Page Nav

HIDE

Grid

GRID_STYLE
TRUE

CUSTOM HEADER

{fbt_classic_header}

Top Ad

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

latest

«Πανιώνιος-1890 Μνήμες»: Η πραγματική ιστορία του Πανιωνίου, το μεγαλείο του συλλόγου (photos)

Μπορεί να ζούμε εποχές... καραντίνας, αλλά από το μυαλό μας δεν γίνεται να απουσιάζει ο Πανιώνιος! Ο Ιστορικός ξέρουμε άπαντες τι σημαίνει κ...

Μπορεί να ζούμε εποχές... καραντίνας, αλλά από το μυαλό μας δεν γίνεται να απουσιάζει ο Πανιώνιος! Ο Ιστορικός ξέρουμε άπαντες τι σημαίνει και τι πρεσβεύει και καλό είναι η... κυανέρυθρη ιστορία να μην λείπει και από την βιβλιοθήκη μας! Κάτι, λοιπόν, που πρέπει να υπάρχει σε όλες τις βιβλιοθήκες των Πανιωνίων, αλλά και όλων όσων αγαπούν την ιστορία του Ελληνικού αθλητισμού (και όχι μόνο) είναι το βιβλίο του Βαγγέλη Χατζατουριάν «Πανιώνιος – 1890 Μνήμες», το οποίο συνοδεύεται από ένα υπέροχο DVD, αλλά φυσικά εάν το πάρει κανείς θα πρέπει να διαβάσει όλο το βιβλίο, εκεί ειναι το μαγικό ταξίδι. Αλλά ας τα πάρουμε όλα από την αρχή...

Η λαμπρή διαδρομή του Ιστορικού μας, από την ίδρυσή του το 1890 στη Σμύρνη μέχρι και την αναγέννησή του στην Ελλάδα, πιο συγκεκριμένα στην Αθήνα και τη Νέα Σμύρνη, μετά την Μικρασιατική καταστροφή, ξεδιπλώνεται όλο μέσα στο φωτογραφικό λεύκωμα «Πανιώνιος Γυμναστικός Σύλλογος Σμύρνης: 1890 Μνήμες» του Βαγγέλη Χατζατουριάν από τις Εκδόσεις Μίλητος.

Το εν λόγω λεύκωμα, όπου αριθμεί 540 σελίδες, το οποίο συνοδεύεται από ένα ωριαίο ντοκιμαντέρ, αποτελεί ένα σημαντικότατο και ολοκληρωμένο τεκμήριο όχι μόνο για την διαδρομή του ιστορικότερου συλλόγου της Ελλάδας, αλλά όπως τόνισα και παραπάνω και για την ιστορική, αθλητική ακόμα και πολιτιστική κληρονομιά της Ελληνικής Ιστορίας.

Αν και έχουν υπάρξει κ.α σημαντικά βιβλία για τον κυανέρυθρο σύλλογο, ουσιαστικά μιλάμε για την πρώτη πληρέστερη έκδοση για τον Πανιώνιο Γυμναστικό Σύλλογο Σμύρνης και σε πάρα πολύ προσεγμένη και έκδοση πολυτελείας, στην οποία αποτυπώνεται όλη η ιστορία του ΠΓΣΣ από την ίδρυσή του στη Σμύρνη, μέχρι και τη διαδρομή του μέχρι και τη Νέα Σμύρνη.

Ξεφυλλίζοντας το βλέπει κανείς μια πάρα πολύ πλούσια συλλογή σπάνιων, ανέκδοτων φωτογραφιών και εγγράφων. Θα έλεγα ότι καλύπτει ένα σημαντικό βιβλιογραφικό κενό που όπως τόνισα και στον πρόλογο ενδιαφέρει όχι μόνο τους φιλάθλους-οπαδούς της ομάδος μας, αλλά όλους μα όλους τους Έλληνες. Καθώς αξίζει να σημειωθεί ότι ο Πανιώνιος Γ.Σ.Σ ξεκίνησε ως μουσικό σωματείο «Ορφεύς» το οποίο εισήγαγε μάλιστα και τις βυζαντινές νότες, βυζαντινή μουσική, διοργάνωσε το πρώτο πρωτάθλημα βόλει στην Ελλάδα, έβαλε παγκόσμια στον αθλητισμό την γυναίκα κ.α πολλά που ένα άρθρο δεν μπορεί να τα χωρέσει...

Πρόσφατα συνάντησα στην οδό Ομήρου τον συγγραφέα, Βαγγέλη Χατζατουριάν, του ανέφερα ότι θέλω να κάνω ένα σχετικό άρθρο για τα panionianea.gr και με χαρά μου τόνισε εν συντομία τα εξής «Πάντα στόχος μου ήταν να συγκεντρώσω με απόλυτο σεβασμό, τεκμηριωμένα σε ένα βιβλίο, ουσιαστικά έναν τόμο όλες εκείνες τις πολύτιμες ιστορικές στιγμές της διαδρομής του σημαντικότερου συλλόγου της χώρας μας και να φωτίσω τα ονόματα όσων η προσφορά έχει παραγνωριστεί ή δεν έχει τονιστεί όπως πρέπει. Κάπως έτσι  αποφάσισα να καταγράψω την πορεία του Πανιωνίου από την Σμύρνη του 19ου αιώνα έως και τις πρώτες δεκαετίες του 21ου αιώνα στη Νέα Σμύρνη, θέλοντας να διασώσω την ιστορική μνήμη και να καταγράψω πρόσωπα και γεγονότα.»

Τηλεφωνικά ο Ευάνθης Γκόγκουλης, ο οποίος είχε την επιμέλεια του βιβλίου και βοήθησε πάρα πολύ στο ιστορικό αυτό βιβλίο μου τόνισε τα εξής : ''Όταν άρχισε  να συγκεντρώνεται το υλικό, δηλαδή έγγραφα από τον προηγούμενο αιώνα ή από τις αρχές του προηγούμενου αιώνα, 1900 -1905, κειμήλια πραγματικά, φωτογραφίες σπάνιες που κάποιες έχουν δημοσιευτεί για πρώτη φορά στη δική μας έκδοση. Ανατριχιάζεις, πραγματικά λες… Προσπαθείς να φέρεις τον εαυτό σου σε εκείνη την εποχή. Είναι μία φωτογραφία για παράδειγμα που είναι όλο το αθλητικό τμήμα, όλοι οι αθλητές του Πανιωνίου, γύρω στο 1905, 1907… Δεν υπάρχει και στη φωτογραφία ακριβής ημερομηνία. Και διακρίνονται κι’όλας ο Καραμπάτης, ο ιστορικός πρόεδρος του Πανιωνίου μετέπειτα στην Αθήνα, αλλά και μεγάλος αθλητής από τα χρόνια της Σμύρνης, τον βλέπεις σε νεαρή ηλικία και προσπαθείς να φέρεις τον εαυτό σου στην εποχή εκείνη. Δηλαδή,  πώς ήταν δυνατόν το 1905, το 1910, νέα παιδιά να οργανώσουν έτσι ένα σύλλογο με σκοπό να αναπτύξουν τον αθλητισμό. Χωρίς να το καταλαβαίνουν προφανώς τότε πρόσφεραν τόσα πολλά στο να δημιουργηθεί αυτό το οικοδόμημα του ελληνικού αθλητισμού που ήταν στα σπάργανα σ’ όλη την επικράτεια της Ελλάδος τότε.  Ήταν ανατριχίλα λοιπόν, αυτό ήταν το συναίσθημα όταν έπαιρνα στα χέρια μου τις φωτογραφίες, όταν διάβαζα το κείμενο του κου. Χατζατουριάν, το πώς τα είχε ταξινομήσει… Όλο αυτό με έκανε να λέω και να συνειδητοποιώ ότι η ιστορία του Πανιωνίου δεν είναι αυτό που νομίζει ο περισσότερος κόσμος, που στέκεται κυρίως στο ποδόσφαιρο και κατόπιν στο μπάσκετ. 

Η πραγματική ιστορία του Πανιωνίου, το μεγαλείο αυτού του συλλόγου είναι αυτά που έκανε στα τέλη του 19ου αιώνα και στις αρχές του 20ου, για να υπάρχει ελληνικός αθλητισμός. Είναι από τους στυλοβάτες του ελληνικού αθλητισμού στο σύνολο του. Είναι πραγματικά συγκλονιστικό. Πιστεύω αυτή είναι η χρησιμότητα της δικής μας έκδοσης, με πολλές λεπτομέρειες και με πολλές φωτογραφίες από τα χρόνια των πανιώνιων αγώνων και τα σημαντικά γεγονότα όπως την κατασκευή του σταδίου στη Σμύρνη, την καταστροφή βεβαίως της Σμύρνης και τις συνέπειες που είχε και το πώς κατάφερε ο Πανιώνιος πολύ γρήγορα στην Αθήνα να οργανωθεί και να συνεχίσει τη δράση του χωρίς ουσιαστικά να σταματήσει σχεδόν καθόλου, παρά το συνταρακτικό αυτό γεγονός.''.

Το βιβλίο μπορείτε να το προμηθευτείτε από τις Εκδόσεις Μίλητος, την Μπουτίκ μας, καθώς και σε όλα τα βιβλιοπωλεία της χώρας.

Από τον Σπύρο Καλαματιανό

Δεν υπάρχουν σχόλια