Page Nav

HIDE

Grid

GRID_STYLE
TRUE

CUSTOM HEADER

{fbt_classic_header}

Top Ad

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

latest

Η πώληση Μασούρα και το ιδιοκτησιακό καθεστώς του Πανιωνίου

Γράφει ο Πάνος Κατσούλας... Μετά την πώληση Μασούρα ενός ποδοσφαιριστή με ικανότητες, που τα τελευταία δύο χρόνια προόδευσε και έχει δυ...

Γράφει ο Πάνος Κατσούλας...

Μετά την πώληση Μασούρα ενός ποδοσφαιριστή με ικανότητες, που τα τελευταία δύο χρόνια προόδευσε και έχει δυνατότητες να βελτιωθεί περεταίρω και ο οποίος ταυτόχρονα είναι ένα σεμνό, μορφωμένο και συγκροτημένο παιδί, πολλοί αποφάνθηκαν ότι ο Πανιώνιος δεν μπορεί να κρατήσει στις τάξεις του ούτε έναν αξιόλογο ποδοσφαιριστή, αποδεκατίζεται από τους μεγάλους και πλούσιους συλλόγους και επομένως αποδυναμώνεται αγνωστικά. Κοντολογίς είπαν ότι αυτό που γίνεται από παλιά δεν μπορεί να συνεχίζεται για πάντα! Ωραία μέχρις εδώ ή μάλλον καθόλου ωραία, όμως τι πρέπει να συμβεί; Διότι να γίνονται μόνο διαπιστώσεις χωρίς να προχωρούμε στην υλοποίηση μιας λύσης δεν έχει νόημα. Κάποιοι ισχυρίζονται ότι η μόνη λύση είναι να έρθει κάποιος μεγαλοεπιχειρηματίας – επενδυτής ή ομάδα επιχειρηματιών, Ελλήνων ή ξένων ή και Ελλήνων και ξένων μαζί και ν’ αναλάβει/ουν τις τύχες της ομάδες, ώστε να μπορεί ν’ αναβαθμιστεί αγωνιστικά και να πρωταγωνιστήσει όπως της αξίζει.

Για να εξετάσουμε όμως χρησιμοποιώντας λογικά επιχειρήματα αν ένα τέτοιο ενδεχόμενο είναι εφικτό, ιδίως την περίοδο που διανύουμε και αν υπάρχει άλλο εναλλακτικό. Πρώτα – πρώτα να πούμε ότι ο Πανιώνιος έχει θέσει σε σωστή τροχιά τα οικονομικά του, έχει ρυθμίσει τα χρέη του και επομένως αυτά τα ζητήματα δεν νομίζω πως αποτελούν αποτρεπτικό παράγοντα σε κάποιο σοβαρό επιχειρηματία να πάρει το πλειοψηφικό πακέτο της ΠΑΕ. Και τίθεται το ερώτημα: γιατί δεν έρχεται ένας καλός και σοβαρός επιχειρηματίας να πάρει την ΠΑΕ Πανιώνιος; Η απάντηση νομίζω βρίσκεται στο ότι οι εύρωστοι "επενδυτές" πηγαίνουν σε ομάδες που διαθέτουν πλήθη οπαδών, πραγματικό στρατό φανατικών φιλάθλων, τους οποίους χρησιμοποιούν με διαφόρους τρόπους, ώστε να παίζουν ρόλο στα πολιτικά και επιχειρηματικά δρώμενα της χώρας και προφανώς πάντα προς την κατεύθυνση της εξυπηρέτησης των προσωπικών και επιχειρηματικών τους επιδιώξεων. Ο Πανιώνιος όπως και αρκετές ακόμη ομάδες έχει περιορισμένο κόσμο να τον ακολουθεί, επομένως δύσκολα θα βρεθεί κάποιος εύρωστος να αποκτήσει την πλειοψηφία των μετοχών. Αυτός νομίζω ότι είναι ο κυριότερος λόγος. Ακόμη όμως και αν βρεθεί ένας τέτοιος επιχειρηματίας δε πρέπει να λησμονούμε ποτέ τι συνέβη τόσο στην ΠΑΕ όσο και στην ΚΑΕ όταν τις εγκατέλειψαν. Πολύ απλά αντιμετώπισαν το φάσμα της διάλυσης!

Νομίζω ότι ο Πανιώνιος δεν έχει την ανάγκη του επενδυτή – σωτήρα αλλα πρέπει να οικοδομηθεί σε άλλες γερές βάσεις. Ακόμη και στην περίπτωση που εκδηλωθεί ένα τέτοιο επιχειρηματικό ενδιαφέρον για την ΠΑΕ Πανιώνιος (κατά τη γνώμη μου τα ίδια ισχύουν και για την ΚΑΕ), ακόμη και σ’ αυτή την περίπτωση ο Ιστορικός πρέπει ν’ ακολουθήσει ένα άλλο μοντέλο ιδίως τώρα που τα χρέη του έχουν μειωθεί κατά πολύ και έχουν ρυθμιστεί. Αρκεί βέβαια να μην δημιουργηθούν νέα! Ο Πανιώνιος πρέπει κατά την άποψή που να πορευτεί οργανώνοντας με άριστο τρόπο τις ακαδημίες του και τις ομάδες νέων που διαθέτει. Επίσης πρέπει να έχει τέλειο σκαουτιγκ με σκοπό ν' αναδεικνύει αλλά και να βρίσκει ταλέντα με μεγαλύτερη συχνότητα. Αν ο Πανιώνιος είχε στη σύνθεσή του σήμερα 3 ποδοσφαιριστές επιπέδου Μασούρα, π.χ. έναν σε κάθε θέση και ταυτόχρονα ισαρίθμους και ισάξιους να περιμένουν και αυτό επαναλαμβανόταν για κάποιες φορές, τότε όχι μόνο και θα είχε ξεχρεώσει αλλά θα ήταν πλεονασματικός και ανεξάρτητος από σωτήρες - επενδυτές, που όταν φεύγουν αφήνουν συνήθως τις ομάδες στα κρύα του λουτρού!

Όλα τα παραπάνω είναι μεν θεωρητικά όχι όμως ανεφάρμοστα, αρκεί να υπάρχει όραμα, διαθεσιμότητα προσώπων και όρεξη να υλοποιηθούν. Άλλωστε υπάρχουν σύλλογοι, περισσότερο στο εξωτερικό, που ακολουθούν αυτό το μοντέλο επιτυχημένα και ταυτόχρονα διακρίνονται αγωνιστικά. Νομίζω ότι αποτελεί μάλλον τη μόνη λύση ώστε η ΠΑΕ Πανιώνιος να είναι και ανεξάρτητη αλλά και κερδοφόρα.

Δεν υπάρχουν σχόλια