Page Nav

HIDE

Grid

GRID_STYLE
TRUE

CUSTOM HEADER

{fbt_classic_header}

Top Ad

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

latest

«Στρατιώτες θέλουμε και όχι στρατηγούς...»

Ο Πολύδωρος Συρίγος παραχώρησε μία πολύ ενδιαφέρουσα συνέντευξη για τον μπασκετικό Πανιώνιο στα panionianea.gr .  Πριν από λίγες ημέρες...

Ο Πολύδωρος Συρίγος παραχώρησε μία πολύ ενδιαφέρουσα συνέντευξη για τον μπασκετικό Πανιώνιο στα panionianea.gr

Πριν από λίγες ημέρες, μέσω της Γενικής Συνέλευσης του Ερασιτέχνη Πανιωνίου, αναδείχθηκε η επιτροπή σύστασης της νέας ΚΑΕ. Ένας από τους πέντε ανθρώπους που βρίσκονται στην εν λόγω επιτροπή είναι ο Πολύδωρος Συρίγος, ο οποίος είναι και Αντιδήμαρχος Παιδείας του Δήμου Νέας Σμύρνης.

Τα panionianea.gr μίλησαν μαζί του, τόσο για το "σήμερα" του μπσκετικού Πανιωνίου και τον ρόλο της επιτροπής αυτής, όσο και για πολλά σημαντικά θέματα που αφορούν και το "χθες" της ομάδας.

Αναλυτικά η ενδιαφέρουσα συνέντευξη του Συρίγου στα panionianea.gr:

-Στην τελευταία γενική συνελευση του Πανιωνίου ΓΣΣ ορίστηκε η επιτροπή συστασης της νεας ΚΑΕ στην οποία οριστήκατε μέλος. Ποιός ο ρόλος και οι αρμοδιότητες της επιτροπής αυτής;

“Η επιτροπή αυτή έχει τυπικό ρόλο , αφού καλείται να συστήσει την νέα ΚΑΕ, να της δώσει νομική μορφή, να κάνει έναρξη στην εφορία, να κάνει δημόσια πρόσκληση για την κάλυψη του μετοχικού της κεφαλαίου.Εχει ημερομηνία λήξης της θητείας της , την έναρξη του νέου πρωταθλήματος.Την λειτουργία της νέας ΚΑΕ θα αναλάβουν οι μέτοχοι που θα προκύψουν από την παραπάνω διαδικασία .Αυτοί θα ορίσουν το νεο Διοικητικό Συμβούλιο, νέο ΠΡΟΕΔΡΟ, νέοΔιευθύνων Σύμβουλο. Ο δικός μας μεταβατικός ρόλος έχει σύντομο χρονικό ορίζοντα”.

-Τα τελευταία 3 έτη έχετε συμμετάσχει στην προσπάθεια που ο μπασκετικός Πανιώνιος κάνει για να επιβιώσει στην μετά Λιανού εποχή. Ποιος ο ρόλος σας και ποιες οι εμπειρίες που έχετε αποκομίσει;

“Δεν ειναι η πρώτη φορά που ασχολούμαι με τον μπασκετικό Πανιώνιο. Θεσμικό ρόλο είχα και την περίοδο 1999-2002 επί προεδρίας του Δ.Γερασιμίδη.

Η λήξη της εποχής Λιανού άφησε σημαντικά προβλήματα πίσω της οικονομικά και διοικητικά.Το μπάσκετ του ΠΑΝΙΩΝΙΟΥ παρά τις μεγάλες του επιτυχίες στο παρελθόν δεν ειχε την δυνατότητα να στελεχωθεί με ανθρώπους που είχαν την οικονομική επιφάνεια να κρατήσουν ζωντανή την ιστορία του. Έγιναν λοιπό προσπάθειες με πολυμετοχική σύνθεση να λυθεί αυτό το πρόβλημα.Στην λογική αυτή και αφού μείναμε λίγοι στις επάλξεις , συντάχθηκα δίπλα στους ανθρώπους που έκαναν την υστάτη προσπάθεια να βρεθεί λύση.

Δυστυχώς όμως οι ΠΑΝΙΩΝΙΟΙ έχουμε να αντιμετωπίσουμε και τις παθογένειες μας. Εσωστρέφεια, φυγόκεντρες δυνάμεις, εξωθεσμική μιζέρια, μικροπολιτικές συμφερόντων και νοοτροπιών αποτέλεσαν και αποτελούν τροχοπέδη στην εξέλιξη της ομάδας μας , στην ανάπτυξη της. Ηταν μοιραίος λοιπόν ο υποβιβασμός της περιόδου 2015-2016.

