Page Nav

HIDE

Grid

GRID_STYLE
TRUE

CUSTOM HEADER

{fbt_classic_header}

Top Ad

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

latest

Βήμα λαού: Ο χρόνια υποτιμημένος Πανιώνιος!

Βήμα λαού Το πρόσφατο παιγνίδι με τον Ολυμπιακό και οι διάφορες συζητήσεις-κριτικές που ακολούθησαν και αφορούσαν την αδιαμφισβήτητη αδ...

Βήμα λαού

Το πρόσφατο παιγνίδι με τον Ολυμπιακό και οι διάφορες συζητήσεις-κριτικές που ακολούθησαν και αφορούσαν την αδιαμφισβήτητη αδικία, για μιά ακόμη φορά, κατά του Πανιωνίου, ξέθαψε από το μυαλό μου παλιές δικές μου σκέψεις, τις οποίες είχα προσπαθήσει να διαγράψω από το υποσυνείδητο μου, εδώ και πολλά χρόνια, αφού έβλεπα να μην ευαισθητοποιείται,επί της ουσίας, κανείς παράγων του Πανιωνίου, παρά μόνο φίλαθλοι και οπαδοί του Συλλόγου (...σαν δώρον άδωρον...αφού οπαδικά,γενικά,δεν μπορείς να κάνεις κάτι και να ληφθεί σοβαρά υπ' όψη η γνώμη σου,ακόμα κι αν έχεις δίκιο)!

Ο φίλος Παπαδάκος έγραψε τις προάλλες ένα ωραίο άρθρο,που συμφωνώ απόλυτα,για τον ρόλο του κομπάρσου (ο οποίος επιδίδεται προφανώς στον Πανιώνιο)!

Ο φίλος ο Καράβολας, πολύ παραστατικά,μας περιέγραψε σε άρθρο του,τον κιτριναϊκό,τον κοκκιναϊκό και τον πρασιναϊκό του Σακελλάριου.Ζούμε σ ένα κόσμο (όπως γράφει) που γίνονται πολλές αλλαγές,είτε μικρές είτε μεγάλες.Άλλωστε αυτό,όλος ο κόσμος το καταλαβαίνει και το διαπιστώνει αργά η γρήγορα,ότι τα χρόνια περνούνε και αλλάζουν οι χαλίφηδες...αλλά το έργο στην καμπούρα μας παραμένει το ίδιο.(!)

Ο κιτριναϊκός,ο κοκκιναϊκός και ο πρασιναϊκός...Στον αιώνα τον άπαντα; και γιατί να μην δημιουργηθεί διαχρονικά (...και αξιοκρατικά - με την αξία του δηλαδή) ο κοκκινομπλεϊκός,που θα επικρατήσει των προηγουμένων;

Ο κομπάρσος Πανιώνιος...Στον αιώνα τον άπαντα; Δεν έχει δυνατότητες ο Πανιώνιος να μεταμορφωθεί σε πρωταγωνιστή;

Αγωνιστικά,θα έλεγα, ότι έχει πάρα πολλές δυνατότητες.Σκεφτείτε ότι σε 40 μόλις χρόνια (...πιάνω από τα χρόνια τα οποία έχω ζήσει σαν Πανιώνιος,ενεργά...από το 1977 και μετά,ας πούμε...Προφανώς,όσο πιο πίσω πάει κανείς χρονικά,ανεβαίνει θεαματικά ο αριθμός των διεθνών και πρωταθλητών παικτών του Πανιωνίου!)... Σε 40 μόνο χρόνια έχει αναδείξει ΔΕΚΑΔΕΣ διεθνείς και πρωταθλητές παίκτες! και όμως,αυτή η ομάδα,ο Πανιώνιος, δεν έχει ούτε ένα πρωτάθλημα! (έτσι...για το γαμώτο,που έλεγε και η Πατουλίδου...μέχρι και η Λάρισα έχει πρωτάθλημα...)!
Πάντως,πραγματικά,πιστεύω πως ο Πανιώνιος πρέπει να αποτελεί παγκόσμια πρωτοτυπία! Ιστορικότατη ομάδα παγκοσμίως,με τόσους πολλούς διεθνείς και πρωταθλητές παίκτες και τα γραφεία του Συλλόγου να μην τα κοσμεί ούτε ένα μετάλλιον Ελληνικού πρωταθλήματος! Δεν ξέρω...μου ακούγεται κάπως...(Δεν πιστεύω να υπάρχει άλλη παρόμοια με τον Πανιώνιο ομάδα,ανά τον κόσμο)...

