Page Nav

HIDE

Grid

GRID_STYLE
TRUE

CUSTOM HEADER

{fbt_classic_header}

Top Ad

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

latest

Η άλωση της Λεωφόρου (video)

Του Ευάνθη Γκόγκουλη Φαίνεται ότι ο Ιανουάριος είναι ο μήνας των μεγάλων «διπλών» για τον Πανιώνιο. Ξεκινήσαμε πριν τρεις μέρες τα «Σαν...

Του Ευάνθη Γκόγκουλη

Φαίνεται ότι ο Ιανουάριος είναι ο μήνας των μεγάλων «διπλών» για τον Πανιώνιο. Ξεκινήσαμε πριν τρεις μέρες τα «Σαν Σήμερα» με το εκπληκτικό 4-1 επί του Ολυμπιακού το 1966, αλλά ακόμα πιο εντυπωσιακό ήταν αυτό που συνέβη την 9η Ιανουαρίου 1983.

Χωρίς να το περιμένει κανείς, η ομάδα μας συνέτριψε με 3-1 τον Παναθηναϊκό στο γήπεδο της Λεωφόρου βάζοντας τέλος στην αρνητική παράδοση που την ήθελε να μην έχει νίκη στην έδρα του «τριφυλλιού» από το ξεκίνημα της Α' Εθνικής, το 1959-60! Και ήταν λογικό να μην περιμένει κανείς αυτό το αποτέλεσμα, μια και ο Πανιώνιος ήταν μέχρι εκείνη τη μέρα ουραγός (!) στη βαθμολογία, έχοντας μαζέψει μόλις 8 πόντους στις πρώτες 12 αγωνιστικές. Όχι ότι ο Παναθηναϊκός «πετούσε», αλλά όσο να 'ναι, δεν είχε τα δικά μας χάλια.

Έλα όμως που το «κυανέρυθρο» DNA είναι ικανό για θαύματα, ακόμα κι όταν η ομάδα πνέει τα λοίσθια. Χωρίς καλή ψυχολογία, μια και στο πρώτο ματς μετά την αλλαγή του χρόνου είχε παραχωρήσει 1-1 στον ΠΑΣ Γιάννινα στη Νέα Σμύρνη, ο Πανιώνιος πήγε στη Λεωφόρο χωρίς υψηλές προσδοκίες. «Αμυνα κι ό,τι κάτσει», που λένε. Και έκατσε!

Αφού στάθηκε τυχερός στο 17', όταν ύστερα από ξαφνικό σουτ του Θανάση Δημόπουλου η μπάλα σταμάτησε στο δοκάρι, ο Πανιώνιος «πάγωσε» το γήπεδο στο δεύτερο λεπτό της επανάληψης. Ο Γιώργος Παπαμιχαήλ έκλεψε την μπάλα πίσω από τη σέντρα, κέρδισε την κόντρα από τον Καψή που ήταν ο μόνος «πράσινος» που βρισκόταν στην άμυνα, πέρασε εύκολα και τον Δαύκο και πλάσαρε στην κενή εστία. Ξαφνικά το 0-1 έδινε ελπίδες για κάτι καλό, αλλά θα άντεχε η άμυνα, που δεν βρισκόταν και στα καλύτερά της;

Οι ελπίδες άρχισαν να μεγαλώνουν στο 55', όταν αποβλήθηκε ο Καψής, αλλά στο 75' οι φίλοι του Πανιωνίου που βρίσκονταν στο γήπεδο ένιωσαν... τη γη να χάνεται κάτω από τα πόδια τους. Υστερα από μία σύγχυση στην άμυνα η μπάλα κατέληξε στα δίχτυα από τον Λα Λινγκ, ευτυχώς όμως ο διαιτητής Μιχαηλίδης είχε σταματήσει νωρίτερα τη φάση μια και είχε δει το χέρι του Πολ Χατζόπουλου με το οποίο ανακόπηκε το σουτ του Τσινού! Ηταν μία από τις πρώτες φορές που ο Αντώνης Μανίκας έδειξε τις ικανότητές του στα χτυπήματα από την άσπρη βούλα, μια και απέκρουσε το πέναλτι του Λα Λινγκ, διατηρώντας το 0-1.

Στην εξέλιξη της φάσης του πέναλτι χάθηκε το αριθμητικό πλεονέκτημα που είχε ο Πανιώνιος, μια και ο Σαραβάκος έκανε ένα βάναυσο φάουλ στον Λα Λινγκ και δικαιολογημένα αντίκρισε την κόκκινη κάρτα. Το ματς, όμως, είχε πάρει πια τον δρόμο του. Οι παίκτες του Παναθηναϊκού δεν είχαν το κουράγιο να αντιδράσουν και η υποδειγματική αντεπίθεση στο 77' τους αποτελείωσε. Ο Θανάσης Καναράς απέφυγε δυο αντιπάλους και έβγαλε σε θέση τετ α τετ τον Ζακ Λατουσέ και ο μέσος από την Αϊτή, αφού πέρασε κι αυτός τον Δαύκο, πλάσαρε στην κενή εστία πετυχαίνοντας το πρώτο και τελευταίο γκολ της καριέρας του με τα κυανέρυθρα!

Εξι λεπτά πριν τη λήξη μπήκε και το κερασάκι στην τούρτα. Ο αείμνηστος Γιάννης Γραβάνης ξεδίπλωσε αυτήν τη φορά την υποδειγματική αντεπίθεση και έβγαλε σε θέση βολής τον Στέλιο Αποσπόρη, ο οποίος στα 18 του τότε, έκανε ντεμπούτο με τον Πανιώνιο στην Α' Εθνική. Δεν «ψάρωσε» όμως μπροστά στην πρόκληση να χριστεί σκόρερ σε μία τόσο μεγάλη νίκη. Πλάσαρε υποδειγματικά τον Δαύκο, διαμορφώνοντας το 0-3. Το γκολ του Τσινού στο 88' απλώς περιόρισε την έκταση του θριάμβου του Πανιωνίου, ο οποίος είχε... αναστηθεί από το πουθενά! Ο Πάνος Μάρκοβιτς, ο ήρωας προπονητής του Κυπέλλου του '79, που καθόταν και τότε στον πάγκο, είχε ξαναφέρει... το αγγλικό ποδόσφαιρο στην Ελλάδα.

Αυτό το «διπλό» έμεινε στην ιστορία επειδή σε συνδυασμό με τις υπόλοιπες εκπλήξεις της ημέρας (νίκη του ΟΦΗ επί της ΑΕΚ στη Νέα Φιλαδέλφεια και ήττα του πρωτοπόρου Ολυμπιακού από τη Λάρισα στο Αλκαζάρ) έκανε πλούσια μία 66χρονη καθαρίστρια από του Ζωγράφου, η οποία κέρδισε 49 εκατ. δρχ. ούσα η μόνη παίκτρια του ΠΡΟ-ΠΟ που έπιασε 13άρι! Δυστυχώς, όμως, δεν είχε συνέχεια για τον Πανιώνιο. Την επόμενη κιόλας Κυριακή ηττήθηκε 3-1 από τη Λάρισα στη Νέα Σμύρνη και παρά τις αναλαμπές που κατά διαστήματα παρουσίασε, τερμάτισε ισόβαθμος με τον Μακεδονικό στη 14η θέση και γλίτωσε τον υποβιβασμό στο αγχωτικό μπαράζ του Βόλου. Σκεφτείτε, όμως, τι θα είχε συμβεί αν είχε έρθει έστω ισόπαλο το ματς της 9ης Ιανουαρίου...

Παναθηναϊκός - Πανιώνιος 1-3
88' Τσινός – 47' Παπαμιχαήλ, 77' Λατουσέ, 83' Αποσπόρης

ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ: Δαύκος, Ταράσης, Καρούλιας, Καψής, Κυράστας, Σημαιοφορίδης (46' Τσινός), Θ. Δημόπουλος, Παπαβασιλείου, Μαυρίδης, Ρότσα, Λα Λινγκ.

ΠΑΝΙΩΝΙΟΣ: Μανίκας, Χατζόπουλος, Γραβάνης, Εμβολιάδης, Χαλκίδης, Καναράς, Λαζάρου, Λατουσέ, Μαυρίκης, Τζήκας (38' Παπαμιχαήλ, 56' Σαραβάκος), Αποσπόρης.


Δεν υπάρχουν σχόλια