Page Nav

HIDE

Grid

GRID_STYLE
TRUE

CUSTOM HEADER

{fbt_classic_header}

Top Ad

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

latest

Σαρικόπουλος: «Τρομερή η εναλλαγή συναισθημάτων, επηρεαστήκαμε από την αλλαγή προπονητή» (photos, sound)

Ο Ζησης Σαρικόπουλος στο Panionianea Radio Εφ' όλης της ύλης και άκρως ενδιαφέρουσα ήταν συνέντευξη που παραχώρησε στην ραδιοφωνι...

Ο Ζησης Σαρικόπουλος στο Panionianea Radio


Εφ' όλης της ύλης και άκρως ενδιαφέρουσα ήταν συνέντευξη που παραχώρησε στην ραδιοφωνική εκπομπή του panionianea.gr ο Ζήσης Σαρικόπουλος.

Ο σέντερ του Πανιωνίου φιλοξενήθηκε στο στούντιο του Panionianea Radio και απάντησε σε όλα τα ερωτήματα τόσο τα δικά μας όσο και του κόσμο του Ιστορικού.

Διαβάστε το μεγαλύτερο μέρος της συνέντευξης που έδωσε στο ραδιοφωνικό αέρα του panionianea.gr

-Αρχικά συγχαρητήρια για την επίτευξη της παραμονής, ασχέτως αν ήρθε το... δώρο από τα Τρίκαλα...

«Ευχαριστούμε πολύ, ευχαριστώ και για την πρόσκληση σας να έρθω εδώ μαζί σας στην εκπομπή. Εντάξει ο στόχος επετεύχθη. Για μένα δεν έχει να λέει αν η παραμονή ήρθε σαν δώρο με κορδέλες κλπ, σημασία έχει το αποτέλεσμα για εμάς και αυτό το αποτέλεσμα ήταν ο αγώνας μας».

-Κανείς δεν μπορεί να σας στερήσει τον δικό σας αγώνα και την ανατροπή που κάνατε μέσα στη σεζόν, ήρθαν οι νίκες και τελικά ήρθε και η παραμονή...

«Για μένα ισχύουν δύο πράγματα. Η αρχή ήταν δύσκολη και μετά τις τόσες συνεχόμενες ήττες το μέλλον ήταν λίγο δυσοίωνο για το πως η ομάδα θα καταφέρει να πετύχει τον στόχο. Για μένα από τέλη Δεκέμβρη και ο δεύτερος γύρος που έκανε η ομάδα, εκτός από τις τρεις τελευταίες αγωνιστικές, είναι αν όχι πορεία πρωταθλητισμού, πορεία ομάδας που ψάχνει ένα καλό πλασάρισμα για τα play off. Οι νίκες επί της ΑΕΚ και του Λαυρίου έδειξε πόσο πολύ έχουμε βελτιωθεί. Η ομάδα είχε αποκτήσει μία ταυτότητα. Είχαμε κερδίσει τον σεβασμό των αντιπάλων και αυτό ήταν πολύ σημαντικό για εμάς. Είχαμε αποκτήσει αμυντικό πλάνο και είναι βασικό αυτό Στα εντός έδρας παιχνίδια το παθητικό μας νομίζω ήταν γύρω στους 60-65 πόντους, είχαμε από τις καλύτερες άμυνες του πρωταθλήματος, από εκεί που δεν ήμασταν καθόλου καλοί στην αρχή».

-Είναι και θέμα προπονητή αυτό, σωστά;

«Ναι, νομίζω ότι ξεκινάει από την προπονητή και μετά είναι το θέμα πως το εφαρμόζουμε οι παίκτες».

-Τι κρατάς και τι "πετάς" από αυτή τη δύσκολη χρονιά;

