Page Nav

HIDE

Grid

GRID_STYLE
TRUE

CUSTOM HEADER

{fbt_classic_header}

Top Ad

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

latest

Δεν έχει δεχτεί ποτέ γκολ από τον Ηρόδοτο

Γράφει ο Θοδωρής Μπελίτσος... Τρίτο μέρος του αφιερώματος στους παρελθόντες αγώνες του Πανιωνίου στο Κύπελλο Ελλάδος με τους φετινούς α...

Γράφει ο Θοδωρής Μπελίτσος...

Τρίτο μέρος του αφιερώματος στους παρελθόντες αγώνες του Πανιωνίου στο Κύπελλο Ελλάδος με τους φετινούς αντιπάλους του στη φάση των ομίλων. Σειρά έχει ο Ηρόδοτος.

Είναι πολύ φτωχή η προϊστορία του Ιστορικού με την ομάδα των Μικρασιατών προσφύγων του Ηρακλείου Κρήτης, παρά το ό,τι η ομάδα της Νέας Αλικαρνασσού μετρά 86 χρόνια ζωής. Και τούτο διότι τα περισσότερα χρόνια ο Ηρόδοτος αγωνίστηκε στις μικρές εθνικές κατηγορίες Γ΄ ή Δ΄, με λιγοστές παρουσίες στη Β΄ Εθνική. Είναι χαρακτηριστικό ότι φέτος καταγράφει την πρώτη παρουσία του στη Β΄ Εθνική από τότε που διεξάγεται σε έναν όμιλο. Η προηγούμενη συμμετοχή του στην κατηγορία ήταν το μακρινό 1982-83, δηλαδή την τελευταία σεζόν που η δεύτερη κατηγορία είχε δύο ομίλους.

Πανιώνιος και Ηρόδοτος έχουν βρεθεί αντίπαλοι στο Κύπελλο άλλες τρεις φορές. Η προηγούμενη ήταν πριν από 26 χρόνια, το 1992-93, όταν ο Πανιώνιος ήταν στη Β΄ και ο Ηρόδοτος στη Γ΄ Εθνική. Στα αξιοπερίεργα είναι πως τα δύο ματς συνδέει ο Άκης Μάντζιος καθώς ο τωρινός προπονητής του Πανιωνίου, τότε είχε αντιμετωπίσει τον Ηρόδοτο ως παίκτης των κυανέρυθρων.
Ο Ιστορικός έχει μόνο προκρίσεις (τη μία στα πέναλτι) επί του Ηροδότου, από τον οποίο δεν έχει δεχτεί ποτέ γκολ σε επίσημο αγώνα. Σε τέσσερα ματς έχει 2 νίκες και 2 ισοπαλίες (5-0 γκολ). Ας ελπίσουμε ότι στον φετινό αδιάφορο τελευταίο αγώνα της φάσης των ομίλων, εκτός από την ήδη εξασφαλισμένη πρόκριση, θα διατηρήσει και το ανέπαφο της εστίας ώστε να συνεχιστεί αυτή η παράδοση.

1977-78. Α΄ γύρος, πρόκριση στα πέναλτι.
Ν. Σμύρνη, 21/12/1977: Πανιώνιος-Ηρόδοτος 0-0 (4-2 πέναλτι).
Σύνθεση (Ιγκόρ Νέτο): Μανίκας, Σπαθάρος, Μπαλάφας, Καλλιφούλης, Παπασίκας, Γραβάνης (55΄ Ζούμας), Λίμα, Εμβολιάδης, Μαυρίκης (46΄ Θεοδωρίδης), Σαϊπάς, Σεμπέκος.
Σε ένα άδειο γήπεδο οι άχρωμοι και άοσμοι κυανέρυθροι, με πολλούς αναπληρωματικούς και δυο ερασιτέχνες (Μανίκας, Σεμπέκος) στη σύνθεση τους, μάλλον σκέφτονταν τα επερχόμενα Χριστούγεννα, παρά πώς να πάρουν το ματς. Οι Κρητικοί, οι οποίοι εκείνη τη σεζόν με δυσκολία κατάφεραν να παραμείνουν στη Β΄ Εθνική, με επικεφαλής τον πρώην κυανέρυθρο αμυντικό Θανάση Ρέλλη και τον τερματοφύλακα Παπακανέλλο, πρόβαλαν σθεναρή αντίσταση και είχαν δοκάρι στο 33΄ σε διαγώνιο σουτ του Ατσαλή. Οι Νεοσμυρνιώτες δεν δημιούργησαν σχεδόν καμιά ευκαιρία και «κατόρθωσαν» να οδηγήσουν τον αγώνα στην παράταση και τελικά στα πέναλτι, όπου για καλή τους τύχη ήταν πιο εύστοχοι και προκρίθηκαν.

