Page Nav

HIDE

Grid

GRID_STYLE
TRUE

CUSTOM HEADER

{fbt_classic_header}

Top Ad

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

latest

Εξαδάκτυλος: «Για τη Γ' Εθνική δεν έχει έρθει αίτημα - Ο μαζικός αθλητισμός θα πρέπει να περιμένει» (VIDEO)

Ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου και μέλος της επιτροπής εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας, κ.  Αθανάσιος Εξαδάκτυλος , παρε...

Ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου και μέλος της επιτροπής εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας, κ. Αθανάσιος Εξαδάκτυλος, παρευρέθηκε ζωντανά στην Live εκπομπή της Web TV του panionianea.gr

Ο κ. Εξαδάκτυλος αναφέρθηκε στην επικαιρότητα σχετικά με την πανδημία του κορονοϊού, το νέο lockdown στο οποίο μπαίνει η Αττική, την κατάσταση που επικρατεί αυτή τη στιγμή στα νοσοκομεία, ενώ έκανε και ειδική αναφορά στο κομμάτι του ερασιτεχνικού αθλητισμού και το τι μέλλει γενέσθαι.

Μάλιστα, ξεκαθάρισε πως δεν έχει φτάσει έως τώρα στην επιτροπή αίτημα επανέναρξης της Γ' Εθνικής, ενώ τόνισε χαρακτηριστικά πως «...ο αθλητισμός είναι από τις δραστηριότητες που σχετίζεται πολύ με τη μετάδοση του ιού».

Αναλυτικά όσα είπε ο κ. Εξαδάκτυλος στην Web TV του panionianea.gr:

- Μπορείτε να μας δώσετε μία εικόνα για το τι περιμένουμε το επόμενο διάστημα, μιας και ξεκινάει ένα νέο ολικό lockdown στην Αττική. Ποιοα είναι η προοπτική από την εξέλιξη της πανδημίας;

«Το τέλος θα έρθει όταν θα έχουμε εμβολιαστεί περίπου επτά εκατομμύρια Έλληνες. Τότε θα μπορούμε να πούμε πλέον ότι τα περισσότερα απ’ όσα ακούμε σήμερα μπορούμε να τα ξεχάσουμε και να κάνουμε αυτά που κάναμε μία ζωή. Μέχρι τότε, όμως, έχουμε μία δυσμενή εξέλιξη που λέγεται μετάλλαξη του ιού, δηλαδή ο ιός έχει αλλάξει μορφή. Έχει αλλάξει πολλές φορές από την στιγμή που εμφανίστηκε, αλλά αυτές οι μορφές που συζητάμε, η Βρετανική, η Νοτιοαφρικάνικη και η Βραζιλιάνικη, κυρίως όμως η Βρετανική, ο ιός μεταδίδεται ταχύτερα απ’ότι ο αρχικός. Αυτό σημαίνει πως αυτή τη περίοδο που εμείς κάνουμε τα εμβόλια, μας χτυπάει την πόρτα μία μορφή του ιού η οποία μεταδίδεται πιο γρήγορα. Αν λοιπόν, δεν περιοριστούμε και δεν αναχαιτίσουμε τον καινούργιο ιό, αυτό που θα συμβεί είναι να ζήσουμε τις επόμενες εβδομάδες ότι ζήσαμε τον Νοέμβριο και τον Δεκέμβριο στην χειρότερη μορφή γιατί θα έχουμε μεγαλύτερη ταχύτητα. Θα αντικαταστήσει η νέα μορφή του ιού την παλιά και αυτό θα καθυστερήσει και τους εμβολιασμούς. Αντιλαμβάνεστε ότι το τίμημα σε ζωές, σε υγεία και στην οικονομία θα είναι πολύ χειρότερο, από το τίμημα που θα πληρώσουμε τώρα, γιατί και ο χρόνος για να ανκάμψουμε θα είναι μακρύτερος. Την άνοιξη που λειτουργήσαμε ακαριαία και προληπτικά είχαμε lockdown 42 ημέρες, τον Νοέμβριο που λειτουργήσαμε καθυστερημένα γιατί θέλαμε να δούμε αν καταφέρουμε να το αποφύγουμε, κάτι που δεν έγινε, πιάσαμε περίπου τις 82 ημέρες για να βλέπουμε μία σαφή βελτίωση στα πράγματα. Εν συνεχεία ήμασταν σε περιορισμούς, με ανοίγματα και κλεισίματα.

