Page Nav

HIDE

Grid

GRID_STYLE
TRUE

CUSTOM HEADER

{fbt_classic_header}

Top Ad

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

latest

Γάσπαρης: «Δώσαμε την ψυχή μας… για τον πατέρα μας Ανδρέα Βαρίκα»

Ο Πανιώνιος σαν σήμερα (10/4) το 1991 κατέκτησε το μοναδικό Κύπελλο Ελλάδας που δεν έχει απολαύσει κανένας εκ των πέντε μεγάλων του ελ...

Ο Πανιώνιος σαν σήμερα (10/4) το 1991 κατέκτησε το μοναδικό Κύπελλο Ελλάδας που δεν έχει απολαύσει κανένας εκ των πέντε μεγάλων του ελληνικού μπάσκετ (Παναθηναϊκός, Ολυμπιακός, ΑΕΚ, Άρης, ΠΑΟΚ) και ο πρώτος σκόρερ του τελικού με τον ΠΑΟΚ, Γιώργος Γάσπαρης, θυμάται την ένδοξη «κυανέρυθρη» μέρα και την ιδιαίτερη σημασία που είχε αποκτήσει ο αγώνας λόγω του χαμού του Ανδρέα Βαρίκα, ενώ τοποθετείται με «αιχμές» και για το «σήμερα» του Ιστορικού.

Μεγάλο το επίτευγμα που έκανε σαν σήμερα (10/4) ο Ιστορικός, που με τον Βλάντο Τζούροβιτς στον πάγκο υπέταξε στο ΣΕΦ με 73-70 τον Κυπελλούχο Ευρώπης ΠΑΟΚ, που μόλις πριν από μερικές ημέρες είχε σηκώσει την κούπα στη Γενεύη.

Έτσι τα έβαλε με το «θηρίο»

Δε θα το κρύψουμε, ήταν μία από τις κλασικές περιπτώσεις, όπου το αδιαφιλονίκητο φαβορί συναντά το απόλυτο αουτσάιντερ. Το αναγνωρίζει και ο Γιώργος Γάσπαρης, ο οποίος μιλώντας στην ιστοσελίδα Basketa.gr, αναφέρει πως «ο ΠΑΟΚ προερχόταν από ένα μεγάλο παιχνίδι στην Ευρώπη, οπότε θα ήταν δύσκολο για αυτούς μέσα σε λίγες μέρες να κάνουν ένα δεύτερο μεγάλο παιχνίδι. Το γνωρίζαμε πολύ καλά αυτό, μαζί με το γεγονός, ότι εκείνος θα είχε την πίεση του φαβορί»

Η μέρα, όμως, δεν κύλησε διαφορετικά στο… τελετουργικό πίσω από το παιχνίδι. Ο πρώτος σκόρερ εκείνου του αγώνα, με 20 πόντους, μας λέει πως «ήταν μια κανονική μέρα πριν από ένα μεγάλο παιχνίδι.Ένιωθα ήδη πολυ χαρούμενος και χαλαρός που είχαμε φτάσει στον τελικό. Το περίμενα χρόνια, ήμουν έτοιμος και ανυπομονούσα να περάσει η ώρα για να ξεκινήσω για το γήπεδο».

Έτσι ήταν… με τους παλιούς, σε κάθε παιχνίδι περίμεναν να «φάνε ζωντανό» κάθε αντίπαλο, δεν προχωρούσαν με καμία ηττοπάθεια. Ο ίδιος, άλλωστε, επισημαίνει πως «όταν έχεις ραντεβού με την ιστορία, τότε δεν την στήνεις. Είμαι ευτυχισμένος που το έζησα», ερωτηθείς για το πώς αξιολογούσε την παρουσία του στον τελικό.

Και μπορεί να ήταν «μια ρομαντική εποχή, όπου οι παίκτες παίζαμε πρώτα για την φανέλα», όπως τονίζει με νοσταλγία ο ίδιος, αλλά σε καμία περίπτωση δεν μπορούσες να παραγνωρίσεις τη διαφορά μεταξύ των δύο ομάδων, κυρίως ως προς το οικονομικό σκέλος και, κατά συνέπεια αυτό της δυναμικής. Ο Πανιώνιος, βέβαια, σαν σύλλογος έχει μια ξεχωριστή δυναμική, που τον καθιστά μια διαφορετική οντότητα σαν οργανισμό ανάμεσα στους υπόλοιπους και το έχει δείξει σε διάφορες περιστάσεις. Ο Γιώργος Γάσπαρης λέει βέβαια, ότι «με κάνει ιδιαίτερα χαρούμενο το ότι πήραμε τίτλο… με το μισό μπάτζετ ενός μόνο παίκτη του ΠΑΟΚ τότε κατά προσέγγιση».

Το παιχνίδι

Σε εκείνο το παιχνίδι, δε, είχε μαζευτεί… όλος ο καλός κόσμος. Ο Πανιώνιος είχε να αντιμετωπίσει τον ΠΑΟΚ του Ντράγκαν Σάκοτα και του Μπάνε Πρέλεβιτς, μπροστά σε προσωπικότητες όπως οι Φάνη Πάλλη-Πετραλιά (υφυπουργός Αθλητισμού), Σωτήρης Κούβελας (υπουργός Εσωτερικών), Κωνσταντίνος Κοσμόπουλος (δήμαρχος Θεσσαλονίκης), Στέλιος Σφακιανάκης (πρώην ΓΓΑ), Ισίδωρος Κούβελος (γενικός αρχηγός & αντιπρόεδρος του Πανιωνίου) και, βέβαια, οι πρόεδροι Γεράσιμος Βεντούρης (Πανιώνιος)-Νίκος Βεζυρτζής (ΠΑΟΚ), οι προπονητές Ευθύμης Κιουμουρτζόγλου (ομοσπονδιακός), Κώστας Πολίτης, Χρήστος Ιορδανίδης, Μάκης Δενδρινός, καθώς και αρκετοί βετεράνοι παίκτες.

Στο ίδιο το παιχνίδι, τα γρήγορα τρία φάουλ του Μακαρά για τον «Δικέφαλο του Βορρά» αποτέλεσαν έναν αρχικό ανασταλτικό παράγοντα, από τον οποίο ο Πανιώνιος βρήκε τη δύναμη και ήταν μπροστά στο σκορ με 35-34 στο ημίχρονο. Παρά την τεχνική ποινή αργότερα στον Τζούροβιτς, που έφερε τον Φάνη Χριστοδούλου σε ρόλο… πυροσβέστη, για να ηρεμήσουν οι οπαδοί των «κυανέρυθρων», εκείνοι άντεχαν.

Ο Τζον Μπρούγος ήταν εξαιρετικός και, με ένα γκολ-φάουλ η ομάδα του πήρε «αέρα» πέντε πόντων. Και στο τέλος, ο Γάσπαρης διασφάλισε την νίκη. Έβαλε δύο ζευγάρια βολών (τότε ήταν 1+1), έκανε ένα φάουλ πολύτιμο στον Κόρφα, ώστε να μην εκτελέσει για τρεις, και το Κύπελλο κατέληξε… στη μεθυσμένη Πλατεία.

Κυπελλούχος Ελλάδας 1991: Πανιώνιος

Τελικό σκορ: 73-70

ΠΑΟΚ (Ντράγκαν Σάκοτα): Σταυρόπουλος 5, Πρέλεβιτς 19, Μπάρλοου 20, Κόρφας 16, Παπαχρόνης, Φασούλας 7, Ιωάννου, Μακαράς 3, Κατσίκης, Μπουντούρης.

ΠΑΝΙΩΝΙΟΣ (Βλάντο Τζούροβιτς): Χριστοδούλου Φ. 19, Γάσπαρης 20, Μπρούγος 12, Χριστοδούλου Χρ., Χάντσον 18, Παναγόπουλος, Χουγκάζ, Μποσγανάς 4, Μπάλις, Παναγόπουλος, Μπάλας.

Διαιτητές: Δουβής-Γιοχαλής

Η ιδιαίτερη αφιέρωση στον Ανδρέα Βαρίκα

Η νίκη αυτή, όμως, είχε μια ιδιαίτερη σημασία. Ο Ανδρέας Βαρίκας είχε φύγει σε ηλικία μόλις 45 ετών τον Αύγουστο του 1990, έχοντας αποτελέσει ένα κομβικό πρόσωπο στην ιστορία του Πανιωνίου. Κάπως έτσι, το Κύπελλο αφιερώθηκε στον ίδιο με την κατάκτησή του.

Ο Γιώργος Γάσπαρης τον θυμάται ακόμη και σήμερα με έντονα συναισθήματα. «Ο Βαρίκας για μένα ήταν σαν πατέρας.Όλοι δώσαμε την ψυχή μας για αυτόν. Η απώλεια του ήταν τεράστια για το μπάσκετ, τον Πανιώνιο, για όλους μας», μας εξομολογείται, δείχνοντας πως η κούπα εκείνη κατακτήθηκε για χάρη του.

«Ας είναι σε οποιαδήποτε κατηγορία ο Πανιώνιος, από το να ζει αυτά τα “ξεφτιλίκια”»

Το σήμερα του Πανιωνίου, πάντως, δεν είναι και τόσο ένδοξο, μηδέ ευοίωνο. Το όνομά του δεν αναφέρεται συχνά για καλό λόγο, ιδιαίτερα από την χρονιά, όπου υποβιβάστηκε από την Basket League κι έπειτα, έχοντας γράψει με αρκετές πράξεις αντίστοιχες «μαύρες» σελίδες για την ιστορία του συλλόγου.

Η άποψη του πρώτου σκόρερ εκείνου του τελικού δε διαφέρει και είναι ιδιαίτερα «αιχμηρή». «Το μπάσκετ τώρα, δυστυχώς, βγάζει έναν επαγγελματισμό σε όλες τις εκφάνσεις του. Χωρίς κάποιο πρόεδρο και επενδυτή ισχυρό, ο Πανιώνιος δεν έχει κανένα μέλλον, είναι πολύ δύσκολο να επιβιώσει. Και κατά την προσωπική μου άποψη, ο άνθρωπος που θα τον έχει, πρέπει να διακρίνεται για την αξιοπρέπεια και το ύφος του. Ας είναι σε οποιαδήποτε κατηγορία ο Πανιώνιος, παρά να ζει αυτά τα ξεφτιλίκια», λέει ο ίδιος και, όταν ζητήσαμε να εξηγήσει τι εννοούσε με τη λέξη «ξεφτιλίκια», αρκέστηκε στο να μας απαντήσει πως «νομίζω πως καταλαβαίνετε πολύ καλά τι θέλω να πω».

Ο Γιώργος Γάσπαρης δεν μπορούσε, στο τέλος, να μη δεχθεί ερώτηση για το ζήτημα που απασχολεί άπαντες στον πλανήτη, εξηγώντας μας το πώς περνά την καραντίνα, στέλνοντας το δικό του μήνυμα. «Είμαι στο σπίτι μου και νιώθω αυτό το μούδιασμα, όπως όλοι μας. Μακάρι να έχουμε τις λιγότερες δυνατές απώλειες και να ξαναβρεί η χώρα μας το δρόμο της. Οι πρόγονοί μας πέρασαν χειρότερα και στάθηκαν όρθιοι, οπότε ευελπιστώ να φανούμε αντάξιοι».


Πηγή: basketa.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια