Page Nav

HIDE

Grid

GRID_STYLE
TRUE

CUSTOM HEADER

{fbt_classic_header}

Top Ad

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

latest

Τα... ρεκόρ των Κώστα Κάφαλη, Γιάννη Κόντη (photos)

  Ο   Κώστας Κάφαλης   κι ο   Γιάννης (Άλμπι) Κόντης   ανδρώθηκαν ποδοσφαιρικά στον Πανιώνιο, με διαφορά μιας δεκαετίας περίπου. Ο πρώτος πα...

 Ο Κώστας Κάφαλης κι ο Γιάννης (Άλμπι) Κόντης ανδρώθηκαν ποδοσφαιρικά στον Πανιώνιο, με διαφορά μιας δεκαετίας περίπου. Ο πρώτος παρέμεινε αρκετά χρόνια στο σύλλογο, χωρίς να γίνει ποτέ αυτό που λέμε πρώτο όνομα αλλά είχε μια διακριτή, αξιοπρεπή και φιλότιμη παρουσία. Ο δεύτερος έκανε λιγοστές εμφανίσεις στις τρεις-τέσσερις σεζόν που έπαιξε στη Ν. Σμύρνη, συνήθως δινόταν δανεικός τη μισή χρονιά, πριν φύγει οριστικά σε άλλες πολιτείες.

Τους δυο παίκτες συνδέει κάτι κοινό. Ως παίκτες του Πανιώνιου κατέχουν δυο ρεκόρ που δεν θα καταρριφθούν ποτέ. Συγκεκριμένα είναι οι μικρότεροι σε ηλικία ποδοσφαιριστές ελληνικής ομάδας που αγωνίστηκαν στα ευρωπαϊκά Κύπελλα: στο Κυπελλούχων (ο Κάφαλης) και στο Ιντερτότο (ο Κόντης). Οι δυο διοργανώσεις καταργήθηκαν, οπότε τα ρεκόρ τους θα παραμείνουν εσαεί ακατάρριπτα! 

Αλλά ας πάρουμε τα πράγματα με τη σειρά.

Ο Κώστας Κάφαλης γεννήθηκε στις 27/6/1978. Από τη Θύελλα Αγ. Δημητρίου μεταπήδησε στον Πανιώνιο Καλλιθέας (πρώην Φοίνικα), τη θυγατρική που είχε φτιάξει η ΠΑΕ την δεκ. ’90, όπου δίνονταν οι φερέλπιδες παίκτες των ακαδημιών ώστε να αποκτήσουν αγωνιστική εμπειρία στο πρωτάθλημα της ΕΠΣΑ. Το 1996/97 μεταπήδησε στον αυθεντικό Πανιώνιο, τον βοήθησε να στεφθεί πρωταθλητής Β΄ Εθνικής και να επανέλθει στην Α΄. Την επόμενη σεζόν 97/98, κατέγραψε πολλές συμμετοχές στην πρώτη ομάδα σε πρωτάθλημα και κύπελλο, με κορυφαία την παρουσία του στον μεγάλο τελικό, όπου μπήκε στο 65΄ ως αλλαγή του Μένταν, και πανηγύρισε την κατάκτηση του Κυπέλλου Ελλάδος. 

 Στις 17 Σεπτεμβρίου 1998, στο πρώτο ματς για το Κύπ. Κυπελλούχων με την φινλανδική Χάκα στη Ν. Σμύρνη, μπήκε στο ματς στο 65΄ στη θέση του Σαπουντζή. Πιθανότατα δεν αντιλήφθηκε ότι με τη συμμετοχή του δημιούργησε ένα ρεκόρ που δεν πρόκειται να καταρριφθεί ποτέ. Την ημέρα εκείνη ήταν 20 ετών 2 μηνών και 22 ημερών, γεγονός που σήμαινε πως ήταν ο νεαρότερος Έλληνας ποδοσφαιριστής που έπαιξε ποτέ στο Κύπελλο Κυπελλούχων. Ήταν η τελευταία χρονιά της διοργάνωσης, η οποία καταργήθηκε, οπότε το ρεκόρ αυτό δεν θα καταρριφτεί ποτέ. Στη συνέχεια έπαιξε στα δυο ματς του β΄ γύρου με τον Απόλλωνα Λεμεσού ως αλλαγή και βοήθησε στην αήττητη πρόκριση στους οκτώ του Κυπ. Κυπελλούχων, αλλά η πρώτη του παρουσία είναι εκείνη που θα αναφέρεται εσαεί από τους στατιστικολόγους του αθλήματος. 