«Σίγουρα κρατάω πολλά, περισσότερα είναι αυτά που κρατάω. Για μένα η χρονιά είναι επιτυχημένη. Ερχόμενος στον Πανιώνιο τέλη Σεπτέμβρη δεν ήξερα καν ανεπίσημα αν ο Πανιώνιος θα παίξει στην Α1.Το έζησα από την αρχή και όταν φτάνεις σε ένα σημείο μία εβδομάδα πριν την έναρξη του πρωταθλήματος ότι τελικά η ομάδα θα παίξει κανονικά, έχεις κάνει πολύ μεγάλο δρόμο για έναν στόχο που σχεδόν όλοι το θεωρούσαν αδύνατο. Αυτό που κρατάω πρώτα είναι το συναίσθημα της παραμονής και της επιτυχίας. Αυτό που κρατάω προσωπικά, είναι η γεμάτη σεζόν που είχα και βοήθησα προσφέροντας στην ομάδα αυτά που ήθελα και μπορούσα. Όσο καλά και να πήγαινα εγώ, αν η ομάδα δεν κατάφερνε να πετύχει δεν θα ήταν το ίδιο για εμένα. Τα δύο λεπτά μετά το παιχνίδι με το Ρέθυμνο που ήμουν στα αποδυτήρια και ήμουν άδειος στις σκέψεις μου, μέχρι να δούμε τι γίνεται στην Αμαλιάδα, έκανα έναν μίνι απολογισμό και έλεγα τι παραπάνω θα μπορούσα να έχω κάνει για να ανατρέψω την κατάσταση. Για μένα το πιο σημαντικό είναι ότι η καλή μου χρονιά είναι ότι συνδυάστηκε με την παραμονή της ομάδας, αυτό έχει μόνο σημασία για εμένα».

-Ποια ήταν τα σημεία "κλειδιά" της σεζόν;

«Τα σημεία κλειδιά θα έλεγα, σίγουρα οι νίκες με ΑΕΚ και Λαύριο. Ήταν σε πιο μεγάλο βαθμό το ψυχολογικό κομμάτι, όταν κερδίσαμε την ΑΕΚ καταλάβαμε ότι μπορούμε να κοντράρουμε σχεδόν όλες τις ομάδες και μπορούμε να τα καταφέρουμε. Ήμασταν προτελευταίοι, κάναμε αυτή τη νίκη και εκεί λέμε ότι από εδώ και πέρα είπαμε ότι πάμε για κάθε νίκη, έπρεπε να πάμε για νίκη. Ο Πανιώνιος είναι ομάδα με πίεση, με ιστορία και μπασκετικό κόσμο. Έχω παίξει άλλα δύο χρόνια στην ομάδα, βέβαια τότε ήταν διαφορετικά τα πράγματα. Πρέπει να βρεις έναν τρόπο να διοχετεύεις όλο αυτό με την πίεση. Υπάρχει και το ένστικτο της επιβίωσης και το πρέπει, έτσι μαθαίνεις να ζεις μετά. Σε μεγάλο βαθμό νομίζω ότι χειριστήκαμε σωστά και αυτό το ένστικτο επιβίωσης μας έδινε έξτρα ενέργεια».

-Η ήττα από τον ΠΑΟΚ σας έκανε ουσιαστικά να χάσετε τις ελπίδες σας;

«Μετά την ήττα από τον ΠΑΟΚ εξαρτούμασταν και από κάποιον άλλον. Προσωπικά εγώ περίμενα λιγότερο από οτιδήποτε άλλο την έκβαση του αγώνα των Τρικάλων με τον Κόροιβο. Μάθαμε στο ημίχρονο και ότι ο Φάρος ήταν πίσω με μεγάλη διαφορά από τον ΠΑΟΚ και ήταν δύσκολο να διαχειριστούμε. Η εναλλαγή συναισθημάτων που ζήσαμε την Κυριακή ήταν τρομερή!».

-Επειδή πολλά έχουν γραφτεί, μετά το τέλος του αγώνα στο Ρέθυμνο εκτός από τον Σακελλαρίου που ήταν στο μόνιτορ της ΕΡΤ, οι άλλοι παίκτες που ήσασταν; 

«Ήμασταν λίγο διασκορπισμένοι μέσα. Τα περισσότερα παιδιά πήγαν στο κυλικείο. Εγώ έμεινα στα αποδυτήρια μαζί με άλλα 3-4 παιδιά, το παρακολουθούσα από το κινητό. Όπως είπα και πριν μπαίνοντας στα αποδυτήρια και ξέροντας ότι η ομάδα δεν τα έχει καταφέρει, περιμέναμε μετά τι θα γίνει με τα Τρίκαλα. Εγώ εκείνη τη στιγμή δεν ήθελα να βγω, να είμαι στο μόνιτορ στην ΕΡΤ κλπ, δεν με ενδιέφερε κάτι τέτοιο. Ήθελα να είμαι μόνος μου εγώ. Η τηλεόραση στο κυλικείο ήταν και πολύ μικρή, θα εκνευριζόμουν περισσότερο. Ο καθένας το ζει διαφορετικά και σε εκείνη τη φάση δεν ενδιέφερε κανέναν νομίζω η προβολή. Η εναλλαγή των συναισθημάτων ήταν απίστευτη».