 Δεν σας κρύβω ότι εγώ έχω μία αισιοδοξία. Η αισιοδοξία είναι ότι μειωθεί και δεν θα δούμε να διογκώνεται πολύ αυτό που λέμε τρίτο κύμα, θα μπορέσουμε μέσα στον Μάρτιο που περιμένουμε και τρία εκατ. Εμβόλια να εμβολιάσουμε 2,5, 3 εκατ. Ανθρώπους. Από αρχές Απριλίου ο καιρός θα αρχίσει να μας βοηθάει, για να μπορέσουμε να βγούμε πριν από το Καλοκαίρι από το lockdown. Αυτό που είπα και δημοσίως, να ακούσουμε τις καμπάνες το Μεγάλο Σάββατο».

 -Πολλοι λένε και συνάδελφοι σας, ότι δεν αρκούν οι 2,5 εβδομάδες του lockdown και θα πάρει παράταση. Ποια η άποψη σας;

«Νομίζω ότι το πιο ρεαλιστικό είναι να αρχίζουμε να βλέπουμε μία τροποποίηση στα πράγματα την Καθαρά Δευτέρα, γύρω στις 15 Μαρτίου. Εκεί θα το τοποθετούσα για να είμαι ρεαλιστής. Μπορεί να είναι μία εβδομάδα νωρίτερα αν τα πράγματα εξελιχθούν καταπληκτικά ή μία αργότερα αν πιεστούν. Εντός του Μαρτίου θα τα δούμε τα αποτελέσματα γιατί τώρα η δράση είναι έγκαιρη, δεν είναι όπως τον Νοέμβριο. Η απόφαση που πάρθηκε είναι μία έγκαιρη απόφαση».

 -Η διαφορά με τον Νοέμβριο είναι ότι τώρα ξεκινάμε από διαφορετική αρχή. Στις ΜΕΘ βλέπουμε περίπου 280 διασωληνωμένους, τότε ήταν αρκετά λιγότερα όταν μπαίναμε σε ένα lockdown...

«Στις 26 Οκτωβρίου είχαμε 95 ανθρώπους στις ΜΕΘ και το αναφέρω γιατί ήταν η τελευταία φορά που είχαμε διψήφιο αριθμό. ΟΙ άνθρωποι που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι ο τελευταίος αριθμός που μεγαλώνει και επίσης είναι το τελευταίο που μειώνεται. Η νοσηλεία για αυτή την πάθηση είναι μακρόχρονη. Το ελάχιστο που θα μείνει κανείς στην κλινική, αν όλα πάνε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, είναι επτά ημέρες και πολλοί μένουν και μήνες!».

-To εμβόλια τελικα είναι αποτελεσματικά για τις μεταλλάξεις;

«Τα εμβόλια που έχουμε αυτή τη στιγμή είναι αποτελεσματικά όσο γνωρίζαμε, στην βρετανική μετάλλαξη στο ίδιο ποσοστό και σε ένα ικανοποιητικό ποσοστό στην νοτιοαφρικάνικη, δεν έχουμε στοιχεια για την βραζιλιάνικη. Δεν θα πρέπει να εντυπωσιάζεστε με τα ποσοστά. Ένα εμβόλιο δεν είναι απαραίτητο να έχει 100% ποσοστό κάλυψης για να πει κανεις ότι είναι ένα καλό εμβόλιο. Τα πολύ καλά εμβόλια που κάνουμε για την γρίπη και μας προστατεύουν έχουν ποσοστό κάλυψης περίπου 70%. Άρα όταν μιλάμε για ποσοστά για τον κορονοϊό που έχουν 92 -93 - 95 ή 85 αποτελεσματικότητα, είναι υπέρ αρκετό. Το ζητούμενο είναι και αν αρρωστήσει κάποιος να είναι ελαφρά. Αυτό εχει σημασία».

