Page Nav

HIDE

Grid

GRID_STYLE
TRUE

CUSTOM HEADER

{fbt_classic_header}

Top Ad

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

latest

Μισάνθρωπος στο πάγκο μας; Ποτέ!

Του Μάκη Διόγου... Η απόπειρα να προσληφθεί στον πάγκο του μπασκετικού Πανιώνιου, ο κατά την δήλωσή του φασίστας Στιβ Γιατζόγλου δεν θ...

Του Μάκη Διόγου...

Η απόπειρα να προσληφθεί στον πάγκο του μπασκετικού Πανιώνιου, ο κατά την δήλωσή του φασίστας Στιβ Γιατζόγλου δεν θα ήταν μια λάθος επιλογή. Θα ήταν μια μαύρη σελίδα στην ιστορία του συλλόγου. Ποτέ στον Πανιώνιο δεν κρίθηκε κάποιος ή κάποια από την πολιτική του τοποθέτηση. Δεξιοί, αριστεροί, κεντρώοι, κομμουνιστές, σοσιαλιστές, αντιεξουσιαστές δούλεψαν, «έφαγαν ψωμί», δέθηκαν ή δεν δέθηκαν με τον Πανιώνιο. Ήρθαν, δούλεψαν και αποχώρησαν. Οσους θυμόμαστε τους θυμόμαστε για τις αθλητικές τους επιδόσεις, αλλά και τις κοινωνικές τους ευαισθησίες. Εδώ είναι λοιπόν το θέμα με τον κάθε είδους Γιατζόγλου. Ο φασισμός δεν είναι πολιτική ιδεολογία. Είναι η πολιτική κάλυψη του μισανθρωπισμού. Γιατί ο φασίστας, ο ναζιστής, μισεί τους ανθρώπους που έχουν άλλο χρώμα δέρματος, άλλη θρησκεία, άλλη σεξουαλική επιλογή. Ο φασίστας μισεί κάθε τι το διαφορετικό στην ανθρώπινη φύση. Εν τέλει μισεί τον άνθρωπο. Ε λοιπόν ένας μισάνθρωπος δεν θα μπορούσε να κάτσει στον πάγκο του πανιωνίου. Γιατί αν συνέβαινε αυτό τότε θα έπαυε αυτό το τμήμα του Ιστορικού να αποτελεί κομμάτι της Πανιώνιας οικογένειας, της ιστορίας ενός συλλόγου που εκφράζει την προσφυγιά και τον ξεριζωμό.

Επίσης για να τελειώνουμε και με κάτι άλλο. Ναζιστής, φασίστας και οπαδός του Πανιωνίου ΔΕΝ ΓΙΝΕΤΑΙ. Και εξηγώ. Η γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου, της Μικράς Ασίας, των Αρμενίων, των Ασσυρίων από την Οθωμανική & Κεμαλική Τουρκία έγινε με την έμπρακτη (ιδεολογικά, στρατιωτικά & οικονομικά) υποστήριξη της Γερμανίας του Κάιζερ. Και φυσικά αποτέλεσε τη βάση όπου «έκτισαν» οι ναζιστές του Χίτλερ την «ιδεολογία» για την γενοκτονία των Εβραίων, των Ρομά, των κομμουνιστών κατά τον Β’ παγκόσμιο πόλεμο. Τα στρατόπεδα συγκέντρωσης, οι μαζικές εκτελέσεις, οι εκτοπισμοί που έζησε η ανθρωπότητα (και η Ελλάδα πλήρωσε με πολύ αίμα αθώων) κατά την περίοδο 1940-1945, είχαν «δοκιμαστεί» πρώτα στα κορμιά των Αρμενίων, των Μικρασιατών, των Ποντίων, των Ασσυρίων. Οι σημερινοί, θλιβεροί, απολογητές των ναζιστικών εγκλημάτων δεν μπορούν να υποστηρίζουν την ομάδα της προσφυγιάς.

Η αντίδραση της συντριπτικής πλειοψηφίας των Πανιώνιων, με πρωτοπορία φυσικά τους «Πάνθηρες», ήταν μια φυσιολογική κίνηση. Η ομάδα της προσφυγιάς δεν μπορεί να «στεγάσει» φασίστες. Για κανένα λόγο. Όχι στην Α2, στην ΕΣΚΑΝΑ να πέσει το μπάσκετ. Είναι προτιμότερο. Γιατί η αξιοπρέπεια του συλλόγου δεν «μετριέται» με τις κατηγορίες.

Θα κλείσω το θέμα με την ανάρτηση του περιοδικού Humba για τις δηλώσεις Γιατζόγλου: «ο αθλητισμός είναι φασισμός. Κάθε αθλητικός χώρος έχει φασισμό»: «Και κάπου εκεί σε μια και μόνο φράση αντιλαμβανόμαστε το προφανές της αλήθειας. Είμαστε δυο κόσμοι σε πόλεμο. Και ο πόλεμος θα τελειώσει μόνο όταν ο δικός μας κόσμος κερδίσει.

Ο αθλητισμός λοιπόν δεν είναι φασισμός. Ο αθλητισμός είναι ελευθερία, είναι χαρά, είναι ταύτιση, είναι συλλογικοποίηση είναι μια διαρκής μάχη με τις αντιφάσεις μας για να γίνουμε καλύτεροι. Όχι δεν είναι αγγελικά πλασμένος ο αθλητισμός στον καιρό που τα εκατομμύρια χορεύουν γύρω μας, όχι δεν πέσαμε από κανένα συννεφάκι αλλά έχουμε μια δική μας θεώρηση στον αθλητισμό και στη ζωή και παλεύουμε γι' αυτή. Κι αυτή η θεώρηση δεν επιτρέπει σπιθαμή γης και δημόσιου λόγου σε φασίστες σαν κι εσένα Στιβ. Ούτε στα γήπεδα ούτε και πουθενά...».

*Η φωτογραφία είναι από μαζική εκτέλεση Ποντίων

Δεν υπάρχουν σχόλια