Page Nav

HIDE

Grid

GRID_STYLE
TRUE

CUSTOM HEADER

{fbt_classic_header}

Top Ad

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

latest

Να επιστρατεύσουμε τη λογική και τη μνήμη μας…

…όταν διαβάζουμε όλα αυτά τα δημοσιεύματα των τελευταίων ημερών για τον Πανιώνιο!  Του Πάνου Κατσούλα Ο Ιστορικός περνάει πολύ δύσκολες σ...

…όταν διαβάζουμε όλα αυτά τα δημοσιεύματα των τελευταίων ημερών για τον Πανιώνιο! 

Του Πάνου Κατσούλα

Ο Ιστορικός περνάει πολύ δύσκολες στιγμές όπως άλλωστε και όλες οι εταιρίες που είναι χρεωμένες, δεν υπάρχει αμφιβολία για αυτό! Συνέπεια του χρέους είναι να μην πληρώνονται δυστυχώς στην ώρα τους οι εργαζόμενοι της χρεωμένης εταιρίας, να γίνονται περικοπές στις απολαβές κλπ. Όμως όποιος παρακολουθεί, όσο το δυνατόν από πιο κοντά τα της Παε Πανιώνιος και δεν ξεχνάει, θα διαπιστώσει ότι το χρέος της ομάδας πριν λίγα χρόνια ήταν 3πλάσιο από το σημερινό!

Ήταν περίπου 15 εκατ. ευρώ ενώ σήμερα είναι περίπου 5 εκατ ευρώ, που βαίνει μειούμενο αφού πληρώνονται οι δόσεις προς την εφορία με βάση τον διακανονισμό που έχει επιτευχθεί. Μιλάμε πάντα για λογιστικό χρέος και όχι για πραγματικό!

Διότι το πραγματικό μπορεί ν’ αποδειχθεί μικρότερο! Και τούτο διότι στο χρέος υπολογίζονται οι προσαυξήσεις που προέκυψαν από ατασθαλίες προηγούμενων διοικήσεων και ένα ποσό περίπου 1,2 εκατ ευρώ ως αποζημίωση για τραυματισμό φιλάθλου το 2005 σε αγώνα με τον Οσφπ, που πρωτοδίκως δεν αποδείχτηκε!!! Όμως αφενός μεν οι προσαυξήσεις είναι δυνατόν ν’ αφαιρεθούν ή τουλάχιστον ένα σημαντικό μέρος τους, αφού τα πραγματικά ποσά έχουν αρχίσει να πληρώνονται και αφετέρου δε αν αποδειχθεί και σε 2ο βαθμό ότι δεν υπήρξε τραυματισμός, τότε το πραγματικό χρέος θα φτάσει και κάτω από τα 3 εκατ ευρώ. Πρόκειται για ένα χρέος απολύτως διαχειρίσιμο ή αλλιώς είναι βιώσιμο! Δηλαδή είναι εφικτό να πληρωθεί με κάποιο διακανονισμό σε δόσεις, όπως γίνεται σήμερα σ’ όλες σχεδόν τις αντίστοιχες περιπτώσεις!

Συνεπώς σήμερα ο Πανιώνιος βρίσκεται σε πολύ καλύτερη μοίρα απ’ ότι πριν δύο χρόνια, που και τότε δεν πληρώνονταν οι ποδοσφαιριστές και οι λοιποί εργαζόμενοι της Παε στην ώρα τους. Και είναι οδυνηρό ο εργαζόμενος να μην πληρώνεται στην ώρα του και άκρως επώδυνο και απαράδεκτο να χάνει δεδουλευμένα ή μέρος αυτών!

Όμως τα χρήματα των ποδοσφαιριστών διακανονίστηκαν αμοιβαία και οι ποδοσφαιριστές τα έλαβαν σε δόσεις, δεν τα έχασαν ή κάποιοι άλλοι έφυγαν, πάλι με κοινή συμφωνία, παρότι είχαν ακόμη συμβόλαιο με τον Πανιώνιο, για ν’ αναζητήσουν την τύχη τους σε άλλες Παε, που είχαν μικρότερο ή και καθόλου οικονομικό πρόβλημα. Το ίδιο πιστεύω ότι θα συμβεί και τώρα, οι ποδοσφαιριστές δε θα χάσουν τα χρήματά τους διότι δεν πρέπει σε καμιά περίπτωση να συμβεί και φυσικά δε θα πρέπει να τα χάσουν και οι λοιποί εργαζόμενοι στην Παε.

Επίσης ο Πανιώνιος δικαιώθηκε δικαστικά για Ρίσγκαρντ, Βαρό και γλύτωσε 750 χιλ ευρώ, που ζητούσαν να τους καταβάλει! Είναι και αυτό ένα σημαντικό κέρδος!

