Page Nav

HIDE

Grid

GRID_STYLE
TRUE

CUSTOM HEADER

{fbt_classic_header}

Top Ad

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

latest

Σταμούλης: «Θα επιστρέψουμε στην Α1»

Για την φετινή σεζόν που βρήκε τον Πανιώνιο να υποβιβάζεται στην Α2 κατηγορία μίλησε ο Χάρης Σταμούλης. Ο πρόεδρος του μπασκετικού Πανι...

Για την φετινή σεζόν που βρήκε τον Πανιώνιο να υποβιβάζεται στην Α2 κατηγορία μίλησε ο Χάρης Σταμούλης.

Ο πρόεδρος του μπασκετικού Πανιωνίου τόνισε πως η ομάδα θα στοχεύσει τη νέα χρονιά στην άμεση άνοδο στην Α1, ενώ αρνείται κατηγορηματικά την πιθανότητα πτώσης στη Β’ Εθνική, καθώς υποστηρίζει ότι οι οφειλές είναι διαχειρίσιμες και θα εξοφληθούν.

Από εκεί και πέρα, αναγνωρίζει ως προσωπικό του λάθος τις πολλές αλλαγές παικτών και προπονητών τονίζοντας ότι, “στον Κρις Χουγκάζ δεν δόθηκε ποτέ η δυνατότητα να δουλέψει με μια πλήρη ομάδα“.

Ως γνήσιος Πανιώνιος, όπως χαρακτηρίζει τον εαυτό του, ο κ. Σταμούλης ζητάει συγγνώμη από τους φιλάθλους της ομάδας για τις φετινές στιγμές πίκρας και ζητά τη στήριξή τους, ώστε η ομάδα να πρωταγωνιστήσει στην Α2 και να βρεθεί ξανά στα “μεγάλα σαλόνια” της Α1 κατηγορίας.

Αναλυτικά η συνέντευξη του στην μπασκετική ιστοσελίδα "ebasket.gr":

– Κάντε μας μια ανασκόπηση της φετινής χρονιάς, από τη δική σας πλευρά.
“Μια πολύ δύσκολη χρονιά, σε όλα τα επίπεδα. Τίποτα δεν ήταν εύκολο για εμάς. Το αντίθετο, κάποιος θα μπορούσε να πει ότι συνωμότησαν όλες οι δυνάμεις του σύμπαντος εναντίον μας, ώστε να μην τα καταφέρουμε. Και φυσικά, επειδή δεν μου αρέσει να αποποιούμαι των ευθυνών μου, έγιναν αρκετά λάθη από μέρους μου και δυστυχώς δεν μας συγχωρήθηκε ούτε ένα λάθος. Όλα τα λάθη μας τα πληρώσαμε ακριβά.

Ξεκινήσαμε με τις πολύ συγκινητικές στιγμές των πρώτων αγώνων με τους πιτσιρικάδες, συνεχίσαμε με την καθυστερημένη ολοκλήρωση του ρόστερ, κάπου πιστέψαμε λανθασμένα ότι είχαμε ισορροπήσει και θα μπορούσαμε να σώσουμε την παρτίδα, αλλά η εμφάνιση του αστάθμητου παράγοντα (κυρίως με τραυματισμοί και ασθένειες σε κρίσιμα παιχνίδια) και η λήψη κάποιων εσφαλμένων αποφάσεων, μας έβαλαν ξανά σε κατηφορική διαδρομή, από την οποία δεν μπορέσαμε να ανακάμψουμε.

Η προσπάθεια μας τώρα είναι να μαζέψουμε τα κομμάτια μας και να βάλουμε καινούριους στόχους, με κύριο αυτόν της επιστροφής στη μεγάλη κατηγορία”.

– Όταν αναλάβατε την προεδρία η ομάδα ήταν ήδη σε άσχημη κατάσταση. Περιγράψτε μας τις συνθήκες τότε.
“Η αλήθεια είναι ότι η ομάδα βρισκόταν και με τα δυο πόδια, κι εγώ δεν ξέρω σε ποια κατηγορία. Αυτό που ο κόσμος πρέπει να γνωρίζει είναι ότι εγώ ΔΕΝ ανέλαβα την ομάδα παίρνοντάς την από τα χέρια κάποιου άλλου που την ήθελε. Την ανέλαβα γιατί ΔΕΝ υπήρχε άλλη λύση.

