Page Nav

HIDE

Grid

GRID_STYLE
TRUE

CUSTOM HEADER

{fbt_classic_header}

Top Ad

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

latest

Το αφιέρωμα του ΕΣΑΚΕ στο ΑΕΚ-ΠΑΝΙΩΝΙΟΣ (photo)

Το αφιέρωμα του ΕΣΑΚΕ για την εκτός έδρας αναμέτρηση του Πανιωνίου με την ΑΕΚ. Αναλυτικά: TOY ΣΠΥΡΟΥ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ Υπάρχουν ομάδες π...

Το αφιέρωμα του ΕΣΑΚΕ για την εκτός έδρας αναμέτρηση του Πανιωνίου με την ΑΕΚ.

Αναλυτικά:

TOY ΣΠΥΡΟΥ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ

Υπάρχουν ομάδες που έχουν γράψει με χρυσά γράμματα το όνομά τους στο ελληνικό μπάσκετ. Όχι μόνο στα επαγγελματικά χρόνια αλλά και νωρίτερα. Ομάδες που η δυναμική που έχουν δημιουργήσει όλα αυτά τα χρόνια, κάνει... απαραίτητο να βρίσκονται στο προσκήνιο. Είναι αυτές οι ομάδες που έκαναν πράξη το μότο: «επιτρέπεται να πέσεις, επιβάλλεται να σηκωθείς». Δύο από αυτές τις ομάδες λοιπόν, είναι η ΑΕΚ και ο Πανιώνιος...

Η πορεία τους τα τελευταία χρόνια έχει πολλούς κοινούς δρόμους. Η καθοδική τους πορεία μέσα στη δεκαετία που διανύουμε, τις έφερε μακριά από την Basket League, φτάνοντας ως και τη Β' Εθνική. Και οι δύο όμως επέστρεψαν. Σήκωσαν το ανάστημά τους και βρίσκονται πλέον εκεί που -κατά πολλούς- ανήκουν βάσει δυναμικής και παράδοσης. Στην κορυφαία κατηγορία.

Η ΑΕΚ υποδέχεται το Σάββατο (18/11, 17:00) τον Πανιώνιο Βίκος Cola στο πλαίσιο της 6ης αγωνιστικής σε ένα ραντεβού που ξαναδόθηκε το 2014 ωστόσο κανείς δεν μπορεί να ξεχάσει το αμέσως προηγούμενο, στις 20 Απριλίου του 2011. Τότε, στην τελευταία αγωνιστική της κανονικής περιόδου, η ΑΕΚ νικούσε τους «κυανέρυθρους» στα Άνω Λιόσια, αλλά την ίδια στιγμή ο Ηλυσιακός νικούσε στη Ρόδο τον Κολοσσό και εξασφάλιζε εκείνος την παραμονή του στην κατηγορία, δείχνοντας τον δρόμο στην Ένωση, προς την Α2. Για πρώτη φορά στην ιστορία της.

Η ΑΕΚ έμεινε εκτός Basket League για τρία χρόνια, ενώ έφτασε να αγωνίζεται -υπό το βάρος των χρεών- ως και τη Β' Εθνική. Από εκεί επέστρεψε το 2013 επικρατώντας στο μπαράζ ανόδου του Ηρακλή (83-76 στην παράταση) και έχοντας στον πάγκο της τον Βαγγέλη Ζιάγκο. Την επόμενη χρονιά, με τον ίδιο προπονητή και πάλι στον πάγκο της η Ένωση κατακτά το πρωτάθλημα της Α2 και εξασφαλίζει την επιστροφή της στην Stoiximan.gr Basket League όπου πλέον με σταθερά βήματα χαράζει μία νέα πορεία επιτυχιών.

Τέσσερα χρόνια μετά από εκείνο την αναμέτρηση στα Άνω Λιόσια, ήταν η σειρά του Πανιωνίου να βιώσει εκείνα τα συναισθήματα. Ήταν 9 Μαΐου του 2015 στο κλειστό της Νέας Σμύρνης όταν ο Πανιώνιος γνώριζε την ήττα από την Κηφισιά, και για πρώτη φορά στην ιστορία του ελληνικού πρωταθλήματος υποβιβαζόταν στην Α2. Η πορεία του «Ιστορικού» παρόμοια με εκείνη της ΑΕΚ. Με τη διαφορά πως βρέθηκε απευθείας στη Β' Εθνική. Εκεί, στο φινάλε της σεζόν ο Πανιώνιος -με προπονητή κι εκείνος τον Βαγγέλη Ζιάγκο- κατακτούσε το πρωτάθλημα και την άνοδο για την Α2. Ένα χρόνο αργότερα, η ομάδα του Νίκου Οικονόμου, έκανε δικό της και το πρωτάθλημα της Α2, κλείνοντας έτσι την παρένθεση που άνοιξε το 2015.


