Page Nav

HIDE

Grid

GRID_STYLE
TRUE

CUSTOM HEADER

{fbt_classic_header}

Top Ad

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

latest

Μπόμπαν Γιάνκοβιτς: Η τραγική ιστορία που σημάδεψε το Αρτάκης (photos, video)

Μιας και γκρεμίζεται το κλειστό της Αρτάκης και η ομάδα πηγαίνει στο Φάληρο και πιο συγκεκριμένα στο κλειστό της Σοφίας Μπεφόν. Μιας κα...

Μιας και γκρεμίζεται το κλειστό της Αρτάκης και η ομάδα πηγαίνει στο Φάληρο και πιο συγκεκριμένα στο κλειστό της Σοφίας Μπεφόν.

Μιας και η ομάδα και οι φίλοι του Ιστορικού έχουν ζήσει πολύ όμορφες και γλυκόπικρες στιγμές, όπως και εμείς στα panionianea.gr με τις ανταποκρίσεις, το πρόσφατο αφιέρωμα που κάναμε με τους φίλους που μας μίλησαν στην κάμερα του panionianea.gr (Το αντίο των φίλων του Πανιωνίου στο θρυλικό Αρτάκης web tv panionianea.gr).

Πάμε να κάνουμε ένα ταξίδι στον χρόνο και να θυμηθούμε μια στιγμή που συγκλόνισε, όχι μόνο την οικογένεια του Πανιωνίου, αλλά ολόκληρη την Ελλάδα.

Πάμε να θυμηθούμε τον αγώνα μπάσκετ του Πανιωνίου με τον Παναθηναϊκό τον Απρίλιο του 93, πριν από 26 χρόνια μάλλον, όπου δυστυχώς οι φίλοι του Ιστορικού, οι φίλοι της καλαθοσφαίρισης τον θυμούνται για έναν τραγικό λόγο. Για το μοιραίο χτύπημα του θρυλικού Μπόμπαν Γιάνκοβιτς στην μπασκέτα, το οποίο άφησε άφωνο και σε κατάσταση σοκ το κοινό και άλλαξε τη ζωή του καλαθοσφαιριστή για πάντα.

Ο Μπόμπαν Γιάνκοβιτς γεννήθηκε στις 15 Δεκεμβρίου του 1963, στην Σερβία και το όνομα του ήταν Σλόμπονταν, άσχετα αν τελικά έκανε καριέρα ως Μπόμπαν. Τα πρώτα του μπασκετικά βήματα τα έκανε στον Ερυθρό Αστέρα, όπου βρέθηκε το 1980. Σε ηλικία 17 ετών έδειξε το μεγάλο του ταλέντο και έγινε αναπόσπαστο μέλος της σέρβικης ομάδας. Τη σεζόν 1990-91 αγωνίστηκε στη Βοϊβοντίνα και την επόμενη σεζόν ο μέντοράς του, Βλάντο Τζούροβιτς, τον έπεισε να τον ακολουθήσει στον Πανιώνιο.

Το καλοκαίρι του 1992 πήρε την απόφαση να παίξει στην Ευρώπη και στην κυανέρυθρη ομάδα.
Όπου κατάφερε και έγινε ένας από τους πιο αγαπητούς παίκτες που πέρασαν ποτέ από το Ελληνικό πρωτάθλημα και συνέδεσε τη ζωή του με τον Ιστορικό, έστω και αν δεν πρόλαβε να παίξει για πολύ με την κυανέρυθρη φανέλα. Αξίζει να σημειωθεί ότι τη σεζόν 1992-93 είχε συμπαίκτες τους Φάνη Χριστοδούλου, Κρις Χουγκάζ, Γιώργο Μποσγανά, Γιώργο Γάσπαρη και προπονητή τον Βλάντο Τζούροβιτς.

Εκείνος ο αγώνας ήταν μοιραίος για τον παίκτη με ένα αναπάντεχο δραματικό φινάλε. Στο κλειστό της Αρτάκης, το ματς βρισκόταν στο 32ο λεπτό. Η ομάδα του Ιστορικού ήταν στην επίθεση, ο Γιάνκοβιτς χρεώθηκε ένα άδικο επιθετικό φάουλ (το 5ο του στον αγώνα) πάνω στον Αλβέρτη. Λίγα δευτερόλεπτα αργότερα μη μπορώντας να συγκρατήσει νεύρα, απογοήτευση και θυμό για το φάουλ του, χτύπησε δυνατά το κεφάλι του στην μπασκέτα. Ακαριαία σωριάστηκε στο παρκέ.

Το πρωτοσέλιδα της εποχής ακόμα και σήμερα κόβουν την ανάσα...


Ήταν η στιγμή που σόκαρε τους φιλάθλους που έβλεπαν μέσα στο γήπεδο ή από την τηλεόραση τον αγώνα, και άλλαξε για πάντα τη ζωή του Γιάνκοβιτς. Λίγο αργότερα άρχισε να μη νιώθει τα χέρια και τα πόδια του, ενώ διακομίστηκε στο νοσοκομείο, όμως τίποτα δεν μπορούσε να αναστρέψει την κατάσταση. Είχε παραλύσει από τη μέση και κάτω και καθηλώθηκε σε αναπηρικό καροτσάκι μέχρι το τέλος της ζωής του.


Η οικογένεια του Πανιωνίου δεν τον ξέχασε ποτέ. Μάλιστα η φανέλα του ήταν πάντα δίπλα στην φανέλα του Φάνη Χριστοδούλου και κοσμούσαν μαζί το γήπεδο, ενώ πάντα την τραγική εκείνη ημέρα όλοι οι φίλαθλοι άφηναν πάντα λουλούδια στην μπασκέτα που έγινε το συμβάν. Πληροφορίες λένε ότι το νέο γήπεδο στην Αρτάκης θα ονομαστεί Μπόμπαν Γιάνκοβιτς.

Εμείς πάντα στα panionianea.gr κάνουμε και θα κάνουμε αφιερώματα σε ανθρώπους όπου σημάδεψαν την πορεία του Ιστορικού 129 χρόνια...

Επιμέλεια : Σπύρος Καλαματιανός

Δεν υπάρχουν σχόλια