Page Nav

HIDE

Grid

GRID_STYLE
TRUE

CUSTOM HEADER

{fbt_classic_header}

Top Ad

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

latest

Οι γαλάτες της Νέας Σμύρνης...

Διάβασα τις τελευταίες ημέρες άρθρα άλλων φιλάθλων του Πανιωνίου, σχετικά με το χρόνο που αναλογεί στην ομάδα μας στις αθλητικές εκπομπές...

Διάβασα τις τελευταίες ημέρες άρθρα άλλων φιλάθλων του Πανιωνίου, σχετικά με το χρόνο που αναλογεί στην ομάδα μας στις αθλητικές εκπομπές και το κατά πόσο υποσκελίζεται αυτή σε σχέση με τις 3-4 ομάδες που διαρκώς προβάλλονται σε βάρος όλων των υπολοίπων.

Αγαπητοί αναγνώστες, θα σας παραπέμψω σε μια θεώρηση όλου του ποδοσφαιρικού κόσμου από ψηλότερα. Βλέπει κανείς το τερατούργημα του «επαγγελματικού ποδοσφαίρου», με τους δεσπότες - δεσμώτες του, την FIFA και εστιάζοντας στον ευρωπαίκό χώρο, την UEFA. Ειδικότερα στο «πλαίσιο» της UEFA, δεν είναι δύσκολο να κατανοηθεί ότι πρόκειται πλέον για μία ένωση ισχύος συγκεκριμένων οικονομικών συμφερόντων που μοιράζονται τα τεράστια ποσά που συγκεντρώνονται από την εμπορικότητα του ποδοσφαίρου σε όλα τα κοινωνικά στρώματα. Φυσικά, όσο αν υποτίθεται ότι οι τίτλοι των καταστατικών της πράξεων διέπονται από δικαιοσύνη και ισοτιμία, τα ψιλά γράμματα αποδεικνύουν εντελώς το αντίθετο.

Ας σκεφθεί ο καθένας μας λοιπόν, πώς η UEFA διανέμει τεράστια ποσά σε συγκεκριμένες ομάδες, τις πλέον ισχυρές του Champions League, ανοίγοντας την ψαλίδα τους από τις υπόλοιπες. Και στη συνέχεια εφαρμόζει το Financial Fair Play (FFP) κατά βούληση. Μια ματιά στο επίσημο site της UEFA  όπου εξηγείται το καταστατικό του FFP αρκεί για να συνειδητοποιήσει ο καθένας ότι όλα μπορούν να αλλάξουν όταν η επιτροπή αδειοδότησης μπορεί να εξετάσει μια ομάδα με τεράστια χρέη αλλά ισχυρό ιδιοκτήτη και να της δώσει άδεια (άρα και πρόσβαση στα τεράστια έσοδα μιας ευρωπαϊκής διοργάνωσης), εφόσον ο ιδιοκτήτης διακανονίσει τα χρέη, χωρίς να αναφέρεται από πού θα προέλθουν αυτά τα λεφτά (π.χ. ναρκωτικά, όπλα, λαθρεμπόριο, ξέπλυμα χρήματος από άλλες παράνομες δραστηριότητες). Από την άλλη σε μία ομάδαλαϊκής βάσης, με μικρά χρέη (βλ. Πανιώνιος) δεν δίνεται η δυνατότητα συμμετοχής σε ευρωπαϊκή διοργάνωση (άρα και απόσβεσης του μικρού χρέους της) αν δεν υπάρχει από πίσω ο ιδιοκτήτης – χορηγός.

Οι εποχές που απολαμβάναμε το ποδόσφαιρο του ρομαντισμού έχουν περάσει αναντιστρεπτί, πλέον βασιλεύει το χρήμα. Μάλιστα εντός 2ετίας θα καθιερωθεί και η συμμετοχή στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις των ομάδων κυρίως με λίστα (όχι με την τελική τους κατάταξη στα εγχώρια πρωταθλήματα) βάσει αριθμού οπαδών, κάτι που θα αποτελέσει και ταφόπλακα για το ποδόσφαιρο όπως το γνωρίσαμε, που αφήνει περιθώρια για εκπλήξεις...Πλέον οι ομάδες που θα πλουτίζουν από το ποδόσφαιρο θα είναι θεσμοθετημένα συγκεκριμένες. Η δε πιθανότητα να δει κανείς τον Πανιώνιο να φτάνει στους 16 μια ευρωπαϊκής διοργάνωσης, όπως το 1999 είναι εξασφαλισμένο από τον «προστάτη» του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου ότι δεν θα υπάρχει πια.

Θα μπορούσα να αναλύω επί πολλές σελίδες το σκηνικό της διαφθοράς, της βρωμιάς και του οικονομικού προστατευτισμού των ισχυρών στην ποδοσφαιρική Ευρώπη, Ελλάδα και Αθήνα, αλλά ο σκοπός του άρθρου δεν είναι τόσο αυτός. Υπάρχουν ήδη πολλά άρθρα και πηγές που μπορεί κανείς να βρει στοιχεία για τη διαφθορά, την αδικία και την ανισότητα που θεσμοθετείται από την ευρωπαϊκή ομοσπονδία ποδοσφαίρου, όλοι μας δε ξέρουμε το καθεστώς που διέπει τα ελληνικά δεδομένα. Ο σκοπός του άρθρου είναι κυρίως συμβουλευτικός: τι μπορώ να κάνω εγώ;
Η απάντηση είναι: λίγα και απλά πράγματα, τα οποία ως ιδέες τα έχω κάνει μια λίστα για να μην σας κουράσω, δανειζόμενος στοιχεία από γνωστό κόμικ:

- Να σκέφτεσαι ότι ως Πανιώνιος, είσαι ένας γαλάτης σε ένα απομακρυσμένο μα ανυπότακτο χωριό μέσα σε έναν ρωμαιοκρατούμενο κόσμο. Σε κάποια στιγμή της ζωής σου έπεσες μέσα στο καζάνι με το μαγικό ζωμό του ποδοσφαίρου και έκτοτε βάφτηκες κόκκινος και μπλε. Κράτα το ρομαντισμό σου στην ομάδα που υποστηρίζεις.

- Απόλαυσε το χωριό σου. Ασχολήσου με την προσωπική ευχαρίστηση από το ποδόσφαιρο. Παίξε εσύ, οι φίλοι σου, τα παιδιά σου (αν έχεις), πήγαινε και στο γήπεδο με καλή διάθεση, ευχαριστήσου το άθλημα και απόλαυσε τα θετικά του στοιχεία που δε θα βρεις πια στο επαγγελματικό ποδόσφαιρο.

- Προστάτεψε το χωριό σου και μην αναζητάς μνοία στις καθεστωτικές εκπομπές. Αντίθετα, όταν ακούς μνοία για τον Πανιώνιο να παραξενεύεσαι και να πονηρεύεσαι (βλ. Η αναστάτωση που προκλήθηκε με Μπακασέτα, Ουζουνίδη, κλπ.).

- Πάντα στην άκρη του μυαλού σου να θυμάσαι ποιοι κανόνες διέπουν το επαγγελματικό ποδόσφαιρο και ποιος κάνει το κουμάντο σε αυτό. Μην αφήνεις την ψυχολογία σου να αναλώνεται και να ανακατεύεται μέσα στη σαπίλα που επικρατεί γύρω, με την ελπίδα ότι κάτι μπορεί να αλλάξει.

Η φύση διδάσκει: σε ένα καλάθι με σάπια μήλα, αν βάλεις ένα καλότι περιμένεις ότι θα γίνει; Θα φτιάξουν τα σάπια;;;

Λουζιτανός

Δεν υπάρχουν σχόλια