Page Nav

HIDE

Grid

GRID_STYLE
TRUE

CUSTOM HEADER

{fbt_classic_header}

Top Ad

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

latest

Υπέρ του Ιστορικού η παράδοση με Άρη στο Κύπελλο

Η παράδοση είναι υπέρ του Ιστορικού με τον Άρη στο Κύπελλο Ελλάδος. Έπειτα από 17 χρόνια ο Ιστορικός αντιμετωπίζει και πάλι τον Άρη στ...

Η παράδοση είναι υπέρ του Ιστορικού με τον Άρη στο Κύπελλο Ελλάδος.

Έπειτα από 17 χρόνια ο Ιστορικός αντιμετωπίζει και πάλι τον Άρη στο Κύπελλο Ελλάδος και συγκεκριμένα από το 2000, όταν είχαν συναντηθεί ξανά οι δυο ομάδες στη διοργάνωση. Μάλιστα κατά σύμπτωση και τότε, στην πρώτη φάση, Πανιώνιος και Άρης ήταν στον ίδιο όμιλο με τον Παναιγιάλειο. Φέτος δυο ομάδες συναντιούνται για έκτη φορά στην ιστορία του θεσμού αλλά σε πέντε διοργανώσεις καθώς το 1999-2000 εκτός από τη φάση των ομίλων έπαιξαν ξανά στα προημιτελικά.

Είναι αξιοσημείωτο πως σε όλες τις αναμετρήσεις με τον Άρη ο Πανιώνιος πήρε πάντα την πρόκριση. Μάλιστα ορισμένες από αυτές τις προκρίσεις συνδυάστηκαν με μεγάλες διακρίσεις, με κορυφαία εκείνη του 1978-79, όταν οι κυανέρυθροι με 5-1 στη Ν. Σμύρνη, ανέτρεψαν το 2-5 του Χαριλάου και στη συνέχεια έφτασαν ως την κατάκτηση του κυπέλλου. Αποκλεισμό του Άρη περιλάμβανε και η πορεία ως τον τελικό του 1989. Ας δούμε την προϊστορία.

1974-75. Φάση των 16 (νοκ άουτ): Άρης-Πανιώνιος 1-2. Ο Άρης προηγήθηκε στο 17΄ με τον Ανανιάδη αλλά στο β΄ ημίχρονο ο Ιστορικός μπήκε δυνατά, ισοφάρισε στο 46΄ με αυτογκόλ του Βένου και πήρε τη νίκη και την πρόκριση με γκολ του Κώστα Τσίκα στο 70΄. Στα προημιτελικά η ομάδα ηττήθηκε 1-0 από τον ΠΑΟΚ στην Τούμπα, με γκολ του Τερζανίδη στο 25΄ και αποκλείστηκε. Ήταν η ομάδα των: Κάκαρη, Φίλη, Ρέλλη, Μωραϊτέλη, Χ. Ιντζόγλου, Χριστοδούλου, Γ. Καλογερόπουλου, Εμβολιάδη, Τσίκα, Μαυρίκη, Κοντούλη, Σαγκορίδη, Μαύρου, Τσιρογιάννη, Λαγού, Ψιμόγιανου κλπ.

1978-79. Προημιτελικά. Μεγάλη πρόκριση στην πορεία προς την κατάκτηση του πρώτου Κυπέλλου της ιστορίας του, απέναντι στην καλύτερη ίσως ομάδα της ιστορίας του Άρη που διεκδικούσε το πρωτάθλημα.

Άρης-Πανιώνιος 5-2. Τα γκολ: Ζήνδρος 8΄, 33΄, Πάλλας 30΄ πέν, Μπαλής 56΄, Όλε 60΄ - Αναστόπουλος 19΄, Παθιακάκης 55΄. Παρά το ό,τι ισοφάρισε 1-1 και μείωσε 3-2 στις αρχές του β΄ ημιχρόνου, η ορμητικότητα του Άρη επέφερε τη βαριά ήττα που δεν άφηνε ρεαλιστικές ελπίδες πρόκρισης, δεδομένου ότι εκείνη την περίοδο, προτεραιότητα του Ιστορικού ήταν η αποφυγή του υποβιβασμού, ενώ ο Άρης είχε την καλύτερη ίσως ομάδα της ιστορίας του.

