Page Nav

HIDE

Grid

GRID_STYLE
TRUE

CUSTOM HEADER

{fbt_classic_header}

Top Ad

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

latest

Το στάδιο είχε την δική του ιστορία...

Κάθε έδρα, στάδιο ή γήπεδο καλύτερα, έχει όπως είναι αναμενόμενο την δική του ιστορία και βαρύτητα...Πόσο μάλλον όταν αφορά το στάδιο μι...

Κάθε έδρα, στάδιο ή γήπεδο καλύτερα, έχει όπως είναι αναμενόμενο την δική του ιστορία και βαρύτητα...Πόσο μάλλον όταν αφορά το στάδιο μιας ομάδας που επί πολλά έτη κοσμεί όλα τα αθλήματα και έχει μια πάρα πολύ βαριά ιστορία, αναπόσπαστο κομμάτι της Ελληνικής ιστορίας...

Ο ιστορικός αρχικά αγωνιζόταν στο στάδιο του Μπουρνόβα, ενώ από τα μέσα του 1904 μεταφέρθηκε στο στάδιο του Παραδείσου. Μάλιστα εκεί για πρώτη φορά διεξήγθηκαν οι Πανιώνιοι Αγώνες, οι σχολικοί αγώνες και φυσικά τα ποδοσφαιρικά ματς. Ενώ οι προπονήσεις των αθλητών γίνονταν σε μικρούς νοικιασμένους και επινοικιασμένους χώρους και από το 1900 στο γήπεδο μιας γαλλικής εταιρείας, το οποίο ο σύλλογος διαμόρφωσε σε στάδιο στίβου, εγκατέστησε το πρώτο του γυμναστήριο, γραφεία κλπ.

Όμως, το 1910 έληξε η μίσθωση και η γαλλική εταιρεία για αδιευκρίνιστους λόγους, δεν θέλησε να την ανανεώσει. Έτσι ο σύλλογος έμεινε χωρίς έδρα. Τότε με πρωτοβουλία και εισήγηση του Μητροπολίτη Σμύρνης Χρυσόστομου η Δημογεροντία (επίτιμο πρόεδρος του Ιστορικού, ο οποίος αγιοποιήθηκε μετά τον θάνατο του), και η Κεντρική Επιτροπή παραχώρησαν έκταση 105 στρεμμάτων κοντά στο νεκροταφείο, αν και είχαν δελεαστική προσφορά 100.000 λιρών να την πουλήσουν. Εκεί κτίστηκε το νέο στάδιο του συλλόγου, το οποίο εγκαινιάστηκε το 1912 στους ΙΔ΄ Πανιώνιους Αγώνες.

Το νέο στάδιο περιλάμβανε στίβο περιμέτρου 334 μέτρων, γήπεδο ποδοσφαίρου διαστάσεων 95x65 μ., γυμναστήριο εξοπλισμένο με σύγχρονα όργανα, εξέδρα για 7.000 θεατές, αποδυτήρια και γραφεία. Στο χώρο που βρισκόταν, ανεγέρθηκε το 1929 όπου έκτοτε αποτελεί την έδρα της ομάδος Αλτάϊ Σμύρνης, το οποίο γκρεμίστηκε το 2014.

Στις 26 Φεβρουαρίου 1938 δημοπρατείται η έκταση και αμέσως αρχίζει η διαμόρφωση του χώρου σε στάδιο με στίβο, κουλουάρ κλπ, τον Ιούνιο του ίδιου έτους ο Πανιώνιος φτιάχνει το δικό του γυμναστήριο τους Λαϊκούς Αγώνες Εργαζομένων, τους οποίους είχε καθιερώσει για την αναζήτηση νέων αθλητικών ταλέντων. Τον ίδιο μήνα γίνεται η θεμελίωση των εγκαταστάσεων του σταδίου, διαστάσεων 170x110 μ., στο οποίο προβλέπεται ποδοσφαιρικό γήπεδο διαστάσεων 105x70 μ. Το 1939 κτίζονται τα αποδυτήρια και το επόμενο έτος ο σύλλογος μεταφέρεται στο Στάδιο Πανιωνίου, όπως ονομάστηκε.

Στα τέλη του καλοκαιριού του 1940 πραγματοποιούνται για πρώτη φορά ποδοσφαιρικοί αγώνες, τα έσοδα των οποίων προσφέρονται για την επισκευή του τορπιλισμένου πλοίου "Έλλη". Στις 15 Σεπτεμβρίου 1940 τελούνται τα επίσημα εγκαίνια. Έτσι ο πανηγυρικός εορτασμός της 50ετίας του συλλόγου, τον βρίσκει εγκατεστημένο σε δικό του σπίτι, έτοιμο για νέο ξεκίνημα, το οποίο από ότι φαίνεται από τα επόμενα χρόνια ήταν, είναι και θα είναι λαμπρό, για πάρα πολλά χρόνια ακόμα.

Επιμέλεια: Σπύρος Καλαματιανός

Δεν υπάρχουν σχόλια