Page Nav

HIDE

Grid

GRID_STYLE
TRUE

CUSTOM HEADER

{fbt_classic_header}

Top Ad

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

latest

Σταθερά 6ος ο Πανιώνιος στην συνολική κατάταξη Α' εθνικής / Super League 1959-2022

Γράφει ο Νίκος Τσιάπης

Γράφει ο Νίκος Τσιάπης

Σε συνέχεια των 3 προηγούμενων καταγραφών των μέχρι τότε πεπραγμένων από την ίδρυση της Α' εθνικής κατηγορίας (άρθρα που δημοσιεύτηκαν στις 10/10/2019, 26/04/2020 & 23/08/2021 αντίστοιχα), έφτασε η στιγμή για την ενανεωμένη έκδοση της συνολικής κατάταξης της Α' εθνικής κατηγορίας του ελληνικού ποδοσφαίρου η οποία ονομάζεται Super League από τον Ιούλιο του 2006 μέχρι και σήμερα. 

Ο Πανιώνιος βρίσκεται σταθερά στην 6η θέση της συνολικής κατάταξης με σχετικά μεγάλη απόσταση τόσο από τον 5ο Άρη όσο και από τον 7ο Ηρακλή! 

Αξίζει να σημειωθεί πως υπάρχουν ορισμένες ενδιαφέρουσες στατιστικές παρατηρήσεις που προκύπτουν από τον πίνακα που απεικονίζει τι έχει συμβεί σε κάτι παραπάνω από μισό αιώνα στο ελληνικό ποδόσφαιρο :

i. Στις 7 πρώτες θέσεις της εν λόγω κατάταξης βρίσκονται σταθερά οι ίδιες ομάδες οι οποίες εδράζονται στα δύο μεγαλύτερα αστικά κέντρα της χώρας. Πρόκειται μάλιστα για τις μοναδικές ομάδες που έχουν ξεπεράσει τις 600 συνολικά νίκες σε επίπεδο Α' εθνικής / Super League

ii. Ο Πανιώνιος παραμένει σταθερά η 4η κορυφαία ομάδα της πρωτεύουσας με ξεκάθαρη διαφορά από τον 5ο Απόλλωνα και βεβαίως οποιαδήποτε άλλη ομάδα της Αττικής παρά το γεγονός πως κατά τη διάρκεια της διετίας 2020-2022 απουσίασε αφενός για πρώτη φορά εντός του 21ου αιώνα από την Α' εθνική κατηγορία / Super League , αφετέρου για πρώτη φορά στην ιστορία του από τις επαγγελματικές κατηγορίες του ελληνικού ποδοσφαίρου.

iii. Σε καμία περίπτωση δεν είναι εφικτό να φτάσουν τον Ιστορικό αθροιστικά δύο οποιεσδήποτε ομάδες της Αθήνας είτε σε νίκες είτε σε συνολικούς βαθμούς δεδομένου ότι ο Εθνικός είναι ομάδα του Πειραιά.

iv. Το ίδιο ακριβώς ισχύει και για δύο οποιεσδήποτε επαρχιακές ομάδες κάτω από την 11η Ξάνθη, δηλαδή το άθροισμα τους είτε σε νίκες είτε σε βαθμούς υστερεί έναντι των κυανέρυθρων.

v. Ο ΟΦΗ είναι η κορυφαία επαρχιακή δύναμη στην ιστορία του ελληνικού ποδοσφαίρου κάτι που αποτυπώνεται με απόλυτη σαφήνεια στη συνολική κατάταξη των 63 ετών της Α' εθνικής κατηγορίας ενώ αξίζει να σημειωθεί πως μεταξύ άλλων οι Κρητικοί παραμένουν και η μοναδική επαρχιακή ομάδα που βρίσκεται εντός της πρώτης δεκάδας! Είναι γεγονός πως κατά τη διάρκεια της Super League 2020/2021 κατάφεραν να γίνουν η 8η ομάδα της κατηγορίας που ξεπέρασε τις 500 νίκες! Είναι χαρακτηριστικό πως βρίσκονται σταθερά στην 8η θέση της κατάταξης με πολύ μεγάλη διαφορά τόσο από τον 7ο Ηρακλή όσο και από τον 9ο Απόλλωνα Σμύρνης! 

vi. Οι κυανέρυθροι καταγράφουν μέσο όρο σχεδόν 11 νίκες, 8 ισοπαλίες & 12 ήττες ανά αγωνιστική περίοδο κάτι που αντιστοιχεί σε μέσο όρο 41 βαθμών ανά 31 αγώνες σε βάθος 63 ετών! 

vii. Ο Αστέρας Τρίπολης παραμένει ακόμα και σήμερα η μοναδική ομάδα κάτω από την 5η θέση (οπότε και μοναδική επαρχιακή) της συνολικής κατάταξης που έχει περισσότερες νίκες συγκριτικά με ήττες στο σύνολο της παρουσίας του στη μεγάλη κατηγορία! Δεν είναι καθόλου τυχαίο το γεγονός ότι είναι η επαρχιακή ομάδα με το μεγαλύτερο εν ενεργεία ρεκόρ συνεχόμενων παρουσιών στην Super League (καθώς δεν την πρόλαβε ποτέ ως Α' εθνική) δεδομένου ότι το 2022 συμπλήρωσε αισίως 15 συναπτά έτη παρουσίας στη μεγάλη κατηγορία και (παρά το γεγονός ότι ακόμα υπάρχει μεγάλη χρονική απόκλιση) αν μη τι άλλο θα προσπαθήσει να εξαντλήσει τις πιθανότητες που του αναλογούν προκειμένου να πλησιάσει και αν μπορέσει ακόμα και να κάνει το τεράστιο βήμα και να ''σπάσει'' τα αντίστοιχα ρεκόρ συνεχόμενης παρουσίας αφενός Ξάνθης η οποία έφτασε τα 31 χρόνια, αφετέρου του κορυφαίου της εν λόγω στατιστικής κατηγορίας, ΟΦΗ, ο οποίος κατέγραψε 33 συνεχόμενα χρόνια παρουσίας στην Α' Εθνική / Super League.

Στο παρακάτω link απεικονίζεται αναλυτικά η συνολική κατάταξη των 63 ετών της Α' εθνικής / Super League (1959-2022) : 

https://drive.google.com/file/d/1_TUkQG9DEMX6Ne9qjQk4lQtTh40-njLE/view

Επισημάνσεις :

* Στον πίνακα αναγράφονται αναλυτικά οι αγώνες, οι νίκες, οι ισοπαλίες, οι ήττες & τα τέρματα (υπέρ-κατά) της κάθε ομάδες. Δεν αναγράφονται οι συνολικοί βαθμοί της εκάστοτε ομάδας καθώς κατά τη διάρκεια των 63 ετών (1959-2022) έχουν εφαρμοστεί 3 διαφορετικά βαθμολογικά συστήματα (3-2-1 , 2-1-0 & 3-1-0) και οποιαδήποτε μεταξύ τους πρόσθεση καθίσταται αδύνατη.

* Έχουν υπολογιστεί όλες οι αναμετρήσεις σε επίπεδο κανονικής διάρκειας Α' εθνικής & Super League που έχουν διεξαχθεί εντός του χρονικού διαστήματος μεταξύ 10/10/1959 και 7/3/2022.

* Δεν λαμβάνονται υπόψη αγώνες κατάταξης, αγώνες μπαράζ, αγώνες διαβάθμισης, αγώνες πλέϊ οφ & πιθανές αφαιρέσεις βαθμών που έχουν κατά καιρούς επιβληθεί στις ομάδες.


Δεν υπάρχουν σχόλια