Page Nav

HIDE

Grid

GRID_STYLE
TRUE

CUSTOM HEADER

{fbt_classic_header}

Top Ad

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

latest

Από την Σμύρνη, στην Πλατεία...

Ο Ηλίας Γαβαλάς -μέσω του panionianea.gr- κάνει μία αναδρομή στην ιστορία του Πανιωνίου και μας υπενθυμίζει το μεγαλείο και την "αυθεν...

Ο Ηλίας Γαβαλάς -μέσω του panionianea.gr- κάνει μία αναδρομή στην ιστορία του Πανιωνίου και μας υπενθυμίζει το μεγαλείο και την "αυθεντικότητα" του αγαπημένου μας συλλόγου.

Από την Σμύρνη του 1890, στη Νέα Σμύρνη του 2015. Από τον Ορφέα και το Γυμνάσιον στον ιστορικό και ενωμένο Πανιώνιο Γυμναστικό Σύλλογο Σμύρνης.

Η μακρόχρονη ιστορία του Συλλόγου ξεκινάει περι τα τέλη του 19ο αιώνα και συγκεκριμένα το 1890. Τότε, μήνα Σεπτέμβρη και ημέρα 14η, με πρωτοβουλία του νεαρού Νικία Τζέτζου αλλά και πολλών άλλων νεαρών από διάφορες ελληνικές οικογένειες της Σμύρνης ιδρύεται ο Μουσικός Γυμναστικός Σύλλογος «Ορφεύς». Η πρωτοβουλία αυτή πάρθηκε με αυτοσκοπό την ανάδειξη και την ενασχόληση των νεαρών της πόλης με την γυμναστική και μουσική παιδεία.

Τρία χρόνια αργότερα και ενώ ο «Ορφεύς» έχει "ρίξει" το βάρος της ύπαρξης του στο μουσικό κομμάτι, κάποιοι νεαροί αθλητές του συλλόγου αποφασίζουν να διασπαστούν και να δημιουργήσουν έναν νέο σύλλογο με σκοπό να αναπτύξουν περισσότερο τον αθλητισμό. Κάπως έτσι το 1893 γεννιέται το «Γυμνάσιον».

Το 1896 το «Γυμνάσιον» καθιερώνει τους πρώτους Πανιώνιους Αγώνες και το 1897 είναι ιδρυτικό μέλος του ΣΕΓΑΣ μαζί με άλλα 27 σωματεία. Αθλητές του Γυμνασίου από τότε λάμβαναν μέρος σε αρκετούς αγώνες όπως τα «Τήνια», οι «Πανιώνιοι Αγώνες» αλλά και στους πρώτους «Ολυμπιακούς Αγώνες» το 1896. Στους αγώνες αυτούς λάμβαναν μέρος και αθλητές από το σωματείο «Ορφεύς» και έτσι η κοινή συμμετοχή αθλητών από τα δύο σωματεία ως εκπροσώπων της Σμύρνης, είχε αποτέλεσμα την ανάπτυξη φιλικών σχέσεων και οδήγησε τελικά στην επανένωση των δύο ομογάλακτων σωματείων τον Οκτώβριο του 1898.

Από τότε μία ομάδα, ένας σύλλογος μία ιδέα. «ΠΑΝΙΩΝΙΟΣ ΓΥΜΝΑΣΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΣΜΥΡΝΗΣ». Τα χρώμα της ομάδας; Μα φυσικά τα αγαπημένο σε όλους μας κυανέρυθρο. Χρώμα γεμάτο νόημα και πόνο. Το ερυθρό είναι το αίμα των Ελλήνων που χύθηκε στο διωγμό και το κυανό, το χρώμα της Ελλάδας ή και του Αιγαίου που διέσχισαν οι πρόσφυγες.