Ούτε επαγγελματίας παράγοντας ήμουν ποτέ, ούτε βέβαια και φιλοδοξώ να γίνω ποτέ, αλλά και ούτε την οικονομική επιφάνεια είχα, για να αντικαταστήσω επάξια τον κ. Λιανό. Όσοι λοιπόν κάνουν κριτική εκ του ασφαλούς, ή πιστεύουν ότι θα τα πήγαιναν καλύτερα στη διαχείριση αυτής της δύσκολης κατάστασης που παραλάβαμε (οικονομικές εκκρεμότητες, έλλειψη διοικητικής οργάνωσης, απουσία προετοιμασίας και παικτών, έλλειψη χρόνου για διορθωτικές κινήσεις), τους προσκαλώ ακόμα και σήμερα να κάνουν τις προτάσεις τους για την επόμενη μέρα.

Εγώ, ως γνήσιος Πανιώνιος, πράγμα που δεν θα επιτρέψω σε κανέναν να μου το αμφισβητήσει ποτέ, είμαι διατεθειμένος να συμπορευτώ με οποιαδήποτε αξιόπιστη εναλλακτική λύση”.

– Τί προσπαθήσατε να αλλάξετε;
“Δεν είχα την πολυτέλεια να σκεφτώ μακροπρόθεσμα. Δεν υπήρχε ο χρόνος για να προσπαθήσω να αλλάξω πράγματα. Ο μοναδικός μου στόχος ήταν η δημιουργία μιας αξιόμαχης ομάδας, που θα παρέμενε την κατηγορία. Το επόμενο καλοκαίρι θα προχωρούσαμε σε δομικές αλλαγές.

Προσωρινά τα καταφέραμε και καλύψαμε το χαμένο έδαφος του περασμένου καλοκαιριού.

Οργανωθήκαμε πρώτα διοικητικά και αγωνιστικά, φτιάξαμε μια ομάδα με αρκετά αξιόλογο υλικό και καλή προοπτική. Οι πολλές ατυχίες, όμως, και κάποια λάθη μας στέρησαν τη δυνατότητα για μια ανάλογη συνέχεια.

Μην ξεχνάτε ότι το ρόστερ ολοκληρώθηκε στο 0-6. Πολλοί με ρωτούν γιατί δεν κράτησα τους παίκτες που μαζεύτηκαν το καλοκαίρι. Μα για ποιους παίκτες μιλάμε; Αν εξαιρέσεις τον Μιλόσεβιτς, που παίζει σταθερά 10-12 λεπτά στην ΑΕΚ, οι υπόλοιποι δεν έπαιξαν πουθενά. Δηλαδή, συγκρίνονταν αυτοί οι παίκτες με τους Ξανθόπουλο, Βεργίνη, Ταπούτο, Κόλεμαν, Κορόλεφ, Χάνκοκ, Ταμπς, Στρναντ, Προύιτ, Γουντς, που εμείς φέραμε στην ομάδα”;

– Κοιτάζοντας πίσω, τί θα είχατε κάνει διαφορετικά;
“Κάτι που σίγουρα θα άλλαζα είναι η αντικατάσταση του Χάνκοκ, με παίκτη ίσης αξίας, μετά τον πρώτο τραυματισμό. Η αλήθεια είναι, βέβαια, ότι οι προτάσεις που είχα ήταν για παίκτες αμφιβόλου αξίας, για ένα προσωρινό… μπάλωμα. Έτσι δεν προχωρήσαμε ποτέ στην αντικατάστασή του, λάθος που στη συνέχεια πληρώσαμε ακριβά.

Επίσης, αυτό που θα άλλαζα, θα ήταν οι επιλογές μου σχετικά με τους προπονητές. Όλοι οι προπονητές ήταν παραπάνω από αξιόλογοι. Εκ του αποτελέσματος, όμως, θεωρώ ότι ο καθένας (για διαφορετικούς λόγους) δεν ήταν η κατάλληλη επιλογή, για την ιδιαίτερη κατάσταση που αντιμετώπιζε ο Πανιώνιος.

Ιδιαίτερα στον Κρις Χουγκάζ δεν δόθηκε ποτέ η δυνατότητα να έχει στη διάθεσή του μια πλήρη ομάδα, με την οποία θα δούλευε. Και φυσικά οι πολλές αλλαγές ήταν λάθος από μόνο του”.

