Page Nav

HIDE

Grid

GRID_STYLE
TRUE

CUSTOM HEADER

{fbt_classic_header}

Top Ad

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

latest

Ο σκόρερ των νικών και των ρεκόρ!

Το 'χει, φαίνεται, η μοίρα των φίλων του Πανιωνίου να θρηνούν αυτό το καλοκαίρι. Ο Θανάσης Ιντζόγλου, ο μεγάλος άσος της κορυφαίας π...

Το 'χει, φαίνεται, η μοίρα των φίλων του Πανιωνίου να θρηνούν αυτό το καλοκαίρι. Ο Θανάσης Ιντζόγλου, ο μεγάλος άσος της κορυφαίας ποδοσφαιρικής ομάδας που διέθετε ποτέ ο Ιστορικός, δεν είναι πια εδώ.

«Εσβησε» προχθές το βράδυ από ανακοπή καρδιάς στα 74 χρόνια του, αφήνοντας πλούσια παρακαταθήκη όχι μόνο στον σύλλογο με τον οποίο συνέδεσε το όνομά του, αλλά σε ολόκληρο το ελληνικό ποδόσφαιρο.

Ποιος δεν γνωρίζει, για παράδειγμα, ότι ο Πανιώνιος είναι η πρώτη ελληνική ομάδα που απέκλεισε ισπανική, την Ατλέτικο Μαδρίτης, τον Οκτώβριο του 1971; Ε, ας μάθουν όσοι δεν το ξέρουν ήδη, ότι το γκολ της νίκης με 1-0, στη ρεβάνς του σταδιου Καραϊσκάκη, το είχε πετύχει με πέναλτι ο Θανάσης Ιντζόγλου. Ο ίδιος ήταν πρωταγωνιστής και στο πιο εντυπωσιακό αποτέλεσμα των «κυανέρυθρων» στην 61χρονη πορεία τους στην Α' Εθνική: στο εκτός έδρας 4-1 επί του Ολυμπιακού, τον Γενάρη του 1966, είχε πετύχει τα δύο από τα τέσσερα γκολ της ομάδας του!

Ο Ιντζόγλου, όμως, είναι κάτοχος και ενός ρεκόρ πανελλήνιας εμβέλειας, το οποίο δύσκολα θα καταρριφθεί στο μέλλον, μια και είναι ο νεότερος ποδοσφαιριστής που έχει αναδειχθεί πρώτος σκόρερ σε πρωτάθλημα Α' Εθνικής. Ηταν μόλις 22 ετών και 262 ημερών στις 9 Ιουνίου 1968, όταν σκόραρε τέσσερις φορές στο 5-0 του Πανιωνίου επί της Προοδευτικής και έφτασε τα 24 γκολ, προσπερνώντας κατά ένα τον μεγάλο Γιώργο Σιδέρη, παρότι δεν ήταν επιθετικός (αγωνιζόταν κυρίως ως αριστερός χαφ)! Παράλληλα, έγινε και ο πρώτος παίκτης της ομάδας της Νέας Σμύρνης που κατέκτησε τον τίτλο του πρώτου σκόρερ, πριν από τον μεγάλο Γιώργο Δέδε.

Αυτά είναι μερικά μόνο από τα σπουδαία επιτεύγματα του Θανάση Ιντζόγλου, ο οποίος γεννήθηκε στις 22 Αυγούστου 1945 στη Νίκαια και έκανε το πρώτο του δελτίο στην τοπική Χαλκηδόνα. Ο Πανιώνιος τον εντόπισε και τον απέκτησε το 1963, πριν ακόμα κλείσει τα 18 του χρόνια κι αυτός έκανε αμέσως αισθητή την παρουσία του. Στο δεύτερο κιόλας παιχνίδι που χρίστηκε βασικός από τον τότε προπονητή των «κυανέρυθρων», Γιάννη Σκορδίλη, πέτυχε δύο γκολ, συμβάλλοντας στον θρίαμβο με 4-0 επί του Παναιγιαλείου. Η συνέχεια είναι γνωστή. Ο Ιντζόγλου εξελίχθηκε σε... ισαπόστολο των Στάθη Χάιτα και Γιώργου Δέδε, στη μεγάλη ομάδα του Πανιωνίου που προκάλεσε αίσθηση στο Πανελλήνιο από τα μέσα της δεκαετίας του '60 έως και τις αρχές εκείνης του '70, όπου από κάποιο σημείο και μετά είχε συμπαίκτη τον μικρό του αδελφό, τον Μπάμπη (ο οποίος έπαιξε αργότερα με επιτυχία και στην ΑΕΚ του Λουκά Μπάρλου).

Ηταν πρωταγωνιστής στην πορεία μέχρι τον τελικό του Κυπέλλου του 1967, όπου ο Πανιώνιος ηττήθηκε με 1-0 από τον Παναθηναϊκό, αλλά και της ομάδας που το 1971 διεκδίκησε με αξιώσεις τον τίτλο και τερμάτισε 2η πίσω από την ΑΕΚ, αλλά πάνω από τον φιναλίστ του Κυπέλλου Πρωταθλητριών, Παναθηναϊκό (τον οποίο άφησε εκτός Ευρώπης). Εκτός από το γκολ της ιστορικής πρόκρισης επί της Ατλέτικο Μαδρίτης, είχε καθοριστική συμβολή και στην κατάκτηση του Βαλκανικού Κυπέλλου το 1971. Η καριέρα του στον Πανιώνιο τελείωσε απότομα και άδοξα το 1974 – μάλιστα έμεινε εκτός γηπέδων την επόμενη διετία. Οταν επέστρεψε, όμως, μεταγραφόμενος το 1976 στον Εθνικό, σημείωσε 22 τέρματα στην πρώτη του χρονιά και παραλίγο να κερδίσει ξανά τον τίτλο του πρώτου σκόρερ στο πρωτάθλημα!

Ο Θανάσης Ιντζόγλου πέτυχε συνολικά 128 τέρματα στην Α' Εθνική και είναι 23ος στη λίστα των σκόρερ όλων των εποχών. Είχε 4 συμμετοχές στην Εθνική Ανδρών, από το 1969 έως το 1971.

Πηγή: Sportday - Ευάνθης Γκόγκουλης 

Δεν υπάρχουν σχόλια