Στην κατάληξη αυτή ευθύνη εχουν όλοι. Αυτοί που άφησαν γυμνή την ομάδα την κρίσιμη στιγμή.Αυτοί που πίστεψαν ότι μπορούν να τα καταφέρουν και απέτυχαν. Αυτοί που ανέλαβαν και έδιωξαν εναν προπονητή και μια ομάδα έτοιμη.

Αυτοί που απαξίωσαν και τελικά άφησαν χρεωμένο έναν σύλλογο να παραπαίει μεταξύ φθορά ακαι αφθαρσίας. Αυτοί που αδιαφόρησαν στην κρίσιμη στιγμή .Αυτοί που προσπάθησαν να προστατέψουν τα κεκτημένα τους με κοντόφθαλμη μικροπολιτική συμφερόντων.Αυτοί που δεν ειχαν την διοικητική ικανότητα και το εκτόπισμα να φέρουν εις πέρας το δύσκολο εγχείρημα.
Όλοι μηδενός εξαιρουμένου έχουν ευθύνη.

Μέσα από την κρίση όμως του 2015-2016 βγήκαν και καλά πράγματα.Καταλάβαμε ότι ο μπασκετικός ΠΑΝΙΩΝΙΟΣ δεν χρειάζεται διχασμό και έριδες.Ο στόχος κοινός , το ερέθισμα μοναδικό. Λίγοι σε ποσότητα, αρκετοί σε ποιότητα με κληρονομιά ένα βαρύ ονομα να μας συντροφεύει. Στην περίσταση αυτή ,στην Β Εθνική ,τα καταφέραμε ...ενωμένοι, παρά τις περσινές απώλειες. Το θαύμα εγινε, 2 χρονιές , 2 ανόδους, ως πρωταθλητές και ναμαστε πάλι στην Α1.

Η συνέχεια όμως θα είναι δυσκολότερη.Τώρα χρειάζεται νηφαλιότητα, ηρεμία. Πρέπει να σταματήσει η εύκολη κριτική και καχυποψία,να σταθούν όλοι δίπλα στην ομάδα μας.Η ανανέωση ειναι απαραίτητη. Αυτοί που κουράστηκαν και εξαντλήθηκαν, ψυχικά, ηθικά και οικονομικά δεν αντέχουν άλλο.

Δεν ξέρω αν πρόσφερα αλλά τουλάχιστον προσπάθησα πολύ σε όλους τους τομείς.Μην ξεχνάμε ότι εχθρός του καλόυ είναι ο καλύτερος.Η πόρτα ανοιχτή σε όλους του φίλους της ομάδας που μπορουν και θελουν να βοηθήσουν.

Η μιζέρια και η κριτική ειναι η εύκολη λύση.Το δύσκολο ειναι να σκύψεις το κεφάλι και να πολεμήσεις.Στρατιώτες θέλουμε και όχι στρατηγούς”.

-Με τα λόγια σου βγάζεις μία πικρία ή μου φαίνεται;

“Δεν βγάζω πικρίες, εξωτερικεύω τις εμπειρίες τριών ετών.Σας μεταφέρω την κόπωση, επικοινωνώ την πραγματικότητα. Η αλήθεια που πολλοί δεν θέλουν να ακουστεί πρέπει να γινει γνωστή.Την περσινή χρονιά κυκλοφόρησε η φήμη ότι έπαιξα ρόλο στις αλλαγές που εγινα στις υποδομές του συλλόγου.Τα πράγματα όμως ειναι τελείως διαφορετικά. Η διαφωνία τους με την διοίκηση Βαρουξάκη προήλθε μέσα από την δική τους τριβή και πρακτική.Ένα ειναι σίγουρο...τον κο Βαρουξάκη τον έφερε στον σύλλογο ο Ιν. Παππάς και ο Θαν.Κωνσταντώνης.

Και αυτό ειναι σημαντικό αφού χωρις την δική του παρουσία η ανοδος στην Α1 δεν θα ήταν γεγονός. Ολοι κρινόμαστε από το αποτέλεσμα και η διοίκηση Βαρουξάκη τα κατάφερε καλά.
Δεν πήγαν ομως το ιδιο καλά τα πράγματα στα τμήματα υποδομών.Με ελλειπή διοικητική παρουσία και χωρίς οικονομική στηριξη, απειρία στην διαχείριση γονιών και νεαρών αθλητών δεν έφεραν το επιθυμητό αποτέλεσμα.