-Πως ένιωσες μόλις τελείωσε το ματς στην Αμαλιάδα;

«Προσωπικά έφυγαν από πάνω μου 200 κιλά και 5 χρόνια από την ζωή μου! Αυτό είναι το λιγότερο. Εκείνη την ώρα αδειάζεις, είναι εντελώς διαφορετική το συναίσθημα σε σχέση με αυτό που ζούσες μέχρι δύο λεπτά πριν. Δεν μπορώ να το περιγράψω».

-Τι είπατε μετά τον αγώνα και τα καλά νέα;

«Εγώ αυτό που είπα είναι ότι μας το χρώσταγε η μοίρα. Πολλές φορές μέσα στη σεζόν θεωρώ ότι η ομάδα είχε ατυχίες και στραβοπατήματα. Κάποια ματς τα χάσαμε στις λεπτομέρειες, στον πόντο. Αυτό είναι το μπάσκετ βέβαια, αλλά τα έφερε έτσι στο τέλος ο θεός και χαμογελάσαμε εμείς. Και με καθαρά αγωνιστικά κριτήρια δεν ήμασταν η χειρότερη ομάδα για να πέσει, το αποδείξαμε στην μεγαλύτερη διάρκεια της σεζόν. Είχαμε παίξει και πολύ καλά σε ορισμένα παιχνίδια και το πιστεύαμε ότι πετύχουμε τον στόχο. Για μένα η ομάδα άξιζε να μείνει».

-Φαίνεται πως σύντομα θα πέσει το κλειστό και θα δημιουργηθεί το νέο γήπεδο. Είναι κάτι σημαντικό για τον Πανιώνιο;

«Θα είναι μεγάλο πράγμα και ορόσημο για τον Πανιώνιο σίγουρα. Όσο ιστορία και να έχει το γήπεδο που παίζουμε εμείς, νομίζω ότι ένα νέο γήπεδο ανεβάζει επίπεδο μία ομάδα».

-Είναι και ένα επιπλέον κίνητρο για τον κάθε παίκτη;

«Είναι ναι. Νομίζω πως είναι. Όπως εσείς δουλεύετε και θέλετε να έχετε ένα τέλειο στούντιο, έτσι είναι και για εμάς».

-Τρεις αγωνιστικές πριν το τέλος ήρθε η αλλαγή προπονητή από την διοίκηση, με τον Ζιάγκο να αποχωρεί. Σας επηρέασαν οι καταστάσεις αυτές;

«Καταρχάς σίγουρα επηρεαστήκαμε από όλο αυτό, είμαστε άνθρωποι. Ήταν μία σοβαρή αλλαγή. Όταν δεν την περιμένεις κιόλας την αλλαγή, μία σημαντική αλλαγή, όταν αλλάζει δηλαδή η κεφαλή της ομάδας όπως είναι ο προπονητής, χωρίς να το ξέρεις και να το περιμένεις ήταν ένα σοκ. Μας επηρέασε σίγουρα. Ο coach είναι ένας εξαιρετικός χαρακτήρας και μας έφερε πιο κοντά, κάτι πολύ σημαντικό νομίζω. Έπαιξε και καλύτερα η ομάδα βέβαια. Δεν είναι δική μου δουλειά να ασκήσω κριτική στην διοίκηση και τις αποφάσεις που πήρε, γιατί ο καθένας σκέφτεται διαφορετικά. Και με την ανακοίνωση που είχαμε βγάλει τότε οι παίκτες θέλαμε να διαχωρίσουμε ουσιαστικά την θέση μας από όλο αυτό. Εμείς είμαστε επαγγελματίες και καλούμαστε να κάνουμε την δουλειά μας. Εμείς θέλαμε να ξεκαθαρίσουμε ότι επίσης δεν θα πάρουμε θέση για καμία πολιτική ιδιαολογία, όσον αφορά τον πρώτο προπονητή που είχε ακουστεί (σ.σ. Γιατζόγλου), γιατί δεν αυτή η δική μας δουλειά. Εμείς έπρεπε να κοιτάξουμε μόνο το μπάσκετ».

-Μέσω της ανακοίνωσης σας πάντως πήρατε θέση υπέρ της παραμονής Ζιάγκου...