Κατά την γνώμη μου,ο Πανιώνιος έχει φτάσει σε κρίσιμο σταυροδρόμι...Ή παίρνει τον δρόμο για τον οποίο τον έχει προορίσει και απαιτεί η ιστορία του,τον δρόμο του πρωταγωνιστή στο Ελληνικό ποδόσφαιρο και πρωτάθλημα,η συνεχίζει να ακολουθεί τον δρόμο του κομπάρσου και ΄καρπαζοεισπράκτορα΄,δρόμο στον οποίο ευρίσκεται μέχρι σήμερα...(ηθικά πάντως,είναι πάντα ο μεγάλος νικητής στο μάτι των οπαδών του)!

Για να αρχίσει να παίρνει πρωταγωνιστικό ρόλο στην Ελλάδα, πιστεύω ότι ο Πανιώνιος πρέπει να αρχίσει να μεγαλώνει (επί της ουσίας).Φυσικά,στις συνειδήσεις των μερικών χιλιάδων οπαδών του,ο Πανιώνιος είναι ο μέγιστος! Την γνωρίζουμε εμείς την ιστορία και τις ιδέες του Πανιωνίου! Δεν βρίσκω τον λόγο,γιατί να μην επικρατήσει και να μην διαδοθεί η ιδέα και το όνομα του Πανιωνίου στις συνειδήσεις μερικών ακόμα εκατομμυρίων Ελλήνων; Υπάρχει άραγε κανείς που να μην θέλει έναν Πανιώνιο με εκατομμύρια φιλάθλους στην Ελλάδα,γιατί όχι και στην Ευρώπη; ( Δεν αμφιβάλλω ότι θα υπάρχουν Πανιώνια άτομα που θα θέλουν τον Πανιώνιο,'μικρό και μαζεμένο')!
'Μέχρι να βρούμε ουρανό,άσε με να παραμιλώ΄! Για μένα,αυτός είναι ο ουρανός! δεν είναι η 5η θέση (όπως για μερικούς),ούτε ένα πρωτάθλημα (...μην ξεχνάτε ότι και η Λάρισα το έχει πάρει,λοιπόν; ),ούτε νε βγει ο Σύλλογος απλά από το 'μνημόνιο΄του! Για μένα και για όλους τους Πανιώνιους,ο ουρανός πρέπει να ευρίσκεται εκεί,στην αύξηση του Πανιωνίου σε όγκο,στο μεγάλωμα του Πανιωνίου σε πλήθος πιστών.Τα υπόλοιπα,οι τίτλοι και τα πρωταθλήματα, θα έρθουν μετά σαν φυσικό επακόλουθο!