Χρειάζονται αλλαγές εκεί, συνεργασίες παλαιών και νεων προσώπων γιατί ειμαι βέβαιος ότι εκεί είναι το μελλον της ομάδας.Στο οικονομικά αβέβαιο περιβάλλον της χώρας δεν νοείται ξεχωριστή λειτουργία των τμημάτων υποδομής και της ΚΑΕ.

Ελπίζω η φετινή χρονιά να γινει οδηγός για το μέλλον...να γινει ο φαρος για την νεα αρχή.
Στην ζωή μου δεν υπήρξα αχάριστος. Αυτά που κάποιοι μου έδωσαν τα τίμησα και τα τιμώ.Εμαθα όμως και στην αυτοκριτική . Μέσα από τα λάθη μας πρέπει να γινόμαστε καλύτεροι. Δεν ειμαι εκδικητικός .Πρεπει ολοι όμως να λειτουργούν σε αυτό το πλαίσιο.

Ο Πανιώνιος μας ενώνει αλλά δεν ανήκει σε κανέναν. Οι ρόλοι ειναι συγκεκριμένοι και οριοθετημενοι. Υπάρχει διοίκηση, υπάρχουν υπάλληλοι υπάρχουν θεσμοί και διαδικασίες που κανεις δεν εχει δικαίωμα να καταστρατηγεί.”

-Θέλω να σε ρωτήσω για την υπόθεση Μαργετη και την δική σου εμπλοκή το καλοκαίρι του 2015.Νομίζω ότι εχουν ωριμάσει οι συνθήκες για να συζητηθεί το θέμα.

“Το καλοκαιρι του 2015 ο κος ΛΙΑΝΟΣ άφησε την ομάδα που ο ίδιος για μια δεκαετία στηριξε και χρηματοδότησε με μεγάλη επιτυχία.Τότε φάνηκε η η παραγοντική και οικονομική γυμνια της ομάδας.Κανεις παλαιός παράγοντας δεν ανταποκρίθηκε στο καλεσμα . όλοι δήλωσαν αδυναμία και αδιαφορία.

Η Διοικούσα επιτροπή μπάσκετ στον ερασιτέχνη ΠΑΝΙΩΝΙΟ , έχοντας ερθει σε σύγκρουση με τον ΛΙΑΝΟ απείχε επιδεικτικά από την διαδικασία.

Εμφανίστηκε ο Αντώνης Μαργέτης.Επικαλέστηκε την οικογενειακή του σχέση με τον ΠΑΝΙΩΝΙΟ και την επαγγελματική του με τον κο Ι.Καλογρίτσα.Δήλωσε ότι εχει την δυνατότητα να τρέξει το καράβι.Ζήτησε επαφή με τον κο ΛΙΑΝΟ και τον κο ΜΙΣΑΗΛΙΔΗ.

Ετσι και εγινε. Ραντεβού με τον ΛΙΑΝΟ και τον ΜΙΣΑΗΛΙΔΗ. Ο ίδιος ο ΛΙΑΝΟΣ με εντολή του του παρέδωσε τα κλειδιλα της ομάδας. Τέλη ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ άρχισε ο προγραμματισμός, με προπονητή , ροσττερ παικτών , χορηγίες, αθλητικό εξοπλισμό, τιμ μανατζερ, γιατρό, γραφείο τυπου, προπονήσεις στο γήπεδο.

Ο κος ΜΑΡΓΕΤΗΣ πηρε δυο παρατάσεις για την αδειοδότηση της ομάδας ως επίδοξος επενδυτής, Την 2η μάλιστα φορά μου ζήτησε βοήθεια για την εγγυητική. Του προσκόμισα αίτηση για εκδοση εγγυητικής σε πραγματικό λογαριασμό τράπεζας και με αρκετό διαθέσιμο υπόλοιπο.Ο διευθυντής της τράπεζας μας ξεκαθάρισε οτι δεν μπορούσε να βγει εγγυητική αφού δεν υπηρχε αλλαγή της μετοχικής σύνθεσης και μεταβίβαση. Η εμπλοκή μου τελείωσε σε αυτό το σημείο.
Κατα δήλωση του κου ΜΑΡΓΕΤΗ , η συμφωνία με τον ΛΙΑΝΟ χάλασε όταν του ζητήθηκε έλεγχος των λογιστικών της ΚΑΕ από ορκωτούς λογιστές.

