Page Nav

HIDE

Grid

GRID_STYLE
TRUE

CUSTOM HEADER

{fbt_classic_header}

Top Ad

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

latest

Ποιος είναι παράρτημα ποιού;

Γράφει ο Πάνος Κατσούλας... Ο Πανιώνιος είναι ένας Ιστορικός σύλλογος, που καλλιεργεί αρκετά τμήματα δίνοντας διέξοδο σε πολλούς νέους...

Γράφει ο Πάνος Κατσούλας...

Ο Πανιώνιος είναι ένας Ιστορικός σύλλογος, που καλλιεργεί αρκετά τμήματα δίνοντας διέξοδο σε πολλούς νέους ώστε ν’ αθληθούν, κοινωνικοποιηθούν, να μάθουν ν’ αγωνίζονται οργανωμένα και συλλογικά. Έχει έδρα τη Ν. Σμύρνη και αρκετούς φίλους, που μπορεί να γίνουν περισσότεροι, σ’ όλο τον κόσμο. Παρότι το αρχαιότερο σωματείο στη χώρα μας και από τα πιο Ιστορικά διεθνώς, με καθοριστική συμβολή στην ανάπτυξη του αθλητισμού αλλά και του πολιτισμού γενικότερα και παρά το γεγονός ότι διαθέτει όλες τις προϋποθέσεις για να είναι από τα πιο δυνατά σωματεία στη χώρα μας, η έλλειψη οικονομικής ευρωστίας τον έχει υποχρεώσει να μην μπορεί να φτάσει και κυρίως να διατηρηθεί στην κορυφή.

Το ποδοσφαιρικό του τμήμα είναι από τα πιο γνωστά και δημοφιλή, αυτό που έχει καταφέρει τις μεγαλύτερες διακρίσεις κατακτώντας 2 φορές το κύπελλο Ελλάδας, 1 φορά το βαλκανικό κύπελλο σε μια εποχή που είχε ακόμη αίγλη και πυκνά συχνά έχει αξιοσημείωτα πλασαρίσματα στο βαθμολογικό πίνακα που του επιτρέπουν την συμμετοχή σε διεθνείς διοργανώσεις. Ακολουθεί το τμήμα μπάσκετ ανδρών με την κατάκτηση 1 κυπέλλου Ελλάδας και πολλά καλά πλασαρίσματα στη βαθμολογία που έχουν επιτρέψει τη συμμετοχή του σε όλες τις μεγάλες ευρωπαϊκές διοργανώσεις. Ο Πανιώνιος έχει παράδοση στο μπάσκετ, διαθέτει και αξιόλογο γυναικείο τμήμα, το οποίο μάλιστα αποτελεί το μοναδικό που έχει κατακτήσει το πρωτάθλημα Ελλάδος. Ακολουθεί το τμήμα polo, ο στίβος, το βόλεϊ κλπ. Πολλοί δε αθλητές του απ’ όλα τα αγωνίσματα έχουν συμμετάσχει και διακριθεί με τ’ αντιπροσωπευτικά μας συγκροτήματα.

Στο ποδόσφαιρο ο Πανιώνιος έχει αναδείξει πολλούς νεαρούς ταλαντούχους ποδοσφαιριστές και έχει συμβάλει στην ανανέωση της καριέρας άλλων. Πολλοί απ’ αυτούς έχουν αγωνιστεί στις κορυφαίες Ελληνικές ομάδες αλλά και σε σημαντικές του εξωτερικού και έχουν γράψει τη δική τους Ιστορία. Επίσης έχουν στελεχώσει την εθνική μας ομάδα ποδοσφαίρου. Μάλιστα είναι τόσοι πολλοί αυτοί, που οποιαδήποτε απόπειρα αναφοράς τους, ενέχει τον κίνδυνο παράλειψης κάποιων! Ο Πανιώνιος εξαιτίας της οικονομικής του αδυναμίας είναι σχεδόν καταδικασμένος ν’ αναδεικνύει ποδοσφαιριστές, να τους καθιερώνει και στη συνέχεια να τους πουλάει, ώστε να διασφαλίζει την οικονομική του συνέχεια. Αυτό το μοντέλο μπορεί ν’ αποδειχθεί πετυχημένο σε σημείο που να οδηγήσει ακόμη και σε κέρδη, αρκεί να γίνεται σωστή διαχείριση των εσόδων και να μη σημειώνονται επαναλαμβανόμενα διοικητικά λάθη, παραλείψεις και ολιγωρίες. Άλλωστε ίδια λογική μ’ αυτή του Πανιωνίου έχουν και άλλες ομάδες στην Ευρώπη, οι οποίες υποστηρίζονται από αρκετούς φιλάθλους και έχουν σημαντική πορεία στις διεθνείς διοργανώσεις. Απλά εκεί η φιλοσοφία αυτή υπηρετείται πιο σωστά, με μεγαλύτερη συνέπεια, καλύτερη οργάνωση και υποστηρίζεται από σαφώς προηγμένες αθλητικές υποδομές κλπ. Τα παραπάνω στοιχεία εκτιμώ ότι πρέπει ν’ αποτελέσουν το μελλοντικό όραμα των διοικούντων του Πανιωνίου προκειμένου να υπάρξουν σταδιακά αγωνιστική ισχυροποίηση και οικονομική αυτονομία.

Πάντως εκείνο που παραμένει αδιαμφισβήτητο είναι ότι ο Πανιώνιος είναι ο σύλλογος με τη μεγαλύτερη προσφορά στην παραγωγή ταλέντων και ανάδειξη ποδοσφαιριστών. Επιπλέον αποτελεί μέγιστη διαστρέβλωση ο ισχυρισμός κάποιων, ότι ο Πανιώνιος είναι τάχα «παράρτημα» των «μεγάλων» συλλόγων της χώρας μας. Στηρίζεται στο αίολο επιχείρημα ότι κατά καιρούς έχουν αγωνιστεί στη Ν. Σμύρνη δανεικοί ποδοσφαιριστές είτε ως μέρος ανταλλαγμάτων κάποιας πώλησης ποδοσφαιριστή του Πανιωνίου είτε ως αυτόνομης συμφωνίας. Ο Πανιώνιος έχει τροφοδοτήσει με ποδοσφαιριστές όλες τις ομάδες μικρές ή μεγάλες, ντόπιες ή ξένες στη βάση της λογικής που προαναφέρθηκε. Προς επίρρωση των ανωτέρω και για μην πάμε πολύ μακριά, από το 2005 έως σήμερα, δηλ μέσα σε 12 χρόνια, μόνο μία σεζόν ο Πανιώνιος δεν παραχώρησε ποδοσφαιριστή του στους 4 "μεγάλους", τον Ολυμπιακό, τον Παναθηναϊκό, την ΑΕΚ και τον ΠΑΟΚ, συνέβη την αγωνιστική περίοδο 2006-2007. Την τελευταία δε 3ετία και μέχρι στιγμής 15 ποδοσφαιριστές του Ιστορικού έχουν υπογράψει στους προαναφερθέντες «μεγάλους» του Ελληνικού πρωταθλήματος. Κατόπιν όλων αυτών το πραγματικό ερώτημα είναι: Ποιος είναι παράρτημα ποιών; Ο Πανιώνιος των "Big 4" ή οι "Big 4" και το Ελληνικό ποδόσφαιρο γενικότερα, του Πανιωνίου;

Καλή χρονιά σε όλους, με υγεία, δύναμη και περισσότερες Πανιώνιες επιτυχίες!

Δεν υπάρχουν σχόλια