Επειδή ο Πανιώνιος είναι χρεωμένος μεν, αλλά το χρέος του, ακόμη και το λογιστικό, που πιστεύω θα είναι μικρότερο, είναι βιώσιμο, είναι δελεαστικό σωματείο για κάποιον επενδυτή! Μπορεί να τον αναλάβει ένας επιχειρηματίας και να τον τρέξει πολύ καλά και με πολύ λογικό μπάτζετ, προσέχοντας ως κόρη οφθαλμού τις υποδομές του, οι οποίες μπορούν ν’ αποδειχθούν χρυσάφι για τον Ιστορικό! Αν κάποιος κάνει σωστή διαχείριση σε όλα τα επίπεδα, είναι εφικτό ο Πανιώνιος και να ξεχρεώσει και να ισχυροποιηθεί αγωνιστικά και, γιατί όχι, να πρωταγωνιστήσει!

Πολλά γράφονται το τελευταίο διάστημα για ενδιαφέρον επενδυτή. Ίσως να υπάρχει μία κινητικότητα και δεν ξέρω ποια θα είναι η έκβαση, διότι και στο παρελθόν πολλές προσπάθειες απέβησαν άκαρπες! Ευχόμαστε πάντως να ευδοκιμήσουν οι προσπάθειες, διότι ο Πανιώνιος είναι ένας σύλλογος που του αξίζει να πρωταγωνιστεί και όχι να παλεύει για να σωθεί! Ένα μόνο θάθελαν οι φίλοι του Πανιωνίου! Αν είναι ναρθει κάποιος επενδυτής καλώς να έρθει και να δουλέψει ώστε ο Πανιώνιος να μεγαλουργήσει. Όταν όμως φτάσει η στιγμή που θα φύγει, δε θα θέλαμε σε καμιά περίπτωση ν’ αφήσει τον ΙΣΤΟΡΙΚΟ να κολυμπάει στα χρέη!

Τέλος χωρίς να θέλω να πάρω το μέρος κανενός, αφού πιστεύω στον Πανιώνιο της ιδέας και όχι στον Πανιώνιο των προσώπων, αξίζει να γίνει μνεία σ’ αυτούς τους απλούς πολίτες, τους χωρίς καμία οικονομική επιφάνεια, τους ερασιτέχνες παράγοντες, αλλά Πανιώνιους (δε μιλώ για τους διορισμένους), που είναι στη διοίκηση και οι οποίοι κατάφεραν να μειώσουν τόσο πολύ, να περιορίσουν αυτή την τεράστια πληγή που λέγεται χρέος! Χωρίς μάλιστα μέχρι τώρα η ομάδα να παρουσιάζει σημάδια αγωνιστικής διάλυσης (δε θα μπορούσε βέβαια να πάει και για πρωτάθλημα!).

Νομίζω ότι είναι κάτι που πρέπει να τους αναγνωριστεί. Είχαν όμως ένα μειονέκτημα! Ήσαν πολύ κακοί στην επικοινωνία, ουσιαστικά σιωπούσαν και έδιναν έτσι τροφή να γίνονται πολλά σχόλια και να υπάρχουν δημοσιεύματα που έβλαπταν τον Πανιώνιο και δημιουργούσαν ανησυχία στους φίλους του. Ο επίσημος Πανιώνιος πρέπει να ενημερώνει τους φιλάθλους του συχνά και με λεπτομέρειες!

2 σχόλια

  1. Αγαπητε Κατσουλα με ενδιαφερον διαβαζω τα κειμενα σου που μας ενημερωνης κατι που επρεπε να κανη η ΠΑΕ αλλα μαλλον οπως γραφης σε αυτο τον τομεα ιστερουν αυτο που δεν εχω καταλαβη και μου δημιουργη μεγαλη εκπληξη!!!!!!! στην συνεντευξη του παρετημενου γ'αντιπροεδρου αναφερεται οτι εχουν πληρωθει η δοσης για την ρυθμηση μεχρι και το 2015 και ειναι απληρωτοι αυτοι οι πολυ καλοι ταλαντουχοι ποδοσφαιριστες με τα χαμηλα συμβολαια με αποτελεσμα να κινδυνευη η ομαδα να τους χαση !!!!!αραγε αυτο γιατι εγινε αφου υπαρχει ρυθμιση βασει αυτης εισαι υποχρεωμενος απο οτι γνωριζω να εισαι συνεπης στην μηνιαια δοσει ???περιμενω γιαυτο μια λογικη απαντηση να εξηπηρετη τον ΙΣΤΟΡΙΚΟ .

