Page Nav

HIDE

Grid

GRID_STYLE
TRUE

CUSTOM HEADER

{fbt_classic_header}

Top Ad

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

latest

«Ο Πανιώνιος είναι μια πονεμένη ιστορία...»

Συγκινητικός ο πρόεδρος των βετεράνων του Πανιωνίου, Δημήτρης Χριστοδούλου, μιλάει στην εφημερίδα ΦΩΣ για την τιτάνια ανατροπή που κυνηγά...

Συγκινητικός ο πρόεδρος των βετεράνων του Πανιωνίου, Δημήτρης Χριστοδούλου, μιλάει στην εφημερίδα ΦΩΣ για την τιτάνια ανατροπή που κυνηγά η ιστορική ομάδα.

Είναι ένας αετός, έχει δώσει ώθηση στους βετεράνους του Πανιωνίου. Είναι και πολύ καταρτισμένος για την ιστορία του συλλόγου και τη Σμύρνη. Όχι τη Νέα Σμύρνη. Αλλά την παλιά, το Παρίσι της Ανατολής, όπως την έλεγαν, όπου οι Έλληνες μεγαλουργούσαν. Έμαθα πράγματα για τον Πανιώνιο και τις χαμένες πατρίδες από αυτήν τη συνέντευξη με τον Δημήτρη Χριστοδούλου.

Πόσο καιρό είστε πρόεδρος στους βετεράνους του Πανιωνίου;

Ήμουν επί 9 χρόνια γενικός γραμματέας και τον τελευταίο χρόνο με εξέλεξαν και πρόεδρο. Πάντα στις εκλογές βγαίνω πρώτος, διότι τα μέλη αναγνωρίζουν την προσπάθεια και την προσφορά μου.

Από πότε έως πότε παίξατε στον Πανιώνιο;

Από το 1969 έως το 1976. Δεξί και αριστερό μπακ, έπαιζα με ψυχή, γι’ αυτό δεν έβγαινα από την ομάδα. Με μεγαθήρια συμπαίκτες τότε, τον Χάιτα που του πήρες συνέντευξη, τον Δέδε, τον Σκρέκη, τον Θανάση Ιντζόγλου, τον Μπάμπη Ιντζόγλου, τον Μωραϊτέλη, τον Κάκαρη, τον Φίλη, τον Μαύρο στο ξεκίνημά του...

Μην τους πείτε όλους!

Δεν θέλω να αδικήσω τους συμπαίκτες μου. Είναι κι άλλοι.

Αυτή ήταν η μεγαλύτερη ομάδα του Πανιωνίου;

Όλος ο κόσμος αυτό λέει. Δεν αλλάζει η Ιστορία. Βγήκαμε στη δεύτερη θέση στο πρωτάθλημα, αποκλείσαμε τη μεγάλη Ατλέτικο Μαδρίτης στο Κύπελλο ΟΥΕΦΑ, πήραμε το Βαλκανικό Κύπελλο! Τα έχω παίξει όλα αυτά τα ματς. Στο Καραϊσκάκη, όταν νικήσαμε 1-0 την Ατλέτικο και την αποκλείσαμε μετά το 2-1 του πρώτου αγώνα, μας αποθέωσε 15.000 κόσμος.

Γούρικο το Καραϊσκάκη.

Στο Καραϊσκάκη έχει κάνει ο Πανιώνιος τις μεγαλύτερες επιτυχίες του! Εκεί όχι μόνο αποκλείσαμε την Ατλέτικο αλλά εκεί πήραμε και τα 2 Κύπελλα, το ένα με την ΑΕΚ το ‘79 και το άλλο με τον Παναθηναϊκό το ‘98.

Ποιος είναι για εσάς ο μεγαλύτερος παίκτης που έχετε δει στον Πανιώνιο;

Αγαπάμε τον μεγάλο αρχηγό, τον Χάιτα. Θέλω να σας πω κάτι, να μην το ξεχάσω.

Ό,τι θέλετε, σας είχα ζητήσει άλλωστε να προετοιμάσετε υλικό.

Ο Πανιώνιος είναι μια πονεμένη ιστορία. Έχει συνδεθεί εξαρχής με τη Μικρασιατική Καταστροφή και την καταστροφή της Σμύρνης όπου έχασε 25 μέλη του, παράγοντες και αθλητές! Ο Πανιώνιος έχει τροφοδοτήσει τις ομάδες με παικταράδες. Νεστορίδης, Μαύρος, Αναστόπουλος, Σαραβάκος, πολλοί άλλοι, έως και σήμερα. Ο Πανιώνιος είναι η μόνη ομάδα που είχε επίτιμο πρόεδρο Άγιο!

Τι;

Ο Πανιώνιος είχε χάσει τον επίτιμο πρόεδρό του, Μητροπολίτη Σμύρνης Χρυσόστομο, ο οποίος βρήκε μαρτυρικό θάνατο από τους τσέτες μέσα στην Αγία Φωτεινή.

Την ξέρω την ιστορία του.

