Page Nav

HIDE

Grid

GRID_STYLE
TRUE

CUSTOM HEADER

{fbt_classic_header}

Top Ad

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

latest

Αήττητος στο Κύπελλο με την Καλαμαριά

Γράφει ο Θοδωρής Μπελίτσος... Συνεχίζουμε το αφιέρωμα στους παρελθόντες αγώνες του Πανιωνίου στο Κύπελλο Ελλάδος με τους φετινούς αντι...

Γράφει ο Θοδωρής Μπελίτσος...

Συνεχίζουμε το αφιέρωμα στους παρελθόντες αγώνες του Πανιωνίου στο Κύπελλο Ελλάδος με τους φετινούς αντιπάλους του.

Με την Καλαμαριά: έξι προκρίσεις, χωρίς ήττα.
Για έβδομη φορά ο Πανιώνιος βρίσκεται αντίπαλος στο Κύπελλο με την Καλαμαριά αλλά είναι η πρώτη από τότε που οι «Πόντιοι» φέρουν το όνομα «Απόλλων Πόντου». Η πρώτη-πρώτη μεταξύ τους αναμέτρηση συνέβη στο μακρινό 1952-53 και η πιο πρόσφατη πριν από πέντε σεζόν, το 2013-14, όταν η Καλαμαριά αγωνιζόταν ως «Απόλλων 1926».
Δυο φορές βρέθηκαν αντίπαλοι τη δεκ. ’50, όταν οι δυο ομάδες αγωνίζονταν στα τοπικά πρωταθλήματα Αθήνας και Θεσσαλονίκης. Σε όλες τις μεταγενέστερες περιπτώσεις ο Πανιώνιος ήταν στην Α΄ και η Καλαμαριά στη Β΄ Εθνική, όπως συμβαίνει και φέτος.
Ο Ιστορικός έχει μόνο προκρίσεις επί της Καλαμαριάς, είτε σε νοκ-άουτ αγώνες είτε όταν έπαιξαν σε όμιλο. Στα εννιά ματς κυπέλλου μεταξύ τους είναι αήττητος, με 5 νίκες (η μία χωρίς αγώνα) και 4 ισοπαλίες (18-9 γκολ).

1952-53. Προημιτελικά. Δύσκολη πρόκριση.
29/3/1953, Πανιώνιος-Απόλλων Καλαμαριάς 2-1 (Σαπουντζόπουλος 63΄, 70΄ - Μεντεκίδης 19΄).
Με δυνατή αντεπίθεση στο β΄ ημίχρονο ο Ιστορικός πήρε την πρόκριση για τα ημιτελικά από μία δυνατή Καλαμαριά, η οποία πρωταγωνιστούσε τότε στο πρωτάθλημα Θεσσαλονίκης και είχε χάσει τον τοπικό τίτλο μόλις για δύο βαθμούς.

1953-54. Προημιτελικά. Πρόκριση χωρίς αγώνα.
7/2/1954: Πανιώνιος-Απόλλων Καλαμαριάς 2-0 (χωρίς αγώνα).
Οι «Πόντιοι», ο οποίοι όμως δεν είχαν πλέον τη δυνατή ομάδα της προηγούμενης χρονιάς, δεν ήρθαν στην Αθήνα θεωρώντας πως ο αγώνας έπρεπε να γίνει στη Θεσσαλονίκη. Στα ημιτελικά το ίδιο έπαθε ο Πανιώνιος, ο οποίος αρνήθηκε να ταξιδέψει στη Δράμα, όταν η ΕΠΟ άλλαξε την έδρα και αποκλείστηκε χωρίς αγώνα χάνοντας την ευκαιρία να παίξει στον τελικό.

Στην μεγάλη κυανέρυθρη ομάδα εκείνων των δύο σεζόν, που είχε φτιάξει ο κόουτς Κώστας Νεγρεπόντης, αγωνίζονταν: Πεντζαρόπουλος (τ), Κασάπογλου, Τσουχνικάς, Ν. Ζαρκάδης, Στάικος, Σκορδίλης, Νεστορίδης, Θ. Σαραβάκος, Κ. Κωνσταντινίδης, Γ. Παπουλίδης, Θ. Σαπουντζόπουλος, Ι. Ζαρκάδης, Πονηράκης, Π. Ασημακόπουλος, Χρονόπουλος, Τσολιάς, Κασάπογλου.