Αν επισκεφτεί κάποιος ένα δημοτικό σχολείο στα Πατήσια, η στον Βύρωνα,η σε οποιαδήποτε άλλη γειτονιά της Αθήνας (εκτός Ν.Σμύρνης και περιχώρων της) και ρωτήσει τα παιδάκια μια τάξης του δημοτικού τι ομάδα είναι,φαντάζομαι πως τα 0 (πιθανότατα) έως 1 θα του απαντήσουν Πανιώνιος! Γιατί; Γιατί στις συνειδήσεις των μικρών αυτών παιδιών,έχουν εισέλθει ο κιτριναϊκός,ο πρασιναϊκός και ο κοκκιναϊκός! Αν όμως,υποθετικά τώρα,για 4-5 συνεχόμενα χρόνια,ο κυανέρυθρος προσπερνούσε έστω κι έναν από αυτούς,αν όχι κάλλιστα τους δύο (δεδομένων των παρουσών ανεκμετάλευτων συγκυριών κι ευκαιριών),τότε στις συνειδήσεις αυτών των μικρών παιδιών,θα εισέβαλλε ο κυανέρυθρος θεός,το κυανέρυθρο μεγαλείο και το νερό θα άρχιζε να μπαίνει στο αυλάκι του! Κατά την γνώμη μου,στο παρόν,ο Πανιώνιος χάνει ιστορικές ευκαιρίες! Ζούμε σε μία εποχή,που οι λεγόμενες μεγάλες ομάδες αντιμετωπίζουν μεγάλα οικονομικά προβλήματα,που τις οδηγεί σε μεγάλη αγωνιστική πτώση! Ο Πανιώνιος,αντί να εκμεταλευτεί το γεγονός αυτό και να τους κτυπήσει αλύπητα,αγωνιστικά μέσα στο γήπεδο αφανίζοντας τους (δίνοντας παράδειγμα και σε άλλες ομάδες να τον ακολουθήσουν σιγά-σιγά),παίρνει έναν παθητικό ρόλο και τους δίνει την ευκαιρία (στο ΠΟΚ) να αναρρώσουν και να συνεχίσουν να δυναστεύουν το Ελληνικό πρωτάθλημα και ποδόσφαιρο γενικά!

Πέρυσι πετάξαμε (;) την 1η ευκαιρία,ν αρχίσει ο Πανιώνιος το ιστορικό προσπέρασμα των ποδοσφαιρικών του αντιπάλων (του ΠΟΚ) και να ξεκινήσει την εγκατάσταση στις συνειδήσεις των μικρών (κυρίως) και μεγάλων,σε ηλικία, Ελλήνων φιλάθλων,ως η ανερχόμενη δύναμη του Ελληνικού ποδοσφαίρου και όχι ως πυροτέχνημα! (όπως η Λάρισα κάποτε)...Όταν λέω ΄πετάξαμε την ευκαιρία΄,κυριολεκτώ,γιατί αυτό συνέβη επανειλημένα,όπως πιστεύω...Φέτος ήδη έχουμε ξεκινήσει να πετάμε την 2η ευκαιρία!

Έχω αρχίσει και προβληματίζομαι,μήπως διαχρονικά κάποιοι (από μέσα φυσικά,αφού η Ελληνική ιστορία μας έχει δείξει ότι τα ισχυρά κάστρα από μέσα πέφτουν!) δεν ήθελαν και δεν θέλουν τον Πανώνιο γίγαντα να ξυπνήσει και να μεγαλώσει, ξεφεύγοντας απ το τετράγωνο που τον έχουν περιορισμένο...(Κασομούλη-Συγγρού-Αμφιθέας-Αγ.Δημητρίου...στο περίπου βέβαια...)!

Ο ΠΟΑ,μετέπειτα ο τωρινός ΠΑΟ,δεν έμεινε στους Αμπελόκηπους η στου Γκύζη,αλλά οι ιδρυτές και διοικούντες του,υποθέτω ότι πάντα θα είχαν υψηλές φιλοδοξίες και οράματα για την ομάδα τους,τα οποία αν κρίνω από το αποτέλεσμα,πέτυχαν! Ο Σύλλογος τους επεκτάθηκε σε όλη την Αθήνα,Αττική,Ελλάδα...! η ΑΕΚ δεν έμεινε στα Πατήσια και στη Ν.Φιλαδέλφεια,επεκτάθηκε! ο ΟΣΦΠ δεν έμεινε στο Πέραμα και στο Κερατσίνι! και οι τρεις Σύλλογοι ξέφυγαν (συνειδητά) από τα όρια των αρχικών τους γειτονιών και κατέκτησαν την Αθήνα,τον Πειραιά,την Αττική και σε μεγάλο βαθμό το Πανελλήνιο!