Δεν γνωρίζω αν ο κος Μαργέτης είχε ταην δυνατότητα να τρέξει την ομάδα. Καλύτερα θα ξέρει ο κος ΛΙΑΝΟΣ που ως τραπεζίτης ειχε και εχει την δυνατότητα να ελέγξει την βιωσιμότητα ενός επενδυτή.Πάντως δεν πρέπει να ειχε μεγάλες διαφορές από τον κο Ζ.Σταμούλη που τελικά επελέχθη....και ειχε και έτοιμη ομάδα.

Το τελικό αποτέλεσμα της χρονιάς ήταν τραγικό . Φταίω γιατί δεν προέβλεψα τις πραγματικές προθέσεις και των δύο.

-Μάλιστα, μας κάλυψε η απάντηση. Τα τελευταία 2 έτη όμως βοηθήσατε στα χορηγικά τον μπασκετικό ΠΑΝΙΩΝΙΟ.Κάνατε ένα μίνι απολογισμό στην Γ.Συνέλευση του Πανιωνίου. Θέλετε να γίνετε πιο αναλυτικός;

“Η παρουσία της ομάδας στην Β ΕΘΝΙΚΗ ήταν μια δύσκολα διαχειρίσιμη κατάσταση. Ενα καλοκαιριάτικο βραδυνο στην αιθουσα δημοτικού συμβουλίου της Ν.Σμύρνης , το 2016 , βρεθήκαμε 20 άνθρωποι για να διερευνήσουμε και να μετρήσουμε τις δυνάμεις μας.
Στα χαρτιά μαζέψαμε υποσχέσεις και δεσμεύσεις για 50.000 ευρώ. Ξεκινήσαμε να χτίζουμε την ομάδα, βημα βημα και τελικά μειναμε λιγοι...μονοι μας...τα παιδια των υποδομών και 2-3 ακόμη άνθρωποι.

Πηρα απόφαση να στραφώ στην τοπική κοινωνία. Η συμπαράσταση τους και τις δυο χρονιές ηταν συγκλονιστική.
Το στοίχημα ήταν να παρουμε λιγα από πολλους. Τα καταφέραμε.Χορηγίες στην Β ΕΘΝΙΚΗ 35.000 ΕΥΡΏ.

Χορηγίες στην Α2 , σε μετρητα 50.000 ευρώ, σε ανταποδοτικά άλλες 50000. Εσοδα από εισιτηρια και υποδομες αλλες 60000 ευρώ και ετσι 160.000 ευρώ στον κο Βαρουξάκη που συμπλήρωσε τα υπόλοιπα και η ομάδα πέτυχε.

Χορηγοί και υποστηρρικτές, ο Θ.Κοκκινάκης, η SPORTLAND, O NIKOΣ, ΤΟ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΟ, ΤΟ ΠΛΑΤΕΙΑΚΙ, Ο ΜΙΧ.ΣΚΟΥΛΑΤΟΣ, Ο ΝΕΚ.ΚΑΤΣΙΓΙΑΝΝΗΣ, η PIZZA FAN, to ΑΜΙGOS, Το ΑΡΩΜΑ ΚΑΦΕ, το καθαριστήριο ΜΑΡΤΟΣ, το NEW HABITS, O ΛΕΥΤΕΡΗΣ, το CHINAS FANTASY, το ζαχαροπλαστειο ΤΡΟΥΛΛΟΣ, η slider, η ΔΡΙΒΑΠΛΑΣΤ, η ERMIS GRAPHICS, η παραγωγή εισιτηρίων, η DOLLE , o ΔΗΜ ΡΙΖΟΣ, η XMED, o ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΑΟΥ, ο Δημ.Αγγελοπουλος, τα φροντιστήρια ΠΛΑΤΑΝΙΩΤΗΣ, Ο ΒΕΝΕΤΗΣ, ο ΑΝΤΩΝΗΣ ΦΕΤΟΚΑΚΗΣ, η ΥCP, η van der graff, η ΕΥΡΩΗΛΕΚΤΡΙΚΗ, το ωδείο ΕΡΕΥΝΑ, Ο ΒΙΚΟΣ, η EUROOINS, ειναι μερικές από τις επιχειρήσεις και τους φιλους του ΠΑΝΙΩΝΙΟΥ που εβαλαν ενα λιθαράκι στην επάνοδο στην Α1.Στην περίοδο της οικονομικής κρίσης στάθηκαν αρωγοι στην προσπάθειά μας.Κάθε ευρώ που δόθηκε αξιοποιήθηκε, δεν πήγε χαμένο.

