Page Nav

HIDE

Grid

GRID_STYLE
TRUE

CUSTOM HEADER

{fbt_classic_header}

Top Ad

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

latest

Γράφει ο Μάκης Διόγος: «Ο Πανιώνιος είναι Ιδέα. Και οι Ιδέες δεν πεθαίνουν!»

Του Μάκη Διόγου... Ο Ιστορικός διανύει το δυσκολότερο καλοκαίρι της ιστορίας του. Δυσκολότερο και από αυτό του 1922 μετά τον ξεριζωμό α...

Του Μάκη Διόγου...

Ο Ιστορικός διανύει το δυσκολότερο καλοκαίρι της ιστορίας του. Δυσκολότερο και από αυτό του 1922 μετά τον ξεριζωμό από τη γη της Σμύρνης. Γιατί τότε υπήρχε ο Δημητρός Δάλλας, ο “Αετός του Πανιωνίου”. Ο Δάλλας μόλις πάτησε το πόδι του στην Αθήνα, άρχισε να αναζητά σε προσφυγικούς καταυλισμούς τα "παιδιά" του, τους αθλητές του συλλόγου που σώθηκαν. Κατάφερε να εντοπίσει γύρω στους είκοσι και το γυμναστή Σοφοκλή Μάγνη, ο οποίος ανέλαβε την προγύμνασή τους αμισθί! Ετσι χτίζει τον αθηναϊκό Πανιώνιο και αντιτίθεται εξαρχής στην ιδέα που προωθήθηκε να συγχωνευτούν όλα τα παλιά σμυρναϊκά σωματεία: Πανιώνιος, Απόλλων Σμύρνης, Πέλοψ Μελαντίας και Αρμενική σε μια νέα ομάδα υπό τον τίτλο "Σμυρναϊκή Ένωση» προχωρώντας με πείσμα στην ανόρθωση του Πανιωνίου. Σύνθημά του, το οποίο επαναλάμβανε σε όποιον τον αποθάρρυνε, ήταν το: "Ο Πανιώνιος είναι Ιδέα. Και οι Ιδέες δεν πεθαίνουν!". Στο πρώτο Δ.Σ. της προσφυγιάς, που συγκροτήθηκε στις 20 Νοεμβρίου 1922, ορίστηκαν ως έφοροι ποδοσφαίρου οι Δ. Αγγελομάτης και Σ. Γροσομανίδης. Στις 15 Ιανουαρίου 1923 η ποδοσφαιρική ομάδα του συλλόγου έκανε την παρθενική της εμφάνιση στο πρωτάθλημα της Γ' ΕΠΣ Αθηνων Πειραιως 1922-23. Μάλιστα το πρώτο ματς ήταν εναντίον του Παναθηναϊκού Αγωνιστικού Ποδοσφαιρικου Ομιλου.
Δυστυχώς σήμερα δεν υπάρχει Δάλλας. Υπάρχει μια υποβιβασμένη, απαξιωμένη & χρεωμένη ΠΑΕ που οι παίκτες φεύγουν ο ενας μετα τον άλλο. Υπάρχει “σιωπή” που βάζει σε ερώτημα ακόμα και σε ποια κατηγορία θα αγωνιστεί ο Πανιώνιος.

Ποιο μπορεί να είναι το αγωνιστικό “αύριο” του υποβιβασμένου Πανιωνίου? Θα προσπαθήσω να παραθέσω τα πιθανά σενάρια.

1) Συμμετοχή Superleague 2

Αγωνιστικά η ομάδα υποβιβάστηκε στην SL2. Δεν θα ξαναγραψω για την εγκληματικη ανοχή της διοικησης στον Κύπριο τουρίστα που οδηγησε την ομάδα με -6 στα play out. Δεν έχει κανένα νόημα. Παίκτες και Βοκολος έκαναν υπερπροσπάθεια στα μπαραζ αλλά δεν τα κατάφεραν. Η ομαδα λοιπόν υποβιβαστηκε στην SL2, μπορεί όμως να αγωνιστεί στη κατηγορία? Εννοώ θα μπορέσει οικονομικά να ανταποκριθεί στις οφειλες και τα χρέη? Σύμφωνα με το ρεπορταζ τα χρέη της ΠΑΕ είναι περίπου 5.200.000 προς Δημόσιο, πιστωτές κλπ και περίπου 1.200.000 προς παίκτες (χωρίς να υπολογίζονται τυχόν προσφυγές από παίκτες της τελευταίας διετίας). Θα μπορέσει η ΠΑΕ αφενός να ρυθμίσει τα χρέη προς το δημόσιο, έτσι ώστε να έχει φορολογική & ασφαλιστική ενημερότητα για να κάνει τις όποιες μεταγραφές δικαιούται? Θα ρυθμίσει η ΠΑΕ τις οφειλές προς τους παίκτες για να μην έχει την δαμόκλεια σπάθη της αφαίρεσης βαθμών κατά τη διάρκεια του πρωταθλήματος (και εντελεί αποβολής από το πρωτάθλημα αν τιμωρηθεί τρεις φορές με αφαίρεση βαθμών...)? Σ' αυτά τα ερωτήματα μόνο οι διοικούντες την ΠΑΕ, ο Νίκος Ζαμάνης, μπορούν να απαντήσουν! Μακάρι να δώσουν θετικές απαντήσεις και ο Πανιώνιος να παρουσιαστεί ανταγωνιστικός, άρα... περαστικός από την SL2.