Τον Πανιώνιο,λες και κάποιοι τον μαντρώσανε και τον περιορήσανε επίτηδες,στην περιοχή που είναι τώρα,για να τον κρατήσουν ΄μικρό΄...Για τον σκοπό αυτό,του έβαλαν και αρκετό τοπικιστικό χρώμα,που δεν έβαλαν οι άλλοι ΄μεγάλοι΄ Σύλλογοι...Αυτό το βρίσκω λογικό,γιατί αν χρωματίζονταν τοπικιστικά το ΠΟΚ,πως θα ΄κατακτούσε΄την Αττική και την υπόλοιπη Ελλάδα! Όλοι φυσικά,από κάπου ξεκινάνε και κάπου είναι ο πυρήνας τους!

Έτσι,για χρόνια,ο Πανιώνιος παραμένει μικρός, στο τετράγωνο Κασομούλη-Συγγρού-Αμφιθέας-Αγ.Δημητρίου και όσοι ευρισκόμαστε έξω από αυτό,αποτελούμε ένα Πανιώνιο σημείο αναφοράς! (Παράδειγμα: ένας στο Ψυχικό,ένας στο Γαλάτσι,ένας στα Ν.Λόσια,ένας στο Κολωνάκι,ένας στην Κηφισιά...αλλά και πανελλαδικά...ένας στην Κοζάνη,ένας στην Τήνο,ένας στην Άνδρο...καλά,μπορεί να είναι και 2-3 στα μέρη που προανέφερα,ακολουθούντες όμως φθίνουσα και όχι ανοδική πορεία...)!

Αλλάζω θέμα,προσπαθώντας να συντομεύσω το γράμμα μου,γιατί αυτό είναι όντως μεγάλο θέμα...Άλλωστε τις ιδέες και τις πεποιθήσεις μου νομίζω ότι τις περνάω και τις ασπάζονται αρκετοί οπαδοί του Πανιωνίου...Το θέμα είναι ν αρχίσουν να τις ασπασθούν και οι διοικούντες τον Πανιώνιο!
Δεν παραγνωρίζω βέβαια το γνωστό γεγονός,ότι ο Σύλλογος αντιμετωπίζει ,όπως σχεδόν πάντα (τι διαβολική σύμπτωση) οικονομικα (όχι όμως αγωνιστικά) προβλήματα! Κατά την γνώμη μου,εκεί ευρίσκεται και το χρόνιο πρόβλημα του Πανιωνίου.

Ο Σύλλογος (θα τολμούσα να πω) δεν είχε ποτέ διοίκηση της προκοπής! Οι εκάστοτε διοικήσεις,στην ουσία ήταν επιτροπές σωτηρίας,που προσπαθούσαν να βγάλουν τον Σύλλογο από τα αδιέξοδα-οικονομικά προβλήματα, τα οποία είχαν δημιουργήσει οι προηγούμενες διοικήσεις-επιτροπές σωτηρίας! Αισιοδοξώ η τωρνή διοίκηση,στο μέλλον, να μην αποδειχτεί μόνο επιτροπή σωτηρίας,αλλά και πραγματική διοίκηση!

Καταλήγοντας κι φθάνοντας στο συμπέρασμα μου,θα πω ότι ο Πανιώνιος είναι διαχρονικά υποτιμημένος.Δεν έχει τύχει της Ελληνικής και διεθνής αναγνώρισης που θα έπρεπε να έχει και του έχει φυλάξει η Ιστορία! Ίσως γιατί το 'μελλοντικός σχεδιασμός',ήταν πάντα άγνωστη έννοια για τους έχοντες τα ηνία του Συλλόγου! Μελλοντικό σχεδιασμό,νομίζω,πως είχε κι έχει πάντα το ΠΟΚ!
Η γνώμη μου είναι ότι θα έπρεπε η παρούσα διοίκηση του Πανιωνίου να επιδιώξει και να φροντίσει να πλαισιωθεί με ισχυρούς οικονομικά παράγοντες,ώστε όλοι μαζί να μπορέσουν να κάνουν 'μελλοντικό σχεδιασμό' για το μεγάλωμα σε όγκο (πλήθος φιλάθλων-οπαδών) και την σταθερά αγωνιστική του άνοδο (πρωτίστως)!