«Θεωρούσαμε σαν παίκτες, όσον αφορά το μπασκετικό κομμάτι και το κοινό καλό της ομαδας που θα έπρεπε να είναι προτεραιότητα για όλα τα παιδιά, ότι η παραμονή του coach Ζιάγκου ήταν μονόδρομος. Μας έμεναν μόνο τρία παιχνίδια, τα πιο κρίσιμα παιχνίδια όμως της χρονιάς, που έπρεπε να πάρουμε νίκες. Ποιος πίστευε ότι θα γινόταν αυτό το σενάριο και χωρίς νίκη θα είχαμε σωθεί. Ήμασταν και καλά αγωνιστικά εκείνο το διάστημα. Οποιοσδήποτε προπονητής και να ερχόταν θα ήταν δύσκολο. Ο coach Αλεξανδρής που ήρθε στην δυσκολότερη στιγμή προσπάθησε όσο μπορούσε ψυχολογικά να μην φανούμε άδειοι, γιατί είμαστε επαγγελματίες και έπρεπε να παίξουμε όσο καλύτερα γινόταν. Του αξίζουν και συγχαρητήρια για την δήλωση που έκανε μετά το ματς με το Ρέθυμνο, όπου έδωσε τα εύσημα στον Ζιάγκο. Είναι μεγάλη δήλωση και η λέξη σεβασμός είναι πολύ σημαντική. Κλείνοντας, μας επηρέασε γιατί δεν είναι ατομικό άθλημα, είναι ομαδικό και 2-3 να επηρεαστούν θα φανεί στην ομάδα. Σαφώς και επηρεαστήκαμε και φάνηκε και στα παιχνίδια αυτό».

-Υπάρχουν πολλά ερωτήματα από τον κόσμο για το αν θα μείνεις στην ομάδα και τη νέα σεζόν...

«Για την ώρα αυτό που θέλω να κάνω είναι να ξεκουραστώ και σωματικά και στο μυαλό. Ήταν μία δύσκολη χρονιά. Μετά θα κάτσω να σκεφτώ τις επιλογές που έχω. Δεν σου κρύβω ότι επειδή ξαναέζησα στον Πανιώνιο, η στήριξη και η αγάπη που εισέπραξα φέτος από τον κόσμο του Πανιωνίου με βοήθησε πάρα πολύ. Και στο να μην χάνω την αισιοδοξία μου. Ήταν μεγάλη η ανταπόκριση του κόσμου φέτος και η στήριξη του. Είναι πολύ σημαντικό για την ομάδα, γιατί ο Πανιώνιος κόσμος στάθηκε στα δύσκολα και το απέδειξε αυτό. Ο κόσμος στερήθηκε να δει την ομάδα και σε πέντε παιχνίδια φέτος, σχεδόν στα μισά φετινά εντός έδρας δηλαδή. Οφείλω να ευχαριστήσω τον κόσμο γιατί με βοήθησε προσωπικά πάρα πολύ. Αυτό που εισέπραξα η αγάπη του κόσμου αυτό είναι που μένει. Είτε μείνω είτε όχι ξέροντας ότι έχω αναγνωρίσει την εκτίμηση του κόσμου είναι πολύ σημαντικό. Είναι πολύ νωρίς για την οποιαδήποτε απόφαση μου».

-Ο κόσμος ρωτάει για το αν υπήρχαν "δύο αποδυτήρια" στην ομάδα. Αν δηλαδή είχαν επηρεαστεί οι σχέσεις ανάμεσα στους παίκτες;

«Για αρχή ένα πράγμα που πρέπει να πω είναι ότι ο Πανιώνιος για την γηπεδούχο ομάδα έχει δύο αποδυτήρια. Αυτό που ζήτησε ο coach Ζιάγκος ήταν να στριμωχτούμε να είμαστε όλα σε ένα, αυτό ήταν το πιο σωστό. Απέδωσε αυτό νομίζω. Οι Έλληνες έχουμε έναν παραπάνω ρόλο στις ομάδες, γιατί γνωρίζουμε περισσότερα πράγματα και πρέπει να κρατάς τα αποδυτήρια και να μεταφέρεις στους ξένους τι σημαίνει Πανιώνιος κλπ. Η αλήθεια είναι πως κυρίως οι Έλληνες προσπαθήσαμε πολύ σε αυτό. Δεν θεωρώ ότι υπήρχαν δύο αποδυτήρια, θεωρώ ότι όπως σε κάθε ομάδα υπάρχουν προβλήματα. Κάποιες ομάδες απλά δεν τα βγάζουν προς τα έξω, ξέρουν να τα διαχειριστούν καλύτερα. Εκ του αποτελέσματος όλοι κάνουμε λάθη, το θέμα είναι να μαθαίνουμε από αυτά. Και εμείς οι παίκτες κάνουμε λάθη, είναι μια στατιστική κατηγορία στο μπάσκετ το λάθος. Το θέμα είναι να μπορείς να μάθεις από τα λάθη και να μην τα επαναλάβεις. Ειδικά όταν βρίσκεσαι σε ομάδα όπως ο Πανιώνιος. Και σίγουρα πρέπει να βάζουμε το προσωπικό μας εγώ κάτω από την ομάδα γιατί είναι ομαδικό άθλημα».

