Page Nav

HIDE

Grid

GRID_STYLE
TRUE

CUSTOM HEADER

{fbt_classic_header}

Top Ad

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

latest

«Οι Πανιώνιοι δεν πλήττουν ποτέ... 50 χρόνια παρασκήνιο»

«Οι Πανιώνιοι δεν πλήττουν ποτέ... 50 χρόνια παρασκήνιο» Αυτό το βιβλίο δηµιουργήθηκε µε διπλό στόχο: Nα τιµήσει την επέτειο των 130 χρόνων ...

«Οι Πανιώνιοι δεν πλήττουν ποτέ... 50 χρόνια παρασκήνιο»

Αυτό το βιβλίο δηµιουργήθηκε µε διπλό στόχο: Nα τιµήσει την επέτειο των 130 χρόνων από την ίδρυση του ιστορικότερου ελληνικού αθλητικού συλλόγου και να φωτίσει κάποια στοιχεία που παραµένουν δεκαετίες στη σκιά της δηµοσιότητας.

Στην ουσία, στις σελίδες του θα ζωντανέψει παρασκήνιο 50 χρόνων, άγνωστο στις νεότερες γενιές υποστηρικτών και φίλων του Πανιωνίου. Όσο για το κίνητρο; Μα, για να αντιληφθούν οι αναγνώστες ότι το παρασκήνιο είναι ίσως η αληθινή και για αυτό η συναρπαστική πλευρά της ΙΣΤΟΡΙΑΣ.

Αυτό το έτος (2020) ο Ιστορικός μας κλείνει 130 χρόνια. Αναμφισβήτητα ήταν είναι και θα είναι με χειροπιαστές αποδείξεις ο ιστορικότερος Ελληνικός αθλητικός Σύλλογος, με πολλές πρωτοπορίες, με ιστορία γραμμένη με χρυσά γράμματα στον αθλητισμό, με μια συναρπαστική διαδρομή, με πολλούς πρωταγωνιστές του αθλητισμού που έγραψαν και συνεχίζουν να γράφουν ιστορία μέσα και έξω από το γήπεδο. Με τους ωραιότερους και ρομαντικότερους φιλάθλους - οπαδούς, όλοι τους πιστοί που στάθηκαν και συνεχίζουν στέκονται δίπλα στην ομάδα μας, αυτό μας κάνει ξεχωριστούς και είμαστε ξεχωριστοί. Αυτό είναι η Νέα Σμύρνη, η Σμύρνη, αυτό είναι ο Πανιώνιος. Σημαντικά όμως όπως μου λέει και ο συγγραφέας του κος. Γιώργος Αρκούλης, (κάτι που έχει επισημάνει και στο εν λόγω βιβλίο) είναι η αθέατη πλευρά, το παρασκήνιο, το οποίο είναι εξίσου σημαντικό. 

Από τον Νίκο Αλέφαντο (ο οποίος έφυγε πρόσφατα από κοντά μας) μέχρι και τον Λευτέρη Παπαδόπουλο, τον Πάνο Μάρκοβιτς ακόμα και τον Αλέξανδρο Ωνάση, άγνωστα περιστατικά με επώνυμους και μη πρωταγωνιστές, όπως επίσης πολλά τα περιστατικά με δημοσιογράφους, κ.α πολλά βρίσκονται μέσα στις 180 σελίδες του βιβλίου του δημοσιογράφου Γιώργου Αρκουλή, που είναι πάρα πολύ ενδιαφέρον, καθώς περιέχει παρασκήνια τα οποία τα γνωρίζουν ελάχιστοι, όπως επίσης παράλληλα τιμάει και αναδεικνύει την πλούσια ιστορία του Πανιωνίου Γ.Σ.Σ . 

 Όλα αυτά θα τα βρείτε μέσα στις σελίδες του νέου βιβλίου του Γιώργου Αρκουλή (με πολλά χιλιόμετρα στην δημοσιογραφία και στα γήπεδα, καθώς στα γήπεδα είναι από το 1958 και στη δημοσιογραφία από το 1968) με τίτλο «Οι Πανιώνιοι δεν πλήττουν ποτέ» και 50 χρόνια παρασκήνιο. Πιστεύω ότι είτε με καραντίνα, είτε χωρίς καραντίνα η καλύτερη συντροφιά είναι ένα βιβλίο, πόσο μάλλον το εν λόγω βιβλίο που κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Τόπος και αναφέρεται στην μεγαλύτερη μας αγάπη τον Πανιώνιο.

