Page Nav

HIDE

Grid

GRID_STYLE
TRUE

CUSTOM HEADER

{fbt_classic_header}

Top Ad

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

latest

Η ιστορική αναδρομή του Πανιωνίου Γ.Σ.Σ.

Η ιστορική αναδρομή του Πανιωνίου από το 1890 έως και σήμερα, όπως εκφωνήθηκε από τον Ιστορικό Θοδωρή Μπελίτσο κατά την διάρκεια της Πανι...

Η ιστορική αναδρομή του Πανιωνίου από το 1890 έως και σήμερα, όπως εκφωνήθηκε από τον Ιστορικό Θοδωρή Μπελίτσο κατά την διάρκεια της Πανιώνιας γιορτής στην Εστία.

Αναλυτικά:

"Ο Πανιώνιος προς το 127ο έτος

Τέτοιες ημέρες ήτανε, στα 1890, όταν μια παρέα φιλάθλων και φιλόμουσων της Σμύρνης αποφάσισαν να ιδρύσουν ένα σωματείο με σκοπό να προωθήσουν στην ελληνική νεολαία της πόλης το αθλητικό ιδεώδες και τον πολιτισμό. Διότι εκείνα τα ρομαντικά χρόνια αθλητισμός και πολιτισμός ήταν ταυτόσημες έννοιες.

Ονόμασαν το σύλλογό τους Ορφέα, από το όνομα του μεγάλου μουσικού της αρχαιότητας. Δημιούργησαν γυμναστήριο, αίθουσα εκδηλώσεων, ορχήστρα και χορωδία. Σύντομα την προσπάθειά τους αγκάλιασε η σμυρναϊκή νεότητα και πλήθος νέων γράφτηκαν στις τάξεις του.
Τρία χρόνια αργότερα μια ομάδα αθλητών θεώρησαν καλό να χωριστούν από τον Ορφέα και να ιδρύσουν ένα αποκλειστικά αθλητικό σωματείο, το οποίο το ονόμασαν «Γυμνάσιον». Έφτιαξαν δικό τους γυμναστήριο και πολύ σύντομα απέκτησαν τα αθλητικά πρωτεία στην πόλη: στίβος, γυμναστική, πάλη, κολύμβηση, κωπηλασία, ποδηλασία, τένις, κρίκετ, ποδόσφαιρο, ναι ποδόσφαιρο το 1895.

Ήταν η δεκαετία που ο αθλητισμός μόλις είχε αρχίσει να αναπτύσσεται, με κορυφαία στιγμή την αναβίωση των Ολυμπιακών αγώνων στην Αθήνα το 1896. Η Σμύρνη ήταν εκεί. Και το Γυμνάσιο και ο Ορφέας ήταν παρόντες στους Α΄ Ολυμπιακούς με αθλητές τους. Το Γυμνάσιον προχωρά ένα βήμα ακόμα. Μετά την Ολυμπιάδα διοργανώνει αγώνες και στη Σμύρνη με μεγάλη επιτυχία. Το 1897 συμμετέχει στη σύνοδο των 28 ελληνικών σωματείων που ίδρυσαν το ΣΕΓΑΣ. Το 1898 το Γυμνάσιον διοργανώνει ξανά αγώνες στη Σμύρνη.

Την ίδια χρονιά, τον Οκτώβριο, προσκαλεί τον Ορφέα να ενώσουν πάλι τις δυνάμεις τους και να ξαναγίνουν ένα σωματείο, όπως ήταν το 1890 που ξεκίνησαν. Επιλέγουν το όνομα Πανιώνιος Γυμναστικός Σύλλογος καθώς Πανιώνιοι ονομάστηκαν και οι ετήσιοι αγώνες, σε ανάμνηση των αρχαίων Πανιώνιων εορτών που γίνονταν στην Ιωνία με συμμετοχή όλων των μικρασιατικών πόλεων.

Το νερό έχει μπει στο αυλάκι. Οι Πανιώνιοι Αγώνες ξεπερνούν σε αίγλη το Πανελλήνιο πρωτάθλημα καθώς σε αυτούς μετέχουν δεκάδες αθλητές και σωματεία από όλο τον ελληνικό χώρο: από τη Μικρασία, το Αιγαίο, Κωνσταντινούπολη, Αλεξάνδρεια, Κύπρο, Αθήνα, Πάτρα, Θεσσαλονίκη. Οι Πανιώνιοι Αγώνες εξελίσσονται σε μια ελληνική ολυμπιάδα καθώς εκτός από στίβο περιλαμβάνουν αγώνες ενόργανης γυμναστικής, πάλης, άρσης βαρών, κολύμβησης, πόλο, καταδύσεων, κωπηλασίας, ποδηλασίας, ξιφασκίας, ποδοσφαίρου.

