Page Nav

HIDE

Grid

GRID_STYLE
TRUE

CUSTOM HEADER

{fbt_classic_header}

Top Ad

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

latest

Πανιώνιος-ΟΦΗ: Στατιστικά, συμπτώσεις & παράξενες συγκυρίες

Του Νίκου Τσιάπη Πανιώνιος & ΟΦΗ θα τεθούν αντιμέτωποι το απόγευμα της Κυριακής (17.15) στη Νέα Σμύρνη ίσως στην πιο αμφίρροπη αναμέ...

Του Νίκου Τσιάπη


Πανιώνιος & ΟΦΗ θα τεθούν αντιμέτωποι το απόγευμα της Κυριακής (17.15) στη Νέα Σμύρνη ίσως στην πιο αμφίρροπη αναμέτρηση της 18ης αγωνιστικής του πρωταθλήματος. Στόχος αμφότερων των ομάδων η κατάκτηση των 3 βαθμών ώστε να απομακρυνθούν το περισσότερο δυνατόν από την επικίνδυνη ζώνη του υποβιβασμού.


Οι κυανέρυθροι επιθυμούν να μπει με το ''δεξί'' το 2014 για αυτούς και να συνεχίσουν στον δρόμο των εντός έδρας επιτυχιών. Η πιο πρόσφατη εντός έδρας τους ήττα σημειώθηκε στις αρχές Οκτωβρίου από τον Άρη με 1-2. Έκτοτε, μετρούν 3 νίκες (συμπτωματικά όλες με το ίδιο σκορ, 2-1, διαμορφωμένο μάλιστα με όλες τις πιθανές διακυμάνσεις, δηλαδή από 0-1 σε 2-1 με Απόλλωνα, από 2-0 σε 2-1 με Ατρόμητο & από 1-0, 1-1 & σε 2-1 με Βέροια) και μία λευκή ισοπαλία με τη Skoda Ξάνθη. Είναι γεγονός πως μόλις σε 3 από τις 10 πιο πρόσφατες περιπτώσεις, πανηγύρισαν την νίκη στο πρώτο τους ματς του εκάστοτε ημερολογιακού έτους. Ο λόγος γίνεται για το εντός έδρας 2-1 επί του Ηρακλή το 2007, το 0-2 επί του Ατρομήτου στο Περιστέρι ένα χρόνο αργότερα & το 2-0 επί του Αστέρα Τρίπολης στη Νέα Σμύρνη το 2012.

Από την πλευρά τους, οι ''ασπρόμαυροι του νότου'' εμφανίζουν 2 διαφορετικά πρόσωπα εντός και εκτός έδρας. Αφενός στο ''Θεόδωρος Βαρδινογιάννης'' παραμένουν αήττητοι μετά το ήμισυ του πρωταθλήματος με 4 νίκες & 5 ισοπαλίες, αφετέρου δεν παρουσιάζουν την πλέον επιθυμητή αγωνιστική συμπεριφορά μακριά από το Ηράκλειο με μόλις 1 τρίποντο & 1 ισοπαλία σε 8 εκτός έδρας αγώνες. Βέβαια, το μοναδικό τους διπλό μέχρι στιγμής το έχουν πετύχει στην πρωτεύουσα επί του Απόλλωνα στη Ριζούπολη ενώ με το ματς απέναντι στον Πανιώνιο κλείνει ο κύκλος των επισκέψεων τους στην Αθήνα.

Σ' αυτό το σημείο, θα αναφερθούν ορισμένα εν μέρει συνδεόμενα μεταξύ τους στοιχεία που παρουσιάζουν έντονο στατιστικό ενδιαφέρον. Να σημειωθεί αρχικά πως ο Ιστορικός είναι πιο αποτελεσματικός στη πλατεία τη φετινή περίοδο συγκριτικά με τις 3 προηγούμενες. Δεν είναι τυχαίο ότι σε 8 αγώνες έχει γνωρίσει μόλις 2 ήττες έχοντας ήδη αντιμετωπίσει μάλιστα τους 2 ''αιώνιους'' του ελληνικού ποδοσφαίρου. Η πιο πρόσφατη περίπτωση που συνέβη (ξανά) κάτι τέτοιο ήταν τη σεζόν 2009/2010 & να επισημάνουμε πως η φετινή και η προαναφερθείσα αγωνιστική περίοδος είναι και οι μοναδικές της τελευταίας δεκεατίας όπου οι Νεοσμυρνιώτες έφυγαν χωρίς βαθμολογική συγκομιδή σε μόλις 2 περιπτώσεις στις 8 πρώτους χρονικά εντός έδρας αγώνες. Το απίστευτο της υπόθεσης έγγυται στο ότι όπως και τότε (2009/2010), έτσι και τώρα, έχουν ακριβώς τους ίδιους αριθμούς, δηλαδή 4 νίκες, 2 ισοπαλίες & 2 ήττες. Στο 9ο χρονικά ματς εκείνης της περιόδου αναδείχθηκαν ισόπαλοι (2-2) με τον Λεβαδειακό αμέσως μετά από επίσκεψη τους στη Κρήτη όπου δεν σκόραραν (0-0 με Εργοτέλη στο Παγκρήτιο). Κάτι αντίστοιχο ως γνωστόν συνέβη και τώρα όπου δεν κατάφεραν να παραβιάσουν την εστία του Πλατανιά στην ήττα με 1-0 στα Χανιά.

Εφόσον λοιπόν, επαληθευτεί αυτή η ομολογουμένως παράξενη σύμπτωση, δεν είναι καθόλου απίθανο να μην προκύψει νικητής στην Κυριακάτικη αναμέτρηση. Σε τέτοια περίπτωση βέβαια, συνεχίζεται ένα απίστευτο και όμως αληθινό σερί που διατηρούν οι 2 ομάδες στους μεταξύ τους αγώνες την τελευταία δεκαετία. Παρατηρείται δηλαδή, πως στο 90% των περιπτώσεων, επιβεβαιώνεται ακριβώς το ίδιο σημείο (1 ή Χ ή 2) σε αμφότερους τους αγώνες μεταξύ των 2 ομάδων σε Νέα Σμύρνη & Ηράκλειο. Μοναδική, μάλιστα εξαίρεση που απλά επιβεβαιώνει τον κανόνα αποτελεί η σεζόν 2008/2009 που αποδείχθηκε η πλέον καταστροφική στην ιστορία των Κρητικών παρά το θετικό πρόσιμο (4 βαθμοί έναντι 1) απέναντι στους Νεοσμυρνιώτες.

Αξίζει να σημειωθεί μία εξίσου περίεργη και επαναλαμβανόμενη ημερολογιακή συγκυρία στις αναμετρήσεις μεταξύ των 2 ομάδων που συνεχίζει να επιβεβαιώνεται μέχρι και σήμερα. Το πιο συχνά εμφανιζόμενο σημείο στην ιστορία του ελληνικού ποδοσφαίρου (ο άσος δηλαδή) λάμπει δια της απουσίας του σε όλες τις πιο πρόσφατες ''ζυγές'' σεζόν (αυτές δηλαδή που το δεύτερο αναγραφόμενο έτος είναι ζυγό, πχ 2007/2008) μεταξύ των 2 αντιπάλων (!) και ανατρέχοντας στο 1997/1998 εμφανίζεται η πιο πρόσφατη περίπτωση με τους γηπεδούχους νικητές σε αμφότερα τα ματς με το ίδιο σκορ (3-0) μάλιστα!

Επιπλέον, να επισημάνουμε πως εφόσον οι κυανέρυθροι φτάσουν στην πολυπόθητη επικράτηση το απόγευμα της Κυριακής, θα καταφέρουν να ''σπάσουν'' ένα ακόμα αξιοσημειώτο σερί που διατηρεί στην πρόσφατες μεταξύ τους αναμετρήσεις η επαρχιακή ομάδα με τις περισσότερες συμμετοχές στη μεγάλη κατηγορία. Θα καταφέρουν να έχουν θετική πιθανή ισοβαθμία μεταξύ των 2 ομάδων για πρώτη φορά μετά τη σεζόν 1995/1996 όταν και είχαν αναδειχθεί ισόπαλοι με 2-2 στη Κρήτη ενώ κατέκτησαν το τρίποντο με 1-0 εντός έδρας. Είναι χαρακτηριστικό πως μετά το 1996, οι περισσότερες πιθανές ισοβαθμίες ήταν ουδέτερες καθώς οι 2 αντίπαλοι είτε είχαν μείνει σε ισόπαλα αποτελέσματα και στις 2 αναμετρήσεις, είτε είχαν από μία νίκη ο καθένας.

Εν τέλει, στη συνολική προϊστορία μεταξύ των 2 ομάδων στη Νέα Σμύρνη, υπερτερεί ο Πανιώνιος με 19 νίκες έναντι 6 του ΟΦΗ ενώ 12 αγώνες δεν ανέδειξαν νικητή. Αν μη τι άλλο, συχνά εμφανιζόμενη η ισοπαλία, όπως άλλωστε συμβαίνει αντίστοιχα και με γηπεδούχους τους Κρητικούς, σχεδόν στο 1/3 του συνόλου των αναμετρήσεων. Δηλαδή, είναι συχνός ο ρυθμός εμφάνισης ισοπαλιών μεταξύ των 2 ομάδων ενώ μην ξεχνάμε και την πρωτοφανή τριετία 2001-2004 όπου σε κανένα εκ των 6 παιχνιδιών σε Νέα Σμύρνη & Ηράκλειο δεν προέκυψε νικητής!

Δεν υπάρχουν σχόλια