Πρόσφατα μου παραχώρησε τις παρακάτω δηλώσεις για λογαριασμό του panionianea.gr.

Πότε και πως πήρατε την απόφαση να γράψετε το βιβλίο "Οι Πανιώνιοι δεν πλήττουν ποτέ 50 Χρόνια Παρασκήνιο";

Να αναφέρω εξ' αρχής κάτι που έχει γράψει ο Μένης Κουμανταρέας. "Οι ταπεινοί και αδικημένοι παρουσιάζουν ενδιαφέρον για έναν συγγραφέα". Και συνεχίζω. Όλα ξεκίνησαν αρχές του 2015 με την έκδοση του βιβλίου "Ιστορία γράφουν και οι δεύτεροι", που αφορούσε τον ιστορικό Εθνικό Πειραιά. Έναν σύλλογο, μια ποδοσφαιρική ομάδα που έχει ταπεινωθεί τόσο πολύ όσο καμία άλλη από το 1925 ως τις μέρες μας. Αυτό το βιβλίο έπρεπε να εκδοθεί, ώστε να μαθαίνουν οι νεότεροι υποστηρικτές ποιος και γιατί έβλαψε ό,τι αγαπάνε. Πάμε παρακάτω. Με δεδομένο ότι το βιβλίο του Εθνικού (δυσεύρετο πλέον) βγήκε στην επέτειο των 90 χρόνων του, σκέφθηκα ότι θα άξιζε μια νέα προσπάθεια για τα όσα γνώριζα για τον Πανιώνιο, αλλά μόνο στον ποδόσφαιρο, ως ρεπόρτερ σχεδόν τεσσάρων δεκαετιών. Το μοτίβο πανομοιότυπο: ΦΩΣ ΣΤΟ ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ. Γιατί πιστεύω πως η Ιστορία γράφεται πάντα παρασκηνιακά, χωρίς φτιασίδια μεγάλα ψεύτικα λόγια. Το ότι το βιβλίο "Οι Πανιώνιοι δεν πλήττουν ποτέ", (εκδόσεις 'Τόπος') αφιερώνεται στους ανθρώπους που έχουν αγιάσει ήδη (και εννοώ τον Ηλία Μισαηλίδη,. τον Μιχάλη Σταματελάτο, τον Μήτσο Μαυρίκη, τον Γιάννη Αναγνωστόπουλο, τον Νίκο Πεντζαρόπουλο, τον Θανάση Σαραβάκο, τον Πανο Μάρκοβιτς) αλλά και στην σπουδαία επέτειο της συμπλήρωσης 130 χρόνων από την γέννηση του συλλόγου, οφείλεται σε απλά συγκυρία. Και επειδή μου...έχει ανοίξει η όρεξη, σκοπεύω να συμπληρώσω αυτήν την ας πούμε τριλογία των ταπεινών (ή και αδικημένων) με κάποια αντίστοιχη έκδοση για τον Απόλλωνα Σμύρνης. Οι άνθρωποι του οποίου ετοιμάζονται να γιορτάσουν το 2021 την 130η επέτειο ύπαρξης και δημιουργίας

Επί της ουσίας το βιβλίο σας έχει έναν διπλό στόχο. Να τιμήσει την επέτειο των 130 χρόνων που κλείνονται φέτος και να αποκαλύψει άγνωστες πτυχές (παρασκήνιο) των τελευταίων 50 χρόνων. 