1997-98. Προημιτελικά. Πρόκριση στην πορεία προς την κατάκτηση του Κυπέλλου.
11/2/1998 (519 εισ.): Πανιώνιος-Απόλλων Κ. 4-2 (Μένταν 2΄, 64΄, Ναλιτζής 30΄, 52΄- Ντόνκοβιτς 46΄, 59΄). Σύνθεση: Στρακόσια, Βόκολος, Κατσιαμπής, Σαπουντζής, Ναλιτζής (Αντώνας 70΄), Φύσσας, Απ. Μάντζιος, Παϊτέρης, Μένταν (Κάφαλης 82΄), Καμίτσης (Καρράς 65΄), Ιωαννίδης.
25/2/1998 (469 εισ.): Απόλλων Κ. - Πανιώνιος 0-2 (Φύσσας 22΄, Κατσιαμπής 30΄). Σύνθεση: Στρακόσια, Βόκολος, Μπουγάς, Κατσιαμπής (Καρράς 77΄), Σαπουντζής, Αντώνας, Φύσσας (Μακρυγιάννης 72΄), Απ. Μάντζιος, Παϊτέρης, Ιωαννίδης, Μπέργκερσεν (Κάφαλης 75΄).

Πέρασαν 44 χρόνια για να βρεθούν ξανά αντίπαλες οι δύο ομάδες στο κύπελλο. Στη Ν. Σμύρνη οι «Πόντιοι» έβαλαν δύσκολα στον Ιστορικό πετυχαίνοντας δύο γκολ. Στη ρεβάνς, με δύο γκολ στο α΄ ημίχρονο, η ομάδα του Χρ. Εμβολιάδη πήρε άνετα την πρόκριση, συνεχίζοντας την πορεία της που οδήγησε στην κατάκτηση του κυπέλλου.

1999-2000. Προκριματικός όμιλος. Πρόκριση ως πρώτος.
Πανιώνιος-Απόλλων Καλαμαριάς 2-2 (Κρισμάρεβιτς, Παλαμάρας).

Αδιάφορος αγώνας στην τελευταία αγωνιστική της φάσης των ομίλων καθώς ο Ιστορικός είχε εξασφαλίσει την πρόκριση ως πρώτος στον Δ΄ όμιλο. Η Καλαμαριά, δυνατή ομάδα της Β΄ Εθνικής τότε, με νίκη είχε κάποιες θεωρητικές ελπίδες να προκριθεί ως δεύτερη εις βάρος του Άρη. Αντιστάθηκε στη Ν. Σμύρνη και πήρε την ισοπαλία. Τελικά έμεινε 4η στον όμιλο και αποκλείστηκε. Ο Πανιώνιος με προπονητή τον Γκμοχ, μετέπειτα τον Κατσαβάκη και προς το τέλος της σεζόν τον Εμβολιάδη, έκανε μια μεγάλη πορεία ως τα ημιτελικά του κυπέλλου, ενώ διεκδίκησε σε μπαράζ την πρόκρισή του στο Κυπ. ΟΥΕΦΑ, χωρίς επιτυχία.

Αγωνίζονταν: Πουρλιοτόπουλος (τ), Μητσιόπουλος, Κάφαλης, Ιωάννου, Κόντης, Χασιώτης, Σαπουντζής, Πάντιτς, Κρισμάρεβιτς (Σερβία), Φ. Παπαδόπουλος, Ν. Σακελλαρίδης, Κλάεβιτς (Σέρβος), Μακέδα (Μεξικό), Παλαμάρας, Τζιβελέκης, Κιούρκος, Εβίντι (Καμερούν) και ως το Δεκέμβριο ο Ναλιτζής που βγήκε πρώτος σκόρερ του πρωταθλήματος.

2000-01. Προκριματικός όμιλος. Πρόκριση ως πρώτος.
14/8/2000, Πανιώνιος- Απόλλων Κ. 2-2 (Ρόμπερτς, Νάγκμπε).
11/9/2000, Απόλλων Κ.-Πανιώνιος 1-1 (Σακελλαρίδης).

Πάλι βρέθηκαν στον ίδιο προκριματικό όμιλο (7ο) αλλά σε διπλά ματς αυτή τη φορά. Ο Πανιώνιος πέρασε ως πρώτος αλλά συνάντησε μεγάλη αντίσταση από την Ξάνθη και την Καλαμαριά ως την τελευταία αγωνιστική. Ο Απόλλων πήρε δύο ισοπαλίες από τον Ιστορικό, ισοβάθμησε με την Ξάνθη στη δεύτερη θέση αλλά έχασε την πρόκριση λόγω χειρότερης διαφοράς τερμάτων. Ο Ιστορικός, με προπονητή τον Σέρβο Ζόραν Φιλίπποβιτς και αργότερα το Δημ. Μπαρμπαλιά και τον Φινλανδό Μάρτι Κουούζελα είχε μια μέτρια σεζόν. Έφτασε ως τους 16 του κυπέλλου, ενώ ήταν 9ος στο πρωτάθλημα.

