Page Nav

HIDE

Grid

GRID_STYLE
TRUE

CUSTOM HEADER

{fbt_classic_header}

Top Ad

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

latest

Η πρόκριση στον τελικό του '91

Του Ευάνθη Γκόγκουλη Πρωταπριλιά (και Μεγάλη Δευτέρα) του 1991 μπήκαν οι βάσεις για τον πρώτο τίτλο του Πανιωνίου στο μπάσκετ. Κανείς,...




Του Ευάνθη Γκόγκουλη

Πρωταπριλιά (και Μεγάλη Δευτέρα) του 1991 μπήκαν οι βάσεις για τον πρώτο τίτλο του Πανιωνίου στο μπάσκετ. Κανείς, όμως, δεν ξεγελάστηκε μήπως και ήταν... ψέμα! Η σπουδαία ομάδα του Βλάντο Τζούροβιτς, με πρώτα «βιολιά» τους Φάνη Χριστοδούλου και Γιώργο Γάσπαρη, επιβεβαίωσε την ανωτερότητά της και προκρίθηκε στον τελικό του Κυπέλλου Ελλάδας νικώντας στον νοκ άουτ ημιτελικό του κλειστού της Νέας Σμύρνης την ΑΕΚ με 85-82.

Δεν ήταν εύκολη η νίκη, όπως μαρτυρά το σκορ, αν και ο Πανιώνιος ήταν το φαβορί. Όντας σταθερά ο μόνος εκπρόσωπος της Αθήνας που μπορούσε να ανταγωνιστεί το δίπολο της Θεσσαλονίκης, ήταν σαφώς υπέρτερος της ΑΕΚ, παρότι η τελευταία είχε κάνει την έκπληξη στον προημιτελικό. Η νίκη της με 89-79 επί του Άρη, ο οποίος είχε αρχίσει να παρουσιάζει τα πρώτα σημάδια παρακμής (αν και θα κατακτούσε για τελευταία φορά το πρωτάθλημα, ύστερα από μία περιπετειώδη σειρά τελικών με τον ΠΑΟΚ), φανέρωνε τη δυναμική της «Ένωσης». Και το γεγονός ότι η κληρωτίδα μας χαμογέλασε, μια και έβγαλε τον ημιτελικό στη δική μας έδρα, ήταν γεγονός που έπαιξε σημαντικό ρόλο στο όνειρο που ζήσαμε εκείνο το Πάσχα.

Ο Πανιώνιος προηγήθηκε 44-36 με τη λήξη του πρώτου μέρους, όμως η ΑΕΚ αντέδρασε στην επανάληψη και με ηγέτη τον Τόμας Τζόρνταν πέρασε στο 27' για πρώτη φορά μπροστά στο σκορ (54-55)! Τότε μίλησε η κλάση του Γιώργου Γάσπαρη, ο οποίος ανέλαβε ηγετικό ρόλο στο σκοράρισμα και έφερε τους «κυανέρυθρους» ξανά σε ρόλο... αφεντικού. Με ένα καθοριστικό τρίποντο, μάλιστα, 1:10 πριν τη λήξη, διαμόρφωσε το 85-77, «τελειώνοντας» ουσιαστικά το ματς. Το άγχος στις τελευταίες επιθέσεις και η αντίδραση της ΑΕΚ, στάθηκε η αιτία για να μειωθεί η διαφορά στο 85-82, χωρίς όμως να απειληθεί η μεγάλη νίκη που χάριζε το εισιτήριο στον τελικό!

Πολύτιμη συνεισφορά είχε και ο Φάνης Χριστοδούλου, με 19 πόντους και 7 ριμπάουντ, ενώ ο Τζον Χάντσον παρά τα καλά στατιστικά του (22 πόντοι, 11 ριμπάουντ) δεν ικανοποίησε τον πάντα τελειομανή Τζούροβιτς, ο οποίος χαρακτήρισε την απόδοσή του «καθόλου καλή»! Ο Σέρβος τεχνικός κατηγόρησε για πόλεμο νεύρων και τον συμπατριώτη του τεχνικό της ΑΕΚ, τον μακαρίτη Κρέζιμιρ Τσόσιτς, επειδή ζήτησε να χρησιμοποιήσει η ομάδα του τον πάγκο των γηπεδούχων. Δεν έλειψαν και τα επεισόδια, όταν μετά τη λήξη του αγώνα εκνευρισμένοι οπαδοί της «Ενωσης» πέταξαν κέρματα και μπουκάλια σ' αυτούς του Πανιωνίου, προκαλώντας ζημιές εντός και εκτός γηπέδου.

Το Πάσχα που θα ακολουθούσε αναμενόταν πια με μεγαλύτερη ευχαρίστηση, αλλά και προσμονή για κάτι ακόμα μεγαλύτερο από τους φίλους του Πανιωνίου. Την κατάκτηση του τροπαίου στον τελικό της 10ης Απριλίου στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας! Αντίπαλος ήταν ο ΠΑΟΚ, ο οποίος μόλις είχε στεφθεί Κυπελλούχος Ευρώπης, αλλά κανείς δεν τον φοβόταν. Θα καταλάβετε το γιατί σε εννέα ημέρες, όταν θα ασχοληθούμε με εκτενές αφιέρωμα στην κορυφαία στιγμή του τμήματος μπάσκετ του συλλόγου.

Δεν υπάρχουν σχόλια