Δεν ξέρετε όμως τα του Πανιωνίου, ελάχιστοι τα γνωρίζουν, έχουμε κάνει ιστορική έρευνα. Ο Χρυσόστομος Σμύρνης είχε αποτελέσει τον στυλοβάτη της Πανιώνιας δημιουργίας. Ο σύλλογος ιδρύθηκε το 1890! 20 χρόνια μετά, το 1910, έχασε τις αθλητικές του εγκαταστάσεις. Η εταιρεία που τις νοίκιαζε, τις πήρε. Και βρέθηκαν στον δρόμο 600-700 νέοι που γυμνάζονταν στον Πανιώνιο. Τότε ο Μητροπολίτης Σμύρνης Χρυσόστομος παραχώρησε έκταση της Εκκλησίας όπου έγιναν οι νέες εγκαταστάσεις του Πανιωνίου. Εκεί κάθε χρόνο γίνονταν αγώνες στίβου, στους οποίους ο ίδιος ο Χρυσόστομος παρίστατο και βράβευε τους αθλητές! Και έγινε το 1910 επίτιμος πρόεδρος του Πανιωνίου!

Πείτε κι άλλα για αυτό το θέμα.

Ο Χρυσόστομος Σμύρνης το 1922, κατά την πτώση της Σμύρνης, προτίμησε να μείνει με το ποίμνιό του, παρά να τον φυγαδεύσουν, όπως του πρότειναν οι προύχοντες της πόλης. Πήγε και έκανε την τελευταία λειτουργία στην Αγία Φωτεινή και βρήκε μαρτυρικό θάνατο όταν τον πιάσανε οι τσέτες. Το 1993 η Εκκλησία της Ελλάδας τον ανακήρυξε Άγιο! Ο Πανιώνιος είναι ο μόνος σύλλογος που είχε επίτιμο πρόεδρο Άγιο!

Μου αρέσει αυτή η ατάκα.

Και έχουμε θεσπίσει την ημέρα της γιορτής του Χρυσοστόμου προς τιμήν του να κάνουμε κάθε χρόνο φιλανθρωπικό αγώνα.

Πότε;

9 Σεπτεμβρίου. Το προηγούμενο έτος παίξαμε οι βετεράνοι φιλικό με την άλλη ομάδα της Σμύρνης, τον Απόλλωνα, και μοιράστηκαν τρόφιμα. Πανιώνιος σημαίνει προσφυγιά και χαμένες πατρίδες.

Τι τμήματα είχε ο Πανιώνιος στη Σμύρνη μέχρι την καταστροφή του ‘22;

Είχε στίβο και ποδόσφαιρο και πυγμαχία, είχε κολύμβηση, είχε και μουσική.

Να πούμε για τους πιτσιρικάδες ότι η Σμύρνη στη Μικρά Ασία, που τώρα είναι τούρκικη, είχε πληθυσμό ελληνικό κυρίως.

Μεγάλη πλειονότητα οι Έλληνες τότε, όχι μόνο σε αριθμό αλλά και σε οικονομική δύναμη. Σε όλα τα παράλια.

Πόσων χρόνων είστε;

Εβδομήντα ενός! Η αγάπη μου για τον Πανιώνιο και η δραστηριότητα στους βετεράνους με κρατούν ενεργό, παρά τα προβλήματα υγείας.

Τι προβλήματα;

Έχω κάνει 3 μπαλονάκια και 5 στεντ στην καρδιά, στο Ωνάσειο. Πήγα στον άλλον κόσμο και ήρθα.

Πώς εξηγείται αυτή η μεταμόρφωση της ομάδας;

Έχει παίξει σημαντικό ρόλο ο ερχομός του Λεωνίδα Βόκολου, που είναι παιδί του Πανιωνίου. Έδειξε ότι το κατέχει, έδωσε πνοή στους παίκτες, ο καθένας ξέρει τον ρόλο του στο γήπεδο, δεν είναι χαμένοι όπως πριν. Αν είχε γίνει αυτή η αλλαγή στον πάγκο πιο νωρίς, ο Πανιώνιος δεν θα είχε μείνει τόσο πίσω στο πρωτάθλημα. Παρά την αδικία να ξεκινάμε το πρωτάθλημα με μείον 6 βαθμούς.

Υπάρχει κάτι άλλο που θα θέλατε να πείτε;

Λειτουργούμε ως σύνδεσμος βετεράνων αρμονικά με την ΠΑΕ και τον Ερασιτέχνη, τη δημοτική αρχή, τον φίλαθλο κόσμο και τους «Πάνθηρες». Τους έχουμε τιμήσει για το κοινωνικό έργο με την αιμοδοσία που κάνουν, με την οποία έχουν σώσει κόσμο. Έχουμε κάνει πολλές βραβεύσεις σε επιφανή πρόσωπα της οικογένειας του Πανιωνίου και έχουμε δώσει τα τελευταία 10 χρόνια 400 πλακέτες! Αξέχαστο μάς έχει μείνει όταν βραβεύσαμε λίγο πριν πεθάνει τον δημοσιογράφο Λάζαρο Πατσουλάκο και έκλαιγε... Και κλαίγαμε όλοι μαζί... Τέλος, θα ήθελα να πω ότι έχω πολύ καλούς συνεργάτες στο συμβούλιο των βετεράνων.

Πηγή: ΦΩΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια