Page Nav

HIDE

Grid

GRID_STYLE
TRUE

CUSTOM HEADER

{fbt_classic_header}

Top Ad

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

latest

Άρης-Πανιώνιος: Στατιστική και συμπτώσεις

Γράφει ο Νίκος Τσιάπης... Είναι γεγονός πως η επιστροφή στους κανονικούς ρυθμούς της φετινής αγωνιστικής δράσης μετά από 3 εβδομάδες, με τ...

Γράφει ο Νίκος Τσιάπης...

Είναι γεγονός πως η επιστροφή στους κανονικούς ρυθμούς της φετινής αγωνιστικής δράσης μετά από 3 εβδομάδες, με την 16η στροφή του πρωταθλήματος περιλαμβάνει αρκετές αμφίρροπες αναμετρήσεις.


Στο μεσημεριανό ματς της Κυριακής, ο Πανιώνιος ταξιδεύει στη Θεσσαλονίκη όπου θα αντιμετωπίσει τον Άρη στο ξεκίνημα του δεύτερου γύρου. Πρόκειται μάλιστα και για το πρώτο επίσημο ματς του Ιστορικού εντός του 2013, κάτι ενδεχομένως ευνοϊκό σε σχέση με την πρόσφατη παράδοση της ομάδας στο εναρκτήριο ματς του ημερολογιακού έτους. Το χαρακτηριστικό από στατιστικής κυρίως άποψης είναι πως την τελευταία 6ετία έρχεται αντιμέτωπη στους αντίστοιχους αγώνες επί το πλείστον με ομάδες της βορείου Ελλάδας είτε εντός είτε εκτός έδρας.

Με μία σύντομη αναδρομή, παρατηρείται πως το 2007 επιβλήθηκε εντός έδρας με 2-1 επί του Ηρακλή, το 2008 πέρασε νικηφόρα από το Περιστέρι με 0-2 επί του Ατρομήτου, το 2009 αναδείχθηκε ισόπαλη χωρίς τέρματα στη Ξάνθη αγωνιζόμενη μάλιστα και με 10 ποδοσφαιριστές για σημαντικό χρονικό διάστημα, το 2010 ηττήθηκε δύσκολα με 1-0 από τον ΠΑΟΚ εκτός έδρας, το 2011 απέσπασε λευκή ισοπαλία στο Βόλο με την ευχάριστη έκπληξη εκείνου του πρωταθλήματος ενώ το 2012 υπερκέρασε με 2-0 στη Νέα Σμύρνη το εμπόδιο του Αστέρα Τρίπολης. Στα 6 αυτά ματς, μετράει 3 νίκες , 2 ισοπαλίες με μοναδική ήττα αυτή της Τούμπας ακριβώς 3 χρόνια νωρίτερα από το ματς που θα διεξαχθεί προσεχώς στο Χαριλάου (6/1/2010) !

Μία ακόμη χρονική συγκυρία υπέρ των κυανέρυθρων σχετίζεται άμεσα με τον αντίπαλο. Την αγωνιστική περίοδο 2010/2011 όταν και ο Ιστορικός είχε πετύχει το μεγάλο διπλό με 0-2 στο ''Κλεάνθης Βικελίδης'', οι κίτρινοι είχαν αντιμετωπίσει στο αμέσως προηγούμενο εντός έδρας τους ματς ανεπιτυχώς (ήττα 0-2) τη Skoda Ξάνθη. Ακριβώς το ίδιο συνέβη και φέτος! Μπορεί να μην ηττήθηκαν ωστόσο και το 0-0 κάθε άλλο πάρα θετικό αποτέλεσμα ήταν για τους Θεσσαλονικείς βάσει των βαθμολογικών συνθηκών που έχουν πλέον διαμορφωθεί. Αναμφίβολα ενθαρρυντική χρονική συγκυρία των γεγονότων για τον Πανιώνιο στη προσπάθεια του για θετικό αποτέλεσμα ώστε να μπει το 2013 με το ''δεξί'' σε μία από τις πιο σκληρές διαχρονικά έδρες του ελληνικού ποδοσφαίρου.

Αξιοσημείωτη αλλά όχι τόσο ευοίωνη εν όψει Κυριακής σύμπτωση βέβαια σε σχέση με την ομάδα της Νέας Σμύρνης αποτελεί η εκτός έδρας βαθμολογική της συγκομιδή σε συνάρτηση με το πρώτο εκτός έδρας ματς του ημερολογιακού έτους που είναι το δεύτερο όπως αναγράφεται η εκάστοτε σεζόν. (Δηλαδή, για παράδειγμα στη σεζόν 2007/2008 αναφερόμαστε στο 2008 προφανώς!). Συγκεκριμένα, να επισημάνουμε πως στη τελευταία 15ετία, εκτός από τη φετινή αγωνιστική περίοδο, μόνο σε 2 ακόμη περιπτώσεις, τη σεζόν 1999/2000 αλλά και την περσινή (2011/2012), ο Πανιώνιος είχε συγκομιδή 9 βαθμών στις πρώτες του 7 εκτός έδρας αναμετρήσεις.

Να σημειωθεί πως το 1999/2000 τους είχε κατακτήσει με τον ίδιο τρόπο, δηλαδή με 3 νίκες & 4 ήττες όπως και φέτος ενώ την περσινή περίοδο με 2 νίκες, 3 ισοπαλίες & 2 ήττες. Στο 8ο χρονικά ματς μακριά από τη Νέα Σμύρνη, γνώρισε την ήττα με 1 γκολ διαφορά και στις 2 περιπτώσεις, με 2-1 από τον Παναθηναϊκό στο ΟΑΚΑ στις 17/1/2000 & με 1-0 από τον Εργοτέλη στο Ηράκλειο στις 7/1/2012 ! Επειδή φέτος παρουσιάζεται μία βασική διαφορά από τις 2 προαναφερθείσες περιπτώσεις, δεν αποκλείεται να ''σπάσει'' αυτό το σερί ως ''3η και φαρμακερή'' ! Η διαφορά εστιάζεται στο ότι τόσο το 1999/2000 όσο και το 2011/2012 υπήρξε αλλαγή προπονητή μεσούσης της περιόδου και ενώ η συγκομιδή των 9 βαθμών στους πρώτους 7 εκτός έδρας αγώνες της εκάστοτε σεζόν ήταν εν εξελίξει! Κάτι τέτοιο δεν υπήρξε βέβαια τη φετινή περίοδο.

Σε επίπεδο συνολικής προϊστορίας μεταξύ των 2 ομάδων στη Θεσσαλονίκη, υπερτερούν οι ''κίτρινοι'' με 35 νίκες έναντι 2 των κυανέρυθρων ενώ 15 ματς έχουν λήξει ισόπαλα. Ωστόσο, είναι άξιο αναφοράς πως στις πρόσφατες αναμετρήσεις της τελευταίας 6ετίας, ο Πανιώνιος έχει γνωρίσει μόλις 2 φορές την ήττα σε 7 ματς στο ''Κλεάνθης Βικελίδης'' την ίδια στιγμή που στους αντίστοιχους 7 αγώνες της Νέας Σμύρνης ο Άρης είχε ηττηθεί 4 φορές! Σίγουρα παρατηρείται πως δύσκολα πετυχαίνει διπλό στη συγκεκριμένη έδρα ο Ιστορικός αλλά μην ξεχνάμε πως έχουν περάσει αρκετοί προπονητές από την ομάδα της Νέας Σμύρνης όπως ο Λίνεν και ο Ντουμιτρίου που δεν γνώρισαν ποτέ την ήττα στο Χαριλάου.

Θυμίζουμε εν τέλει πως η τελευταία ισοπαλία του Πανιωνίου παραμένει στις 18 Απριλίου 2012 με αντίπαλο την Skoda Ξάνθη με 1-1 στη Νέα Σμύρνη στα πλαίσια της 29ης αγωνιστικής του περσινού πρωταθλήματος, την ίδια ημέρα δηλαδή που συνετρίβη ο Άρης με 5-1 από τον Παναιτωλικό στο Αγρίνιο ενώ λίγες ώρες νωρίτερα είχε χάσει τελεσίδικα με 0-3 στα χαρτιά και το ματς με τον Αστέρα Τρίπολης, με παράλληλη τιμωρία αφαίρεσης 3 βαθμών, το οποίο ως γνωστόν είχε διακοπεί λίγο πριν τη λήξη του ημιχρόνου ενώ ήταν στο 0-1. Αναμφισβήτητα, το απίστευτο και όμως αληθινό στατιστικό των μη ισοπαλιών είναι αυτό που κλέβει την παράσταση παρουσιάζονας εύλογα ιδιαίτερο ενδιαφέρον στον κόσμο του Πανιωνίου κυρίως για το πότε θα σπάσει!

Όπως τονίστηκε και στο προηγούμενο άρθρο εν όψει του αγώνα με τον Ολυμπιακό, το εν λόγω σερί αποτελεί πλέον ρεκόρ στην επαγγελματική ιστορία των κυανέρυθρων που ποτέ άλλοτε δεν είχαν ολοκληρώσει έναν γύρο πρωταθλήματος χωρίς ούτε μία ισοπαλία! Το οξύμωρο εν όψει του Κυριακάτικου ματς είναι πως ο Πανιώνιος των μη ισοπαλιών αντιμετωπίζει την ομάδα με τις περισσότερες (μαζί με Ατρόμητο & Παναθηναϊκό) στο φετινό πρωτάθλημα! Ίδωμεν.

2 σχόλια

  1. Exi diladh poles pithanotthtes to X vash sigkirion? E?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. magkes gia na eimaste eilikrineis otan se mia edra exeis 35 httes kai molis 2 nikes den einai oti pernas apla duskola alla kathe 50 xronia...kalh tuxh sthn omada an kai exei polles apousies

    ΑπάντησηΔιαγραφή