Οι πρόσφυγες ναι, καθώς ο Πανιώνιος αντιπροσωπεύει την προσφυγιά και τον ξεριζωμό. Όλοι θα γνωρίζεται την ιστορία, την ιστορία που γράφτηκε με μαύρα γράμματα στη Σμύρνη του 1922, όταν ο τούρκικος στρατός εισέβαλε στην πόλη και άρχισε να καταστρέφει τα πάντα παραδίδοντας την στις φλόγες. Μαζί με την Σμύρνη κόντεψε να αφανιστεί και ο Πανιώνιος. 23 μέλη της οικογένειας σφαγιάστηκαν, μέσα σε αυτούς και ο πρώτος πρόεδρος του Συλλόγου και Μητροπολίτης της πόλης Χρυσόστομος.

Χάρη όμως στην επιμονή και τη θέληση του προέδρου τότε Δημητρού Δάλλα (Σμύρνη 1867 - Αθήνα 1929) ο Πανιώνιος τα κατάφερε...ανέτρεψε τα δεδομένα και άρχισε να γράφει την ιστορία με μπλΕ και κόκκινα γράμματα. Γιατί ο ΠΑΝΙΩΝΙΟΣ, όπως είπε και ο Δάλλας, είναι ιδέα και οι ιδέες δεν πεθαίνουν! Την έκφραση αυτή λοιπόν έχει αφουγκραστεί ο κάθε Πανιώνιος φίλαθλος, παλιός και νέος και αποτελεί εδώ και χρόνια το μότο του συλλόγου. Πως να μην ταυτίζεται με τον Πανιώνιο άλλωστε, αφού αντιπροσωπεύει επακριβώς την ιδεολογία της ομάδας!

Ο σύλλογος λοιπόν προσπαθεί να ανασυγκροτηθεί, με τις υπεράνθρωπες προσπάθειες του "αετού" της, όπως αποκαλούσαν τον Δημητρό Δάλλα, βρίσκει στέγη προσωρινά στο Παναθηναικό Στάδιο και αρχίζει να αναγνωρίζεται στο κοινό της Αθήνας λαμβάνοντας μέρος σε διάφορους αγώνες και φυσικά καθιερώνοντας και στην Αθήνα τους Πανιώνιους Αγώνες.

Το 1926 θα μείνει στην ιστορία, διότι με πρωτοβουλία του Πανιωνίου διεξάγεται για πρώτη φορά μια δοκιμαστική αθλητική συνάντηση γυναικών σε στίβο, μπάσκετ και βόλεϊ. Oι γυναικείοι αγώνες στίβου έγιναν με συμμετοχή 28 αθλητριών. Το ίδιο συνέβη και το 1927, με αποτέλεσμα το 1928, έπειτα από εισήγηση του Δάλλα, να ιδρυθεί η Τεχνική Επιτροπή Γυναικείου Αθλητισμού στον ΣΕΓΑΣ.

Το 1937 το Δ.Σ. του Πανιωνίου και το συμβούλιο της κοινότητας Νέας Σμύρνης αποφασίζουν τη μεταφορά της ομάδας στη Νέα Σμύρνη, όπου εκεί έχουν εγκατασταθεί και πολλοί πρόσφυγες μετά τον διωγμό και τη καταστροφή του 1922. Στις 26 Φεβρουαρίου 1938 δημοπρατείται η έκταση και αμέσως αρχίζει η διαμόρφωση του χώρου σε στάδιο με στίβο, κουλουάρ κλπ, ώστε τον Ιούνιο του ίδιου έτους ο Πανιώνιος διοργανώνει στο δικό του γυμναστήριο τους Λαϊκούς Αγώνες Εργαζομένων, τους οποίους είχε καθιερώσει για την αναζήτηση νέων αθλητικών ταλέντων.

Τον ίδιο μήνα γίνεται η θεμελίωση των εγκαταστάσεων του σταδίου, διαστάσεων 170x110 μ., στο οποίο προβλέπεται ποδοσφαιρικό γήπεδο διαστάσεων 105x70 μ. Το 1939 κτίζονται τα αποδυτήρια και το επόμενο έτος ο σύλλογος μεταφέρεται στο Στάδιο Πανιωνίου, όπως ονομάστηκε.

Έτσι ο Πανιώνιος το Σεπτέμβρη του 1940 θα γιορτάσει τη συμπλήρωση των 50 χρόνων από την ίδρυση του στο δικό του καινούριο σπίτι. Το στάδιο Πανιωνίου, τον δικό μας "Ναό", το σπίτι κάθε Πανιώνιου. Ξεκινώντας ένα ταξίδι με μεγάλες διακρίσεις σε όλα τα τμήματα του και πολλές συμμετοχές σε ποικίλους αγώνες προσπαθώντας να κάνει μια νέα λαμπρή αρχή.

Περνώντας λοιπόν καταμεσής στο χρόνο η ομάδα του Πανιωνίου Γυμναστικού Συλλόγου Σμύρνης κατάφερε να διακριθεί σε πολλές διοργανώσεις σε όλα τα αθλήματα στα οποία έχει ενεργά τμήματα (Ποδόσφαιρο ανδρών • Μπάσκετ ανδρών • Βόλεϊ ανδρών • Χάντμπολ ανδρών • Πόλο ανδρών Μπάσκετ γυναικών • Βόλεϊ γυναικών • Πόλο γυναικών Στίβος • Κολύμβηση • Ενόργανη γυμναστική • Τζούντο • Σκάκι • Πινγκ-πονγκ). Πολλοί αθλητές και αθλήτριες του "Ιστορικού" κατάφεραν να κάνουν τους φιλάθλους υπερήφανους για την ομάδα τους, για την ιδεολογία τους και για τις ρίζες τους.

Ο Πανιώνιος έχει στο παλμαρέ του λοιπόν πολλές πρωτιές με σημαντικότερες την κατάκτηση του Βαλκανικού Κυπέλλου από το ποδοσφαιρικό τμήμα το 1971, τη κατάκτηση 2 κυπέλλων Ελλάδος ποδοσφαίρου το 1979, με αντίπαλο την ΑΕΚ και σκορ-νίκης 3-1 και το 1998 απέναντι στην ομάδα του Παναθηναϊκού με σκορ 1-0 με το αλησμόνητο γκολ του Δημήτρη Ναλιτζή!

Επίσης ένα κύπελλο Ελλάδος στο μπάσκετ ανδρών το 1991, καθώς και ένα πρωτάθλημα γυναικών στη καλαθοσφαίριση το κοντινό 2007. Καθώς και πολλές άλλες διακρίσεις.

Αυτά τα πολύ λίγα για την ιστορικότερη ομάδα της Ελλάδας όπου έχει τροφοδοτήσει τον Ελληνικό αθλητισμό με μερικούς από τους μεγαλύτερους Έλληνες αθλητές από τα φυτώρια του. Πάντα στην φιλοσοφία των ανθρώπων του συλλόγου ήταν και είναι η ομάδα να μεταλαμπαδεύει σε όλα τα νέα παιδιά την ομαδικότητα, την προσπάθεια για καταξίωση και τη φιλοδοξία για σπουδαία πράγματα στον ελληνικό και όχι μόνο αθλητισμό.

Και επειδή όσα και να λέει ή να γράφει κανείς για αυτήν την ομάδα είναι επιεικώς λίγα, θα κλείσω με μια ευχή. Εύχομαι λοιπόν αυτή η ομάδα να συνεχίσει να βρίσκεται στο προσκήνιο του ελληνικού αθλητισμού, να πρωταγωνιστεί πάντα και να μας δίνει υπερηφάνεια. Να μας τροφοδοτεί με χαρές και διακρίσεις και να δίνει νόημα στη ζωές μας. Κάποιοι θα προφτάσουν να με πουν υπερβολικό, αλλά για μερικούς από μας ο Πανιώνιος είναι τρόπος ζωής, είναι κομμάτι της καθημερινότητας μας και αναπόσπαστο στοιχείο του εαυτού μας.

ΠΡΟΣΦΥΓΙΑ ΞΕΡΙΖΩΜΟΣ ΥΠΕΡΗΦΑΝΕΙΑ ΙΔΕΑ ΑΡΧΗ ΣΜΥΡΝΗ-ΝΕΑ ΣΜΥΡΝΗ

Ηλίας Γαβαλάς

Δεν υπάρχουν σχόλια