Page Nav

HIDE

Grid

GRID_STYLE
TRUE

CUSTOM HEADER

{fbt_classic_header}

Top Ad

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

latest

«Οι Πάνθηρες δείχνουν τον δρόμο»

Αφιέρωμα της «sportime» στους Πάνθηρες. Τα panionianea.gr σας παραθέτουν το θέμα, όπως ακριβώς δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα. ΟΙ ΠΑΝΘΗ...

Αφιέρωμα της «sportime» στους Πάνθηρες.

Τα panionianea.gr σας παραθέτουν το θέμα, όπως ακριβώς δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα.

ΟΙ ΠΑΝΘΗΡΕΣ ΔΕΙΧΝΟΥΝ ΤΟΝ ΔΡΟΜΟ
ΕΝΕΡΓΕΙΕΣ ΚΑΙ ΑΠΟΨΕΙΣ ΠΟΥ ΑΞΙΖΕΙ ΝΑ ΒΡΟΥΝ ΥΠΟΣΤΗΡΙΚΤΕΣ

Γυρνάς τον χρόνο πίσω, θυμάσαι φιλάθλους αντίπαλων ομάδων να πηγαίνουν μαζί στο γήπεδο, να παρακολουθούν το ματς και ο καθένας να πανηγυρίζει στα γκολ και σκέφτεσαι τι άλλαξε... Σήμερα κάτι τέτοιο μοιάζει ανέφικτο στην Ελλάδα έστω και αν πρόσφατα άρχισαν να γίνονται κάποιες προσπάθειες από τις ομάδες. Μέχρι τώρα οι εξαιρέσεις ήταν ελάχιστες και απαγορεύσεις μετακίνησης οπαδών πολλές και κάποιες φορές ακατανόητες. Οπως αυτή που είδαμε στο ματς της Δευτέρας, όταν το υπουργείο σε συνεννόηση με τη γηπεδούχο Λαμία αρνήθηκε το να πάνε οπαδοί του Πανιωνίου στο ΔΑΚ. Οι «Πάνθηρες», όμως, βρέθηκαν και εκεί, στήριξαν υποδειγματικά την ομάδα τους χωρίς να υπάρξουν παρατράγουδα και χειροκρότησαν στο τέλος τους παίκτες του Μιχάλη Γρηγορίου και ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα.

Αυτή, βέβαια, δεν ήταν η πρώτη φορά που έδειχναν τον δρόμο προς το λογικό, το να υπάρχουν δηλαδή οπαδοί και των δύο ομάδων στο γήπεδο. Ταξίδεψαν και στην Κέρκυρα φέτος, στην πρεμιέρα της Σούπερ Λίγκας, ενώ βοήθησαν ώστε να μη γίνει το παραμικρό και στα παιχνίδια που φιλοξένησε ο Πανιώνιος για το πρωτάθλημα με Απόλλωνα Σμύρνης και Παναιτωλικό.

ΤΟ ΑΥΤΟΝΟΗΤΟ ΠΟΥ ΠΛΕΟΝ ΕΝΤΥΠΩΣΙΑΖΕΙ
Στη χώρα μας δυστυχώς δεν έχουμε μάθει να βλέπουμε οπαδούς και των δύο ομάδων να κάθονται δίπλα δίπλα χωρίς να υπάρχουν χωρίσματα και ισχυρή αστυνομική δύναμη. Στη Νέα Σμύρνη αυτό έγινε ήδη δύο φορές φέτος. Και αν με τον Απόλλωνα Σμύρνης για πολλούς ήταν μέχρι και δεδομένο λόγω καταβολών των δύο ομάδων και των καλών σχέσεων των διοικήσεων, με τον Παναιτωλικό αναμφίβολα προκάλεσε εντύπωση.

Τέτοιες εικόνες βοηθούν στο να αναβαθμιστεί το προϊόν και οι Ανδρέας και Δημήτρης, δύο μέλη των «Πανθήρων» εξηγούν στο «Sportime» πώς υλοποιήθηκε αυτή η σκέψη. «Ο Απόλλων ήταν μία πιο εύκολη περίπτωση. Θα γινόταν αυτό που είδατε και αν δεν μπαίναμε εμείς στη μέση. Με τα παιδιά του Παναιτωλικού ήταν η πρώτη φορά. Δεν ξέραμε τι θα συναντήσουμε, ούτε εκείνοι, αλλά πήγαν όλα πολύ καλά. Υπήρχε επικοινωνία και όλα κύλησαν ομαλά.

Γενικά από τη μεριά των οργανωμένων, δεν το φοβόμαστε. Λέμε κάποια πράγματα και γνωρίζουμε ότι είναι παντελονάτα. Φοβόμαστε μην προκαλέσει ο απλός ο κόσμος. Γι' αυτό και κάποια άτομα από εμάς κάθονται με τους φιλοξενούμενους. Εκείνοι πρέπει να μην αντιδράσουν εάν προκληθούν κι εμείς από την πλευρά μας μιλάμε με τους φίλους του Πανιωνίου και τους ζητάμε να μην προκαλούν».