Ο Κάφαλης συνέχισε να αγωνίζεται με επιτυχία. Το 1998/99 έπαιξε με την Εθνική Ελπίδων στα προκριματικά του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος, όταν τερμάτισε πρώτη στον όμιλο και πέρασε στην επόμενη φάση. Στον Ιστορικό παρέμεινε ως τον α΄ γύρο του 2001/02, οπότε διώχθηκε με άγαρμπο τρόπο από τον Αχ. Μπέο, επειδή δεν συναίνεσε να πάει στον ΠΑΣ Γιάννινα, όπως ανέφερε ο ίδιος σε κάποια συνέντευξή του. Σίγουρα δεν του άξιζε αυτή η αντιμετώπιση, δεδομένου ότι τα προηγούμενα χρόνια ήταν βασικός στην ομάδα, την βοήθησε να φτάσει στα ημιτελικά του κυπέλλου το 2000, ήταν πρώτος σκόρερ με 6 γκολ το 2001 μαζί με τους Ζίζι Ρόμπερτς, Σάσα Γιοβάνοβιτς και ήταν πρωταγωνιστής σε κάποιες εμβληματικές νίκες, από αυτές που προσελκύουν νέους οπαδούς στην ομάδα, όπως το 2-1 επί του Ολυμπιακού με δυο δικά του γκολ.

Ένας σοβαρός τραυματισμός ανέκοψε την ανοδική του πορεία. Συνέχισε σε Ακράτητο, Ιωνικό, Εθνικό Άχνας στην Κύπρο, Λαμία κ.ά. Παραμένει πάντα φίλος του Πανιωνίου και μετέχει στα ματς των παλαιμάχων.

Ο ομογενής Γιάννης Κόντης (Άλμπι Κόντι) γεννήθηκε στις 4/1/1989 στο Αργυρόκαστρο αλλά μεγάλωσε στην Ελλάδα. Το Γενάρη του 2007 εντάχθηκε στην α΄ ομάδα του Ιστορικού. Παρέμεινε ως το 2010 αλλά έγραψε ελάχιστες συμμετοχές καθώς το 07/08 και το 08/09 τη μισή σεζόν παραχωρήθηκε ως δανεικός στο Χαϊδάρι και στον Απόλλωνα Καλαμαριάς αντίστοιχα. Το 2008 κλήθηκε και αγωνίστηκε στην Εθνική Νέων. 

 Παρά τη μικρή αγωνιστική παρουσία του στη Ν. Σμύρνη κατέγραψε πέντε ευρωπαϊκές συμμετοχές με τον Ιστορικό. Τέσσερις στο Κύπ. ΟΥΕΦΑ το 2007 και μία στο Ιντερτότο το 2008. Ήταν βασικός στη μεγάλη εκτός έδρας νίκη με 2-0 επί της Σοσώ που έδωσε την πρόκριση στους ομίλους. Δεν είχε κλείσει ακόμα τα 19 αλλά στο Κύπ. ΟΥΕΦΑ είχαν παίξει παλιότερα και μικρότεροι παίκτες (π.χ. με τον Πανιώνιο ο 17χρονος Θωμάς Μαύρος το 1971). Βασικός ήταν και στην ρεβάνς ενώ μπήκε ως αλλαγή σε δύο ακόμα αγώνες, στο 1-1 με την Χέλσινμποργκ και στο 0-3 από την Γαλατά στη Ν. Σμύρνη. Ακολούθησε ο δανεισμός του στο Χαϊδάρι για μισή σεζόν ως το καλοκαίρι του 2008. Με την επιστροφή του εντάχθηκε στις αποστολές για το Ιντερτότο. 

 Στις 26 Ιουλίου 2008, στο δεύτερο ματς με τη Νάπολι στο Σαν Πάολο, μπήκε ως αλλαγή του Ντ’Ακόλ στο 72΄. Ήταν 19 ετών 6 μηνών και 22 ημερών, ηλικία που αποτελούσε ρεκόρ για συμμετοχή παίκτη ελληνικής ομάδας στο Κύπελλο Ιντερτότο. Η διοργάνωση καταργήθηκε και συνεπώς το ρεκόρ δεν πρόκειται να καταρριφθεί ποτέ. 

  Ο Γ. Κόντης δεν στέριωσε στον Πανιώνιο αλλά στο λίγο που έπαιξε, κατέγραψε με την ομάδα ένα αξιομνημόνευτο πανελλήνιο ρεκόρ, το οποίο θα μνημονεύεται εσαεί. Συνέχισε σε ομάδες μικρότερων κατηγοριών (Ρόδος, Ζάκυνθος, Φωστήρας, Γλυφάδα, Κισσαμικός, Τρίγλια κλπ) και πρόσφατα επέστρεψε ως αντίπαλος στη Ν. Σμύρνη ως παίκτης του Πανναξιακού.

Με την ευκαιρία, αξίζει να αναφέρουμε την περίπτωση του Θανάση Ιντζόγλου (γεν. 22/8/1945) που ίσως συνιστά ρεκόρ. Στις 12/7/1964, στο πρώτο ευρωπαϊκό ματς του Πανιωνίου για το Κύπελλο Ράπαν με την σουηδική Μάλμοε που έγινε στο Καυτανζόγλειο (σκορ 1-1), ο Θ. Ιντζόγλου ήταν 18 ετών 10 μηνών και 20 ημερών. Αλλά για το κύπελλο Ράπαν, τον πρόγονο του Κυπέλλου Ιντερτότο-ΟΥΕΦΑ, δεν υπάρχουν πλήρη στοιχεία.

Πηγές:

soccerbase.info

Θ. Μπελίτσος, «Πανιώνιος 125 χρόνια», 2015.

panionioshistory.blogspot.com


Δεν υπάρχουν σχόλια