο στατιστικό ενδιαφέρον σε σχέση με τους κιτρινόμαυρους παρουσιάζει η φετινή εντός έδρας τους επίδοση που είναι η χειρότερη τους σε επίπεδο Superleague όπου σε 10 αγώνες έχουν 4 νίκες, 3 ισοπαλίες & 3 ήττες. Δεν είναι καθόλου τυχαίο πως τα τελευταία χρόνια η έδρα ήταν η δύναμη επί το πλείστον για την Ένωση που προβλημάτιζε κυρίως όταν έπαιζε μακριά από το ''Σπύρος Λούης''. Σε καμία εκ των προηγούμενων αγωνιστικών περιόδων της στη νεοσύστατη μορφή του πρωταθλήματος (2006 μέχρι και σήμερα) δεν είχε λιγότερες από 5 νίκες στα πρώτα 10 εντός έδρας της ματς!

Να σημειωθεί πως το Σάββατο οι 2 ''μονομάχοι'' προέρχονται αμφότεροι από νικηφόρα αποτελέσματα, κάτι που σπανίζει πριν τις μεταξύ τους αναμετρήσεις ανεξαρτήτου έδρας!

Μάλιστα,τελευταία φορά που συνέβη αυτό ήταν στα πλαίσια της 20ής αγωνιστικής της περιόδου 2007/2008 στον αγώνα του Ολυμπιακού Σταδίου όπου οι 2 ομάδες στην αμέσως προηγούμενη αγωνιστική επικράτησαν (και τότε αμφότερες εντός έδρας) επί των Λεβαδειακού με 3-0 & Απόλλων Καλαμαριάς με 2-1 αντίστοιχα!

Να τονίσουμε σ' αυτό το σημείο πως αφενός η ΑΕΚ τότε κέρδισε τον αντίπαλο που στο προηγούμενο ματς είχε επιβληθεί ως γηπεδούχος επί του Πανιωνίου (θυμίζουμε το Λεβαδειακός-Πανιώνιος 1-0 για την 17η αγωνιστική του 2007/2008) όπως συμβαίνει και τώρα με τον ΟΦΗ (!) , αφετέρου οι κυανέρυθροι πήραν τη νίκη αγχωτικά με το ίδιο σκορ όπως φέτος (2-1)! Ως γνωστόν, στο ματς εκείνο (της 20ής αγωνιστικής του 2007/2008) είχε επικρατήσει με 2-3 ο Ιστορικός, στο πιο πρόσφατο διπλό του επί της ΑΕΚ! Αναμφίβολα, πολύ θετική σύμπτωση υπέρ του Πανιωνίου ωστόσο η ''μοίρα'' παίζει κι άλλο ένα παιχνίδι που σε κάθε περίπτωση ευνοεί την ομάδα της Νέας Σμύρνης!

Όπως ενδεχομένως αρκετοί θυμούνται, η τεράστια αυτή εκτός έδρας επιτυχία των κυανερύθρων (2-3) έλαβε χώρα στις 3/2/2008, δηλαδή όπως και φέτος στο πρώτο Σαββατοκύριακο του Φεβρουαρίου! Μία ακόμη συγκυρία που συνδέεται άμεσα είναι πως την ίδια ημέρα αγωνίζονταν αντίπαλοι Παναθηναϊκός & Αστέρας Τρίπολης όπως συμβαίνει και στη τωρινή περίπτωση δηλαδή! Αν σε όλα αυτά προσθέσουμε και το ότι στο γήπεδο θα βρίσκεται και τώρα (όπως και τότε) ο Έβαλντ Λίνεν (έστω και στον αντίπαλο πάγκο) παρατηρούμε πως οι ευνοϊκές συμπτώσεις για τον Ιστορικό είναι αν μη τι άλλο αρκετές!

Στη συνολική προϊστορία μεταξύ των 2 ομάδων με γηπεδούχο την ''Ένωση'', η ΑΕΚ προηγείται με 43 νίκες έναντι 4 του Πανιωνίου ενώ 8 αγώνες δεν ανέδειξαν νικητή. Σ' αυτό το σημείο να επισημάνουμε πως η ομάδα της Νέας Σμύρνης έχει πετύχει τα 3 από τα 4 σχετικά διπλά της σε δίσεκτα ημερολογιακά έτη! Ειδικότερα, αναφερόμαστε στο μακρινό 1960, το 2004 & το 2008! Ακόμη όμως και η εκτός έδρας επιτυχία στις 29/12/1999 (0-1 στο πρώην γήπεδο της Νέας Φιλαδέλφειας με τέρμα του Ναλιτζή) προήλθε λίγες ώρες πριν από επίσης δίσεκτο έτος (2000)! Μία παράξενη χρονική (σε συνάρτηση με βαθμολογική συγκομιδή) ακολουθία που εμφανίζεται στην πρόσφατη προϊστορία των σχετικών αναμετρήσεων οφείλεται στο ότι από το καλοκαίρι του 1995 κι έπειτα η ΑΕΚ έχει αθροστικά 6 βαθμούς περισσότερους από τον Πανιώνιο σε όλες τις 4άδες αγώνων από τότε μέχρι σήμερα! Δηλαδή, στην 4άδα των αγώνων των περιόδων 1995/1996 έως και 1999/2000 με γηπεδούχους τους κιτρινόμαυρους, ο Ιστορικός έχει μία νίκη και 3 ήττες, δηλαδή 3 βαθμούς έναντι 9 των αντιπάλων.

