Page Nav

HIDE

Grid

GRID_STYLE
TRUE

CUSTOM HEADER

{fbt_classic_header}

Top Ad

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

latest

Πανιώνιος-ΠΑΣ Γιάννινα: Στατιστικά, συμπτώσεις & παράξενες συγκυρίες

Του Νίκου Τσιάπη... Το απόγευμα της Κυριακής (17.15), ο Πανιώνιος υποδέχεται τον ΠΑΣ Γιάννινα στα πλαίσια της 25ης ''στροφής...

Του Νίκου Τσιάπη...

Το απόγευμα της Κυριακής (17.15), ο Πανιώνιος υποδέχεται τον ΠΑΣ Γιάννινα στα πλαίσια της 25ης ''στροφής'' της Superleague 2013/2014.

Σε κάθε περίπτωση, αποκλειστικός στόχος των γηπεδούχων είναι η επιστροφή στα τρίποντα μετά την 20ή αγωνιστική και το 2-0 επί του ΠΑΟΚ που παραμένει μέχρι και σήμερα, η μοναδική τους νίκη εντός του 2014 σε επίπεδο πρωταθλήματος. Οι φιλοξενούμενοι που στοχεύουν να δώσουν συνέχεια στα θετικά τους αποτελέσματα, ''κατεβαίνουν'' στη Νέα Σμύρνη προερχόμενοι από 3 συνεχόμενες νίκες, κάτι που συμβαίνει για πρώτη φορά πριν τις μεταξύ τους αναμετρήσεις ανεξαρτήτου έδρας.

Αναμφίβολα, ο αγώνας είναι αποφασιστικής σημασίας για τους κυανέρυθρους οι οποίοι εμφανίζουν για 3η φορά τη φετινή σεζόν μέσο όρο 1.00 βαθμό ανά αγώνα, κάτι που έχει επαναληφθεί άλλες 2 φορές, δηλαδή μετά το πέρας της 1ης & της 6ης αγωνιστικής. Από την πλευρά τους οι Ηπειρώτες θα ψάξουν το θετικό αποτέλεσμα στη Νέα Σμύρνη που εφόσον έρθει, θα είναι και το πρώτο τους στην πρωτεύουσα τη φετινή σεζόν καθώς μέχρι στιγμής έχουν γνωρίσει 4 ήττες σε ισάριθμες επισκέψεις.

Μεταξύ άλλων παρατηρείται ένα αρκετά ενδιαφέρον και πολυδιάστατο στατιστικό στοιχείο που είναι άκρως ενθαρρυντικό σε συγκυριακό τουλάχιστον επίπεδο για τον Ιστορικό εν όψει της Κυριακάτικης συνάντησης με τον ''Άγιαξ της Ηπείρου''.

Είναι γεγονός ότι έχει σημειώσει μέχρι στιγμής 1 νίκη, 1 ισοπαλία & 5 ήττες στον δεύτερο γύρο του φετινού πρωταθλήματος. Να σημειωθεί ότι αυτό το ρεκόρ (1-1-5) έχει επαναληφθεί άλλες 2 φορές στην πρώτη επτάδα αγωνιστικών την τελευταία πενταετία. Η αναφορά γίνεται για τον πρώτο γύρο της περιόδου 2010/2011 όταν και για την 8η αγωνιστική επιβλήθηκε με 1-0 επί της ΑΕΚ στη Νέα Σμύρνη & για τον δεύτερο γύρο της περσινής σεζόν όταν και για την 23η αγωνιστική (8η του δευτέρου γύρου) έκαμψε το εμπόδιο του Πανθρακικού με 2-0 και πάλι εντός έδρας.