Παράλληλα ο σύλλογος προωθεί το μαθητικό αθλητισμό. Διοργανώνει ετήσιους σχολικούς αγώνες και ιδρύει Σχολή γυμναστών και γυμναστριών για την εκπαίδευση δασκάλων γυμναστικής.
Ναι, και γυμναστριών! Διότι ο Πανιώνιος είναι ο πρώτος σύλλογος που δέχεται γυναίκες ως μέλη του και έχει γυναικείο αθλητικό τμήμα τένις και γυμναστικής.

Παράλληλα αναπτύσσεται η ποδοσφαιρική ομάδα του συλλόγου που φορά κόκκινες φανέλες φερμένες από την Αγγλία. Είναι η αρχαιότερη ποδοσφαιρική ομάδα στον ελληνικό χώρο. Υπήρχε από το 1895 τουλάχιστον, ίσως και πιο ενωρίς, πριν ακόμα ο σύλλογος ονομαστεί Πανιώνιος, όταν ακόμα λεγόταν Γυμνάσιο και Ορφέας. Κανείς ελληνικός σύλλογος δεν είχε ποδοσφαιρική ομάδα τότε.

Ο Πανιώνιος διοργανώνει για χρόνια το ποδοσφαιρικό πρωτάθλημα συλλόγων Σμύρνης καθώς και το πρωτάθλημα σχολείων. Ως το 1922 κατέκτησε τέσσερα πρωταθλήματα Σμύρνης και άλλες τρεις φορές ήταν δεύτερος πίσω από τον συμπολίτη Απόλλωνα.
Λίγο πριν από την καταστροφή δημιούργησε ομάδες βόλεϊ και μπάσκετ. Μάλιστα η ομάδα βόλεϊ κατέκτησε το πρωτάθλημα Σμύρνης.

Η προσπάθεια του συλλόγου να διατηρήσει υψηλό το φρόνημα των Ελλήνων της Σμύρνης ενθουσιάζει τον μητροπολίτη Χρυσόστομο, ο οποίος εισηγείται να παραχωρηθεί στο σύλλογο έκταση για τη δημιουργία νέου σύγχρονου σταδίου. Το Πανιώνιο Στάδιο, όπως ονομάστηκε, γνώρισε μεγάλες δόξες από το 1912 ως το 1922. Σε αυτό, τον Ιούλιο του 1922, λίγες εβδομάδες πριν από την καταστροφή, ο υπεραθλητής Δημητρός Καραμπάτης κατέρριψε το παγκόσμιο ρεκόρ της δισκοβολίας. Το στάδιο συνέχισε να υπάρχει στη Σμύρνη μέχρι πέρυσι που κατεδαφίστηκε καθώς είχε ερειπωθεί.

Ακολούθησε η καταστροφή και η προσφυγιά. Τέτοιες μέρες ήτανε. Σεπτέμβριος του 1922. Όλα έμοιαζαν τελειωμένα. Αλλά όχι για έναν άνθρωπο, για τον πρόεδρο του Πανιωνίου, το Δημητρό Δάλλα. Με ορμητήριο ένα καμαράκι στο καλλιμάρμαρο Παναθηναϊκό Στάδιο κατάφερε να διατηρήσει ζωντανό τον ιστορικό σύλλογο. Αναζητά στους προσφυγικούς καταυλισμούς αθλητές και φιλάθλους που έχουν γλιτώσει. Αμέσως δημιουργεί την αθλητική και την ποδοσφαιρική ομάδα. Όχι τυπικά αλλά με αξιώσεις. Η ομάδα ποδοσφαίρου μετέχει στο αθηναϊκό πρωτάθλημα 1922-23 και τερματίζει δεύτερη. Η αθλητική ομάδα μετέχει στους αγώνες ανωμάλου δρόμου και οι ανυπόδητοι αθλητές της κατακτούν το πανελλήνιο πρωτάθλημα σκορπίζοντας ρίγη συγκίνησης στους φιλάθλους.
Ο Πανιώνιος είναι ζωντανός και τολμά. Διοργανώνει Πανιώνιους Αγώνες στην Αθήνα και βάζει τα γυαλιά στον ΣΕΓΑΣ που δεν είχε καταφέρει να κάνει πανελλήνιο πρωτάθλημα.
Τα επόμενα χρόνια ο Δάλλας ξεκινά τους αγώνες γυναικών, τα πρωταθλήματα βόλεϊ ανδρών, γυναικών και σχολείων, ξεκινά επαφές που οδηγούν στο ξεκίνημα των Βαλκανικών Αγώνων, αναδεικνύει πρωταθλητές Ελλάδος και βαλκανιονίκες στο στίβο και στην ποδηλασία. Η ομάδα βόλεϊ γυναικών κερδίζει συνεχόμενα πρωταθλήματα. Ιδρύει ομάδα χάντμπολ το 1930. Αθλητές του συλλόγου μετέχουν στην εθνική ομάδα μπάσκετ.