Το ίδιο ακριβώς όπως γίνεται εύκολα κατανοητό επαναλαμβάνεται διαδοχικά σε όλες τις σχετικές 4άδες αγώνων (2000-2004,2004-2008,2008-2012)! Χαραστηριστικό πως στις 2 πρώτες 4άδες της παρένθεσης η σχετική βαθμολογία των 2 ομάδων είναι η ίδια με την πρώτη αναφορά (δηλαδή 9-3 βαθμοί υπέρ της ΑΕΚ) ενώ στην πιο πρόσφατη, η διαφορά των 6 βαθμών εις βάρους του Πανιωνίου παραμένει που έχει 2 βαθμούς (τις 2 ισοπαλίες που απέσπασε το 2009/2010 & το 2010/2011) έναντι 8 της ''Ένωσης''! Το προσεχές ματς θα ανοίξει την νέα 4άδα αγώνων μεταξύ των 2 ομάδων με φιλοξενούμενους τους κυανέρυθρους και αναμφισβήτητα θα παρουσιάσει ενδιαφέρον στο τέλος της σεζόν 2015/2016 (με την προϋπόθεση πως καμία εκ των 2 ομάδων δεν θα υποβιβαστεί μέχρι τότε) αν θα επαναληφθεί για 5η συνεχόμενη φορά το (σίγουρα περίεργο και ασυνήθιστο) επαναλαμβανόμενο βαθμολογικό +6 υπέρ της ΑΕΚ!

Επιπλέον, να τονιστεί πως η ομάδα της Νέας Σμύρνης ψάχνει στο ΟΑΚΑ τους πρώτους της εκτός έδρας βαθμούς για το 2013 και κατ' επέκταση την 4η εκτός έδρας φετινή της νίκη ή γενικότερα την πρώτη βαθμολογική συγκομιδή μετά από 3 μήνες και το διπλό στη Κομοτηνή με 1-2 επί του Πανθρακικού που παραμένει μέχρι σήμερα και το τελευταίο χρονικά θετικό αποτέλεσμα των κυανερύθρων όπου έχουν γνωρίσει για όλες τις διοργανώσεις 6 συνεχόμενες ήττες σε Περιστέρι, Τρίπολη, Ταύρο, Ξάνθη, Θεσσαλονίκη & Ηράκλειο, οι 5 εκ των οποίων μάλιστα με ένα τέρμα διαφορά! Άξιο αναφοράς χρίζει επίσης πως ο Πανιώνιος αγνοεί και την ισοπαλία αγωνιζόμενος μακριά από τη Νέα Σμύρνη από τις 4/12/2012 όταν και έμεινε στο 0-0 στη Λιβαδειά!

 Έκτοτε, σε όλες τις διοργανώσεις και σε σύνολο 21 αγώνων έχει γνωρίσει 5 νίκες & 16 ήττες. Εν τέλει, παρατηρείται ένα κοινό σημείο με την προηγούμενη εκτός έδρας ισοπαλία (4/12/2012) που ίσως αποτελέσει ενθαρρυντικό σημάδι να σπάσει το σερί των μη ισοπαλιών μακριά από τη Νέα Σμύρνη το Σάββατο στο Μαρούσι! Όπως και τότε, ο Ιστορικός θα αγωνιστεί ως φιλοξενούμενος μετά από εντός έδρας του νίκη με 2-1 σε δικαιολογημένα χαρακτηρισμένο από όλους ''αγώνα-τελικό'' όπως δηλαδή και το περσινό 2-1 επί του Άρη για την 11η αγωνιστική της Superleague 2011/2012 στη Νέα Σμύρνη όπου θυμίζουμε οι κυανέρυθροι αγνοούσαν το τρίποντο για 6 συνεχόμενες αγωνιστικές, κάτι παραμφερές με την τωρινή περίπτωση δηλαδή! Ίδωμεν προσεχώς!

Δεν υπάρχουν σχόλια