Page Nav

HIDE

Grid

GRID_STYLE
TRUE

CUSTOM HEADER

{fbt_classic_header}

Top Ad

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

latest

Καλύτερα και από... Football Manager!

Είναι συνηθισμένο γεγονός, οι φίλαθλοι του Ιστορικού που ασχολούνται με το FM, να αναλαμβάνουν τα ηνία του Πανιωνίου για να πετύχουν έστω...

Είναι συνηθισμένο γεγονός, οι φίλαθλοι του Ιστορικού που ασχολούνται με το FM, να αναλαμβάνουν τα ηνία του Πανιωνίου για να πετύχουν έστω και εικονικά μια σεζόν καλύτερη από την πραγματική.

Εντούτοις, βλέποντας το 1ο παιχνίδι της ομάδας μας, μπορώ να πω πως η εικόνα που είδα με έκανε να αμφιβάλλω αν με την πρεμιέρα της φετινής ομάδας θα μπορούσα στο FM να τα πάω καλύτερα. Τι είδα, λοιπόν;

To match report σε 10 βήματα:

1. Το παιχνίδι ξεκίνησε με Standard και Balanced, δηλαδή είδαμε έναν Πανιώνιο να ξεκινάει διερευνώντας τις προθέσεις του αντιπάλου, ώστε να προσπαθήσει στη συνέχεια να προσαρμόσει τον τρόπο παιχνιδιού του, ανάλογα. Έδωσε χώρο στον «φουριόζο» (τουλάχιστον στην αρχή) Αστέρα, αλλά με σταθερότητα και στιβαρότητα στις γραμμές του ανταποκρίθηκε στην αρχική πίεση.

2. Αντίθετα, μπορώ να πω, με τη ροή του αγώνα, κερδίθηκε ένα πέναλτυ το οποίο απωλέσθηκε από τον Καρίμ. Θύμισες προηγούμενων ετών με τη μιζέρια να διαδέχεται τις προσδοκίες μιας πρεμιέρας, ξύπνισαν.

3. Εκεί όμως άρχισε να φαίνεται η διαφορά. Γιατί άμεσα το σύστημα άλλαξε σε Control και Fluid, δηλαδή προσπάθεια ελέγχου του ρυθμού του αγώνα, με περισσότερες πρωτοβουλίες στους παίκτες όλων των γραμμών. Βασικό σημείο εδώ ο έλεγχος του κέντρου, από τα αμυντικά χαφ (Σιώπη και Κόρμπο), που με σιωπηλή αλλά χρησιμότατη δουλειά επιτρέπουν στην ομάδα να επιβάλλει το παιχνίδι της. Για να γίνει αυτό όμως, απαιτείται ταυτόχρονα και ένας τουλάχιστον καλός δημιουργικός μέσος (Masoud), που θα κρατήσει μπάλα και θα τραβήξει πάνω του τα χαφ και τους αμυντικούς του αντιπάλου, ανοίγοντας χώρους για τα εξτρέμ και τον επιθετικό(ξεσηκώνοντας και την κερκίδα με μερικές θεαματικές ντρίμπλες που τόσο έχουν λήψει από το ελληνικό ποδόσφαιρο). Από έναν τέτοιο παίκτη, λογικό είναι να δεις σε κάποια σημεία και κατάχρηση της κατοχής και της ντρίμπλας, αλλά αυτό «αναγκαίο κακό», αν και πρέπει να το περιορίσεις με την προπόνηση και τις οδηγίες για το δέσιμο της ομάδας (να θυμηθώ να βάλω στο training focus: Teamwork). Όλα αυτά εκτελέστηκαν πολύ επιτυχημένα από την ομάδα μας.

4. Και ήρθε το γκολ! Με επίθεση από τα πλάγια, όπως συνήθως γίνεται όταν ελέγχεις το ρυθμό και έχεις να αντιμετωπίσεις μια καλή άμυνα. Αμέσως, αλλαγή συστήματος, πίσω σε Standard και Balanced, με επιλογές Counter Attack (αντεπιθέσεις), για να δεις την αντίδραση του αντιπάλου και να χτυπήσεις μόλις ανοιχτεί για την ισοφάριση. Εδώ χρειάζονται κυρίως τα γρήγορα εξτρέμ (βλ. Μπεν, Φούντας) που θα ξεδιπλωθούν γρήγορα στο Transition της αντεπίθεσης, μαζί με έναν σχετικά γρήγορο και ταλαντούχο επιθετικό (Καρίμ). Αμυντικά πλέον επιλέγεις το pressing στο χώρο του κέντρου, για να εκμεταλλευτείς ψηλά κάποια λάθη του αντιπάλου κρατώντας ταυτόχρονα όσο μπορείς τους αντιπάλους επιθετικούς μακριά από την εστία σου και περιορίζοντας τις τελικές τους.