-Μέχρι το Μάρτιο θα πάρουμε τρία εκκατομύρια εμβόλια; 

"Μέχρι τα τέλη Μαρτίου περιμένουν να μας έχουν παραδοθεί 3 εκκατ. εμβόλια, που σημαίνει να έχουν εμβολιάστεί 1.5 με 2 εκκατ. άνθρωποι. Τα επτά εκκατ. είναι το ανώτατο και είναι εφικτό. Εχουμε 65000 γιατρους και 20000 γιατρεία. Το να εμβολιάσουμε 7 εκατ. ανθρώπους  οι 65 χιλιάδες γιατροί, είναι πρακτικά 100 ανθρωποι για καθε γιατρο. Δεν είναι τίποτα, αρκεί να έχουμε εμβόλια".

-Ποια είναι η κατάσταση αυτή τη στιγμή στα νοσοκομεία;

«Η κατάσταση στα νοσοκομεία, ειδικά της Αττικής που είναι η μισή Ελλάδα, είναι επιβαρυμένη. Έχει μία κάλυψη στα κρεβάτια της εντατικής γύρω στο 65%. Αυτό είναι ένα πολύ μεγάλο ποσοστό και είναι πολύ εύκολο να καλυφθεί γρήγορα και επειδή έχουμε να κάνουμε με ένα στέλεχος που είναι ταχύτερο, αυτό δεν μας αφήνει περιθώρια χρόνου. Είδαμε και τον Νοέμβριο ότι από τους 95 διασωληνωμένους στις 26 Οκτωβρίου πως ανέβηκαν ταχύτατα οι αριθμοί και στις 3 Δεκεμβρίου φτάσαμε στο μέγιστο που ήταν 620. Προς τα πάνω κινείται ταχύτατα , προς τα κάτω πολύ αργά».

-Ο αθλητισμός νοσεί αυτό το διάστημα, αφού προσφέρει εκτός από σωματική και ψυχική υγεία. Υπάρχει μια σύσταση της επιτροπής για τα εμβόλια να ξεκινήσουν να γίνονται σε άτομα μεταξύ 20 και 64 ετών. Είναι κάτι που θα δώσει το πράσινο φως ώστε να αθλείται ο κόσμος και τα σωματεία να αποκτήσουν ξανά ζωή;

"Ο αθλητισμός είναι από τις δραστηριότητες που σχετίζεται πολύ με τη μετάδοση του ιού, θα περιμένουμε να έχουμε μια σχετικά καλή εμβολιαστική κάλυψη, να πάμε και προς το Καλοκαίρι που θα μας βοηθά και ο καιρός για να δούμε μια ομαλοποίηση στα πράγματα. Ακόμα και μέσα στο κατακαλόκαιρο στη Σερβια σε αγώνα που είδαμε με κόσμο έφερε το δευτερο κυμα στην χώρα. Με πολύ μεγάλη δυσκολία το λέμε, αλλά θα πρέπει ο μαζικός αθλητισμός να περιμένει".

-Σχετικά με την Γ' Εθνική...

"Για τη Γ' Εθνική δεν έχει έρθει ως αίτημα και δεν ξέρω πότε θα έρθει. Επίσης δεν γνωριζω αν μπορούν να εφαρμοστούν όσα εφαρμόζονται στην Α' και στην Β' Εθνικη γιατι έχει ένα σχετικό κόστος. Αν θα μπορούσε να γίνει δεν θα υπήρχε κάποιου είδους αντίρρηση". 

-Εχει μπει η Γ Εθνική στο τραπέζι των συζητήσεων;

"Δεν έχει συζητηθεί. Η Γενική Γραμματία Αθλητισμού δεν μας έχει ζητήσει να συζητήσουμε για Γ' Εθνική". 

-Για να το κλείσουμε, λοιπόν, ουσιαστικά Ερασιτεχνικος αθλητισμός από το καλοκαίρι και μετα; 

"Η συζητηση αυτή πριν από τα μέσα της άνοιξης δεν θα εχει απόδοση, δεν θα έχει χαρμόσυνα νεα για εσας δηλαδή",

Δείτε στο βίντεο αναλυτικά όσα είπε ο κ. Εξαδάκτυλος στην Web TV του panionianea.gr: 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια