Page Nav

HIDE

Grid

GRID_STYLE
TRUE

CUSTOM HEADER

{fbt_classic_header}

Top Ad

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

latest

Μερικές Πανιώνιες σκέψεις για το μέλλον της Ιστορικής ΠΑΕ

Γράφει ο Πάνος Κατσούλας... Όπως διαφαίνεται ο Πανιώνιος δεν θα πάρει άδεια για την επόμενη αγωνιστική περίοδο με τις γνωστές συνέπειες...

Γράφει ο Πάνος Κατσούλας...

Όπως διαφαίνεται ο Πανιώνιος δεν θα πάρει άδεια για την επόμενη αγωνιστική περίοδο με τις γνωστές συνέπειες, που είναι ίδιες μ' αυτές που είχε φέτος ο Παο. Η πιο επώδυνη κατά την άποψή μου είναι ότι θα ξεκινήσει με -6 βαθμούς (εφόσον παραμείνουν οι ίδιες ποινές) σ' ένα πρωτάθλημα των 14 ομάδων που για να μην υποβιβαστεί θα πρέπει να ξεπεράσει 2 ομάδες και 1 για να διεκδικήσει την παραμονή σε μπαράζ. Ταυτόχρονα όμως υπάρχουν και θετικές εξελίξεις επιβεβαιώνοντας τη ρήση: ουδέν κακό αμιγές καλού κ τ' ανάποδο. Μάλιστα αν του χρόνου καταφέρει να διατηρηθεί στην κατηγορία θα υπάρχουν μόνο θετικές εξελίξεις επειδή αφενός μεν με τη υπαγωγή στη ρύθμιση των 120 δόσεων προς ασφαλιστικά ταμεία και εφορία, που αναμένεται, το χρέος θα έχει μειωθεί κατά το ποσό των προσαυξήσεων, η μείωση υπολογίζεται στο 1,5 εκατ ευρώ περίπου, που θα καταστήσουν το χρέος βιώσιμο (αρκεί βέβαια να υπάρξει χρηστή διοίκηση, κυρίως στα οικονομικά και δε δημιουργηθεί νέο χρέος) και αφετέρου με την ανάδειξη νέων και ελπιδοφόρων ποδοσφαιριστών. Συνταγή που φαίνεται να πηγαίνει καλύτερα στον Πανιώνιο διαχρονικά με δεδομένη την οικονομική του δυσπραγία, αφού όπως δήλωσε και ο πρόεδρος Δάρας, δεν έχει εφοπλιστές στο τιμόνι του. Άλλωστε ο Πανιώνιος με βάση τις διαφαινόμενες εξελίξεις με την αδειοδότησή του, δεν έχει και άλλες επιλογές. Πρέπει να ψάξει να βρει και μάλιστα έγκαιρα, νέους, ταλαντούχους, με ήθος και διάθεση για δουλειά ποδοσφαιριστές. Και όπως πληροφορούμαστε από δημοσιεύματα ήδη έχει ξεκινήσει προς αυτή την κατεύθυνση.

Πάντως όπως και να έχει, και ανεξαρτήτως των δημοσιευμάτων η πολλή δουλειά πρέπει να γίνει το καλοκαίρι στην προετοιμασία, στην έναρξη της οποίας πρέπει να έχει συμπληρωθεί το ρόστερ αν όχι στο 100% αλλά στο 90%.

