Page Nav

HIDE

Grid

GRID_STYLE
TRUE

CUSTOM HEADER

{fbt_classic_header}

Top Ad

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

latest

Ελεύθερη είσοδος... στο θέαμα πριν από 28 χρόνια! (video)

Του Ευάνθη Γκόγκουλη... Ήταν σαν σήμερα, 2 Απριλίου 1989, όταν συνέβη ένα γεγονός πρωτοφανές στην ιστορία του Πανιωνίου, αλλά και της Α&#...

Του Ευάνθη Γκόγκουλη...

Ήταν σαν σήμερα, 2 Απριλίου 1989, όταν συνέβη ένα γεγονός πρωτοφανές στην ιστορία του Πανιωνίου, αλλά και της Α' Εθνικής. Ο αγώνας με τον Εθνικό στη Νέα Σμύρνη διεξήχθη με ελεύθερη είσοδο για το κοινό, επειδή η ΠΑΕ δεν κατάφερε να σφραγίσει εισιτήρια, λόγω χρέους προς την Εφορία!

Η κατάσταση θύμιζε απέραντο... φρενοκομείο και σίγουρα δεν θα ήταν βιώσιμη σήμερα, με τα πιο αυστηρά δεδομένα που έχει επιβάλει η ΟΥΕΦΑ στις ομοσπονδίες γύρω από τα οικονομικά ζητήματα. Ο μεγαλομέτοχος της ΠΑΕ, Αβραάμ Μοβσεσιάν, είχε παραδώσει την προεδρία στον Γιώργο Γιοβά λίγο αφότου ξέσπασε το περιβόητο σκάνδαλο Κοσκωτά. Κάτι που ασφαλώς δεν ήταν τυχαίο, μια και όλοι είχαν μάθει πια τη στενή σχέση του αρμένικης καταγωγής επιχειρηματία με τον μεγαλοαπατεώνα πρόεδρο της ΠΑΕ Ολυμπιακός. Δυστυχώς, όμως, η δίνη στην οποία είχε περιέλθει ο Πανιώνιος μετά την υπόθεση του Μιχάλη Σταματελάτου, έκανε τον Μοβσεσιάν να εμφανιστεί σχεδόν σαν... σωτήρας στη Νέα Σμύρνη, στις αρχές του '88.

Η αλήθεια, πάντως, είναι ότι όσο υπήρχε ο Μοβσεσιάν, υπήρχαν και χρήματα για να λειτουργεί η ομάδα. Όταν εξαφανίστηκε, δεν υπήρχε δεκάρα τσακιστή ούτε για τα βασικά. Κάπως έτσι έφτασε η στιγμή που η Εφορία έπαψε να κάνει τα στραβά μάτια για τα χρήματα που της οφείλονταν και έστειλε τελεσίγραφο: «Ή πληρώνετε τα 5 εκατ. δρχ. που χρωστάτε ή δεν σφραγίζουμε τα εισιτήρια του αγώνα με τον Εθνικό». Η διοίκηση Γιοβά δεν έδειξε να πτοείται. Υποστήριξε ότι το χρέος ήταν μόλις 2,4 εκατ. δρχ. και κατηγορούσε το κράτος... για εμπαιγμό. Ασχέτως αν δεν είχε να πληρώσει ούτε το μισό ποσό, το οποίο ισχυριζόταν ότι χρωστούσε.

Ουσιαστικά η τότε διοίκηση δεν έκανε τίποτα για να αποτρέψει τον εξευτελισμό, ο οποίος έγινε ακόμα μεγαλύτερος με την ανακοίνωση που δημοσιεύτηκε στις εφημερίδες την ημέρα του αγώνα και με την οποία έκανε γνωστό ότι η είσοδος θα ήταν ελεύθερη σε όλους, «πλην υπουργών, γενικών γραμματέων υπουργείων, γενικών διευθυντών και λοιπών που έχουν σχέση με τα υπουργεία, προς αποφυγή επεισοδίων»! Πριν την έναρξη του αγώνα, μάλιστα, απειλήθηκαν επεισόδια κατά του Γιοβά από ορισμένους οπαδούς (προφανώς όλους όσοι... τον αναγνώριζαν φυσιογνωμικά!) επειδή εμφανίστηκε στο γήπεδο με ύφος χιλίων καρδιναλίων.

«Μα ποιος είναι, τέλος πάντων, ο πρόεδρος του Πανιωνίου;», αναρωτήθηκε φωναχτά, κάποια στιγμή στα αποδυτήρια, ο επικεφαλής της αστυνομικής δύναμης, ο οποίος αναζητούσε κάποιον υπεύθυνο από την ΠΑΕ για διευκρινίσεις γύρω από διδικαστικά ζητήματα. «Κάποιος Γιοβάς, που λέει ότι είναι πρόεδρος, κύριε διοικητά», τού απάντησε κάποιος υφιστάμενός του, αποτυπώνοντας την πραγματικότητα! Απόδειξη για την πλήρη ανυπαρξία της τότε διοίκησης είναι και η ταλαιπωρία που υπέστησαν οι παίκτες και το τεχνικό επιτελείο για να αποδεσμευτούν από το ξενοδοχείο στο οποίο είχαν καταλύσει το προηγούμενο βράδυ, μια και δεν είχαν κοντά τους ούτε έναν συνοδό για να πληρώσει τον λογαριασμό!

Παρ' όλα αυτά, οι παίκτες του Πανιωνίου έκαναν το χρέος τους και νίκησαν τον Εθνικό με 3-1, εξασφαλίζοντας ουσιαστικά την παραμονή τους στην κατηγορία -για την οποία δεν ένιωθαν πια καθόλου σίγουροι οι Πειραιώτες. Ο ένας πρωταγωνιστής της νίκης ήταν ο ομογενής από το Βέλγιο επιθετικός, Θόδωρος Ζάκκας, ο οποίος σημείωσε χατ τρικ (11', 21', 65') και ο άλλος ο διεθνής τερματοφύλακας, Θεολόγης Παπαδόπουλος, ο οποίος απέκρουσε δύο πέναλτι μέσα σε τρία λεπτά! Ο Παπαδόπουλος είπε «όχι» στον Μάρεκ Χοϊνάτσκι στο 55' και στον Δημήτρη Γεωργάρα στο 58', διατηρώντας το 2-0 υπέρ του Πανιωνίου που θα μπορούσε να είχε γίνει 3-0 από το 53', αν ο γκολκίπερ του Εθνικού, Δημήτρης Δοξάκης, δεν είχε αποκρούσε κι αυτός πέναλτι του Θωμά Μαύρου! Πλούσιο ήταν, λοιπόν, το μενού για τους 9.000 νόμιμους τζαμπατζήδες της Νέας Σμύρνης, αρκετά περισσότερους από τη συνήθη προσέλευση της εποχής σε τέτοιου βεληνεκούς παιχνίδια.

Επόμενος στόχος του Πανιωνίου δεν ήταν να βρει χρήματα για να σφραγίσει εισιτήρια (το σκηνικό της δωρεάν εισόδου επαναλήφθηκε και στον επόμενο εντός έδρας αγώνα με τη Δόξα Δράμας), αλλά... ο τελικός του Κυπέλλου! Η μοίρα του Πανιωνίου που τον θέλει να διακρίνεται στον δεύτερο τη τάξει θεσμό όταν αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα επιβίωσης επαληθεύτηκε και τότε. Παρά τις παρανοϊκές καταστάσεις που βίωναν οι παίκτες του σπουδαίου Σουηδού τεχνικού, Μπο Γιόχανσον (ο οποίος εννιά χρόνια αργότερα θα οδηγούσε την Εθνική Δανίας στους «8» του Μουντιάλ), απέκλεισαν τη Λάρισα με το 0-0 που απέσπασαν στο Αλκαζάρ, στις 10 Απριλίου (2-0 το πρώτο ματς) και πήραν το «εισιτήριο» για τον τελικό, όπου θα αντιμετώπιζαν τον Παναθηναϊκό.

ΠΑΝΙΩΝΙΟΣ - ΕΘΝΙΚΟΣ 3-1 (11’, 21’, 65’ Ζάκκας/86’ Κοτίδης)

ΠΑΝΙΩΝΙΟΣ (Μπο Γιόχανσον): Παπαδόπουλος, Τζανετής, Χατζημωϋσιάδης, Μπερσεμί (46’ Κοπιτσής), Κουτρόπουλος, Καναράς, Μαραγκός, Βασιλάκος (81’ Γρηγορίου), Παπαπαναγής, Μαύρος, Ζάκκας.

ΕΘΝΙΚΟΣ (Πετρ Πάκερτ): Δοξάκης, Λυρής, Μανωλάς, Αντωνόπουλος, Γεωργάρας, Χαλκίδης, Χοϊνάτσκι, Παπαχρήστου, Παπούλιας (52’ Ξάνθης), Κοτίδης, Μπατίστα.

Το βίντεο


Δεν υπάρχουν σχόλια