2) Αλλαγη ΑΦΜ

Το τελευταίο διάστημα “ακούγεται” το σενάριο της αλλαγης του ΑΦΜ της ΠΑΕ Πανιώνιος, με την εξαγορά ΑΦΜ απο κάποια ομάδα της SL2 ή της Football League. Να ξεκαθαρίσουμε εδώ ότι αλλαγή ΑΦΜ σημαίνει αλλαγής έδρας της ΠΑΕ, της εταιρείας, όχι απαραίτητα της επωνυμίας της ομάδας που όμως δεν θα μπορεί να λεγεται Πανιώνιος Γυμναστικός Σύλλογος Σμύρνης, καθώς με την απόκτηση ΑΦΜ άλλης ομάδας παύει κάθε σχέση, εταιρική, με το σωματείο μάνα. Η ποδοσφαιρική ομάδα θα μπορεί να λέγεται “Πανιώνιος 1890”, “Πανιώνιος Σμύρνης” ή “Πανιώνιος & κάτι άλλο”, να φορά κόκκινα-μπλε, να έχει παρόμοιο σήμα με την ιωνική ασπίδα, όμως στα επίσημα χαρτιά (και στο έμβλημα) θα έχει και το όνομα της ομάδας που απέκτησε το ΑΦΜ. Παράδειγμα. Το 2013 η ΠΑΕ ΑΟ Κέρκυρα, πήρε το ΑΦΜ της ΑΟ Κασσιόπης και η νέα ομάδα ονομαστηκε Αθλητικός Όμιλος Κασσιόπη ΠΑΕ Κέρκυρα. Επίσης ο Ηρακλής. Τον Ιανουάριο του 2012 το ποδοσφαιρικό τμήμα της ΑΕ Ποντίων Κατερίνης έδωσε το ΑΦΜ στο αντίστοιχο του Γυμναστικού Συλλόγου Ηρακλή, με την ομάδα της Κατερίνης να χρησιμοποιεί το όνομα «ΑΕΠ Ηρακλής 1908», το σήμα και τα χρώματα του Γ.Σ. Ηρακλή και έχει ως έδρα κανονικά το Καυτανζόγλειο.
Οικονομικά η αλλαγή ΑΦΜ σημαίνει ότι η νέα ΠΑΕ απαλλάσσεται από τα χρέη προς το δημόσιο (καθώς θεωρείται νεα, “καθαρή” εταιρεία), αλλά ρίχνει και “κανόνι” στους υπόλοιπους πιστωτές, δλδ εργαζόμενους, προμηθευτές. Αντίθετα τα χρέη προς τους ποδοσφαιριστές παραμένουν καθώς ΦΙΦΑ & ΟΥΕΦΑ δεν αναγνωρίζουν αλλαγή ΑΦΜ (το είδαμε πρόσφατα στη περίπτωση του Αρη, ο οποιος ειναι Αρης 1914 με νέο ΑΦΜ...), αλλα εφ' οσον θα υπάρχει “Πανιώνιος” θα είναι υποχρεωμένος να πληρώσει τις οφειλές σε παίκτες και προπονητές.
Μοναδική περίπτωση να απαλλαγείς απ' όλα τα χρέη είναι η δημιουργία μιας νέας εντελώς ΠΑΕ. Με άλλο όνομα, άλλα χρώματα και εμβλήματα. Αλλά ποιος Πανιώνιος συζητά το ενδεχόμενο αυτό?