Έπαιζαν: Πουρλιοτόπουλος (τ), Σακελλαρίδης, Χασιώτης, Γόγολος, Κλάεβιτς, Ιωάννου, Ιω. Κατσαρός, Κάφαλης, Γκώνιας, Ευθυμιάδης, Γιοβάνοβιτς (Σερβία), Ζίζι Ρόμπερτς (Λιβερία), Βούλεβιτς (Σερβία), Πρεγκέ (Γαλλία), Παλαμάρας και ως τα Χριστούγεννα: Σοκολόφσκι, Νάγκμπε (Λιβερία).

2013-14. Β΄ γύρος (32). Άνετη πρόκριση.
25/9/2013, Πανιώνιος-«Απόλλων 1926»: 3-1 (Καμπάνταης 31΄, 37΄, Μενδρινός 84΄ - Βέντζιος 35΄).
30/10/2013, «Απόλλων 1926»-Πανιώνιος: 0-0.

Με δυο γκολ του Λεωνίδα Καμπάνταη στο πρώτο ματς στη Ν. Σμύρνη, οι κυανέρυθροι έθεσαν τις βάσεις για την πρόκριση, την οποία πήραν σχετικά έυκολα στη Θεσσαλονίκη. Προπονητής ήταν ο Νίκος Παντελής, τον οποίο διαδέχθηκε ο Κώστας Παναγόπουλος, για να κλείσει τη σεζόν ο Νίκος Αναστόπουλος. Ήταν μια δύσκολη χρονιά για την ομάδα, που έδωσε μάχη ως το τέλος για να σωθεί, και το κύπελλο ήταν πολυτέλεια. Παρά ταύτα προχώρησε ως τα προημιτελικά.

Έπαιζαν: Ανέστης (τ), Ν. Γιαννακόπουλος (τ), Νίκος Παπαδόπουλος (τ), Λαμπρόπουλος, Αυλωνίτης, Κούρος, Κούρντι, Κολοβός, Αραβίδης, Καμπάνταης, Απ. Γιάννου, Κουλουχέρης, Ντούνης, Λάζνικ (Αυστρία), Παντίδος, Παύλος Μητρόπουλος, Παναγιωτούδης, Πάνος, Ζαχαράκης και ως το Δεκέμβριο οι Μενδρινός, Ν.Β. Καλτσάς, Ριβέρο (Ουρουγουάη), Μαρουκάκης.

2018-19. Προκριματικός όμιλος.
31/10/2018: Απόλλων Πόντου-Πανιώνιος [;]
Ακριβώς πέντε χρόνια μετά από το προηγούμενο ματς κυπέλλου της 30ης Οκτωβρίου 2013, ο Πανιώνιος μεταβαίνει ξανά στην Καλαμαριά για επίσημο αγώνα. Από τότε οι δυο ομάδες δεν βρέθηκαν αντίπαλοι καθώς ο Απόλλων Πόντου πελαγοδρομούσε μεταξύ Β΄ και Γ΄ Εθνικής. Από τους τότε παίκτες του Πανιωνίου, ο Αμίρης Κούρντι που επέστρεψε φέτος στην ομάδα, θα ξαναβρεί αντίπαλο την Καλαμαριά. Από την άλλη, στην ομάδα των Ποντίων ο Ιστορικός θα βρει ως αντιπάλους δυο γνωστές φυσιογνωμίες, που πέρασαν χωρίς επιτυχία από τη Ν. Σμύρνη στην αρχή της σεζόν 2016-17, πριν αναχωρήσουν τον Ιανουάριο για άλλες πολιτείες. Είναι ο τερματοφύλακας Κώστας Θεοδωρόπουλος που στον Πανιώνιο αγωνίστηκε μόνο σε ένα ματς κυπέλλου και ο Νιγηριανός επιθετικός Μάικλ Ολαϊτάν που αγωνίστηκε τότε σε έξι ματς πρωταθλήματος, κυρίως ως αλλαγή, και σε δύο αγώνες κυπέλλου.

*Ο Πανιώνιος την Τετάρτη (31/10) αντιμετωπίζει εκτός έδρας τον Απόλλωνα Καλαμαριάς (Πόντου), στις 15:00, για την 2η αγωνιστική του Κυπέλλου Ελλάδος.

Δεν υπάρχουν σχόλια