Page Nav

HIDE

Grid

GRID_STYLE
TRUE

CUSTOM HEADER

{fbt_classic_header}

Top Ad

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

latest

Η ακτινογραφία της Νόβα Γκόριτσα

Για ταξίδι στα Ιταλοσλοβενικά σύνορα ετοιμάζεται ο Πανιώνιος, καθώς η ND Νόβα Γκόριτσα επικράτησε 2-0 της Σιράκ στην Αρμενία και βρίσκετ...

Για ταξίδι στα Ιταλοσλοβενικά σύνορα ετοιμάζεται ο Πανιώνιος, καθώς η ND Νόβα Γκόριτσα επικράτησε 2-0 της Σιράκ στην Αρμενία και βρίσκεται κατά 99% στον β΄ προκριματικό του Europa League.

Μετά το τέλος του δευτέρου παγκοσμίου πολέμου, νέα σύνορα σχεδιάστηκαν ανάμεσα στην Ιταλία και την Σλοβενία και η δεύτερη έχασε μία από τις σημαντικότερες πόλεις της, την Γκόριτσα. Δύο χρόνια αργότερα οι Σλοβένοι άρχισαν να κτίζουν από την δική τους πλευρά των συνόρων κοντά στην παλιά πόλη, μία νέα. Αυτή είναι η Νόβα Γκόριτσα, την ποδοσφαιρική ομάδα της οποίας θα αντιμετωπίσει ο Πανιώνιος.

Το «Νόβα» που σημαίνει «Νέα» οι Σλοβένοι το αγνοούν... επιδεικτικά! Γι΄αυτούς η πόλη με τους 13.000 κατοίκους είναι απλώς η Γκόριτσα κι αν τους ρωτήσει κανείς για εκείνη που βρίσκεται λίγα χιλιόμετρα μακριά δυτικά, μέσα στην Ιταλία, θα απαντήσουν: «Μα φυσικά αυτή είναι η παλιά Γκόριτσα!»

Από ...ποδοσφαιρικής πλευράς, έγινε γνωστή την περίοδο 1995-96, όταν κατέκτησε το πρωτάθλημα στην Σλοβενία «σπάζοντας» την μέχρι τότε κυριαρχία της Ολύμπια Λιουμπλιάνας. Η «χρυσή» περίοδός της ήταν η τριετία 2004-2006 με τρία σερί πρωταθλήματα, που ήταν και τα τελευταία της. Ακριβώς σ΄εκείνο το διάστημα πλησίασε το ευρωπαϊκό όνειρο, όταν στον β΄ προκριματικό του Champions League της περιόδου 2004/2005 απέκλεισε την Κοπεγχάγη με το... εκκωφαντικό 5-0 στη ρεβάνς. Ομως στα Play Off προσγειώθηκε ανώμαλα καθώς έπεσε πάνω στη Μονακό του Ακη Ζήκου (φιναλίστ της προηγούμενης διοργάνωσης) η οποία διέλυσε τη Γκόριτσα με συνολικό σκορ 9-0.

Στις υπόλοιπες 15 ευρωπαϊκές της παρουσίες, η αντίπαλος του Πανιωνίου δεν έχει προχωρήσει ποτέ πιο μακριά από τον 2ο γύρο. Δύο φορές αναμετρήθηκε με ελληνική ομάδα και αμφότερες αποκλείστηκε. Το 1999 από τον Παναθηναϊκό (0-1 και 0-2) και το 2004 όταν αποκλείστηκε από το Champions League και συνέχισε στο UEFA, όπου έπαιξε με την ΑΕΚ (1-1 και 0-1).

Το ND στην ονομασία της σημαίνει Nogometno Drustvo (Ποδοσφαιρική Ενωση). Μαζί με τη Μάριμπορ και την Τσέλιε είναι οι μοναδικές ομάδες που έχουν λάβει μέρος σε όλα τα πρωταθλήματα Σλοβενίας από την ανεξαρτητοποίησή της (1991), ενώ είναι η δεύτερη μετά τη Μάριμπορ πιο επιτυχημένη με 4 πρωταθλήματα και 3 κύπελλα.

Προπονητής της είναι ο 47χρονος Μίραν Σρέμπρνιτς, εμβληματική μορφή του συλλόγου που υπηρετεί τη Γκόριτσα από το 1993. Επί 13 συναπτά έτη ήταν αμυντικός και από το 2006 ανήκει στο προπονητικό τιμ και αναλαμβάνει την πρώτη ομάδα κάθε φορά που... προκύπτει ανάγκη! Η τελευταία ήταν το 2015 και από τότε παραμένει στη θέση του head coach. Ο Σρέμπρνιτς είχε αγωνιστεί και στις τέσσερις αναμετρήσεις εναντίον της ΑΕΚ και του Παναθηναϊκού!

Παραδοσιακά το δυναμικό της στελεχώνεται κυρίως από Σλοβένους και δη γηγενής παίκτες. Στη λίστα που έχει δηλώσει στην UEFA υπάρχουν μόνο τέσσερις ξένοι, δύο Νιγηριανοί ένας Κροάτης κι ένας Βόσνιος. Νεανική ομάδα με μόνο έναν παίκτη (τον αμυντικό Γιόγκαν) άνω των 30 ετών.

Η ΝΟΒΑ ΓΚΟΡΙΤΣΑ ΜΕ ΜΙΑ ΜΑΤΙΑ

----------------------------

Ετος ίδρυσης : 1947

Εδρα : Σπόρτνι Παρκ

Χωρητικότητα : 4.200

Χρώματα : Μπλε/Ασπρο

Πρωταθλήματα : 4 (1995/96, 2003/04, 2004/05, 2005/06)

Κύπελλα : 2 (2000/01, 2001/02, 2013/14)

Προπονητής : Μίραν Σρέμπρνιτς

Πρόεδρος : Χάρι Αρτσόν

Διεύθυνση Ιντερνετ : http://www.nd-gorica.com/

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια