Page Nav

HIDE

Grid

GRID_STYLE
TRUE

CUSTOM HEADER

{fbt_classic_header}

Top Ad

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

latest

Μισαηλίδης: «Μαγεία και συγκίνηση - Ο Πανιώνιος έδειξε ποιος είναι» (photos)

Υπερήφανος που εκπροσώπησε τον Πανιώνιο στην ιστορική στιγμή της ενθρόνισης του νέου Μητροπολίτη Σμύρνης Βαρθολομαίου δηλώνει ο Άρης Μισα...

Υπερήφανος που εκπροσώπησε τον Πανιώνιο στην ιστορική στιγμή της ενθρόνισης του νέου Μητροπολίτη Σμύρνης Βαρθολομαίου δηλώνει ο Άρης Μισαηλίδης μέσω του panionianea.gr.

O πρόεδρος του Ερασιτέχνη ταξίδεψε στη Σμύρνη, προκειμένου να παραβρεθεί στην ενθρόνιση του νέου Μητροπολίτη Βαρθολομαίου. Γεγονός, φυσικά, που αποτελεί ιστορική στιγμή, καθώς η Σμύρνη μετά από 94 ολόκληρα χρόνια απέκτησε νέο Μητροπολίτη.

Τα panionianea.gr μίλησαν με τον Άρη Μισαηλίδη, ο οποίος δεν μπόρεσε να κρύψει την συγκίνηση του που έδωσε το «παρών» στο εν λόγω ιστορικό γεγονός. Τόνισε μεταξύ άλλων πως αποτελεί τιμή για τον ίδιο που εκπροσώπησε τον σύλλογο, ενώ χαρακτήρισε «μαγεία» τα όσα έζησε.

Παράλληλα, μιλώντας για την παρουσία του Ιστορικού στη Σμύρνη, είπε πως ο Πανιώνιος έδειξε ποιος είναι και είναι η ομάδα η οποία έπρεπε και άξιζε να βρίσκεται εκεί, στην γενέτειρα της, τη Σμύρνη!

Αρχικά, ο Πρόεδρος του Ερασιτέχνη Πανιωνίου ανέφερε:

«Ήταν ένα κουραστικό ταξίδι, γιατί ταξίδεψα διά μέσου Κωνσταντινούπολης στη Σμύρνη. Ήτανόμως μία μαγεία και υπήρξε πολύ μεγάλη συγκίνηση. Μαγεία γιατί μετά έγινε η ενθρόνιση του Πατριάρχη μετά από 94 χρόνια, μετά από τον επίτιμο πρόεδρο Χρυσόστομο. Μετά από 94 χρόνια σιωπής ανέλαβε τα καθήκοντα του ο νέος Μητροπολίτης ο Βαρθολομαίος. Ήταν μία συγκινητική στιγμή για την ορθοδοξία και έδωσαν μεγάλη έμφαση στο γεγονός όλοι οι Ιεράρχες. Η ενθρόνιση έγινε στον Ιερό Ναό του Αγίου Βουκόλου, ήταν ο μόνος Ναός που έμεινε όρθιος μετά την καταστροφή. Ήταν πραγματική μία ενθρόνιση πολύ σημαντική , ήταν ιστορική στιγμή και φυσικά την ενθρόνιση την έκανε ο ίδιος ο Βαρθολομαίος».

Εν συνεχεία, μίλησε για την υπερηφάνεια που ένιωσε, καθώς ο Πανιώνιος είχε τιμητικές θέσεις μέσα στον Ιερό Ναό, ενώ ήταν καλεσμένος και στο γεύμα που παρέθεσε ο νέος Μητροπολίτης. Επίσης, μας λέει για την συνομιλία που είχε ο ίδιος με τον νέο Μητροπολίτη, αλλά και για το όνομα «Μισαηλίδης» που είναι σημαντικό στη Σμύρνη:

«Σαν πρόεδρος του Πανιωνίου νιώθω υπερήφανος, γιατί ήταν μία πολύ μεγάλη διάκριση για εμάς. Είχαμε τιμητικές θέσεις, πολύ κοντά στον Πατριάρχη και πραγματικά ήταν μεγάλη τιμή για εμάς που μας έδειξαν τόσο μεγάλη αγάπη. Στην ενθρόνιση του Πατριάρχη, όταν πήγα να τον συγχαρώ και του είπα ότι είμαι από τον Πανιώνιο, πραγματικά εξεπλάγη ο ίδιος και ήταν συγκινημένος. Δεν θα ξεχάσω τα λόγια του, που μου είπε ότι θέλει να γνωριστούμε καλύτερα στο μέλλον και ότι πρέπει να μιλάμε. Ειλικρινά αυτό με συγκίνησε ιδιαίτερα, γιατί είναι μία ιστορική στιγμή για τον Πανιώνιο. Ήμασταν προσκεκλημένοι το ίδιο βράδυ σε γεύμα που παρέθεσε ο νέος Μητροπολίτης Σμύρνης, ο Βαρθολομαίος. Εκεί υπήρξε μία ακόμη μεγάλη στιγμή, καθώς γνωριστήκαμε και με τους υπόλοιπους πατριάρχες. Την άλλη μέρα ήμασταν προσκεκλημένοι, σαν Πανιώνιος και στην ενθρόνιση του Μητροπολίτη του Κύριλλου, αλλά φυσικά εκεί πήγα μόνο στην ενθρόνιση, δεν μπορούσα να δώσω το «παρών» και στο δείπνο –παρά το γεγονός πως ο Πανιώνιος είχε προσκληθεί και εκεί- , γιατί πετάγαμε για Αθήνα»