5. Ημίχρονο στο 1-0, με επιτυχημένη αμυντική λειτουργία. Οι ομάδες δε μπορούν να παίζουν 90 λεπτά με την ίδια νοοτροπία (εκτός π.χ. Barcelona που το Attack/Fluid είναι ξεχασμένο για 90 λεπτά). “Things are going well, but I know you are capable of even better!” είναι το ενδεικτικό team talk!

6. Πρέπειπλέον να ποντάρεις σε 10λεπτα ή 15λεπτα – ανάλογα την προπόνηση που έχεις κάνει και τις αντοχές των παικτών – για να αλλάζεις από το Standard/Balanced σε Control/Fluid, ειδικά όταν παίζεις εντός έδρας. Αυτό είδαμε στο 2ο ημίχρονο από τον Πανιώνιο. 10λεπτα όπου η ομάδα έπαιρνε τον έλεγχο και εναλλαγές με μικρή οπισθοχώρηση, αναζητώντας την αντεπίθεση.

7. Αν αμυντικά πας καλά σε αυτή τη φάση, το 2ο γκολ είναι θέμα χρόνου. Όπως και ήρθε από αντεπίθεση, μετά από πίεση ψηλά και αξιοποίηση ενός λάθους του αντιπάλου και την καταπληκτική μπαλιά του Μπεν. Το ότι ο Καρίμ το «κάνει να φαίνεται εύκολο», το είχαμε δει πολλές φορές από πέρυσι.

8. Στο καπάκι ευτυχίσαμε να δούμε και ένα γκολ σπάνιας ομορφιάς, προϊόν του ταλέντου του Φούντα, που αν βελτιώσει τα τελειώματά του – σε σχέση με την προηγούμενη παρουσία του προ 2-ετίας στον Ιστορικό – θα δείξει μεγάλα πράγματα.

9. Με το 3-0 κάνεις και λίγο συντήρηση. Δεν θέλεις πια τόσο τον μπαλαδόρο μέσο σου και τον ξεκουράζεις (αφού δε φημίζεται και για το μαρκάρισμά του), οπότε βάζεις τον μικρό που ξέρεις ότι θα μαρκάρει λίγο παραπάνω (Καθάριος) ενώ οι γρήγοροι επιθετικοί και εξτρέμ σου έχουν πέσει σε αντοχή. Εκεί βάζεις αντίστοιχους παίκτες (αν έχεις), ξεκούραστους και με ταχύτητα για να κυνηγήσεις και άλλα γκολ, στην ιδανική πρεμιέρα σου. Και έχεις τέτοιους παίκτες (Ολαϊτάν, Ενγκόνγκ)...

10. Στο τέλος του αγώνα, το 3-0 σου φαίνεται λίγο, αλλά δεν θα παραπονεθείς κιόλας. Οι παίκτες έχουν όλοι πάνω από 7.0 απόδοση (με εξαίρεση το Γιαννιώτη που έχει 6.9 γιατί δεν συμμετείχε στον αγώνα), ενώ ξεχωρίζουν οι Φούντας (8.7), Μπεν (8.2) και Καρίμ με Σιώπη (από 8.0)...

Γενική εικόνα της ομάδος; Καλύτερα από έναν πετυχημένο αγώνα FM!!! Άριστη νοοτροπία και διαχείριση του αγώνα (προπονητικά μιλώντας «μας βγήκε το παιχνίδι»), παίκτες ετοιμοπόλεμοι και με συγκέντρωση σε όλο το διάστημα, με γνώση της τακτικής και τήρηση της πειθαρχίας. Και στο τέλος, ένα βάθος στον πάγκο που μπορεί να δώσει λύσεις!

Πιστεύω και ελπίζω να δούμε μεγάλα πράγματα από τον Ιστορικό φέτος, αρκεί (για να συνεχίσω με την ορολογία του FM) να κάνουμε “play down” στον απόηχο της μεγάλης νίκης και να δουλέψουμε σκληρά για το επόμενο παιχνίδι!!!

Συγχαρητήρια λοιπόν στους παίκτες, τον προπονητή και τη διοίκηση που τα έφερε όλα αυτά μαζί. Μπράβο και στον κόσμο που έδωσε το παρόν και ελπίζω πως θα φέρει και τους καναπεδάτους φίλους του την επόμενη φορά. Παιδιά, αφήστε φέτος το Manager και πηγαίνετε γήπεδο! Τα πράγματα είναι καλύτερα εκεί!!!

***(Το κείμενο περιέχει ορολογία από το γνωστό παιχνίδι προπονητικής και διαχείρισης ομάδας Football Manager, με επεξηγήσεις για τους αμύητους)

Λουζιτανός

Δεν υπάρχουν σχόλια