Page Nav

HIDE

Grid

GRID_STYLE
TRUE

CUSTOM HEADER

{fbt_classic_header}

Top Ad

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

latest

«Έφυγε» ο μεγάλος δάσκαλος Πέτρος Λινάρδoς

Στην αιωνιότητα πέρασε ο Πέτρος Λινάρδος

Στην αιωνιότητα πέρασε ο Πέτρος Λινάρδος. Μία τεράστια προσωπικότητα, ένας πιστός φίλος του Ιστορικού, ο μεγάλος δάσκαλος της κυανέρυθρης (και όχι μόνο) δημοσιογραφίας.

Ποιος ήταν...

Ο Πέτρος Λινάρδος γεννήθηκε το 1926 στα αποδυτήρια του Παναθηναϊκού Σταδίου, όπου είχε βρει καταφύγιο ο ξεριζωμένος από τη Σμύρνη Πανιώνιος αλλά και η οικογένειά του μετά την καταστροφή της Σμύρνης. Γονείς του ήταν ο Νικόλαος Λινάρδος, εκπαιδευτικός και αθλητής του Εθνικού Γ.Σ. και η Αναστασία Σεϊζάνη, ανιψιά του θρυλικού προέδρου του Πανιωνίου Γ.Σ. Σμύρνης Δημητρού Δάλλα. Ήταν, δηλαδή, εκ γενετής μέσα στον αθλητισμό. Γι’ αυτό επέλεξε να ασχοληθεί με τη δημοσιογραφία και φυσικά με την αθλητική δημοσιογραφία.Εκδήλωσε την έφεσή του στο γράψιμο από τα μαθητικά του χρόνια, αναλαμβάνοντας αρχισυντάκτης στη "Μαθητική Πέννα", την εφημερίδα των μαθητών της Ευαγγελικής Σχολής στη Νέα Σμύρνη. Συνέχισε στα περιοδικά "Ξεκίνημα της Νιότης", "Ελλάδα" και "Ελληνική Δημιουργία" γράφοντας δοκίμια και νεανικά διηγήματα.

Το 1950 αρχίζει να ασχολείται επαγγελματικά με τη δημοσιογραφία στις αθλητικές εφημερίδες "Αθλητική Ηχώ" και "Αθλητισμός" καθώς και στα έντυπα του συγκροτήματος Λαμπράκη: "Το Βήμα", "Τα Νέα", "Ο Ταχυδρόμος", "Οικονομικός Ταχυδρόμος", "Ομάδα", "Εποχές", "Βήμα της Κυριακής". Εκτός από τον αθλητισμό, ασχολήθηκε δημοσιογραφικά με πολλά θέματα, όπως: φιλοτελισμός, ναυτιλία, κοινωνική πρόνοια, υγεία, κριτική κινηματογράφου.

Είναι ιδρυτικό μέλος του Πανελλήνιου Συνδέσμου Αθλητικού Τύπου (ΠΣΑΤ), του οποίου έχει διατελέσει πρόεδρος επί 16 έτη. Παράλληλα ασχολήθηκε με την ιστορία του αθλητισμού και έχει συγγράψει πολλά βιβλία αθλητικής ιστορίας. Έχει πάρει μέρος σε πολλά διεθνή και ελληνικά συνέδρια και έχει διδάξει σε σεμινάρια της ΕΣΗΕΑ, της Διεθνούς Ολυμπιακής Ακαδημίας, του ΠΣΑΤ, της Κυπριακής Ολυμπιακής Επιτροπής κλπ. Το βιβλίο του για τον Δημήτριο Βικέλα τιμήθηκε με το "Ολυμπιακό Τρόπαιο 96" από τη Δ.Ο.Ε. Επίσης, έχει τιμηθεί από τον ΣΕΓΑΣ, την Εστία Ν. Σμύρνης, την Ένωση Σμυρναίων, τον ΠΣΑΤ και πολλούς φορείς.

Ο γιος του Νίκος Λινάρδος υπήρξε διεθνής καλαθοσφαιριστής, που αγωνίστηκε κυρίως στον Πανιώνιο και ήταν μέλος της Εθνικής ομάδας που κατέκτησε το Ευρωμπάσκετ το 1987.

Το όνομα του στην αίθουσα Τύπου του Πανιωνίου...

Το 2016 η ΠΑΕ Πανιώνιος προχώρησε σε μια εξαιρετική ενέργεια. Αποφάσισε να ονομάσει τη νέα (τότε) αίθουσα Τύπου του σταδίου της Νέας Σμύρνης «Αίθουσα Πέτρου Λινάρδου». Είναι μια ενέργεια που τίμησε ιδιαίτερα έναν από τους κορυφαίους Ελληνες δημοσιογράφους, ο οποίος φυσικά αποτέλεσε έναν πιστό φίλαθλο ου Πανιωνίου και μέγας σκαπανέας της ιστορίας του συλλόγου, αλλά και γενικότερα του ελληνικού αθλητισμού. 

Ο Πέτρος Λινάρδος είχε συγγράψει τα βιβλία:

"Ιστορία του Πανελληνίου Γ.Σ. (1891-1991)", 1991.

"Ιστορία του Εθνικού Γ.Σ. (1893-1993)", 1993.

"Δημήτριος Βικέλας, από το όραμα στην πράξη", 1996-επανέκδοση 2003 και στα αγγλικά.

"Η Σμύρνη του Πανιωνίου", 1998.

"Τα Τήνια", έκδοση του Δήμου Τήνου (2002), επανέκδοση 2003

"Τα Ολυμπιακά Αθλήματα και οι μεγάλες μορφές των Αγώνων" (Έκδοση "Αθήνα 2004")

"Ο άλλος Βικέλας", έκδοση του Δήμου Ερμούπολης (2008)

"Η Ολυμπιακή περιπέτεια της Εθνικής Ομάδας Καλαθοσφαίρισης Ελσίνκι", Έκδοση "Αβάκιο" (2009)

ΔΟΚΙΜΙΑ:

"Ο Βικέλας και οι Ολυμπιακοί Αγώνες" (2004-Περιοδικό "Μελέτη", εκδόσεις Συλλόγου Ωφελίμων Βιβλίων)

"Ο Σαιξπηριστής Βικέλας" (Εκδόσεις εφημερίδας "Κοινή Γνώμη Ερμούπολης 2007)

Οι Πρωτοποριακές περί την Άθληση εκδόσεις, στη σειρά «Κόκκινα Βιβλία» του Συλλόγου Ωφελίμων Βιβλίων και η Λαϊκή Παράδοση πηγή έμπνευσης της φιλαθλητικής φιλοσοφίας του Δημητρίου Βικέλα, Έκδοση ΣΔΩΒ (2008)
Ο Εκκλησιαστικός Βικέλας, έκδοση Ι. Μητρόπολης Βεροίας και Καμπανίας.

*Η φωτογραφία είναι από την βράβευση στον Πέτρο Λινάρδο από την Ένωση Συνατακτών Κύπρου.

Δεν υπάρχουν σχόλια