Είχα πολλές επαφές με Μητροπολίτες και με την κ. Σάμογλου που είναι πρόεδρος του πολιτιστικού και μορφωτικού στη Νέα Σμύρνη, αλλά και με την πρόξενο την Αργυρώ Παπούλια. Μιλήσαμε πολύ για τον Πανιώνιο, την ιστορία του, την διαδρομή του και τις επιτυχίες του. Είχα πολύ μεγάλη γνωριμία και με έναν ακόμη Μητροπολίτη συγκεκριμένα, που μόλις άκουσε το όνομα Μισαηλίδης, ο Μητροπολίτης Φιλαδέλφεια, με πλησίασε και μου είπε πως ο προπάππους μου ήταν βυζαντινολόγος, έγραφε βυζαντινή μουσική και έχει να στείλει ένα αρχείο που θα με συγκινήσει. Πήρε τα στοιχεία μου, γιατί μου είπε πως ο ίδιος είναι ιστορικός και το όνομα Μισαηλίδης ήταν σημαντικό στην τότε Σμύρνη. Αυτή ήταν μία μαγεία για μένα. Η μαγεία του Πανιωνίου…».

Ο Άρης Μισαηλίδης δεν παρέλειψε να επισκεφτεί και το πατρικό σπίτι του πατέρα του στην παλιά προκυμαία, το οποίο είναι ένα από τα λίγα διασωθέντα σπίτια Ελλήνων στην περιοχή. Φυσικά η συγκίνηση για τον ίδιο ήταν τεράστια:

«Πραγματική συγκίνηση για μένα στο πατρικό σπίτι. Πήγα να βρω το σπίτι του πατέρα μου, το πατρικό μου, είχα ορισμένα στοιχεία που μου είχαν δώσει το προξενείο και είδα φωτογραφίες του πατέρα μου που ως πρόεδρος του ΣΕΓΑΣ είχε επισκεφτεί το πατρικό του. Τότε τον είχε φιλοξενήσει μία τούρκικη οικογένεια που έμενε στο σπίτι. Είχε συγκινηθεί και ο ίδιος πάρα πολύ τότε και μετά από 12 χρόνια πάλι και το σπίτι ήταν κλειστό. Εγώ με όσα στοιχεία είχα έψαξα και το βρήκα. Είναι περίπου 50 μέτρα από την προκυμαία, ερειπωμένο βέβαια πλέον. Είναι ένα μεγάλο αρχοντικό με φοίνικες. Ήταν από τα μεγάλα αρχοντικά της περιοχής. Όταν ο πατέρας μου έφυγε από τη Σμύρνη ήταν 12 χρονών. Έφυγαν έξι αδέρφια με την καταστροφή του 1922, τα δύο αδέρφια δυστυχώς η Ολυμπία και ο Ολυμπιανός πέθαναν στην διαδρομή. Ο πατέρας μου με τα υπόλοιπα τρία αδέρφια κατάφεραν να φτάσουν στην Αθήνα. Όπως λοιπόν καταλαβαίνετε όταν πας σε αυτό το σπίτι μετά από τόσα χρόνια στο πατρικό του πατέρα σου είναι κάτι το συγκλονιστικό. Για μία ώρα γύριζα γύρω-γύρω και για μένα ήταν ανεπανάληπτες στιγμές. Ειδικά εκείνο το βράδυ δεν μπορούσε να κοιμηθώ καθόλου. Ήθελα να μπω μέσα, να ζήσω λίγο την ατμόσφαιρα, αλλά ήταν δυστυχώς περιφραγμένο παντού. Ήταν εμπειρία ζωής και σκέφτομαι να πάρω και τον γιο μου το Καλοκαίρι να πάμε να το δει και εκείνος».

Κλείνοντας, ο πρόεδρος του Ερασιτέχνη αναφέρθηκε στην σημαντικότητα της παρουσίας του Πανιωνίου στο ιστορικό γεγονός της Σμύρνης:

«Θέλω να πω πως ο Πανιώνιος έδειξε ποιος είναι, ο Πανιώνιος ήταν εκεί, ο Πανιώνιος άξιζε να είναι εκεί, γιατί αυτή η ομάδα από εκεί ξεκίνησε, από τη Σμύρνη το 1890 και μετά το 1922 συνέχισε χωρίς να σβήσει ποτέ η φλόγα του. Αν μία ομάδα αξίζει να βρίσκεται εκεί, αυτή είναι ο Πανιώνιος. Είμαι υπερήφανος που εκπροσώπησα τον σύλλογο εκεί!».

Δείτε την επίσημη πρόσκληση του Μητροπολίτη Σμύρνης Βαρθολομαίου προς τον πρόεδρο του Πανιωνίου, Άρη Μισαηλίδη. Γιατί ο Πανιώνιος είχε επίσημη πρόσκληση να παρευρεθεί στην ιστορική στιγμή...




Επιμέλεια: Γιώργος Καρμίρης

Δεν υπάρχουν σχόλια