Φυσικά, όπως τονίζουν και οι ίδιοι, όλο αυτό δεν έγινε για πρώτη φορά, αλλά αναμφίβολα αποτελεί μία ευχάριστη νότα στο μουντό ελληνικό ποδόσφαιρο το να γίνονται βήματα προόδου όπως αυτό, να βλέπεις δηλαδή στη Νέα Σμύρνη γηπεδούχους και φιλοξενούμενους δίπλα-δίπλα να τραγουδούν για τις ομάδες τους.

Οι προϋποθέσεις και η ελαχιστοποίηση του ρίσκου
Δεν είναι εύκολο να οργανωθεί μία μετακίνηση, δεν είναι κάτι που γίνεται έτσι απλά ανταλλάσσοντας δύο μηνύματα. Χρειάζονται αρκετά πράγματα και οι λέξεις κλειδιά είναι σεβασμός και εμπιστοσύνη. «Εμείς αποφασίσαμε να το κάνουμε αυτό με οπαδούς που μας σέβονται, τους σεβόμαστε και τους εμπιστευόμαστε. Θέλουμε και κάτι ακόμα, να υποστηρίζουν μόνο την ομάδα τους», είναι η θέση των «Πανθήρων».

Από εκεί και πέρα, δεν είναι εύκολο να αλλάξουν τα πάντα από τη μία στιγμή στην άλλη ούτε είναι εφικτό να βλέπουμε σε κάθε ματς οπαδούς και των δύο ομάδων. Το αντιλαμβάνεται ο καθένας αυτό. Αλλες φορές λόγω αντιπαλότητας και άλλες γιατί κάποιες καταστάσεις δεν είναι εύκολα διαχειρίσιμες. Ανδρέας και Δημήτρης παραδέχονται ότι με τις ομάδες της Αθήνας δεν γίνεται ακόμη να συνυπάρξουν οι «κυανέρυθροι» γιατί δεν είναι εύκολο να τηρηθούν τα συμφωνηθέντα.

Οταν χτίζεις κάτι, θες να το κάνεις σε στέρεες βάσεις προκειμένου να μην καταρρεύσει και οι «Πάνθηρες» αυτό προσπαθούν να κάνουν. Με τους οπαδούς του Παναιτωλικού έγινε μία αρχή, με αυτούς του ΠΑΣ Γιάννινα υπήρξε επικοινωνία, αλλά δεν προχώρησε. Το λάθος δεν συγχωρείται εύκολα και γι' αυτό η απόφαση είναι ειλημμένη, μικρά και σταθερά βήματα προκειμένου να ελαχιστοποιείται το ρίσκο και η εκάστοτε προσπάθεια να στέφεται επιτυχημένη.

Το δικό τους μήνυμα
Με την όλη στάση τους οι «Πάνθηρες» θέλουν να περάσουν και το δικό τους μήνυμα προς τον οποιονδήποτε και κυρίως τον εκάστοτε νεαρό που προσπαθεί να χτίσει πρότυπα. Χαρακτηριστικά λένε ότι «όλοι οι οπαδοί κρεμάμε πανό υπέρ των μετακινήσεων, αλλά κάποιοι μένουν εκεί. Εμείς θέλαμε να περάσουμε στην πράξη. Το έχουν κάνει και άλλοι, αλλά εμείς προσπαθούμε να το προβάλουμε όσο μπορούμε για να δείξουμε το παράδειγμα και κυρίως προς τον εκάστοτε πιτσιρικά. Δεν έχουμε να χωρίσουμε κάτι με τον άλλο που έχουμε απέναντί μας. Είναι τέτοια η κρίση και βιώνουμε τέτοιες καταστάσεις που δεν γίνεται να θεωρείς εχθρό τον άλλο οπαδό, ο οποίος θα ξυπνήσει την επόμενη μέρα για να πάει στη δουλειά, όπως κι εσύ».

«Θέλει λεπτούς χειρισμούς»
Μπορεί να έρθει η στιγμή που θα βλέπουμε σε κάθε ματς στη Νέα Σμύρνη οπαδούς και των δύο ομάδων, αλλά γι' αυτό θα χρειαστεί πολύς χρόνος ακόμη. «Μακάρι να τα καταφέρουμε» είναι η ατάκα των Ανδρέα και Δημήτρη αλλά τονίζεται ότι «ακόμα δεν είμαστε έτοιμοι γι' αυτό».
Ακόμη, συμπληρώνεται πως «θέλει λεπτούς χειρισμούς η κάθε υπόθεση», αφού πριν μερικούς μήνες λίγο έλειψε να χαλάσουν ακόμα και οι σχέσεις με τον ΠΑΟΚ, με τους οπαδούς του οποίου υπάρχει αλληλοσεβασμός εδώ και 18 χρόνια. Από τη μια μέρα στην άλλη κανείς δεν πέτυχε το απόλυτο, αλλά το σημαντικό είναι να προσπαθείς, να κάνεις βήματα προς τα μπρος και να δείχνεις τον δρόμο και για τους υπόλοιπους.

Δεν υπάρχουν σχόλια