Page Nav

HIDE

Grid

GRID_STYLE
TRUE

CUSTOM HEADER

{fbt_classic_header}

Top Ad

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

latest

Η Σμύρνη μάνα καίγεται...Η τελική φάση της Μικρασιατικής καταστροφής (photos-video)

Τις πρώτες πρωινές ώρες της 27ης Αυγούστου του 1922, έμελλε να γραφτεί η τελευταία πράξη της μεγάλης καταστροφής της Σμύρνης από τους Τ...

Τις πρώτες πρωινές ώρες της 27ης Αυγούστου του 1922, έμελλε να γραφτεί η τελευταία πράξη της μεγάλης καταστροφής της Σμύρνης από τους Τούρκους.

Tα τελευταία ελληνικά τμήματα εγκαταλείπουν τη Σμύρνη από νωρίς το πρωί, ενώ η εμπροσθοφυλακή του τουρκικού ιππικού, υπό το λοχαγό Σερεφετίν και 400 άτομα άτακτοι ιππείς, υπό τον Κορ Πεχλιβάν, εισέρχονται στη πόλη. Λίγο αργότερα, φτάνει και η μεραρχία πεζικού του στρατηγού Μουρσέλ Μπακού.

Μέσα σε πέντε μέρες ο τουρκικός στρατός έκαψε, σκότωσε ατίμωσε κάθε τι ελληνικό στη Σμύρνη. Ο τραγικός απολογισμός ήταν, 25.000 νεκροί και τραυματίες στρατιώτες. Πάνω από 1.500.000 Έλληνες αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τις εστίες των προγόνων τους και να έρθουν σαν πρόσφυγες στην Ελλάδα, αφήνοντας πίσω τους πάνω από 600.000 νεκρούς. Ανάμεσα στα θύματα, ο μητροπολίτης Σμύρνης, Χρυσόστομος.

Δημόσια και ιδιωτικά κτίρια, "σφραγίζονται" με κόκκινη μπογιά και με την εγγραφή <>(μουσουλμανική ιδιοκτησία ) επιλεκτικά από τους κατακτητές, με σκοπό να προστατευτούν από τις πυρκαγιές όπου αργότερα θα έκαιγαν και θα κατέστρεφαν την πόλη.

Επτά ημέρες μετά την αποχώρηση και του τελευταίου ελληνικού στρατιωτικού τμήματος από τη Μικρά Ασία και μετά την είσοδο του τουρκικού στρατού, του ιδίου του Μουσταφά Κεμάλ και των ατάκτων του στην πόλη, ξεκίνησε η καταστροφή της Σμύρνης.

Η φωτιά εκδηλώθηκε αρχικά στην αρμενική συνοικία και συγκεκριμένα μετά την ανατίναξη της εκκλησίας του Αγίου Νικολάου από τους Τούρκους, όπου είχαν καταφύγει γυναικόπαιδα. Με τη βοήθεια του ευνοϊκού για τους Τούρκους ανέμου (που έπνεε αντίθετα από την τουρκική συνοικία) και της βενζίνης με την οποία οι Τούρκοι ράντιζαν τα σπίτια, η φωτιά κατέκαψε όλη την πόλη, εκτός από τη μουσουλμανική και την εβραϊκή συνοικία, και διήρκεσε από τις 13 έως τις 17 Σεπτεμβρίου του 1922.

Η πόλη μετατράπηκε σε σωρό από ερείπια.




Δεν υπάρχουν σχόλια