– Οι φίλαθλοι της ομάδας μετά το παιχνίδι με τον ΚΑΟΔ εμφανίστηκαν αρκετά εκνευρισμένοι και στη συνέχεια απομακρύνθηκαν από το γήπεδο, με αποκορύφωμα το ματς με την Ελευσίνα όπου το γήπεδο ήταν σχεδόν άδειο. Τί θέλετε να τους πείτε;
“Δεν μου είναι δύσκολο να αντιληφθώ τη θέση των φιλάθλων, γιατί κι εγώ πρώτα και πάνω απ’ όλα είμαι φίλαθλος. Μάλιστα, πολλοί με έχουν κατηγορήσει γιατί αυτή η ιδιότητά μου με καθιστά παρορμητικό και ίσως κάποιες φορές να με οδήγησε σε λάθος αποφάσεις.

Το μόνο που θέλω να τους πω είναι κάτι κοινότυπο: Ότι, δηλαδή, πρέπει όλοι να σταθούμε δίπλα στην ομάδα στις δύσκολες αυτές στιγμές.

Θέλω να τους διαβεβαιώσω ότι οι προθέσεις όλων μας είναι αγνές και πρωταρχικός μας στόχος είναι -με τη βοήθεια όλων- να γυρίσουμε στην Α1, μέσα στο 2016. Σε κάθε περίπτωση θέλω να ζητήσω συγγνώμη, σε ότι με αφορά, για την πίκρα που όλοι μας νιώσαμε κι ελπίζω αυτή η εμπειρία να μας κάνει πιο δυνατούς, όπως πολλές φορές έχει συμβεί στο παρελθόν με την ομάδα μας”.

– Ακούστηκε ένα σενάριο περί απεργίας των παικτών λίγο πριν τελειώσουν οι αγωνιστικές υποχρεώσεις, λόγω καθυστέρησης των πληρωμών. Πώς αντιμετωπίστηκε η κατάσταση;
“Με τους παίκτες είχαμε καθ’ όλη τη διάρκεια της χρονιάς μια ιδιαίτερα καλή συνεργασία. Έδειξαν κατανόηση στα προβλήματα που αντιμετωπίζαμε κι εμείς από την πλευρά μας προσπαθήσαμε -στο μέτρο των δυνατοτήτων μας- να είμαστε κοντά τους και να είμαστε συνεπείς απέναντί τους, έστω και με κάποιες καθυστερήσεις.

Δεν κάναμε τίποτα το ιδιαίτερο. Απλά τους μιλήσαμε ειλικρινά και δεσμευτήκαμε ότι οι παίκτες που αγωνίστηκαν φέτος θα εξοφληθούν μέχρι το τέλος της σεζόν, από τις τελευταίες δόσεις που αναμένουμε να εισπράξουμε από τον ΟΠΑΠ. Τα χρήματα επαρκούν γι’ αυτό”.

– Ποιος είναι ο υπαίτιος και τί σκοπεύετε να κάνετε για τη εξόφληση των οφειλών της ομάδας;
“Απορώ όταν μου κάνουν αυτή την ερώτηση. Λες και ξεκινήσαμε από μηδενική βάση και είχαμε όλες τις πηγές χρηματοδότησης ανοιχτές. Είχαμε να διαχειριστούμε το budget σχεδόν δυο ομάδων. Είχαμε παλιές υποχρεώσεις από τις προηγούμενες περιόδους, οι οποίες μόνο εν μέρει καλύφθηκαν από τον απερχόμενο μέτοχο.

Σκεφτείτε ότι, μόνο οι υποχρεώσεις προς Αθηναίου, Ζορόσκι, Χαριτόπουλο, οι οποίες δεν αφορούσαν καν την προηγούμενη σεζόν, έφταναν στο ποσό των 110.000 ευρώ, δηλαδή το 1/3 των φετινών μας εσόδων, περίπου. Αυτά πληρώθηκαν στο ακέραιο, διαφορετικά δεν μπορούσαμε να πάρουμε άδεια για μεταγραφές.

Όσο για τα έσοδα μας αν εξαιρέσεις ΟΠΑΠ και τηλεοπτικά (περίπου 330.000), οι υπόλοιπες εισροές ήταν σε απογοητευτικά επίπεδα. Κάποια μικρή βοήθεια 2-3 φιλάθλων, ήταν η μόνη πηγή εσόδων.
Χορηγίες μηδέν, έσοδα από διαρκείας ελάχιστα, εισιτήρια ελάχιστα (ξεπεράσαμε σε εισπράξεις μόνο Ελευσίνα και Κηφισιά), με αποτέλεσμα να μην επαρκούν ούτε για τα έξοδα διεξαγωγής των εντός έδρας αγώνων. Χρειάζεται να πω περισσότερα;

