Page Nav

HIDE

Grid

GRID_STYLE
TRUE

CUSTOM HEADER

{fbt_classic_header}

Top Ad

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

latest

Το γκολ του Ναλιτζή... (video-photos)

Πριν από 22 χρόνια (29/04/1998), ο Ιστορικός κατέκτησε το δεύτερο Κύπελλο Ελλάδας στην ιστορία του, επικρατώντας με 1-0 του Παναθηναϊκο...

Πριν από 22 χρόνια (29/04/1998), ο Ιστορικός κατέκτησε το δεύτερο Κύπελλο Ελλάδας στην ιστορία του, επικρατώντας με 1-0 του Παναθηναϊκού στο "Γεώργιος Καραϊσκάκης".

Η κατάκτηση του τροπαίου δεν ήταν εύκολη, όμως η Πανιώνια ψυχή των ποδοσφαιριστών του συλλόγου ήταν αρκετή για να φέρει την μεγάλη επιτυχία στη Νέα Σμύρνη.

Μάλιστα, μην ξεχνάμε πως ο Πανιώνιος πριν φτάσει στον τελικό είχε αποκλείσει την δυνατή ομάδα του ΠΑΟΚ.

Ο Ιστορικός είχε επικρατήσει με 1-0 του "δικέφαλου του Βορρά" στη Νέα Σμύρνη, χάρη στο γκολ του Βόκολου στο 90ο λεπτό, ενώ η αναμέτρηση της Τούμπας έληξε ισόπαλη 1-1, με το τέρμα των κυανέρυθρων να σημειώνει ο Δημήτρης Ναλιτζής.

Ο Έλληνας επιθετικός ήταν ο σκόρερ, φυσικά, και του χρυσού τέρματος στον τελικό που διεξήχθη στο "Γεώργιος Καραϊσκάκης" και χάρισε στον Πανιώνιο το δεύτερο Κύπελλο της ιστορίας του, μετά από 21 χρόνια (1979), το οποίο σήκωσε στον φαληρικό ουρανό ο Λεωνίδας Βόκολος. Αξίζει να σημειωθεί πως στον συγκεκριμένο αγώνα το παρών έδωσε για πρώτη φορά ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κωνσταντίνος Στεφανόπουλος κάτι που στην συνέχεια έγινε θεσμός.

Στη συνέχεια η Νέα Σμύρνη πήρε... φωτιά και το γλέντι από τον Πειραιά, μεταφέρθηκε στην Πλατεία, όπου χιλιάδες κυανέρυθροι οπαδοί έκαναν τη... νύχτα -μέρα με δεκάδες καπνογόνα και βεγγαλικά, με το "πανηγύρι" να κρατάει ως τις πρώτες ώρες!

Το φύλλο αγώνα

Πανιώνιος (Χρήστος Εμβολιάδης): Στρακόσα, Βόκολος, Κατσαμπής (78' Καρασαββίδης), Φύσσας, Α. Μάντζιος, Ιωαννίδης, Μπουγάς, Σαπουντζής, Καμίτσης, Μένταν (65΄ Κάφαλης), Ναλιτζής (73' Βάσμπεργκ).

Παναθηναϊκός (Βασίλης Δανιήλ): Βάντσικ, Αποστολάκης (65' Σιπνιέφσκι), Κολιτσιδάκης, Γκούμας, Γ, Γεωργιάδης, Νικολαΐδης, Μίκλαντ (48' Μπασινάς), Κωνσταντινίδης, Βαζέχα, Αλεξούδης (54' Λυμπερόπουλος), Γ.Χ Γεωργιάδης.

Γκολ: 53' Ναλιτζής

H πορεία προς τον τελικό

Γ' ΓYPOΣ: Πανελευσινιακός - Πανιώνιος 3-1, 0-3

Δ' ΓYPOΣ: Oρφέας Aλεξανδρούπολης - Πανιώνιος 0-0, 0-1

ΠPOHMITEΛIKA: Πανιώνιος - Aπόλλων Kαλαμαριάς 4-2, 2-0

HMITEΛIKA: Πανιώνιος - ΠAOK 1-0, 1-1

TEΛIKOΣ: Πανιώνιος - ΠAO 1-0

Ναλιτζής: «Ήταν μαγικές στιγμές...»


Θυμηθείτε όσα είχε δηλώσει ο χρυσός σκόρερ του τελικού Δημήτρης Ναλιτζής στα panionianea.gr:

-Δημήτρη, πες μου δύο λόγια για εκείνη την τεράστια επιτυχία του Πανιωνίου, με την κατάκτηση Κυπέλλου το 1998.

«Θέλω να τονίσω πως ήταν πραγματικά ένα παιχνίδι που έχει στιγματίσει την καριέρα μου. Αισθάνθηκα πάρα πολύ έντονα εκείνη την μεγάλη νίκη. Υπήρχε απίστευτος ενθουσιασμός με τον κόσμο της ομάδας και ζήσαμε συναισθήματα πολύ δυνατά, που πλέον μπορώ να πω πως τα καταλαβαίνω ακόμη καλύτερα. Μαζί με την χρονιά που είχα βγει πρώτος σκόρερ του πρωταθλήματος, ήταν χωρίς αμφιβολία η μεγαλύτερη στιγμή της καριέρας μου».

-Όπως γνωρίζει, το όνομα σου έχει γραφτεί με χρυσά γράμματα στην ιστορία του συλλόγου...

«Σίγουρα αυτό είναι ένα γεγονός που είναι πάρα πολύ σημαντικό για εμένα. Από αυτή την πολύ μεγάλη επιτυχία μένει το όνομά σου και τα νεότερα παιδιά μπορεί να μην σε θυμούνται αγωνιστικά, όμως αν διαβάσουν την ιστορία του συλλόγου θα καταλάβουν ποιος είσαι και συνδυάζουν το όνομά σου με την τεράστια ιστορία του Πανιωνίου».

-Οι περισσότεροι, αν όχι όλοι, θεωρούσαν πως ο Πανιώνιος ήταν το αουτσάιντερ στον τελικό με τον ΠΑΟ, εσείς πώς αντιμετωπίζατε το παιχνίδι;

«Μετά την δύσκολη και συνάμα πολύ σημαντική πρόκρισή μας επί του ΠΑΟΚ, τον τελικό τον αντιμετωπίζαμε περισσότερο σαν μία γιορτή. Μπορώ να πω πως δεν είχαμε άγχος και ήταν μία ευκαιρία για όλους μας να κάνουμε το κάτι παραπάνω και να φτάσουμε σε μία πολύ μεγάλη επιτυχία. Τελικά αυτό καταφέραμε να κάνουμε κιόλας. Είχαμε απίστευτη θέληση όλοι στην ομάδα, το πιστέψαμε και τα καταφέραμε».

-Είχατε και την υποστήριξη 10.000 κυανέρυθρων οπαδών...

«Ήταν μία απίστευτη εικόνα αυτή που ζήσαμε στο γήπεδο με τους φιλάθλους του Πανιωνίου. Πραγματικά είχε ξεσηκωθεί ο κόσμος. Είχαν έρθει φίλαθλοι που είχαν να πατήσουν πολλά χρόνια στο γήπεδο και αυτό ήταν πολύ σημαντικό και επιτυχία. Ανεπανάληπτα ήταν και όλα αυτά που ζήσαμε μετά τον τελικό. Κάναμε σχεδόν 3 ώρες για να φτάσουμε στην πλατεία. Ο κόσμος ήταν απίστευτος. Οταν βλέπω εικόνες εκείνου του ματς, συνειδητοποιώ το πόσο μεγάλες ήταν εκείνες οι στιγμές. Ήταν μαγικές στιγμές. Ακόμη και τρεις μήνες μετά τον τελικό ερχόταν ο κόσμος και μου έδινε συγχαρητήρια, ερχόντουσαν άνθρωποι μεγάλης ηλικίας και μου έλεγαν πως τους κάναμε υπερήφανους. Ήταν σαν να έλειπε ένας τίτλος από αυτόν τον κόσμο, την είχε ανάγκη αυτή την επιτυχία. Θέλω να πω ένα μεγάλο ευχαριστώ στον κόσμο του Πανιωνίου για την αγάπη του και τότε και τώρα. Είναι μοναδικά όσα έζησα».


Βόκολος: «Ξεχωριστή στιγμή...»


Θυμηθείτε επίσης όσα σχετικά είχε αναφέρει στα panionianea.gr και ο τότε αρχηγός της ομάδας και νυν προπονητής του Πανιωνίου, Λεωνίδας Βόκολος.

"Ήταν από τις πιο σημαντικές στιγμές της καριέρας μου. Μπορεί μετά να πήγα για πέντε χρόνια στον Παναθηναϊκό, αλλά δεν πήρε κάτι. Ήταν πολύ σημαντικό εκείνο το Κύπελλο για εμένα. Ήταν μία ξεχωριστή στιγμή της καριέρας μου. Τότε το πιστεύαμε πολύ, πήγαμε στο Καραϊσκάκη για να πάρουμε το Κύπελλο.

Πραγματικά εκείνες οι στιγμές ήταν απίστευτες με τον πάρα πολύ κόσμο στη Νέα Σμύρνη, μία λαοθάλασσα. Δεν θα ξεχάσω ποτέ όταν ερχόμασταν με το πούλμαν πίσω, κάπου στην πλατεία της Νέας Σμύρνης είδα μία γιαγιά γύρω στα 80 σε ένα μπαλκόνι να πανηγυρίζει με κασκόλ και σημαία του Πανιωνίου. Μία στιγμή που σου μένει, είναι χαραγμένη στην μνήμη μου".

Σαπουντζής: «Η καλύτερη στιγμή της καριέρας μου»


Από την μεριά του ο ηγέτης εκείνης της ομάδας, ο Αντώνης Σαπουντζής, μιλώντας κι αυτός στα panionianea.gr, είχε αναφέρει σχετικά: 

"Η καλύτερη στιγμή της καριέρας μου, όχι μόνο στον Πανιώνιο αλλά γενικότερα, ήταν η κατάκτηση Κυπέλλου το 1998. Θα μείνει για πάντα χαραγμένη στη ζωή μου αυτή η στιγμή.

Αυτές τις στιγμές με την υποδοχή του κόσμου όχι μόνο τις θυμάμαι, αλλά δεν γίνεται να τις ξεχάσω ποτέ. Είχε πάνω από 10.000 κόσμο σίγουρα το Καραϊσκάκη. Στην επιστροφή την ευθεία της Πλατείας, τα 500 μέτρα, τα κάνουμε 2 με 3 ώρες! Απίστευτα πράγματα με τον κόσμο της ομάδας. Συγκλονιστικά όσα ζήσαμε».

-Υπήρχε άγχος πριν τον μεγάλο τελικό;

«Δεν είχαμε άγχος. Στο ξενοδοχείο που ήμασταν την προηγούμενη ημέρα συζητούσαμε ότι είναι η ευκαιρία μας να πάρουμε το Κύπελλο και να γραφτούμε στη ιστορία του συλλόγου. Θυμάμαι ότι ο κάθε ποδοσφαιριστής έψαχνε τρόπο να το διασκεδάσει με τον δικό του τρόπο, αν θυμάστε ο Καμίτσης είχε βάψει τα μαλλιά. Θέλαμε πάνω απ’ όλα να το γουστάρουμε. Μάλιστα, στο ξενοδοχείο λέγαμε συνθήματα! Πολλοί λένε ότι δεν πρέπει να ξενυχτήσεις πριν από αγώνα κλπ, εμείς εκείνο το βράδυ είχαμε κοιμηθεί 4-5 το πρωί γιατί συζητούσαμε για το παιχνίδι και από την πίστη που είχαμε τα καταφέραμε».









Επιμέλεια: Γιώργος Καρμίρης

3 σχόλια