Τέλος διαβάζουμε πολλά σχόλια συνΠανιώνιων, αγνών φίλων του Ιστορικού που διαμαρτύρονται ή παραπονούνται είτε για την οικονομική ένδεια του Πανιωνίου επί σειρά ετών είτε για την επιλογή διαφόρων ποδοσφαιριστών, προπονητών κλπ. Δεν έχουν και άδικο που ο Πανιώνιος, παρά τις κάποιες αναλαμπές δεν έχει μπορέσει να σταθεροποιηθεί στις πρώτες 5 ομάδες του πρωταθλήματος, που κατά τη γνώμη μου θα μπορούσε ν' ανήκει. Έχουν καημό να δουν την ομάδα που αγαπούν εκεί που πραγματικά ανήκει. Στις υψηλές θέσεις της βαθμολογίας. Όμως μια προσεκτικότερη διερεύνηση θ' αποδείξει ότι τίποτε δεν συντελείται τυχαία. Λάθη διοικητικά, κακή οικονομική διαχείριση, παραλήψεις, ολιγωρίες, ατυχίες κλπ και όλα αυτά διαχρονικά έχουν αποδυναμώσει τον Πανιώνιο. Κυρίως η συσσώρευση των χρεών σε ασφαλιστικά ταμεία και εφορία (δημόσιο) αποτελούν τον μεγαλύτερο βραχνά, που αν δεν υπάρχουν σημαντικοί πόροι για να πληρώνονται, τότε αυξάνουν γεωμετρικά! Οι ρύθμιση των 120 δόσεων προς το ΙΚΑ και την εφορία δημιουργούν μια ευκαιρία με δεδομένο όμως ότι ο Πανιώνιος: α) δε θα δημιουργεί χρέη στη συνέχεια και θα έχει χρηστή διοίκηση β) θα έχει οργάνωση και ηρεμία ως ΠΑΕ ανεξάρτητα ποια πρόσωπα θα βρίσκονται στο τιμόνι της και γ) θα προσέχει τις υποδομές του, τις οποίες πρέπει να οργανώσει άριστα.

Τέλος σε ότι αφορά στην επιλογή προπονητών ή ποδοσφαιριστών είναι γνωστό ότι οι επιλογές εξαρτώνται κυρίως από το μπάτζετ αλλά και τη συγκυρία πολλές φορές. Και το μπάτζετ του Πανιωνίου δεν είναι υψηλό. Επομένως μπορεί ν’ αποκτηθεί ένας ικανός προπονητής που βρίσκεται στην αρχή της καριέρας του ή μετά από κάποιες ατυχίες θα ήθελε να επανακάμψει και επομένως δεν κοστίζει πολύ ακριβά. Το ίδιο λίγο – έως πολύ ισχύει και με τους ποδοσφαιριστές. Ρόλο παίζει και ο παράγων τύχη, αν και πιστεύω ότι έχει το μικρότερο μερίδιο επειδή όποιος εργάζεται σκληρά και με συνέπεια στην πλειονότητα των περιπτώσεων ανταμείβεται αγωνιστικά και οικονομικά. Όμως θα πρέπει να γνωρίζουμε ότι οι τιμές προπονητών και ποδοσφαιριστών στις περισσότερες των περιπτώσεων είναι ψηλές ή υπερτιμημένες επειδή μια ΠΑΕ καλείται να καλύψει τα έξοδα που αφορούν όχι μόνον σ’ αυτόν που θ’ αποκτηθεί είτε είναι προπονητής είτε είναι ποδοσφαιριστής. Πρέπει να καλυφθούν οι μάνατζερς, η εφορία και στις περιπτώσεις μη ελεύθερων ποδοσφαιριστών οι ομάδες από τις οποίες θ’ αποκτηθούν σε όσο μικρή κατηγορία και αν ανήκουν. Ακόμη και για ταλαντούχους ποδοσφαιριστές που προέρχονται από ομάδες μικρότερων κατηγοριών απαιτούνται μεγάλα ποσά για τα δεδομένα του Πανιωνίου, ακόμη και αν οι ποδοσφαιριστές αυτοί απαιτούν να έρθουν στον Πανιώνιο επειδή γνωρίζουν ότι σ’ αυτόν θα εξελιχθούν και θα τους δοθούν ευκαιρίες. Άλλωστε και αυτές από την πώλησή τους περιμένουν να πάρουν κάποια ποσά για να μπορέσουν να σταθούν οικονομικά και να συνεχίσουν την πορεία τους. Συνεπώς τα πράγματα για τον Πανιώνιο μόνο εύκολα δεν είναι και απαιτείται συνεχής και κοπιώδης προσπάθεια σε όλους τους τομείς.

Όμως πιστεύουμε ότι ο Πανιώνιος παρά τις δυσκολίες αν εκμεταλλευτεί τις ευκαιρίες που παρουσιάζονται και δουλέψει προσεκτικά και μεθοδικά όχι μόνο δε θα κινδυνέψει στο μέλλον αλλά θα μπορέσει σταδιακά να ορθοποδήσει, να γίνει οικονομικά αυτόνομος και ταυτόχρονα να δυναμώσει αγωνιστικά. Και φυσικά πάντα με τη στήριξη των φίλων του ιδίως τις δύσκολες στιγμές.

Δεν υπάρχουν σχόλια