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Αγαπητέ φίλε θέλω να καταστήσω σαφές ότι δεν είμαι μέλος του ΔΣ, αλλά απλός φίλος της ομάδας, τα τεκταινόμενα της οποίας παρακολουθώ καθημερινά, κυρίως από το ρεπορτάζ, με μια κριτική ματιά όπως θέλω να πιστεύω. Συνεπώς δεν είμαι ο κατάλληλος ούτε έχω καμιά αρμοδιότητα ν' απαντήσω εκ μέρους κανενός! Το μόνο που μπορώ να κάνω είναι να θυμάμαι όσο μπορώ τι έχει ανακοινωθεί επισήμως από την πλευρά του Πανιωνίου, να λέω τη γνώμη μου και να κάνω λογικές σκέψεις. Τίποτε άλλο!
    Λοιπόν, εξ όσων γνωρίζω, όλα τα χρήματα από την πώληση του Απήλιον (το ποσοστό που πήγε στον Πανιώνιο) και εκείνα από τις τελευταίες μεταγραφές πήγαν
    για την αποπληρωμή των δόσεων και των προσαυξήσεων της εφορίας. Και αυτό νομίζω ότι είχε ανακοινωθεί επισήμως από την ΠΑΕ ή κάποιο μέλος της. Διαφορετικά δε θα υπήρχε η ενημερότητα και έτσι ο Ιστορικός δε θα μπορούσε να πάρει άδεια ν’ αγωνιστεί στην κατηγορία. Αν συνέβαινε κάτι τέτοιο θα ήταν ολέθριο και η απόλυτη καταστροφή για την ομάδα! Ήταν, εκτιμώ, μια επιβεβλημένη κίνηση, δε νομίζω ότι θα μπορούσε να γίνει κάτι άλλο. Απ’ εκεί και πέρα τ’ άλλα έσοδα, που είναι μικρά, προέρχονται κυρίως από τα τηλεοπτικά δικαιώματα, την επιχορήγηση του ΟΠΑΠ και την πενιχρή πώληση των εισιτηρίων και κάποιες διαφημίσεις, που μάλλον δε φτάνουν ούτε για τα λειτουργικά έξοδα και πολύ περισσότερο για τις πληρωμές ποδοσφαιριστών, προπονητών, υπαλλήλων της Παε κλπ. Αν δεν υπήρχε το χρέος και οι προσαυξήσεις (δηλ. τα πρόστιμα), που για τα δεδομένα του Πανιωνίου είναι μεγάλα, τότε όλοι θα πληρώνονταν κανονικά. Τώρα εκείνο που πρέπει να γίνει είναι: να εξαλειφθούν ή να μειωθούν κατά πολύ οι προσαυξήσεις (από τη στιγμή που καταβάλλεται σε δόσεις το αρχικά βεβαιωθέν χρέος), να διαγραφεί η απαίτηση του φιλάθλου λόγω του
    τραυματισμού του το 2005 (δεν είναι μικρό το ποσό, είναι περίπου 1,2 εκατ ευρώ, που μάλλον θα διαγραφεί αφού πρωτοδίκως δεν αποδείχθηκε ο τραυματισμός του) και
    κυρίως να μη δημιουργείται νέο χρέος! Μ’ αυτόν τον τρόπο, δηλαδή με τα προαναφερθέντα έσοδα και την πώληση κάθε χρόνο κάποιων ποδοσφαιριστών θα προκύπτουν
    έσοδα με τα οποία θα συντηρείται η ομάδα και θα πληρώνονται οι υποχρεώσεις προς όλους. Αυτά μπορούν να γίνουν όταν η ομάδα δεν έχει επενδυτή, δε νομίζω ότι
    μπορεί να γίνει κάτι διαφορετικό! Βέβαια τα πράγματα αλλάζουν αν έρθει σοβαρός επενδυτής ή ομάδα σοβαρών επενδυτών, που θα βάλλουν χρήματα και θ’ αγοράσουν μετοχές. Όμως και σ’ αυτή την περίπτωση εκτιμώ ότι ο επιχειρηματίας δεν θα έρθει για να πετάξει τα χρήματά του! Θα έρθει αν και εφόσον η ομάδα δεν είναι χρεωμένη ή το χρέος της είναι διαχειρίσιμο. Και εκτιμώ ότι το χρέος του Πανιωνίου αυτή τη στιγμή είναι βιώσιμο (η διοίκηση σ’ αυτό τον τομέα πιστεύω ότι έκανε καλή δουλειά διότι μείωσε το χρέος πολύ) και για αυτό νομίζω ότι αργά ή γρήγορα θα βρεθεί επενδυτής ή ομάδα επενδυτών, που θα επενδύσουν στην ομάδα. Επίσης πιστεύω ότι τα δεδουλευμένα θα καταβληθούν, έστω σε βάθος χρόνου και ίσως με διακανονισμό (δηλ διαδικασία αποδεκτή και από τις δύο πλευρές).

    ΑπάντησηΔιαγραφή