Page Nav

HIDE

Grid

GRID_STYLE
TRUE

CUSTOM HEADER

{fbt_classic_header}

Top Ad

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

latest

Μίλινκο Πάντιτς: Ο Σέρβος σολίστας…

Τα πράγματα είναι απλά! Ο Μίλινκο Πάντιτς είναι ο ΚΑΛΥΤΕΡΟΣ ξένος ποδοσφαιριστής που φόρεσε τη «κυανέρυθρη» φανέλα. Μικρός το δέμας, αλλά με...

Τα πράγματα είναι απλά! Ο Μίλινκο Πάντιτς είναι ο ΚΑΛΥΤΕΡΟΣ ξένος ποδοσφαιριστής που φόρεσε τη «κυανέρυθρη» φανέλα. Μικρός το δέμας, αλλά με τεράστιο ποδοσφαιρικό ταλέντο ο Σέρβος μεσοεπιθετικός όσα χρόνια αγωνίστηκε στον Πανιώνιο ήταν με όλη τη σημασία της λέξεως, ηγέτης.

Ο παίκτης που δεν «κώλωνε» στα δύσκολα, ο παίκτης που πάντα έβρισκε λύσεις, ο παίκτης που έβαζε το χρήσιμο γκολ.

Ο Μίλινκο Πάντιτς ήρθε στην Ελλάδα και τον Πανιώνιο το καλοκαίρι του 1991. Τον έφερε από την Παρτιζάν Βελιγραδίου ο τότε προπονητής του Ιστορικού (και σήμερα του ΠΑΟΚ) Μότσα Βούκοτιτς. Ο Πάντιτς δεν είχε καταφέρει να κερδίσει μια θέση βασικού στην πανίσχυρη (τότε…) Παρτιζάν και προτίμησε (για καλή μας τύχη…) να πει ναι στην πρόταση του Βούκοτιτς να αγωνιστεί στον Πανιώνιο. Από το πρώτο κιόλας ματς οι «κυανέρυθροι» φίλαθλοι είδαν στο πρόσωπο του Σέρβου τον ηγέτη που τόσο έλειπε από την ομάδα του Πανιωνίου. Ενδεικτικό το… παρατσούκλι του Μίλινκο. «Σόλε» τον αποκαλούσαν οι «κυανέρυθροι» φίλαθλοι. Από πού προέρχεται; Υπάρχουν δυο εκδοχές. Η μια από τα πολλά… «σόλο» που έκανε με τη μπάλα στα πόδια και η άλλη από το «Σόλε μίο»!!! Διαλέγετε και παίρνετε!

Ο Πάντιτς έγινε… σημαία της «κυανέρυθρης» εξέδρας όταν το «μαύρο» καλοκαίρι του 1992 που ο Πανιώνιος υποβιβάστηκε στη Β’ εθνική αποφάσισε (παρά τις πολλές προτάσεις που είχε από ομάδες της Α’ εθνικής…) να μείνει στη Νέα Σμύρνη και να βοηθήσει τον Πανιώνιο να επανέλθει στη φυσική του θέση. Και τα τίμησε το λόγο του. Πέτυχε 10 γκολ και οδήγησε τον Ιστορικό πάλι στην Α’ εθνική.

Από τη Νέα Σμύρνη στη Μαδρίτη

Ο Σόλε θα παίξει άλλο ένα χρόνο με το 10 στη πλάτη και το καλοκαίρι του 1994 έρχεται στον Πανιώνιο πρόταση από την Αθλέτικο Μαδρίτης. Ο τότε προπονητής των «ροχιμπλάνκος» Ράντομιρ Αντιτς εισηγήθηκε στον ιδιόρρυθμο ιδιοκτήτη της Αθλέτικο Χέσους Χιλ την απόκτηση του Πάντιτς. Ο Χιλ στην αρχή ήταν αρνητικός καθώς ο Πάντιτς ήταν παντελώς άγνωστος στο ευρωπαϊκό, ποδοσφαιρικό, στερέωμα. Έτσι, όταν του εισηγήθηκε την απόκτηση του Μίλινκο Πάντιτς από τον Πανιώνιο που τότε αγωνιζόταν στην Β΄Εθνική, ο Χιλ έπαθε σοκ αφού συνήθως εκείνος ήταν που έφερνε ποδοσφαιριστές στην Ατλέτικο δίχως να ρωτάει τον εκάστοτε προπονητή. Ο τότε "ισχυρός άνδρας" της ισπανικής ομάδας, δεν γνώριζε τον Πάντιτς και θεώρησε μεγάλο ρίσκο να δαπανηθούν περίπου 600.000 ευρώ σε σημερινά χρήματα για την απόκτηση του. Ο Αντιτς επιμένει, εγγυάται προσωπικά τις ικανότητες του Πάντιτς (τον οποίο φυσικά γνώριζε από την Παρτιζάν…) και δικαιώνεται πανηγυρικά. Ο Πάντιτς θα μείνει τρεις σεζόν στην Αθλέτικο, θα γράψει ιστορία και θα γίνει άγαλμα!

