Page Nav

HIDE

Grid

GRID_STYLE
TRUE

CUSTOM HEADER

{fbt_classic_header}

Top Ad

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

latest

ΠΑΟΚ-Πανιώνιος: Στατιστικά, συμπτώσεις & παράξενες συγκυρίες

Γράφει ο Νίκος Τσιάπης... Ένα από τα σημαντικότερα ματς της 24ης αγωνιστικής διεξάγεται το απόγευμα της Κυριακής στη Θεσσαλονίκη μεταξύ το...

Γράφει ο Νίκος Τσιάπης...

Ένα από τα σημαντικότερα ματς της 24ης αγωνιστικής διεξάγεται το απόγευμα της Κυριακής στη Θεσσαλονίκη μεταξύ του ΠΑΟΚ & του Πανιωνίου. Αμφότερες οι ομάδες επιθυμούν αν μη τι άλλο να πετύχουν το 2ο συνεχόμενο βαθμολογικό τρίποντο τους ώστε αφενός ο δικέφαλος του βορρά να επιστρέψει το ταχύτερο δυνατό στην πολυπόθητη 2η θέση, αφετέρου οι Νεοσμυρνιώτες να απομακρυνθούν ακόμα περισσότερο από την επικίνδυνη ζώνη και να εισέλθουν στη λιγότερο αγχώδη αναμφίβολα μάχη για την 5η προνομιούχο θέση που οδηγεί στα πλέϊ οφ.


Η πρώτη στατιστική ομοιότητα που έχει προκύψει και για τις 2 ομάδες κατά τη διάρκεια του δεύτερου γύρου του πρωταθλήματος σχετίζεται άμεσα με την ομάδα της Κομοτηνής! Είναι γεγονός πως τόσο ο ΠΑΟΚ όσο και ο Πανιώνιος έχουν καταφέρει μόνο σε μία περίπτωση (από μάξιμουμ 8 πιθανές) μέχρι στιγμής να πετύχουν το 2 στα 2 (νίκες δηλαδή εντός και εκτός έδρας) εναντίον οποιουδήποτε αντιπάλου της φετινής Superleague.

Το οξύμωρο όμως είναι πως το ''θύμα'' αμφοτέρων ήταν ο Πανθρακικός που σε 4 ματς συνολικά τη φετινή περίοδο εναντίον ασπρόμαυρων & κυανέρυθρων γνώρισε ισάριθμες ήττες με τελευταία χρονικά αυτή της προηγούμενης εβδομάδας στη Νέα Σμύρνη με 2-0 στο ντεμπούτο του Κώστα Παναγόπουλου στο πάγκο του Πανιωνίου! Στην αναμέτρηση της Κυριακής βέβαια μόνο ο ΠΑΟΚ έχει τη δυνατότητα να κάνει το 2 στα 2 για 2η φορά φέτος δεδομένου πως στο αντίστοιχο ματς του πρώτου γύρου στη Νέα Σμύρνη πέρασε με μεγάλο διπλό (1-2) προσπερνώντας τότε τον Ιστορικό στο βαθμολογικό πίνακα σε ''ματς διαφήμιση του αθλήματος'' όπως είχε πολλάκις σχολιαστεί.

Αξίζει να σημειωθεί πως σε περίπτωση που οι γηπεδούχοι επικρατήσουν τη Κυριακή θα έχουν φτάσει για πρώτη φορά σε χρονικό επίπεδο τα 4 συνεχόμενα νικηφόρα ματς εναντίον του Πανιωνίου ανεξαρτήτου έδρας για όλες τις διοργανώσεις από καταβολής του βαθμολογικού συστήματος
3-1-0. Γενικότερα η Τούμπα σε διαχρονικό επίπεδο αποτελεί τη πιο δυσπρόσιτη έδρα για τον Ιστορικό όταν αγωνίζεται μακριά από την πρωτεύουσα.

Στη συνολική προϊστορία μεταξύ των 2 ομάδων στη Θεσσαλονίκη, υπερτερεί ο δικέφαλος με 42 νίκες έναντι 4 των κυανέρυθρων ενώ 10 αγώνες δεν ανέδειξαν νικητή. Μόνο τυχαίο δεν είναι πως τόσες πολλές ήττες (αριθμητικά & κατ' αναλογίαν) δεν έχει γνωρίσει σε καμία άλλη έδρα του ελληνικού ποδοσφαίρου η ομάδα της Νέας Σμύρνης όταν απομακρύνεται από την Αττική! Τεράστιο στατιστικό ενδιαφέρον σ' αυτό το σημείο παρουσιάζουν τα τελευταία χρονικά θετικά αποτελέσματα της αγωνιζόμενη στη Τούμπα που επιβεβαιώνουν απόλυτα το παραπάνω ειδικά σε συγκριτικό επίπεδο με άλλες έδρες της συμπρωτεύουσας και όχι μόνο.

Τελευταία φορά που δεν ηττήθηκε ο Πανιώνιος λοιπόν ήταν στις 3/12/2006 όπου απέσπασε πολύτιμη ισοπαλία (1-1) η οποία έκρινε εν πολλοίς υπέρ του & εις βάρος των ασπρόμαυρων την 5η θέση της σεζόν 2006/2007! Άξια αναφοράς μεταξύ άλλων είναι και η δυσκολία σκοραρίσματος του Ιστορικού στην εν λόγω έδρα και μόνο απαρατήρητο δεν μπορεί να περάσει πως στις 13/2/1994 όταν και ηττήθηκε με 3-2 ήταν η τελευταία περίπτωση όπου σημείωσε 2 τέρματα!

Επιπλέον θα τονίσουμε και μία αρκετά παράξενη σύμπτωση που επαναλαμβάνεται συνεχώς την τελευταία 40ετία στο σύνολο των 2 αναμετρήσεων σε επίπεδο πρωταθλήματος μεταξύ των 2 αντιπάλων & κακά τα ψέματα δεν είναι υπερβολή να χαρακτηριστεί και ως διαμορφωμένη παράδοση. Είναι γεγονός πως σε καμία εκ των τελευταίων 40 περιπτώσεων ο Πανιώνιος δεν πέτυχε καλύτερο αποτέλεσμα όταν αντιμετώπισε τον ΠΑΟΚ στη Θεσσαλονίκη απ' ότι στη Νέα Σμύρνη στην ίδια αγωνιστική περίοδο φυσικά!

Κάτι ως γνωστόν πολύ σπάνιο ειδικά για τα δεδομένα της ομάδας της Νέας Σμύρνης καθώς δεν χρειάζεται να ψάξει κανείς σε βάθος μεγαλύτερο από τριετίας ώστε να βρει ουκ ολίγες περιπτώσεις με άλλο αντίπαλο που συνέβη το προαναφερθέν (πχ ΟΦΗ 2011/2012, Skoda Ξάνθη 2010/2011, Ατρόμητος 2010/2011 και πολλά άλλα)! Τελευταία σεζόν λοιπόν, που ο Ιστορικός έτυχε καλύτερης βαθμολογικής συγκομιδής στη Τούμπα ήταν η μακρινή 1961/1962 όπου ενώ ηττήθηκε με 1-2 στη Νέα Σμύρνη (26/11/1961) πέτυχε το ευρύ 1-4 εκτός έδρας επί του ΠΑΟΚ την πρωταπριλιά του 1962! Όπως γίνεται εύκολα κατανοητό, σε περίπτωση που αποφύγουν την ήττα οι κυανέρυθροι στον προσεχή αγώνα θα ''σπάσει'' κι αυτή η παράδοση!

Εν τέλει, μη ξεχνάμε πως τελευταία φορά που ο Πανιώνιος έφυγε με το διπλό από τη Τούμπα ήταν στις 7/9/1985 όταν και επικράτησε με 1-2 στο ντεμπούτο του μακροβιότερου προπονητή στην ιστορία του συλλόγου, του Βέλγου Ούρμπεν Μπραμς! Αναμφισβήτητα είναι η έδρα που αγνοεί την εκτός έδρας νίκη περισσότερο από κάθε άλλη μη Αθηναϊκή. Βέβαια, οι παραδόσεις είναι για να σπάνε, οπότε με οδηγό το προ διετίας τεράστιο διπλό στο Χαριλάου (0-2) επί του μισητού αντιπάλου του ΠΑΟΚ όπου έσπασε 50ετής παράδοση χωρίς διπλό, ο Ιστορικός θα προσπαθήσει να πετύχει την δίχως άλλο νίκη της χρονιάς στη συμπρωτεύουσα!

Δεν υπάρχουν σχόλια