Γράφει ο Αλέξανδρος Προϊστορικός...
Γράφει ο Αλέξανδρος Προϊστορικός...
Ο ημιτελικός του CEV Challenge Cup Women φέρνει αντιμέτωπους τον Πανιώνιο και τον Παναθηναϊκό σε μια σπάνια ιστορική στιγμή: στην πρώτη ευρωπαϊκή συμμετοχή της ιστορίας του, ο Πανιώνιος βρίσκεται ήδη στα ημιτελικά, ενώ μία από τις δύο ομάδες έχει εξασφαλισμένη θέση στον τελικό και διεκδικεί να γίνει μόλις η δεύτερη ελληνική που κατακτά ευρωπαϊκό τίτλο, μετά τον Ολυμπιακό που κατέκτησε το Challenge Cup το 2018 (έχοντας άλλη μια συμμετοχή σε τελικό το 2017).
Ο Παναθηναϊκός, με περισσότερες από δέκα ευρωπαϊκές συμμετοχές την τελευταία εικοσαετία και κορυφαία στιγμή τον τελικό του CEV Cup το 2009, επιδιώκει τη δεύτερη ευρωπαϊκή παρουσία του σε τελικό, ενώ ο Πανιώνιος κυνηγά την απόλυτη υπέρβαση, προσθέτοντας το όνομά του ανεξίτηλα στην ιστορία του ελληνικού γυναικείου βόλεϊ και του ελληνικού αθλητισμού γενικότερα.
Οι δύο ομάδες έχουν ήδη αναμετρηθεί δύο φορές για την Volley League Γυναικών και είναι πολύ πιθανό να βρεθούν ξανά σε σειρά ημιτελικών ή τελικών στο ελληνικό πρωτάθλημα. Στα μεταξύ τους παιχνίδια, ο Παναθηναϊκός επικράτησε στο τάι-μπρέικ, μετά από μεγάλες μάχες που κρίθηκαν στις λεπτομέρειες και απέδειξαν ότι η απόσταση που τις χωρίζει είναι μικρή: σετ στην κόψη του ξυραφιού, εναλλαγές ρυθμού και πέμπτο σετ όπου η διαχείριση της πίεσης αποδεικνύεται καθοριστική. Όλα αυτά υπόσχονται δύο συναρπαστικές αναμετρήσεις, όπου η πρόκριση θα κριθεί στην ψυχραιμία των δύο ομάδων όταν η μπάλα «καίει».
Υπάρχουν τρία σημεία που αξίζει να προσέξει κανείς.
Πρώτον, η ποιότητα της πρώτης μπάλας. Τέλεια υποδοχή σημαίνει ιδανική πρώτη πάσα που η μπάλα φτάνει κοντά στο φιλέ και δίνει στην πασαδόρο όλες τις επιλογές - κέντρο, γρήγορο παιχνίδι στα άκρα, επίθεση από την πίσω ζώνη. Όταν το ποσοστό τέλειας υποδοχής πέφτει, η επίθεση περιορίζεται σε ψηλές, πιο προβλέψιμες μπάλες, που επιτρέπουν στο διπλό μπλοκ να οργανωθεί.
Στη Νέα Σμύρνη, με 25% τέλειες υποδοχές, το μπλοκ ισορρόπησε και το ματς κρίθηκε στις λεπτομέρειες. Στο Μετς, με 23%, ο Πανιώνιος διατήρησε όλο το επιθετικό του ρεπερτόριο και έφτασε ξανά το παιχνίδι στο όριο. Το ζητούμενο, λοιπόν, είναι το ποσοστό αυτό να διατηρηθεί πάνω από το 22-23%, το όριο που, βάσει των φετινών μεταξύ τους, κρατά το παιχνίδι ισορροπημένο.
Δεύτερον, η «δεύτερη μπάλα». Το transition, δηλαδή η επίθεση μετά από άμυνα ή μπλοκ, είναι συχνά ο πραγματικός δείκτης ελέγχου ενός αγώνα. Όταν ο Πανιώνιος τελειώνει αποτελεσματικά τη δεύτερη φάση, παίρνει ρυθμό και αυτοπεποίθηση. Όταν τη χάνει, δίνει εύκολους πόντους και ψυχολογία στον αντίπαλο.
Στα μεγάλα φετινά παιχνίδια είδαμε ότι με ποσοστό γύρω στο 46% απέναντι στον ΠΑΟΚ και 56% με τον Ολυμπιακό (!), η ομάδα επέβαλε τον ρυθμό της. Στο Μετς, όπου το transition κινήθηκε στο 37%, αλλά και στο Βαρίκας με 42%, το παιχνίδι κρίθηκε οριακά. Το 40% δεν φέρνει από μόνο του νίκες, δημιουργεί όμως τις προϋποθέσεις για να ελέγξει ο Πανιώνιος τον ρυθμό, ενώ με χαμηλότερο ποσοστό αναγκάζεται να κυνηγά.
Τρίτον, η εκκίνηση ενός πιθανού πέμπτου σετ. Σε προηγούμενη ανάλυση (Βόλεϊ Γυναικών: «Χαρίζει» όντως το πρώτο σετ;) είχαμε επισημάνει ότι ο Πανιώνιος συχνά χρειάζεται λίγο χρόνο για να βρει ρυθμό, ενώ ο Παναθηναϊκός μπαίνει με μεγαλύτερη ένταση. Στα δύο φετινά μεταξύ τους, ωστόσο, το πρώτο σετ δεν προδίκασε τίποτα: και οι δύο ομάδες μπήκαν επιβλητικά στο ένα από τα δύο παιχνίδια (25-16 ο ΠΑΟ στο Μετς, 25-17 ο Πανιώνιος στο Βαρίκας), και η πραγματική διαφορά έγινε στο τάι-μπρέικ.
Στο Μετς, το 5-2 και 10-4 στο πέμπτο σετ καθόρισαν τη ροή πριν προλάβει ο Πανιώνιος να αντιδράσει, ενώ στη Νέα Σμύρνη ο Παναθηναϊκός πήρε από νωρίς προβάδισμα και το διατήρησε μέχρι το 10-15. Αν η σειρά οδηγηθεί ξανά σε πέμπτο σετ, το πρώτο σερί 3-4 πόντων μπορεί να αποδειχθεί μισή πρόκριση.
Σε μια σειρά όπου η απόσταση είναι μικρή και το περιθώριο λάθους ακόμα μικρότερο, οι λεπτομέρειες θα κάνουν τη διαφορά. Ο Πανιώνιος παίζει πλέον στο υψηλότερο επίπεδο κι έχει αποδείξει ότι διαθέτει τα αγωνιστικά και πνευματικά εφόδια για να φτάσει ως το τέλος. Αν στα κρίσιμα σημεία κρατήσει καθαρό μυαλό, η ιστορία μπορεί να γραφτεί με Κυανέρυθρα χρώματα.
Εμπρός, Ιστορικέ!

Σωστή για άλλη μια φορά η ανάλυση.
ΑπάντησηΔιαγραφήΕίναι όμως και θέμα προσωπικοτήτων.
Να σταματήσουμε την πολύ ανεβασμένη Μπένετ και την σταθερή Γουάιτ.
Να ξεπεράσει η Ραχίμοβα το κακό φεγγάρι (?) που είχε στους 2 τελευταίους αγώνες.
Το παιχνίδι - διαφήμιση για το ελληνικό γυναικείο βόλλεϋ - θα το πάρει η ομάδα που το θέλει πιο πολύ.