Page Nav

HIDE

Grid

GRID_STYLE
TRUE

CUSTOM HEADER

{fbt_classic_header}

Top Ad

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

latest

Το μοντέλο... Πανιώνιος!

Του Πάνου Κατσούλα... Ο κ. Ουζουνίδης μετά το πέρας του αγώνα με τον ΠΑΣ στα Γιάννενα δήλωσε, μεταξύ των άλλων, για τη χρησιμοποίηση πο...

Του Πάνου Κατσούλα...

Ο κ. Ουζουνίδης μετά το πέρας του αγώνα με τον ΠΑΣ στα Γιάννενα δήλωσε, μεταξύ των άλλων, για τη χρησιμοποίηση πολλών Ελλήνων ποδοσφαιριστών ότι: «Οι μη αδειοδοτήσεις μας βγήκαν σε καλό. Αλλά και άδεια να πάρουμε πάλι με Έλληνες θα παίξουμε. Είναι καλά παιδιά, που έχουν μεταπτώσεις λόγω απειρίας, αλλά συνεχώς γίνονται καλύτεροι». Σωστά τα είπε ο προπονητής του Ιστορικού. Όμως η επιτυχία της ομάδας, η οποία στηρίζεται σε νέους και γηγενείς ποδοσφαιριστές, έχει την εξήγησή της! Οφείλεται κυρίως στη σωστή δουλειά που γίνεται στις υποδομές και το scouting της ομάδας. Όπως επίσης και σε αυτήν που γίνεται στην 1η ομάδα.

Ο Πανιώνιος από καταβολής έβγαζε σημαντικούς ποδοσφαιριστές ή αναδείκνυε όσους περνούσαν απ’ αυτόν. Υπάρχει επομένως μία ολόκληρη παράδοση, η οποία βέβαια από μόνη της δε λέει τίποτε. Αν δεν πιστεύεις σ’ ένα τέτοιο μοντέλο λειτουργίας, αν δηλ. δεν υπάρχει βαθιά πεποίθηση ότι πρέπει να μαθαίνεις τη τέχνη του ποδοσφαίρου σε νέα παιδιά και να τους αναδεικνύεις δεν πρόκειται να καταφέρεις τίποτε! Κοντολογίς ο Πανιώνιος είναι ένα καλό σχολείο παραγωγής ποδοσφαιριστών. Θα έλεγα ότι ολόκληρος ο σύλλογος είναι ένα καλό αθλητικό σχολείο, που υπό προϋποθέσεις μπορεί να γίνει πολύ καλύτερο!

Επανερχόμενοι στο ποδόσφαιρο οι καλές υποδομές και το scouting αναδείχθηκαν και εξαιτίας των περιστάσεων, που ήταν η δύσκολη οικονομική συγκυρία και το παλιό χρέος που είχε η ΠΑΕ. Με δεδομένη την απαγόρευση μεταγραφών εξαιτίας της μη αδειοδότησης αλλά και επειδή τα χρήματα ήταν λιγοστά, δεν υπήρχε άλλος τρόπος να κινηθεί η ομάδα. Όμως ακόμη και όταν κινείσαι σε μονόδρομο και προκειμένου να βγεις γρηγορότερα από το αδιέξοδο χρειάζονται να γίνουν οι σωστές κινήσεις τόσο με την αγοραπωλησία ποδοσφαιριστών, ώστε αυτές να αποβαίνουν προς όφελος της ομάδας όσο και η σωστή δουλειά σε επίπεδο προπονητή και διοίκησης. Όπως φαίνεται, τουλάχιστον μέχρις στιγμής, όλα τα παραπάνω στον Πανιώνιο λειτούργησαν σωστά. Έτσι με συνετή διαχείριση και το χρέος τιθασεύτηκε, βέβαια δεν ήταν σαν της χώρας μας μη εξυπηρετήσιμο (!), και αγωνιστικά η ομάδα βελτιώθηκε.

Ανεξάρτητα με το ποια θα είναι η συνέχεια το βέβαιο είναι ότι ο Πανιώνιος πρέπει να κινηθεί στο ίδιο επιτυχημένο μοντέλο, που μπορεί να του εξασφαλίσει ακόμη και οικονομική αυτονομία (είναι εφικτό η πώληση ενός ποδοσφαιριστή, όταν η διαχείριση είναι σφιχτή και σωστή, να υπερκαλύπτει τον προϋπολογισμό της επόμενης περιόδου), ώστε να μην έχει ανάγκη από κανένα επιχειρηματία - μεγαλομέτοχο, ο οποίος, όπως γίνεται σε πολλές περιπτώσεις, φεύγοντας μπορεί να αφήσει χρέη και την ομάδα στα κρύα του λουτρού!

Ο Πανιώνιος έχει ανάγκη ενός σωστού πλάνου και ικανών και έντιμων ανθρώπων να τον διοικήσουν. Το πλάνο δε μπορεί παρά να περιλαμβάνει τα παρακάτω βασικά: υψηλού επιπέδου υποδομές (ακαδημίες και ομάδες νέων από τις οποίες οι ικανότεροι θα προωθούνται στη μεγάλη ομάδα), λειτουργία ικανού scouting, προσεγμένη και μόνον αν χρειάζεται επιλογή ξένων ποδοσφαιριστών, επιλογή κατάλληλου αλλά και ικανού προπονητικού τιμ, ικανούς και έντιμους ανθρώπους που θ’ ασχολούνται με τη διοίκηση και θα λογοδοτούν (μέσω διαδικασιών) στον κόσμο του Πανιωνίου, πρόσληψη (από τη διοίκηση) του κατάλληλου έμμισθου manager ο οποίος θα τρέχει τα διάφορα ζητήματα της ομάδας (είναι απαραίτητος στη σημερινή πραγματικότητα επειδή αφενός οι διοικούντες έχουν τις δικές τους επαγγελματικές ασχολίες και αφετέρου επειδή μπορεί να μην είναι γνώστες όλων των ισχυουσών διαδικασιών), άμεση κατασκευή ιδιωτικού προπονητηρίου, που θα στεγάζει όλα τα ποδοσφαιρικά τμήματα και όχι μόνο.

Δεν υπάρχουν σχόλια