Ο συνδετικός κρίκος… Βαγγέλης Ζιάγκος

Έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον η περίπτωση του Βαγγέλη Ζιάγκου. Ο νυν τεχνικός ηγέτης του Πανιωνίου Βίκος Cola άρχισε την προπονητική καριέρα του στα τμήματα υποδομών της ΑΕΚ ενώ έκανε το ντεμπούτο του ως πρώτος προπονητής στην Stoiximan.gr Basket League στις 9 Ιανουαρίου του 2010 ως -υπηρεσιακός- προπονητής της! Μέλος του τεχνικού επιτελείου της Ένωσης, ανέλαβε χρέη χεντ κόουτς της ομάδας στο εκτός έδρας παιχνίδι στην Πυλαία με τον ΠΑΟΚ (77-69), στη μετάβαση από τον Κώστα Φλεβαράκη στον Αργύρη Πεδουλάκη. Μάλιστα επέστρεψε στην Stoiximan.gr Basket League μαζί με την ΑΕΚ, μένοντας στον πάγκο της για πέντε αγωνιστικές.

Είναι ο προπονητής που ουσιαστικά συνδέει τις δύο ομάδες στα «πέτρινα χρόνια» της Α2 και της Β' Εθνικής, κερδίζοντας μεταξύ άλλων την άνοδο και με τις δύο από τη Β'.


Σε έχω δει κάπου, κάπου σε ξέρω…

Η χρονιά που ο Πανιώνιος Βίκος Cola γνώρισε τον πρώτο του υποβιβασμό, είχε αρχίσει με τον Θανάση Παπαχατζή να βρίσκεται στον πάγκο του ως πρώτος προπονητής. Ο ίδιος πλέον βρίσκεται στην ΑΕΚ ως άμεσος συνεργάτης του Σωτήρη Μανωλόπουλου. Αξίζει να σημειωθεί πως ο κόουτς Παπαχατζής έχει συνυπάρξει στο τεχνικό επιτελείο της ΑΕΚ το 2010 τόσο με τον Βαγγέλη Ζιάγκο όσο και με τον άμεσο συνεργάτη του τελευταίου τώρα στον Πανιώνιο Βίκος Cola, Νίκο Λινοξυλάκη!

Αλλά και ο έτερος συνεργάτης του, ο Αλέξης Φαλέκας έχει «κυανέρυθρο» παρελθόν μιας και έχει αγωνιστεί στη Νέα Σμύρνη για τρία χρόνια (2002-05) μετρώντας 83 αγώνες με τα χρώματα του Πανιωνίου.

Από τη φετινή ομάδα της ΑΕΚ τέσσερις παίκτες της στο παρελθόν έχουν φορέσει τα «κυανέρυθρα». Πρόκειται για τον Βασίλη Ξανθόπουλο που μάλιστα έχει τρεις διαφορετικές θητείες (2007-09, 2011/12, 2014/15) έχοντας συνολικά 121 παιχνίδια πρωταθλήματος, τον Ντούσαν Σάκοτα που έπαιξε εκεί (33 αγ.) την περίοδο 2007/08, τον Δημήτρη Μαυροειδή στα πρώτα του επαγγελματικά βήματα τη διετία 2005-07 (25 ματς), αλλά και τον Τσινεμέλου Ελόνου που τη σεζόν 2010/11 συστήθηκε στο ελληνικό κοινό ως παίκτης του Πανιωνίου (για 9 αγώνες).

Το... αντίθετο δρομολόγιο έχει ακολουθήσει ο Ζήσης Σαρικόπουλος. Ο σέντερ των Νεοσμυρνιωτών έπαιξε στην ΑΕΚ τη διετία 2014-16 φορώντας τα κιτρινόμαυρα σε 46 ματς πρωταθλήματος.

Εξάλλου, πέρα από τις «συγγένειες» με παίκτες και προπονητές που έχουν υπηρετήσει και τους δύο συλλόγους, υπάρχει και... κανονική συγγένεια. Στην ΑΕΚ ανήκει τα τελευταία χρόνια και φέτος είναι στο ρόστερ ο Μιχάλης Καμπερίδης. Όπως στο απέναντι στρατόπεδο, θα βρίσκεται ο αδερφός του και ρούκι στη Stoximan.gr Basket League, Γιώργος!

Τι έχουν κάνει φέτος...

Το ξεκίνημα των δύο ομάδων στο φετινό πρωτάθλημα, είναι εκ διαμέτρου αντίθετο, όπως άλλωστε και οι στόχοι που έχουν. Η μεν ΑΕΚ -που επίσης έχει προκριθεί στον τελικό του Κυπέλλου και συμμετέχει και στο BCL- έχει ρεκόρ 3-2 μετρώντας τρεις νίκες στο ΟΑΚΑ και δύο μακριά από αυτό. Από την άλλη ο Πανιώνιος Βίκος Cola δεν έχει κατακτήσει ακόμα ροζ φύλλο αγώνα, μετρώντας πέντε ήττες σε ισάριθμα παιχνίδια (0-3 εντός, 0-2 εκτός).

Οι δύο ομάδες μετρούν 50 αναμετρήσεις στην Stoiximan.gr Basket League με την ΑΕΚ να μετρά 31 νίκες και τον Πανιώνιο Βίκος Cola 19.


Δεν υπάρχουν σχόλια