Πέραν των ανωτέρω, θα επισημάνουμε και ορισμένα ακόμα στοιχεία που κάνουν τη σύμπτωση πολλαπλή. Μην ξεχνάμε ότι αμέσως πριν τις 2 προαναφερθείσες νικηφόρες αναμετρήσεις, υπήρξε αλλαγή προπονητή στην ομάδα, κάτι που επαναλαμβάνεται και στη τωρινή περίπτωση μετά την απομάκρυνση του Κωνσταντίνου Παναγόπουλου από τον κυανέρυθρο πάγκο!

Επιπλέον, δεν είναι τυχαίο ότι αμφότεροι οι αντίπαλοι στις προηγούμενες περιπτώσεις προέρχονταν από θετικά αποτέλεσματα πριν επισκεφτούν τη Νέα Σμύρνη και μάλιστα και στις 3 περιπτώσεις από τουλάχιστον 2 συνεχόμενους αήττητους αγώνες ενώ παράλληλα οι κυανέρυθροι ''κατέβαιναν'' και στα 3 αυτά παιχνίδια προερχόμενοι από 3 συνεχόμενες ήττες σε επίπεδο πρωταθλήματος.

Σ' αυτό το σημείο, θα πραγματοποιηθεί και τριπλή στατιστική σύνδεση ανά ζευγάρια περιπτώσεων. Στην πρώτη περίπτωση, συνδέονται η 8η αγωνιστική του πρώτου γύρου του 2010/2011 με την 8η του δευτέρου γύρου του 2012/2013, όπου όπως αναφέραμε και στο αντίστοιχο περσινό άρθρο εν όψει της τότε εντός έδρας αναμέτρησης με τον Πανθρακικό, ο Πανιώνιος προερχόταν και τις 2 φορές από εκτός έδρας ήττες από νησιωτικούς κυανέρυθρους αντιπάλους με ανατροπή αποτελέσματος (3-1 από Διαγόρα Ρόδου για το κύπελλο το 2010/2011 & 2-1 από την Κέρκυρα για την περσινή Superleague).

Στη δεύτερη περίπτωση, δυνδέονται η 8η αγωνιστική του πρώτου γύρου της περιόδου 2010/2011 με την τωρινή κατάσταση, όπου παρατηρούνται 2 κοινά χαρακτηριστικά. Πέραν της αλλαγής προπονητή που όπως τονίσαμε υπήρξε και στις 3 περιπτώσεις, μην ξεχνάμε ότι τόσο κατά την διάρκεια του πρώτου γύρου του 2010/2011 όσο και του δευτέρου γύρου του 2013/2014, οι Νεοσμυρνιώτες γνώρισαν εντός έδρας ήττες από τον Εργοτέλη με το ίδιο σκορ μάλιστα (0-1), συμπτωματικά στο αμέσως προηγούμενο εντός έδρας ματς πριν την τότε 8η αγωνιστική και την αντίστοιχη σημερινή. Ακόμα, προέρχονταν από εκτός έδρας ήττες στη Θεσσαλονίκη σε επίπεδο πρωταθλήματος. Ειδικότερα, με 3-1 από τον ΠΑΟΚ στη Τούμπα στα πλαίσια της 7ης αγωνιστικής του 2010/2011 και με 1-0 από τον Άρη στο Χαριλάου την προηγούμενη Δευτέρα.

Στην τρίτη περίπτωση όπου πραγματοποιείται η στατιστική σύνδεση της περσινής με την φετινή 8η αγωνιστική των αντίστοιχων δεύτερων γύρων, το κοινό στοιχείο είναι ότι ο Πανιώνιος προέρχεται από εκτός έδρας ήττες από τους ουραγούς του βαθμολογικού πίνακα (Κέρκυρα 2-1 πέρσι, Άρης 1-0 φέτος), με τις οποίες ήττες μάλιστα γίνονται οι πρώτες ομάδες που τον αναγκάζουν να υποπέσει σε 2 ήττες από τον ίδιο αντίπαλο την ίδια αγωνιστική περίοδο (εντός-εκτός)! Το απίστευτο όμως της υπόθεσης είναι πολύ πιθανό να επαληθευτεί πλέον στην 8η αγωνιστική των αντίστοιχων δεύτερων γύρων, όπου σε περίπτωση επιρκάτησης του επί του ΠΑΣ Γιάννινα, θα είναι ο πρώτος αντίπαλος εναντίον του οποίου θα έχει φτάσει τους 6 βαθμούς με 2 νίκες την ίδια σεζόν, εντός και εκτός έδρας. Ακριβώς δηλαδή ότι συνέβη εναντίον του Πανθρακικού που έγινε η πρώτη χρονικά (και μοναδική τελικά) ομάδα της Superleague 2012/2013 που ηττήθηκε ''μέσα-έξω'' από τον Ιστορικό!

Ο Γιάννης Πετράκης θα αντιμετωπίσει για 3η φορά τον Ιστορικό ενώ θα επισκεφτεί για πρώτη φορά τη Νέα Σμύρνη ως αντίπαλος προπονητής. Συμπτωματικά, το ίδιο συνέβη και στις 2 προαναφερθείσες αντίστοιχες περιπτώσεις. Συγκεκριμένα, επρόκειτο για την πρώτη επίσκεψη στη πλατεία τόσο του Χιμένεθ ως τεχνικού της ΑΕΚ στις 30/10/2010 όσο και του Παύλου Δερμιτζάκη ως τεχνικού του Πανθρακικού στις 24/2/2013!

Ένα ακόμη ενδιαφέρον στατιστικό αναφορικά με τους προπονητές του Πανιωνίου που αποτέλεσαν παρελθόν ακριβώς πριν από αυτές τις αναμετρήσεις, σχετίζεται σε άμεσο βαθμό με τις ουκ ολίγες ήττες που κατέγραψαν αναλογικά με το συνολικό αριθμό αγώνων τους στο πάγκο της ομάδας. Δεν είναι τυχαίο ότι ήταν οι 3 προπονητές με τις περισσότερες κατ' αναλογίαν ήττες σε επίσημους αγώνες από τότε που καθιερώθηκε το βαθμολογικό σύστημα 3-1-0 στο χώρο του αθλήματος. Ο λόγος για τον Σουηδό Μίκαελ Στόρε με 6 ήττες σε 8 ματς (ποσοστό αποτυχίας 75%), τον Δημήτρη Ελευθερόπουλο με 14 ήττες σε 24 ματς (ποσοστό αποτυχίας 58,33%) & τον Κωνσταντίνο Παναγόπουλο με 9 ήττες σε 13 ματς (ποσοστό αποτυχίας 69,23%).

Όπως εύκολα γίνεται κατανοητό, οι επαναλαμβανόμενες συμτπώσεις και οι ''διαβολικές'' συγκυρίες γύρω από την Κυριακάτικη αναμέτρηση με του Ηπειρώτες που ακολουθεί είναι πολλές, ωστόσο οι περισσότερες συνδέονται μεταξύ τους κατά παράξενο τρόπο και καταλήγουν στο ενθαρρυντικό στατιστικό συμπέρασμα πως εφόσον ολοκληρωθούν και στην τωρινή περίπτωση μέχρι το τελικό τους στάδιο, ο Ιστορικός θα φτάσει στην κατάκτηση των 3 βαθμών που αποτελεί ούτως η άλλως μονόδρομο.

Εν τέλει, στη συνολική προϊστορία μεταξύ των 2 ομάδων στη Νέα Σμύρνη, η κυριαρχία του Πανιωνίου έναντι του ΠΑΣ Γιάννινα είναι καθολική. Πως να μην ισχύει αυτό όταν σε 20 αναμετρήσεις έχει φτάσει σε 13 νίκες, 6 ματς έληξαν ισόπαλα ενώ να σημειωθεί πως οι ''παγουράδες'' πέτυχαν το πρώτο τους διπλό έναντι των κυανέρυθρων την περσινή αγωνιστική περίοδο (0-1).

Δεν υπάρχουν σχόλια