Ώσπου το 1940, πάλι τέτοιες μέρες ήτανε, Σεπτέμβριος, ο σύλλογος έρχεται στη Νέα Σμύρνη.
Εδώ μπαίνουν οι βάσεις για τη μεγάλη ποδοσφαιρική ομάδα που θα μεγαλουργήσει μεταπολεμικά και θα μπει σφήνα στην κυριαρχία του ΠΟΚ, θα κερδίσει δυο κύπελλα Ελλάδας και το βαλκανικό.
Εδώ θα γεννηθούν μεγάλες μορφές του στίβου, που θα φέρουν διακρίσεις όχι μόνο πανελλήνιες αλλά πανευρωπαϊκές και παγκόσμιες.

Εδώ θα φτιαχτεί η σπουδαία γυναικεία ομάδα στίβου που θα κατακτά επί 20 συνεχή χρόνια το πρωτάθλημα Ελλάδος με προπονητή τον Μισαηλίδη.
Εδώ θα χτιστεί η νέα ομάδα μπάσκετ που θα καταπλήξει Ελλάδα και Ευρώπη, θα κερδίσει το κύπελλο και η γυναικεία το πρωτάθλημα.

Εδώ και στο κολυμβητήριο θα δημιουργηθεί η μεγάλη ομάδα υδατοσφαίρισης που έφτασε σε δέκα τελικούς ελληνικών και ευρωπαϊκών διοργανώσεων.
Εδώ θα γραφτεί ένα μεγάλο κομμάτι της νεώτερης ιστορίας του ελληνικού αθλητισμού, στο βόλεϊ, στο χάντμπολ, στο κολύμπι, στην ενόργανη και τελευταία στο τζούντο, στο σκάκι και στο πινγκ-πονγκ.

Ναι!
Νιώθω περήφανος που είμαι Πανιώνιος και έχω πολλούς λόγους γι’ αυτό.
Διότι ο Πανιώνιος είναι το πιο ιστορικό ελληνικό αθλητικό σωματείο. Όχι μόνο επειδή ιδρύθηκε το 1890 και μπήκε στο 127ο έτος της ιστορίας του. Αλλά διότι έχει συνεχή λειτουργία από τότε και δεν διέκοψε ποτέ την δράση του.

Διότι επί 13 δεκαετίες έχει πρωταγωνιστική δραστηριότητα σε δεκάδες αθλήματα.
Διότι ήταν το πρώτο αθλητικό σωματείο που δέχτηκε να έχει μέλη γυναίκες.
Διότι ήταν το πρώτο σωματείο και το μοναδικό που προώθησε το σχολικό αθλητισμό, διοργανώνοντας σχολικούς αγώνες και ιδρύοντας Σχολή γυμναστών και γυμναστριών.
Διότι διοργάνωνε επί 30 χρόνια τους Πανιώνιους Αγώνες που ήταν μια ελληνική ολυμπιάδα, με πολλά αθλήματα.

Διότι συσπείρωσε τον Ελληνισμό της Σμύρνης και κράτησε υψηλό το εθνικό φρόνημα επί 30 χρόνια.
Διότι μετέφερε τους Πανιώνιους Αγώνες στην Αθήνα, τους έκανε διεθνείς και αποτέλεσαν το έναυσμα για το ξεκίνημα των βαλκανικών αγώνων στίβου.
Διότι εισήγαγε τον γυναικείο αθλητισμό στην Ελλάδα.
Διότι εισήγαγε το βόλεϊ στην Ελλάδα, ανδρικό και γυναικείο.
Διότι στο ποδόσφαιρο, στο μπάσκετ, στο πόλο πολλές φορές μπήκε σφήνα στο πρασινο-κόκκινο δίπολο με κιτρινόμαυρες ανταύγειες που καταδυναστεύει τον ελληνικό αθλητισμό.
Διότι άντεξε στην λαίλαπα του 1922 και με εφαλτήριο ένα καμαράκι του καλλιμάρμαρου Παναθηναϊκού Σταδίου, ο πρόεδρός του ο Δημητρός Δάλλας κατάφερε σχεδόν αμέσως να τον ξαναστήσει στα πόδια του.
Ναι!

Νιώθω υπερήφανος που είμαι Νεοσμυρνιώτης και Πανιώνιος.
Γιατί εδώ η Ιστορία είναι ζωντανή".

Δεν υπάρχουν σχόλια