Να διευκρινήσω,η καλύτερα να αιτιολογήσω, την γνώμη μου. Χωρίς προσωπικά να τους γνωρίζω,πιστεύω ότι οι κύριοι κύριοι που ηγούνταν και ηγούνται του Πανιωνίου,ήταν πάντα και είναι τώρα περιορισμένων οικονομικών δυνατοτήτων,για τόσο μεγαλεπήβολα σχέδια,σαν αυτά που περιγράφω στο γράμμα μου! Δηλαδή ο Πανιώνιος να προσπεράσει κάποιους από, η όλο, το ΠΟΚ! (αυτό φυσικά,δεν θα γίνει 'αύριο',θα πάρει χρόνια! Αλλά πιστεύω,ότι τα αποτελέσματα θα μπορούσαν να αρχίσουν να φαίνονται από αύριο...αν...)!

Όταν γράφω ότι η τωρινή διοίκηση,που δείχνει ν' αγαπά τον Πανιώνιο,θα έπρεπε να επιδιώξει να πλαισιωθεί ο Πανιώνιος με ισχυρό-ούς οικονομικά παράγοντα-ες,δεν εννοώ απαραίτητα Έλληνα-ες.Πιθανότατα αυτός-οί (οι επενδυτές) να είναι αλλοδαπός-οί! Μην ξεχνάμε ότι πολλοί ΕυρωπαΊκοί Σύλλογοι,όχι απαραίτητα μόνο οι γνωστοί-μεγάλοι,έχουν και ξένους παράγοντες-χρηματοεπενδυτές στα διοικητικά τους συμβούλια! Θεωρώ επίσης,ότι τώρα είναι κατάλληλη η εποχή για το διοικητικό άνοιγμα του Πανιωνίου,γιατί τώρα 'πουλάει' το όνομα του Πανιωνίου!

(Επανατονίζω ότι χρονικά αναφέρθηκα από την περίοδο του ΄77 και μετά...Σύγχρονη μου Πανιώνια χρονική περίοδος)...

Τώρα,αν όσα γράφω ακούγοντονται,η διαβάζονται,εξωπραγματικά,οφείλω να ομολογήσω ότι το τωρινό διοικητικό μοντέλλο με αφήνει πολύ (...όχι απόλυτα!) ικανοποιημένο! Δηλαδή να πουλάνε καλά τους νεαρούς παίκτες του Συλλόγου (αφού αδυνατεί να τους ανανεώσει) και αν μπορεί στην συνέχεια,να τους παίρνει πάλι με υποσχετική! (βλ.Σιώπης...κρίμα που δεν τα κατάφεραν με τους άλλους)... (Ο βασικός λόγος που προτείνω διοικητικο-οικονομική ενίσχυση,είναι αυτός ακριβώς...Να αρχίσει επιτέλους ο Πανιώνιος,να μπορεί να ανανεώσει συμβόλαια ικανών νεαρών ποδοσφαιριστών του,π.χ.ηλίκίας 20-22...και μετά, το ΄ένα φέρνει το άλλο)!

"Μέχρι να βρούμε ουρανό, άστε με να παραμιλώ...'! ΠΑΝΙΩΝΑΡΑ!!! (με κεφαλαία...)!

Αναγνώστης: Περικλής Τζουμάνης

Περιμένουμε πάντα και τα δικά σας άρθρα-σχόλια-απόψεις στο εξής E-mail: panionianea@gmail.com


Δεν υπάρχουν σχόλια