Τον Πανιώνιο προπονούσε τότε μια μεγάλη μορφή του σοβιετικού ποδοσφαίρου, ο Ιγκόρ Νέτο. Είχε γίνει ανανέωση στην ομάδα αλλά πραγματοποίησε μια πολύ άσχημη σεζόν, στην οποία κινδύνεψε να υποβιβαστεί. Υπήρχαν πολλοί ταλαντούχοι αλλά άπειροι νεαροί με μεγάλη μετέπειτα πορεία: Κάκαρης, Μανίκας, Μαυρίκης, Λίμα, Αναστόπουλος, Εμβολιάδης, Γραβάνης, Ζαχαρόπουλος, Σαϊπάς, Καλογερόπουλος. Από τους παλιούς είχαν απομείνει οι: Φίλης (αγωνίστηκε λίγο), Μωραϊτέλης, Παπασίκας, Λαγός. Είχαν επιστρέψει από την ΑΕΚ οι βετεράνοι Σκρέκης, Δέδες (έπαιξε ελάχιστα), ενώ υπήρχαν και κάποιοι έμπειροι εκ μεταγραφής: Λιόλιος, Μπαλάφας, Καλλιφούλης, Ζούμας.

1981-82. Β΄ γύρος, άνετη πρόκριση.
Ν. Σμύρνη (1.029 εισιτ.), 13/1/1982: Πανιώνιος- Ηρόδοτος 3-0
Τα γκολ: Τσουκλείδης 20΄, Μπάσο 26΄, Καναράς 44΄.
Συνθέσεις:
Πανιώνιος (Πάνος Μάρκοβιτς): Μανίκας, Χατζόπουλος, Γραβάνης, Εμβολιάδης, Χαλκίδης, Παπαμιχαήλ, Μαυρίκης (72΄ Καλτσάς), Λαντουσέ, Μπάσο, Καναράς, Τσουκλείδης (62΄ Λίμα).
Ηρόδοτος: Κεφαλούκος, Αντωνάκης (62΄ Ν. Κεφαλούκος), Φραγκιαδάκης, Χρ. Κεφαλούκος, Τσαγκαράκης, Αποστολάκης, Πατεμτζής, Καφούσης, Κυριακάκης, Μιχαλάκης (16΄ Πρωτογεράκης), Παπαδόπουλος.

Ο παραπαίων στη Β΄ Εθνική Ηρόδοτος δεν υπήρξε σοβαρό εμπόδιο για τον Πανιώνιο που καθάρισε την πρόκριση με τρία γκολ από το α΄ ημίχρονο, με κορυφαίο τον Χρήστο Εμβολιάδη. Θα μπορούσε να πετύχει κι άλλα, αν δεν ήταν σε μεγάλη μέρα ο τερματοφύλακας των Κρητικών Κεφαλούκος που έκανε πέντε τουλάχιστον μεγάλες αποκρούσεις. Ο Ιστορικός κέρδισε συνολικά 18 κόρνερ, ενώ είχε δοκάρι με τον Τσουκλείδη στο 30΄. Με τον «κυπελλούχο» του ’79 Πάνο Μάρκοβιτς ξανά στον πάγκο, οι κυανέρυθροι είχαν μια πολύ καλή σεζόν, τερματίζοντας στην 7η θέση ενώ έφτασαν ως τα προημιτελικά του κυπέλλου, όπου έχασαν την πρόκριση από τον ΠΑΟΚ στις λεπτομέρειες (0-1, 2-1).

