Page Nav

HIDE

Grid

GRID_STYLE
TRUE

CUSTOM HEADER

{fbt_classic_header}

Top Ad

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

latest

Ξάνθη: Γιατί προκύπτει ότι για δύο μήνες έπαιξε παρανόμως στο πρωτάθλημα!

Αναδημοσιεύουμε το παρακάτω άρθρο της ιστοσελίδας "a-sports" σχετικά με το θέμα της Ξάνθης, της ποινής που της έχει επιβληθεί ...

Αναδημοσιεύουμε το παρακάτω άρθρο της ιστοσελίδας "a-sports" σχετικά με το θέμα της Ξάνθης, της ποινής που της έχει επιβληθεί και το τι μέλλει γενέσθαι..

Αναλυτικά:

Μέσα στον Απρίλιο αναμένεται η οριστική απόφαση για την τιμωρία της Ξάνθης από την Επιτροπή Εφέσεων αναφορικά με τη δική της ξεχωριστή περίπτωση για την αλλαγή ιδιοκτησίας – μετοχολόγιο και την ανάκληση του πιστοποιητικού της (δεν αναφερόμαστε στην υπόθεση πολυϊδιοκτησίας με τον ΠΑΟΚ).

Το σημαντικό και νέο στοιχείο, που προκύπτει και από την απόφαση αναστολής του Διοικητικού Εφετείου είναι ότι οι Θρακιώτες αγωνίστηκαν παρανόμως για δύο μήνες στο πρωτάθλημα της Σούπερ Λίγκας 1. Κάτι που ενδιαφέρει όχι μόνο τον Ολυμπιακό, που ξεκίνησε την όλη υπόθεση της έρευνας με τις καταγγελίες του στην Επιτροπή Επαγγελματικού Αθλητισμού, αλλά και τους συν-παρεμβαίνοντες κατά της Ξάνθης, Πανιώνιο και ΑΕΛ.

Καταρχήν η Ξάνθη παραπέμφθηκε στα Πειθαρχικά Όργανα της ΕΠΟ για δύο διαφορετικά πειθαρχικά παραπτώματα:

Αφενός για παράπτωμα ήταν η μη λήψη προηγούμενης άδειας από την ΕΕΑ για την μεταβίβαση των μετοχών της Ομάδας. Το παράπτωμα αυτό τιμωρείτο πριν το... φωτογραφικό νόμο της κυβέρνησης με αποβολή από το πρωτάθλημα και μετά τον εν λόγω νόμο με αφαίρεση 5 έως 10 βαθμών από το τρέχον πρωτάθλημα.

Αφετέρου για το παράπτωμα της ανάκλησης από την ΕΕΑ του πιστοποιητικού της Ξάνθης για συμμετοχή της στο πρωτάθλημα λόγω υποβολής ανακριβών στοιχείων των μετόχων. Το παράπτωμα αυτό τιμωρείται πάντα σύμφωνα με τον Πειθαρχικό Κώδικα της ΕΠΟ (παράρτημα Α’) με υποβιβασμό ή αποβολή από το πρωτάθλημα. Η συγκεκριμένη ποινή δεν εθίγη από τον πρόσφατο... σωτήριο νόμο της κυβέρνησης.

Ο Αθλητικός Δικαστής της Σούπερ Λίγκας 1 αποφάνθηκε ότι δεν μπορεί να επιβάλει δύο ποινές για το ίδιο αδίκημα, και έτσι επέβαλε στην Ξάνθη μόνον αφαίρεση βαθμών που προβλέπεται στον νόμο, ενώ δεν τιμώρησε την Ξάνθη με την ποινή της αποβολής που προβλέπεται στον Πειθαρχικό Κώδικα.

Ωστόσο, όπως ήδη σημειώθηκε, η κρίση αυτή δεν είναι ορθή, καθόσον εν προκειμένω τιμωρούνται δύο διαφορετικές παραβάσεις, αφενός η μη λήψη άδειας για την μεταβίβαση των μετοχών και αφετέρου η ανάκληση του πιστοποιητικού συμμετοχής στο πρωτάθλημα.

Ως εκ τούτου, η Επιτροπή Εφέσεων καλείται εν προκειμένω να αποκαταστήσει το σφάλμα της κρίσης του Πρωτοβάθμιου Οργάνου και να επιβάλει και την προβλεπόμενη στον Πειθαρχικό Κώδικα της ΕΠΟ ποινή του υποβιβασμού ή της αποβολής της Ξάνθης από το πρωτάθλημα.

Η απόφαση του Διοικητικού Εφετείου που ανέστειλε την ανάκληση του πιστοποιητικού δεν επηρεάζει την επαπειλούμενη εδώ ποινή του Πειθαρχικού Κώδικα, και μάλιστα για τρεις λόγους:

Πρώτον, η αναστολή που χορηγήθηκε από το δικαστήριο είναι αναστολή εκτέλεσης της απόφασης της ΕΕΑ, και όχι αναστολή ισχύος της (αναστολή ισχύος δεν προβλέπεται στο εθνικό μας δίκαιο). Έτσι η ανάκληση του πιστοποιητικού της Ξάνθης συνεχίζει να ισχύει και άρα η σχετική παράβαση συνεχίζει να επισύρει τις προβλεπόμενες πειθαρχικές ποινές.

Δεύτερον, η απόφαση του δικαστηρίου ρητώς ορίζει ότι η αναστολή εκτέλεσης της ανάκλησης του πιστοποιητικού χορηγήθηκε στην Ξάνθη για να συνεχίζει να αγωνίζεται στο πρωτάθλημα, μέχρι να εκδοθεί οριστική απόφαση. Συνεπώς η αναστολή δεν καταλαμβάνει τις προβλεπόμενες πειθαρχικές ποινές.

Τρίτον, η απόφαση του δικαστηρίου ρητώς αποφαίνεται ότι η ανάκληση του πιστοποιητικού «δεν επηρεάζει την πειθαρχική διαδικασία και τιμωρία» της σχετικής παράβασης από τα Πειθαρχικά Όργανα της ΕΠΟ.

Όλα αυτά σημαίνουν ότι με την ως άνω απόφαση του Διοικητικού Εφετείου αναγνωρίζεται ότι η Ξάνθη από τις 27-1-2020, οπότε και της ανακλήθηκε το πιστοποιητικό από την ΕΕΑ, μέχρι τις 11-3-2020, οπότε και χορηγήθηκε η αναστολή, αγωνιζόταν παράνομα στο πρωτάθλημα, καθόσον αφενός είχε ανακληθεί το πιστοποιητικό της και αφετέρου δεν είχε ακόμη ανασταλεί η εκτέλεση της σχετικής απόφασης.

Συμπερασματικά, λοιπόν, η Ξάνθη στην πραγματικότητα φαίνεται ευνοήθηκε (καθώς γλίτωσε τα χειρότερα) σε πρώτο βαθμό, τα νομικά επιχειρήματα του Ολυμπιακού στην έφεση είναι ισχυρά και μπορεί να ελπίζει από το οριστικό αποτέλεσμα -και- ο Πανιώνιος, που πρόσφατα είχε αντιμερωπίσει τους Θρακιώτες στη Νέα Σμύρνη. Η κρίση φυσικά ανήκει αποκλειστικά στο Τριιμελές Δευτεροβάθμιο Πειθαρχικό όργανο της ΕΠΟ, οπότε αναμένουμε...

Δεν υπάρχουν σχόλια