Πανιώνιος-Άρης 5-1. Τα γκολ: Βαλλίδης 22’ , 42΄, Μαυρίκης 45΄, 78΄, Παθιακάκης 75΄ - Κούης 63΄ πέν. Τρεις ημέρες ενωρίτερα στη Ν. Σμύρνη οι δυο ομάδες ήταν ισόπαλες 0-0 για το πρωτάθλημα, ένα αποτέλεσμα που δεν βόλευε καμία. Ο μεν Άρης έμεινε δυο βαθμούς πίσω από τον πρωτοπόρο Ολυμπιακό, ο δε Πανιώνιος ήταν μόνο δυο βαθμούς πάνω από τη ζώνη του υποβιβασμού. Τίποτα δεν έδειχνε πως ο ιστορικός μπορούσε να ανατρέψει το σκορ του πρώτου αγώνα. Το ματς ξεκίνησε χαλαρά αλλά δυο αλλεπάλληλα γκολ στο τέλος του α΄ ημιχρόνου έδωσαν φτερά στους παίκτες. Παρά τη μείωση με ανύπαρκτο πέναλτι από τον Κούη στο 63΄, το σύνθημα «φουλ επίθεση» που έδωσε ο Μάρκοβιτς απέφερε δυο ακόμα γκολ που επισφράγισαν την πρόκριση.

1988-89. Φάση των 16: Πανιώνιος-Άρης: 3-0 (Μαραγκός, Καπουράνης, Μαύρος), 0-2. Οι κυανέρυθροι κράτησαν την πρόκριση στη ρεβάνς, σε ένα ματς καθοριστικό στην πορεία προς τον τελικό του κυπέλλου 1989. Ήταν η ομάδα του Γιόχανσον, με Θ. Παπαδόπουλο, Μίχο, Τόγια, Κουτρόπουλο, Παπουλίδη, Μαραγκό, Αποσπόρη, Βασιλάκο, Καναρά, Μαύρο, Ζάκκα κλπ

1999-2000. Με τον Άρη βρέθηκαν αντίπαλοι δυο φορές: στον όμιλο και στα προημιτελικά. Α΄ φάση (όμιλος, μονοί αγώνες): Πανιώνιος-Άρης 1-0 (Χρήστος Κόντης). Οι δυο ομάδες ισοβάθμησαν στην πρώτη θέση και προκρίθηκαν και οι δύο.

Προημιτελικά: Άρης-Πανιώνιος 0-0, 0-2 (Κρισμάρεβιτς, Ιωάννου). Ισοπαλία στο Χαριλάου και άνετη πρόκριση στη Ν. Σμύρνη. Στα ημιτελικά ο Ιστορικός σκόνταψε στην ΑΕΚ (1-4, 2-1). Ήταν η ομάδα των: Πουρλιοτόπουλου, Μητσιόπουλου, Ιωάννου, Σαπουντζή, Κόντη, Πάντιτς, Κρισμάρεβιτς, Σοκολόφσκι, Κλάεβιτς, Κρίστιανσεν, Χασιώτη, Φ. Παπαδόπουλου, Νικ. Σακκελαρίδη, Κάφαλη κλπ, που διεκδίκησε και την έξοδο στο Κύπελλο ΟΥΕΦΑ μέσω των μπαράζ.

Σύνοψη: Ο Πανιώνιος, στις πέντε αναμετρήσεις με τον Άρη για το Κύπελλο, έχει πέντε προκρίσεις [8 ματς, 5 νίκ.-1 ισοπ.-2 ήτ., 15-9 γκολ]. Αναμένουμε να συνεχιστεί η παράδοση.

Θοδωρής Μπελίτσος

Δεν υπάρχουν σχόλια