Ας περάσουμε και λίγο σε εσάς.... Είστε πάρα πολλά χρόνια δημοσιογράφος και πολλά χρόνια στα γήπεδα. Πότε και πως σας γεννήθηκε η επιθυμία να ασχοληθείτε με το λειτούργημα - επάγγελμα του δημοσιογράφου;

Με ρωτάτε πως και αποφάσισα να γίνω δημοσιογράφος. Χμ...Θα απαντήσω με...συρραφή από λόγια άλλων που με εκφράζουν απόλυτα. Πρώτο γιατί δεν ήθελα να ξυπνάω πολύ νωρίς το πρωϊ. Δεύτερο, δεν ήθελα να με υποχρεώνει το σύστημα (π.χ ως υπάλληλο σε Τράπεζα, δικηγόρο κλπ) να φοράω κάθε μέρα γραβάτα. Τρίτο, επειδή δεν γούσταρα να κάνω κάτι άλλο εκτός από το να γράφω. Παρασυρμένος στα νιάτα μου από την ανάγνωση της "Βάρδιας" του Καββαδία, παραδέχομαι πως λίγο έλλειψε να με παρασύρει το θέλγητρο της θάλασσας, αλλά κατάφερα να της ξεφύγω...

Πως νιώσατε που τιμηθήκατε για την συγγραφική σας δουλειά από το ίδρυμα Μπότση;

Στην ερώτηση σας αυτή 'πως ένοιωσα για την βράβευση από το Ιδρυμα Μπότση΄', δεν έχω να πω πολλά. Θα παραθέσω όμως την απάντηση που έδωσα σε κάποιον αναγνώστη, ο οποίος μου είπε -θέλοντας να μου κάνει κοπλιμαν- "Γράφετε καλά". "Λοιπόν, φίλε μου, καλά γράφουν όλοι, ας πούμε και οι χιλιάδες οι οποίοι εργάζονται στην ενημέρωση. Το ζητούμενο είναι όμως όχι να γράφεις καλά, αλλά να γράφεις ΚΑΘΑΡΑ". Πιστεύω ότι η δημοσιογραφία, που δαν περνάει και τα καλύτερά της στις μέρες μας, πληρώνει σκληρά αυτό το βαρύ φορτίο, δηλαδή της διαπλοκής και του ψεύδους.

Τι θα θέλατε να πείτε κλείνοντας;

Κλείνοντας, θέλω να επισημάνω τις δύσκολες μέρες τις οποίες περνάει ο Πανιώνιος σε όλα του τα τμήματα. Δυσκολίες οι οποίες επιτρέψτε μου να πω (σε καταγγελτικό τόνο) ότι οφείλονται κυρίως στην Πολιτεία. Μια Πολιτεία, η οποία σφύριξε αδιάφορα σε όσες αδικίες προέκυψαν εδώ και χρόνια στην αθλητική Νέα Σμύρνη, αντί -με την ευκαιρία του φετινού Ιωβηλαίου- να σκύψει επάνω στον σύλλογο και να τον τιμήσει ως αρχαιότερο και ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΟΤΕΡΟ σύλλογο της χώρας. Μη νομίσετε πως υπερβάλω. Αν θυμηθείτε μόνο πόσους σπουδαίους αθλητές (κατά βάση στο ποδόσφαιρο) έχει αναδείξει ο Πανιώνιος. Η καταμέτρηση θα σας υποχρεώσει να  γυρίσετε την πλάτη σε άλλους προβεβλημένους συλλόγους. Ξέρετε γιατί; Διότι το να στείλει ο γονιός το παιδί του στον Ολυμπιακό, στον Παναθηναϊκό ή στην ΑΕΚ ή θα δυσκολευτεί, ή θα του ζητήσουν το μισό ταμείο της οικογένειας. Ενώ στη Νέα Σμύρνη, ο Πανιώνιος έχει  ανοιχτές διάπλατα τις πόρτες του για όλους τους νέους. Γι' αυτό και ΠΑΡΑΓΕΙ. 

INFO 

  • Tίτλος: OI ΠΑΝΙΩΝΙΟΙ ΔΕΝ ΠΛΗΤΤΟΥΝ ΠΟΤΕ 50 ΧΡΟΝΙΑ ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ
  • Σελίδες: 181
  • Eκδόσεις: Τόπος Πλαπούτα 2 & Καλλιδρομίου τηλ.210 8222835-856
  • ΙSBN:078-960-499-333-8

Από τον Σπύρο Καλαματιανό

Δεν υπάρχουν σχόλια