3) Η Γ' Εθνική

Η λύση της συμμετοχής στη Γ' εθνική κατηγορία είναι κατά την γνώμη μου η έσχατη στη περίπτωση που δεν μπορεί η ομαδα να αγωνιστεί στην SL2. Δεν μπορεί οικονομικα, αλλα και αγωνιστικά. Η Γ εθνική είναι ερασιτεχνική και δεν χρειάζεται ΠΑΕ και έτσι σε απαλλάσει προσωρινά από τα χρέη. Είτε προς το δημόσιο, είτε προς τους παίκτες. Για όσο αγωνίζεσαι σ' αυτη τη κατηγορία βέβαια. Οταν θα επιστρέψεις σε επαγγελματική κατηγορία οφείλεις ακέραιο το ποσό προς το δημόσιο και το 50% προς παίκτες και προπονητές. Αν όμως η ομάδα δεν μπορεί να δημιουργήσει μια ανταγωνιστική ομάδα που θα σταθεί αξιοπρεπώς στην SL2, η Γ' εθνική δίνει μια αξιοπρεπή (για την κατάσταση που ζούμε...) διέξοδο, καθώς θα μπορέσεις να ανασυγκροτηθείς, να δημιουργησεις κατά βάση μια νεανική ομάδα και να ξαναγίνεις θελκτικός για κάποιον που θα ήθελε να επενδύσει στο ελληνικό ποδόσφαιρο. Και πάντα ως αυτό που είμαστε, ο Πανιώνιος Γυμναστικός Σύλλογος Σμύρνης.

4) Τοπικά

Δεν υπάρχει στο δικό μου το μυαλό η συμμετοχή του Πανιωνίου στη Γ' Αθηνών. Οχι ότι το θεωρώ υποτιμητικό. Οχι. Εξάλλου στην αρχή του κειμένου διαβάσατε ότι το 1922 από τη Γ' ΕΠΣ Αθηνων ξεκίνησε ο ξεριζωμένος, ο πληγωμενος, Πανιώνιος. Ομως όπως έδειξε και η απόπειρα του Ηρακλή, που περυσι αγωνιστηκε στην Γ' κατηγορία της ΕΠΣ Μακεδονίας, είναι μια κίνηση που απλά ικανοποιεί το θυμικό. Γιατί να πας στη Γ' Αθηνών όταν μπορείς με τα ίδια χρήματα, με την ίδια ομάδα να αγωνιστείς στην Γ' εθνική και με μια συνετή, Πανιώνια, διαχείριση να επιστρέψεις σε τρια χρόνια πάλι στην Α' Εθνική?

Εν κατακλείδι

Οι επόμενες μέρες (ώρες?) είναι καθοριστικές. Λογικά ο Ν. Ζαμάνης θα ανοίξει τα χαρτιά του και θα παρουσιάσει το πλάνο για τη νέα χρονιά. Ετσι κι αλλιώς θα είναι μια πολύ δύσκολη χρονιά. Σε όποια κατηγορία και να αγωνιστεί ο Ιστορικός. Το έχουμε καταλάβει. Ο Πανιώνιος θα πορευθεί μόνος. Κανένας δεν θα μας βοηθήσει. Οπως δεν μας βοήθησε ποτέ. Οτι και να λένε. Οτι και να μας προσάπτουν. Εμείς υποβιβαστηκαμε. Με το κεφάλι ψηλά μέσα στο γήπεδο. Και έτσι πρέπει να συνεχίσουμε. Ο Πανιώνιος δεν μπορεί να σβήσει. Εμεινε όρθιος από το μαχαίρι των Τσέτηδων, δεν θα σβήσει για τα χρέη μιας ΠΑΕ!

ΥΓ1 Το 13-1 στην τελευταία ψηφοφορία της Superleague πρέπει να μπεί στις φανέλες της νέας χρονιάς. Είναι το καμάρι μας. Είναι το εισιτήριο της κάθαρσης. Ολοι τους και μόνοι τους.