Η προσθήκη του κου ΒΑΡΟΥΞΑΚΗ περυσι ηταν καταλυτική.Οι χορηγίες αυτες αποτελούν παράδειγμα προς μιμηση για αλλους συλλογους. Καμμία ομάδα ΒΕΘΝΙΚΗΣ και Α2 δεν κατάφερε να εχει τοσους υποστηρικτές.Ακόμη και στην Α1 αν εξαιρέσει κανεις 2-3 ομάδε οι υπόλοιπες στηρίζονται στην οικονομική ευρωστια των μετόχων τους.

Ευχαριστώ ολους αυτούς που ανταποκρίθηκαν στο καλεσμά μου, καλεσμα που εγινε με ανιδιοτέλεια και σεβασμό στον καθε ευρώ”.

-Κλεινοντας την ενδιαφερουσα αυτή συζήτηση θα ηθελα να σας ρωτήσω για το πως βλεπετε το μελλον του ΠΑΝΙΩΝΙΟΥ στο μπάσκετ;

“Η άνοδος στην Α1 ήταν ένα αθλος για τον ΠΑΝΙΩΝΙΟ. Η διοίκηση του ΕΡ.ΠΑΝΙΩΝΙΟΥ πρέπει να νιωθει υπερήφανη. Η γρήγορη ομως επάνοδος δεν βοήθησε στον αφτιαχτει ενας αγωνιστικός κορμός που να χτιστει η νεα ομάδα γυρω του. Με εξαίρεση 3-4 παίκτες , ο ΠΑΝΙΩΝΙΟΣ πρέπει να χτιστεί από την αρχή.

Χρειάζεται εγρήγορση, συμπνοια και πανω από όλα στόχευση στο να βρεθουν οι άνθρωποι που θα τρεξουν διοικητικά και οικονομικά την ΚΑΕ ΠΑΝΙΩΝΙΟΣ.

Το αγωνιστικό κομμάτι έπεται, εκει πρπει να χτιστεί η νεα φιλοσοφία του συλλόγου.
Η ομάδα πρεπει να χτιστει σε ένα νεο μοντελο που ξεκινάνε από το τμημα υποδομών.Αυτή πρπει να ειναι η βάση μας.Ανδρική ομάδα και ακαδημίες με κοινό τεχνικό διευθυντή, εμπνευσμένο προπονητικό πρόγραμμα, κοινο εργοφυσιολόγο , γυμναστή, προπονητές ακαδημιών βοηθοί στο ανδρικό, παικτες προπονητές στις μικρες ηλικίες.

Το νεο αυτο μοντέλο ειναι το μυστικό, συγκοινωνούντα δοχεια. Εκει που απέτυχε ο κος Βαρουκξάκης πρεπει να επενδύσουμε για το μέλλον.Η φιλοσοφία αυτή λειπει.
Η υπαρξη ξεχωριστών οργανισμών σε ΚΑΕ και ΑΚΑΔΗΜΙΕΣ ειναι παροχημενη πρακτική.Δεν μας λειπουν εμμισθοι υπάλληλοι, μας λειπουν οραματιστές τυπου ΒΑΡΙΚΑ.Μας λείπουν αυτοί που θα δώσουν το στίγμα για την νέα πορεία του συλλόγου.

Δεν λείπουν μονο αυτοι που θα χρηματοδοτήσουν το εγχείρημα. Λειπουν αυτοί που δεν θα πεταξουν τα λεφτά τους στην μαύρη τρυπα και θα δημιουργήσουν ενα στερεο οικοδόμημα με μέλλον και προοπτική.

Ο ΠΑΝΙΩΝΙΟΣ εξαρτάται από τις δικές του δυνάμεις και πρεπει να καθορίζει μονος το μέλλον του. Δειτε στην ΠΑΕ, τα καταφερνουν με λίγα χρηματα, εξαφανιζουν το παλιό, χτιζουν το νεο, με αλλη φιλοσοφία, άλλη νοοτροπία.

Ο ΣΥΛΛΟΓΟΣ πρεπει να δημιουργησει προπονητες , παικτες, γυμναστες και παραγοντες.
Καθε αλλη προσπάθεια κατά την γνωμη μου ειναι πρόσκαιρη και καταδικασμένη. Δεν με ενδιαφέρει προσωπικά.

Ελπίζω σε ενα καλύτερο μελλον με προοπτική και οραμα. Οψόμεθα”.

Δεν υπάρχουν σχόλια