Την περίοδο 1995-’96 ο Πάντιτς οδηγεί την Αθλέτικο Μαδρίτης στην κατάκτηση του Ισπανικού νταμπλ. Οι «Ροχιμπλάνκος» κατακτούν το πρωτάθλημα, ενώ στον τελικό του κυπέλλου κόντρα στην Μπαρτσελόνα ο Μίλινκο Πάντιτς αναδεικνύεται ο ήρωας της Μαδρίτης. Πετυχαίνει στη παράταση του τελικού το «χρυσό» γκολ της Ατλέτικο και ρίχνει στο «καναβάτσο» την Μπαρτσελόνα. Οι Μανδριλένοι κατακτούν και το κύπελλο Ισπανίας, το κύπελλο του βασιλιά. Όμως «βασιλιάς» της Μαδρίτης είναι ένας Σέρβος, ο Μίλινκο Πάντιτς. Μετά τον θρίαμβο στον τελικό ο Πάντιτς κάνει δηλώσεις στην ελληνική τηλεόραση: «Αυτό το γκολ το χαρίζω σε όλους τους φίλους μου στην Ελλάδα και ειδικά σ' αυτούς που μου τηλεφώνησαν πριν το παιχνίδι και μου ευχήθηκαν καλή επιτυχία. Εχω πολλούς φίλους στην Αθήνα. Τους σκέφτομαι συχνά και μιλάω μαζί τους. Η Ελλάδα είναι ένα ξεχωριστό κομμάτι στην ζωή μου», θα πει ο Πάντιτς με νόημα, ενώ για την εξέλιξη του τελικού υποστηρίζει: «Είναι κάτι άλλο, μας λέει. Δεν μπορώ να το εξηγήσω με λέξεις. Ενιωσα να πετάω στα σύννεφα. Φανταστικό... Αλλά αυτό το γκολ δεν θα ξεχασθεί ποτέ». Είναι Απρίλης του 1996. Η χρονιά θα «κλείσει» με την κατάκτηση του ισπανικού νταμπλ. Ο Πάντιτς θα μείνει άλλο ένα χρόνο στη Μαδρίτη, ενώ τη περίδο 198-’99 θα αγωνιστεί στη γαλλική Χάβρη.

Πάντιτς η επιστροφή!

Το καλοκαίρι του 1999 η τότε διοίκηση της ΠΑΕ Πανιώνιος κάνει πραγματικότητα ένα… τρελό όνειρο πολλών «κυανέρυθρων» φιλάθλων. Φέρνει πίσω τον Μίλινκο Πάντιτς και πλέον ο Ιστορικός έχει εκείνη τη περίοδο στο δυναμικό του δυο από τα καλύτερα δεκάρια της ιστορίας του. Τον Πάντιτς και τον Αντώνη Σαπουντζή. Ο «Σόλε» θα παίξει 23 ματς, θα σημειώσει 4 γκολ όμως το επόμενο καλοκαίρι θα φύγει άδοξα απο τον Πανιώνιο. «Πικρό» το τέλος για έναν μεγάλο ποδοσφαιριστή που τίμησε όσο λίγοι την «κυανέρυθροι» φανέλα. Εξάλλου είπαμε τα πράγματα είναι απλά. Ο Μίλινκο Πάντιτς είναι ο ΚΑΛΥΤΕΡΟΣ ξένος ποδοσφαιριστής που φόρεσε τη «κυανέρυθρη» φανέλα.

Αφιέρωμα του Μάκη Διόγου

3 σχόλια

  1. ΦΟΒΕΡΟ ΑΡΘΡΟ!!!Α ΡΕ ΠΑΝΤΙΤΣ ΠΑΙΚΤΟΥΡΑ!!!!!ΟΣΟΙ ΔΕΝ ΤΟΝ ΕΧΟΥΝ ΔΕΙ ΑΠΛΑ ΧΑΝΟΥΝ...ΓΙΑ ΜΕΝΑ ΠΑΝΤΑ ΘΑ ΕΙΝΑΙ Ο ΚΑΛΥΤΕΡΟΣ ΠΑΙΚΤΗΣ ΠΟΥ ΕΧΕΙ ΦΟΡΕΣΕΙ ΤΗΝ ΚΥΑΝΕΡΥΘΡΗ ΦΑΝΕΛΑ!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Εχουν περάσει κι άλλοι παικταράδες...
    Γκάρυ Οουεν , Τεοντορ Μπαρζώφ , οι παλιοί τους θυμούντε ακόμη ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. παντιτσ λιμα οουεν μπαρζωφ κρουπνικοβιτσ γκαμπιαντινι γιουρισιτσ μεγαλες ποδοσφαιρικες αξιες.Αλλες προσφεραν βεβαια περισσοτερα και αλλες λιγοτερα ολες διναν ομως μια ουσια για το πως επρεπε να ειναι οι ξενοι μιας ομαδος

    ΑπάντησηΔιαγραφή