ΥΓ2 Για να μαθαίνουν οι νεότεροι. Από το 1930 μέχρι το 1934 το ποδοσφαιρικό τμήμα του Πανιωνίου ήταν σε παρακμή και τελικά διαλύθηκε στα τέλη ου 1934. Το καλοκαίρι του '40 το καθεστως του Ιωαννη Μεταξα αποφάσισε να δημιουργήσει στη Νέα Σμύρνη ποδοσφαιρικό στάδιο για τους προσφυγικούς συλλόγους. Το γήπεδο θα χρησιμοποιούσε ως έδρα ο σύλλογος που θα διέθετε ποδοσφαιρικη ομαδα. Ο αδελφός Απόλλωνας Σμύρνης είχε μια πολύ καλή ποδοσφαιρική ομάδα, την περίφημη τότε “Ελαφρά Ταξιαρχία” με επικεφαλής τον εξαιρετικο Βασίλη Γρηγοριάδη. Ο Πανιώνιος διέθετε πολλά τμηματα με υψηλου επιπεδου επιδόσεις, αλλά ποδοσφαιρικο τμήμα δεν είχε. Στα τέλη της δεκαετίας του '30 αθλητές του Πανιωνίου έπαιζαν ποδόσφαιρο στην Πράσινη Θύελλα Κουκακίου, που είχε ιδρυθεί από τον Σταμάτη Μερκούρη, πατέρα της μεγάλης Μελίνας Μερκούρη.

Βέβαια οι περισσότεροι ποδοσφαιριστές της “Πράσινης Θύελλας” ήταν αθλητές του στο στίβο ή το μπάσκετ του Πανιωνίου όπως οι: Γιώργος Ρουσόπουλος, Βασίλης Στάικος (ο θρυλικός “κυρα Μαρία”), Ανδρέας Λέκκας, Κερδεμελίδης, Ιωάννης Σκορδίλης και τα αδέλφια Ζαρκάδη.

Ο Γιώργος Ρουσσόπουλος, που ήταν εκείνη την εποχή κάτι σαν υπερπροπονητής τους έπεισε και αποφάσισαν ομαδικά να ενταχθούν στον Πανιώνιο. Έτσι δημιουργήθηκε πάλι η ποδοσφαιρική ομάδα του Πανιωνίου. Τη νέα ομάδα αποτέλεσαν οι: Βαζαίος, Μπουμπής, Λέκκας, Χριστάκης, Σκιαδάς, Ζαρκάδης, Βενετσάνος, Κωτσόβολος, Ηλιάδης, Χαροκόπος και Βασίλης Στάικος. Η επανασύσταση του ποδοσφαιρικού τμήματος αποτέλεσε βασικό επιχείρημα για την εγκατάσταση στη Νέα Σμύρνη του Πανιωνίου αντί του Απόλλωνα ο οποίος επίσης διεκδικούσε ως έδρα το νέο στάδιο της συνοικίας. Όμως, πριν καλά-καλά προλάβει να ανασυσταθεί, η ομάδα περιήλθε σε απραξία λόγω του πολέμου. Πρόλαβε να δώσει μόλις έναν φιλικό αγώνα νικώντας 2-0 την ΑΕ Καλλιθέας (2-0) στις 20 Οκτωβρίου 1940. Μια εβδομάδα αργότερα ξεκίνησε ο πόλεμος. Στη διάρκεια της κατοχής ελάχιστη ποδοσφαιρική δραστηριότητα υπήρξε. Όμως η ομάδα του Πανιωνίου επιβίωσε χάρη στις προσπάθειες του Γ. Ρουσόπουλου.

Δυστυχως καμία διοικηση του Πανιωνίου μέχρι σήμερα δεν έχει τιμήσει την “Πράσινη Θύελλα Κουκακίου” που ανασυγκρότησε τον ποδοσφαιρικό Πανιώνιο και δημιουργησε την ομάδα που κατέκτησε το πρωτάθλημα Αθηνών (και τη 2η θέση στο πανελλήνιο πρωτάθλημα) το 1950. Και δυστυχως δεν ειναι κανενας εν ζωή από τους θρύλους εκείνης της ομάδας.

ΥΓ3 Ο Πανιώνιος χρειάζεται ενότητα και συσπείρωση. Κανένας δεν περισσεύει. Κανένας που θέλει ανιδιοτελώς να συμβάλλει στην αναστήλωση της ομάδας. Κανένας δεν είναι περισσότερο Πανιώνιος. Κανένας δεν είναι ιδιοκτήτης της “Πανιώνιας διαφορετικότητας” γιατί κανένας δεν μπορεί να είναι πάνω από την “κυανέρυθρη” ιωνική ασπίδα. Ο Πανιώνιος έμεινε όρθιος μετά την καταστροφή της Σμύρνης, τον ξεριζωμό, την προσφυγιά. Στο χέρι μας είναι η σημερινή πολύ δύσκολη να αποτελέσει εφαλτήριο για την αναγέννηση της ομάδας. Και αυτό θα γίνει μόνο με ενότητα.

Δεν υπάρχουν σχόλια