Page Nav

HIDE

Grid

GRID_STYLE
TRUE

CUSTOM HEADER

{fbt_classic_header}

Top Ad

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

latest

Ο Γολγοθάς του ελληνικού ποδοσφαίρου

Γράφει ο Λουζιτανός... Ξεκίνησε η Εβδομάδα των Παθών στην εκκλησία, όπου καθημερινά περιγράφεται η πορεία του Ιησού προς το Γολγοθά...

Γράφει ο Λουζιτανός...

Ξεκίνησε η Εβδομάδα των Παθών στην εκκλησία, όπου καθημερινά περιγράφεται η πορεία του Ιησού προς το Γολγοθά για τη σταύρωση και την μετέπειτα Ανάσταση.

Το ελληνικό ποδόσφαιρο, βέβαια δεν ξέρει από Ανάσταση... Εδώ και χρόνια, από εποχής ίδρυσης επαγγελματικού ποδοσφαίρου για την ακρίβεια, μπήκε σε ένα Γολγοθά, βασανιζόμενο και παθόν υπό την ζηλωτική ηγεμονία των αντίστοιχων φαρισαίων, υπό τις ιαχές του αντίστοιχου όχλου και την απαθή χειρονηψία των αντίστοιχων αρχόντων.

Καθρέφτης αυτής της κατάστασης είναι και η φετινή πορεία του Πανιωνίου. Μια ομάδα που (ξανα)ήρθε από το πουθενά, εκεί που κανένας δεν το περίμενε, να ταράξει τα ήρεμα νερά μιας παγιωμένης κατάστασης, να γίνει η μύγα στο αφρόγαλα των αρχόντων, το κακό σπυρί στην επιδερμίδα κάποιων άλλων. Ο φετινός Πανιώνιος, μη διαθέτοντας παρασκηνιακό υπόβαθρο, παρέταξε αγωνιστικές επιτυχίες, προώθηση αθλητικής ιδεολογίας και ιδανικών, οικογενειακό κλίμα δυσέρευτο σε μια ομάδα και όλα αυτά με χαμηλό κόστος και έναν κόσμο που σιγά σιγά ξαναμαζεύτηκε στο γήπεδο και θυμήθηκε να γιορτάζει το άθλημα.

Ο φετινός Πανιώνιος έγινε με αυτό τον τρόπο ένα «αντιπαράδειγμα» για το κρατούν σύστημα των «εξυγιαντών», των μανατζαρέων και των μεσαζόντων, των χαρτογιακάδων των ομοσπονδιών και πολλών ακόμη, που είδαν μια επιτυχία να δημιουργείται και να απηχεί έξω από τη δική τους λογική των πραγμάτων – όχι μόνο στους κυανέρυθρους φιλάθλους, αλλά σε όλη την Ελλάδα. Και το χειρότερο γι’ αυτούς είναι ότι δεν έχουν να κερδίσουν τίποτε οι ίδιοι, αντίθετα μάλιστα θίγονται, με το να βλέπουν τα σωματεία και ο κόσμος ότι με σωστή διαχείριση και σωστό πνεύμα μπορείς να κατορθώσεις πρωταθλητισμό, χωρίς παρασκήνιο και μια σειρά παρασίτων να ρουφάνε το μεδούλι σου. Επιπλέον, όλο αυτό έγινε χωρίς επεισόδια, χωρίς υποχρεώσεις και εύνοιες στο παρασκήνιο και γενικά με απλότητα, χαμηλούς τόνους, εγκράτεια και πολύ δουλειά.

Κάθε σύστημα έχει κάποιες δικλείδες αυτοπροστασίας, ιδιαίτερα ανθεκτικές όσο η διαφθορά μεγαλώνει. Αυτό που έχει να μας διδάξει η εβδομάδα των Παθών σε αυτό τον τομέα, είναι ότι το σύστημα δεν αντιδρά αμέσως. Οι φαρισαίοι ήταν εκεί όταν ο ταπεινός Ναζαραίος ετύγχανε υποδοχής βασιλιά από τον όχλο, πάνω σε ένα γαϊδουράκι. Ήταν εκεί αλλά δεν έκαναν τίποτα άμεσα. Προκειμένου όμως να χάσουν το «μερτικό» τους επιδόθηκαν σε μια πολιτική που γνώριζαν καλύτερα από τον καθένα: δούλεψαν μεθοδικά και παρασκηνιακά, με κάθε αθέμιτο τρόπο, για να αντιστρέψουν την κατάσταση και εκδηλώθηκαν μόνο όταν ήταν σίγουροι για την έκβαση. Μια έκβαση που περιελάμβανε την πορεία προς το Γολγοθά, με τον ίδιο όχλο σύμφωνο με τα όσα επρόκειτο να συμβούν εκεί.

Με την ίδια έννοια, το σύστημα ήδη έχει αρχίσει να χτυπάει τον Πανιώνιο, με μεθοδικό τρόπο. Μη εξασφάλιση άδειας για την Ευρώπη, θέμα με τον προπονητή παραμονές του πρωταθλήματος την προηγούμενη σεζόν, αλλά και τώρα διαιτησίες για κλάματα, τιμωρίες παικτών, σε λίγο καιρό αρπαγές παικτών και προσπάθεια διάλυσης όσων με κόπο χτίστηκαν τα τελευταία 2 χρόνια στην ομάδα. Ο Πανιώνιος έφερε την άνοιξη για μία ακόμη φορά στο πολύπαθο ελληνικό ποδόσφαιρο, αλλά ταυτόχρονα ακολουθεί και θα ακολουθήσει το δικό του Γολγοθά, εν μέσω των «εξυγιαντών» φαρισαίων και του επιρρεπή όχλου. Και αν η κυανέρυθρη οικογένεια (διοίκηση, παίκτες και κόσμος) μετά το περυσινό στραπάτσο με την άδεια, κατάφερε και επανέλαβε με ακόμη πιο εμφατικό τρόπο το θαύμα και φέτος, το σύστημα θα είναι ακόμη σκληρότερο και θα ελπίσει ότι θαύματα δεν γίνονται κάθε σεζόν.

Κλείνοντας, να σημειώσω ότι ο υφυπουργός αθλητισμού σήμερα Μ. Δευτέρα, εντός της εβδομάδας των Παθών, συναντήθηκε με τους εκπροσώπους των «4 μεγάλων» ΠΟΚ και ΠΑΟΚ (άσχετα αν η βαθμολογία λέει άλλα) δηλώνοντας ότι «Είναι σημαντικό να ανταλλάξουμε σκέψεις και απόψεις για προχωρήσουμε σε καθεστώς ηρεμίας και κυρίως ευνομίας». Μια ευνομία που όλως τυχαίως θα αποφασιστεί παρόντων 4 ομάδων και ερήμην άλλων 12. Φήμες αναφέρουν ότι στο πνεύμα των ημερών στη συνάντηση ζητήθηκε λεκάνη για να πλύνει τα χέρια του ο κ. Υφυπουργός...

Εύχομαι σε όλο τον Πανιώνιο (και όχι μόνο) κόσμο υγεία και να συνεχίσει να βιώνει το κυανέρυθρο θαύμα, το οποίο εν αγνοία των «εξυγιαντών» είναι πάνω και έξω από αγωνιστικές επιτυχίες, παρασκήνια και πολιτικές αποφάσεις.

Δεν υπάρχουν σχόλια