-Μία ακόμα ερώτηση από τον κόσμο έχει να κάνει με τον Βαγγέλη Σακελλαρίου και αν για τους γνωστούς λόγους υπήρξαν προστριβές ανάμεσα σε εσάς, τους παίκτες και μαζί του;

«Αυτό που έχω να πω είναι ότι ο Βαγγέλης κακά τα ψέματα είχε τεράστια πίεση, άγχος και ευθύνη μέσα στην χρονιά και αυτό φαινόταν σε εμάς τα παιδιά. Είχε να διαχειριστεί πολλά πράγματα και όταν καλείσαι να διαχειριστείς τόσα πολλά είναι δύσκολο να ανταπεξέλθεις σε όλα σωστά. Εγώ δεν πρόκειται να κάνω τα πικρά γλυκά, προστριβές σίγουρα υπήρχαν, άλλα όχι μόνο του Βαγγέλη με άλλα παιδιά, αλλά ανάμεσα και στους υπόλοιπους παίκτες. Ειδικά φτάνοντας στο τέλος ήταν ηλεκτρισμένη η ατμόσφαιρα και ήταν λες και ψάχναμε λόγους να αρπαχτούμε με τον δίπλα μας, που δεν ήμασταν έτσι. Πραγματικά ξέρω και πιστεύω ότι το τελευταίο διάστημα ο Βαγγέλης έχει περάσει πιο δύσκολα από όλους μας. Ξέρω ότι έχει περάσει δύσκολα και έχει πολλά στο μυαλό του. Σαν Έλληνας και με την εμπειρία που έχω ότι μπορώ να μιλήσω και με τους ξένους προσπάθησα να ηρεμίσω γενικά το κλίμα και εγώ και άλλοι Έλληνες όπως ο Γρηγόρης και ο Νίκος. Θέλαμε όσο γίνεται να εκτονωθεί όσο πιο γρήγορα γίνεται αυτή η ένταση, ώστε να πάμε ενωμένοι στα τελευταία παιχνίδια».

-Ο κόσμος ρωτάει επίσης αν θες να σχολιάσεις τις επιλογές της διοίκησης και αν είχες εσύ κάποιο παράπονο;

«Δεν είναι δουλειά μου σε αυτό το κομμάτι να πάρω θέση. Δεν μπορώ να ξέρω πως σκεφτόταν ο πρόεδρος όταν μίλησε για το ηλεκτροσόκ, γιατί δεν θεωρώ ότι ταυτίστηκε αυτό το ηλεκτροσόκ με το γεγονός ότι η ομάδα όντως χρειαζόταν. Θεωρώ ότι η ομάδα έπαιζε καλά τότε και πραγματικά το έχω σκεφτεί και το έχω πιστέψει ότι θα μπορούσαμε να έχουμε κάνει το 2/3 στα τελευταία μας».

-Άρα θεωρείς και εσύ πως ουσιαστικά η αλλαγή προπονητή σας έκοψε ουσιαστικά τα
«φτερά»;

«Όλα τα παιδιά νομίζω το εισέπραξαν έτσι. Εγώ το λέω από την δική μου σκοπιά, γιατί πραγματικά ήμασταν καλά αγωνιστικά. Δεν ξέρω ούτε μπορώ να μπω στο μυαλό του κάθε ανθρώπου, ο πρόεδρος παίρνει τις αποφάσεις και εμείς το δεχόμαστε. Απλά δεν θεωρώ πως σε αυτό το κομμάτι χρειαζόταν ηλεκτροσόκ. Αγωνιστικά ήμασταν καλά και δεν υπήρχε κάποια χαλαρότητα, όπως έγινε λόγος τότε. Όταν έχει ένα κενό τριών εβδομάδων λόγω Ευρωλίγκα, θέλεις να παίξεις άμεσα αυτά τα σημαντικά παιχνίδια που είχαν μείνει».

Ακούστε αναλυτικά ολόκληρη την συνέντευξη του Σαρικόπουλου (από το 1:05:07)


Επιμέλεια: Γιώργος Καρμίρης, Παναγιώτης Κυπραίος

Δεν υπάρχουν σχόλια