Page Nav

HIDE

Grid

GRID_STYLE
TRUE

CUSTOM HEADER

{fbt_classic_header}

Top Ad

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

latest

«Καταπολεμούμε την έμφυλη βία και το σεξισμό στoν αθλητισμό»

Ανακοίνωση από τον "Ορφέα": Ο ΠΑΝΙΩΝΙΟΣ Γ.Σ. ΣΜΥΡΝΗΣ ΚΑΙ ΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΔΙΟΤΙΜΑ ΕΝΩΝΟΥΝ ΤΙΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ ΤΟΥΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΗΣ ΕΜΦΥ...

Ανακοίνωση από τον "Ορφέα":

Ο ΠΑΝΙΩΝΙΟΣ Γ.Σ. ΣΜΥΡΝΗΣ ΚΑΙ ΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΔΙΟΤΙΜΑ ΕΝΩΝΟΥΝ ΤΙΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ ΤΟΥΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΗΣ ΕΜΦΥΛΗΣ ΒΙΑΣ ΣΤΟΝ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟ

- Σεμινάρια σε προπονητές/τριες, διοικητικό προσωπικό και αθλητές/τριες του Πανιωνίου Γυμναστικού Συλλόγου Σμύρνης
- Οι δύο οργανισμοί ξεκινούν πιλοτικό πρόγραμμα για την καλλιέργεια μιας νέας κουλτούρας στον αθλητισμό
Νέα Σμύρνη – Τρίτη, 17 Μαϊου 2022:
Η νέα συνεργασία του Πανιωνίου Γυμναστικού Συλλόγου Σμύρνης (https://www.panionios.gr) με το Κέντρο για τα Έμφυλα Δικαιώματα και την Ισότητα ΔΙΟΤΙΜΑ (https://www.diotima.org.gr) έρχεται να καλλιεργήσει μια νέα κουλτούρα στο χώρο του αθλητισμού, απαλλαγμένη από τον σεξισμό και τις έμφυλες διακρίσεις.
Η συνεργασία περιλαμβάνει σεμινάρια και εργαστήρια που απευθύνονται σε προπονητές/τριες, αθλητές/τριες, γονείς και διοικητικό προσωπικό του Πανιωνίου, με στόχο την πρόληψη και αντιμετώπιση της έμφυλης βίας.
Στόχος είναι η δημιουργία ενός υγιούς περιβάλλοντος άθλησης με επίκεντρο την ισότητα και την αποδοχή, ώστε ο αθλητισμός να συνεχίσει την αδιάκοπη προσφορά του στην κοινωνία.
Με δεδομένο, ότι οι συνεχείς κρίσεις εντείνουν τα φαινόμενα έμφυλης βίας, θεσμοί όπως οι αθλητικοί σύλλογοι, μπορούν να αποτελέσουν καταφύγιο για τους/τις νέους/νέες ώστε να εκφραστούν ελεύθερα, καλλιεργώντας το σώμα και την ψυχή τους.
Τέτοιοι χώροι ωφείλουν να προσφέρουν ασφάλεια και σταθερότητα.
Την ώρα που οι αθλητικοί σύλλογοι περνούν μία από τις μεγαλύτερες κρίσεις στην ιστορία τους, ο Πανιώνιος Γ.Σ. Σμύρνης θεωρούμενος ως το «μεγαλύτερο αθλητικό σχολείο» της χώρας αποφασίζει να επενδύσει έμπρακτα στην εκπαίδευση και τη ρήξη με τα έμφυλα στερεότυπα που αναπαράγουν την ανισότητα και τις διακρίσεις σε βάρος των γυναικών, εισάγοντας καινοτόμες διαδικασίες για τα ελληνικά αθλητικά δεδομένα.
Το Διοικητικό Συμβούλιο του Πανιωνίου Γ.Σ. Σμύρνης και οι φίλαθλοι του συλλόγου, έχοντας αφουγκραστεί τη σημαντική αύξηση των κρουσμάτων έμφυλης βίας και στον αθλητικό χώρο, τη σιωπηλή αποδοχή της από μερίδα της κοινωνίας, την επικράτηση σεξιστικών προτύπων και αντιλήψεων, με δυσανάλογη εκπροσώπηση ανδρών σε διοικητικά διοικητικές θέσεις και γενικότερα τον επαγγελματικό χώρο του αθλητισμού, αποφάσισε να δράσει προληπτικά, συμβάλλοντας στη διαμόρφωση προσωπικοτήτων που θα δείχνουν μηδενική ανοχή στο σεξισμό και τη βία.
Με την επιστημονική υποστήριξη του Κέντρου ΔΙΟΤΙΜΑ, ξεκινούν μια σειρά εργαστηρίων με σκοπό την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των συμμετεχόντων/σων σχετικά με τις έννοιες του κοινωνικού και βιολογικού φύλου και τη σχέση τους με έμφυλες ανισότητες, τη διαχείριση της οικειότητας, την έμφυλη βία και σεξουαλική παρενόχληση, το νομικό πλαίσιο που προστατεύει τα επιζώντα άτομα.
Το Κέντρο Διοτίμα έχει πολυετή (από το 1989) δράση στην προάσπιση και κατοχύρωση των έμφυλων δικαιωμάτων και τη συστηματική αντιμετώπιση των διακρίσεων σε βάρος των γυναικών, επιδιώκοντας την ισότητα σε όλα τα πεδία της κοινωνικής, πολιτικής και οικονομικής ζωής.
Τα εργαστήρια απευθύνονται σε τρεις ομάδες “κλειδιά”: Βασική ομάδα αποτελούν τα παιδιά και οι έφηβες/έφηβοι αθλήτριες/αθλητές. Ειδικά εργαστήρια θα είναι διαθέσιμα για γονείς αθλητών/αθλητριών, με στόχο να ενημερωθούν για το φαινόμενο της έμφυλης βίας, να μπορούν να αναγνωρίσουν τα σημάδια της και να αναζητήσουν την κατάλληλη βοήθεια.
Την τρίτη ομάδα αποτελούν προπονήτριες/τές και διοικητικό προσωπικό του Πανιωνίου, επιδιώκοντας να ενθαρρύνουν ένα συμπεριληπτικό, ισότιμο και συναινετικό περιβάλλον προπόνησης.
Στόχος του Πανιωνίου Γ.Σ. Σμύρνης που μετρά 132 χρόνια παρουσίας στον αθλητισμό της χώρας μας, είναι αυτές οι εκπαιδεύσεις να είναι μόνιμες και επίσης η δημιουργία μιας ομάδας εντός του Συλλόγου που θα μεριμνά διαχρονικά για την προστασία των αθλητών/αθλητριών από τη σεξουαλική παρενόχληση και την έμφυλη βία.
Η νέα συνεργασία που έχει ξεκινήσει από τον Απρίλιο, ήδη έχει διοργανώσει δύο πιλοτικά σεμινάρια στα οποία συμμετείχαν περισσότερο από 30 προπονητές/τριες, αθλητές/τριες και εργαζόμενοι του Συλλόγου.
Θα ακολουθήσουν δράσεις, οι οποίες θα είναι ανοιχτές στο κοινό και σε προπονητές/τριες άλλων αθλητικών συλλόγων.
Για τη συμμετοχή σε μελλοντικές ανοιχτές δράσεις δίνεται η δυνατότητα εκδήλωσης ενδιαφέροντος στον ακόλουθο σύνδεσμο https://forms.gle/gAPdN4uHf2dfsgze7.

Δεν υπάρχουν σχόλια