Την ομάδα αποτελούσε ένα νεανικό και ταλαντούχο σύνολο παικτών, ένα από τα καλύτερα της ιστορίας της, με πέντε διεθνείς στην εθνική ελπίδων (Γραβάνης, Χαλκίδης, Σαραβάκος, Καναράς, Χατζόπουλος), δυο πολύ καλούς τερματοφύλακες (Συρίγος, Μανίκας), τους έμπειρους κυπελλούχους και ευρωπαίους: Εμβολιάδη, Χαλκίδη, Ζαχαρόπουλο, Λίμα, Μαυρίκη, Σοφιανό και αξιόλογες προσθήκες: Λαζάρου, Καλτσάς, Τσουκλείδης, Μανδωνής, Ζακ Λαντουσέ (Αϊτή/ΗΠΑ), Κάρλος Μπάσο (Περού), Γ. Παπαμιχαήλ.

1992-93. Β΄ γύρος, άνετη πρόκριση.
Ηρόδοτος- Πανιώνιος 0-0.
Πανιώνιος- Ηρόδοτος 2-0. Τα γκολ: Βερμέζοβιτς, Λαγωνικάκης.
Πάλι μια κατηγορία χώριζε τις ομάδες, μόνο που ο Πανιώνιος ήταν στην πρωτόγνωρη γι’ αυτόν Β΄ Εθνική και ο Ηρόδοτος στην Γ΄. Εκείνη τη σεζόν το κύπελλο δεν ήταν στις προτεραιότητες των κυανέρυθρων καθώς προείχε η επάνοδος στην Α΄ Εθνική. Όμως, αντιμετώπισε σοβαρά την κρητική ομάδα και πήρε μια άνετη πρόκριση με λευκή ισοπαλία στο Ηράκλειο και ένα καθαρό 2-0 στη Ν. Σμύρνη.

Ήταν η ομάδα του αείμνηστου Γιάννη Κυράστα με τους: Μπαρμπαλιά (τερμ), Πάντιτς, Βερμέζοβιτς, Μιρτσέκη, Τόγια, Απ. Μάντζιο, Κουτρόπουλο, Τζανετή, Γρηγορίου, Λαγωνικάκη, Κατσαρό, Βόκολο, Φύσσα, Κουζινό, Τσακόγιωργα, Φαμέλη, Λεμονή, Τζούλη, Κοπιτσή κ.ά.

2018-19. 8ος προκριματικός Όμιλος,
18/12/2018: Ηρόδοτος-Πανιώνιος [;].
Ο αγώνας είναι αδιάφορος και για τους δύο, αφού ο μεν Πανιώνιος έχει προκριθεί, ο δε Ηρόδοτος έχει αποκλειστεί. Συνεπώς, είναι ένα ματς γοήτρου ανάμεσα στις δύο ομάδες, που έχουν και οι δύο μικρασιατικές ρίζες: από Σμύρνη και Αλικαρνασσό.

Ο νεοφώτιστος στη Β΄ Εθνική Ηρόδοτος έχει ξεκινήσει σχετικά καλά στο πρωτάθλημα, βρίσκεται στην 8η θέση, με 12β (7-10 γκολ) με 4 νίκες, 5 ήττες, δηλαδή δεν έχει καμιά ισοπαλία. Στην κρητική ομάδα αγωνίζονται κάποιοι παίκτες με εμπειρίες από Α΄ Εθνική, όπως: ο τερματοφύλακας Αλέξ. Κασμερίδης [με ΟΦΗ, Λεβαδειακό], ο αμυντικός Ελευθ. Γιαλούσης [με Εργοτέλη, Αστέρα], οι μέσοι Μιχ. Φραγκουλάκης [με Εργοτέλη, Αστέρα, ΟΦΗ], Μιχ. Αυγενικού [με ΠΑΣ Γιάννινα], Χρήστος Κασαπάκης [με Κ-19 ΠΑΟ (και διεθνής νέων), Εργοτέλη], ο Ελληνο-Αυστραλός επιθετικός Μπίλι Κωνσταντινίδης [με Βέροια] και ο επιθετικός Αλέξανδρος Σμυρλής, κυανέρυθρο δημιούργημα [και διεθνής με την Εθνική νέων] που είχε λίγες παρουσίες στον Πανιώνιο τις σεζόν 2012-13 και 2014-15. Επίσης έχει τρεις ξένους, τον Βραζιλιάνο επιθετικό Αΐλτον Μασάδο, τον Ιταλογκανέζο μέσο Ντανιέλε Αργκιλέζι και τον Ιβοριανό μέσο Μπρούνο Κονέ.

Δεν υπάρχουν σχόλια