Ήταν ένα μικρό θαύμα που φτάσαμε έως εδώ. Όσο για τον υπαίτιο, έχω μάθει να κοιτάω μπροστά και να αναζητώ λύσεις για το μέλλον. Σε τί θα βοηθούσε τον Πανιώνιο να αναλωθούμε σε μια συζήτηση απόδοσης ευθυνών, ειδικά σε μια τόσο δύσκολη οικονομικά περίοδο, που όλοι διανύουμε “;

– Θα παραμείνετε στην ομάδα στο συγκεκριμένο πόστο; Ποιό είναι το πλάνο για την Α2 του χρόνου;
“Η αλήθεια είναι ότι είχα αποφασίσει, λόγω επαγγελματικών υποχρεώσεων, να εγκαταλείψω την καθημερινή ενασχόληση μου με τον Πανιώνιο, από την επόμενη περίοδο. Αυτό θα συνέβαινε μόνο στην περίπτωση που η ομάδα θα είχε σωθεί και σε μεγάλο βαθμό θα είχε υγιείς βάσεις για τη συνέχεια. Τώρα, θεωρώ υποχρέωση μου και προσωπική μου ευθύνη να συνεχίσω, ώστε να επιτευχθεί η επιστροφή του “ιστορικού” εκεί που ανήκει.

Όσον αφορά στο σχέδιο, αυτό δεν έχει διαφοροποιηθεί ιδιαίτερα από αυτό που αρχικά είχα στο μυαλό μου. Δηλαδή, μια ομάδα που να έχει τη δυνατότητα να παράγει και να τροφοδοτεί το ελληνικό μπάσκετ με παίκτες.

Ο κορμός νέων παικτών που ήδη έχουμε είναι ιδιαίτερα αξιόλογος κι εφόσον πλαισιωθεί με κάποιους έμπειρους παίκτες, είναι απόλυτα εφικτή η δημιουργία μιας ισχυρής ομάδας, που θα επιτύχει την άμεση επιστροφή της στην Α1.

Έχει ήδη εκδηλωθεί ενδιαφέρον για κεντρική χορηγία, αλλά κι άλλες συνεργασίες που θα ενισχύσουν οικονομικά τον Πανιώνιο. Όσον αφορά στην προσέλκυση των καλύτερων δυνατών παικτών, για να πρωταγωνιστήσουμε στην Α2, είναι προφανές (μετά από διάφορες συζητήσεις που έχουμε κάνει) ότι όλοι θα ήθελαν να παίξουν στον Πανιώνιο”.

– Οι αλλαγές προπονητών και παικτών ήταν συλλογική απόφαση ή δική σας;
“Οι τελικές αποφάσεις ήταν πάντα δικές μου. Ειδικά για Αλεξανδρή και Χουγκάζ όλες οι αποφάσεις ήταν πάντα δικές μου και αποτέλεσμα καθαρά προσωπικών μου επιλογών. Υπήρχαν και υπάρχουν άνθρωποι από τους οποίους ζητάω την άποψη τους, αλλά η τελική απόφαση είναι πάντα δική μου, ακόμη και για την παραμικρή λεπτομέρεια που αφορά στη λειτουργία της ομάδας.

Για τους παίκτες, ακολουθούσα πάντα τις εισηγήσεις των εκάστοτε προπονητών, με μοναδικές εξαιρέσεις τους Κορόλεφ, Ταπούτο και τον Χάνκοκ , ο οποίος ήταν αποκλειστικά δική μου ανακάλυψη κι επιλογή”.

– Οι οικονομικές υποχρεώσεις της ομάδας είναι μεγάλες (όχι μόνο της φετινής χρονιάς). Τί σκοπεύετε να κάνετε για αυτό;
“Οι υποχρεώσεις της ομάδας μετά το τέλος και της φετινής περιόδου, θα ανέρχονται σε ένα ποσό που δεν θα μπορούσε κανείς να το χαρακτηρίσει ευκαταφρόνητο, ειδικά στις μέρες μας, με την ανθρωπιστική κρίση που βιώνουμε. Για το μέγεθος, όμως, του Πανιωνίου και σε σύγκριση με όλες τις άλλες επαγγελματικές ομάδες οποιουδήποτε αθλήματος, πιστεύω ότι το σωματείο μας πρέπει να είναι ένα από τα πιο νοικοκυρεμένα που υπάρχουν.

Τα πράγματα δεν είναι ρόδινα, αλλά, σε κάθε περίπτωση θεωρώ την κατάσταση απόλυτα διαχειρίσιμη . Εάν, βέβαια, είχαμε σωθεί τα πράγματα θα ήταν εξαιρετικά απλά και στο οικονομικό σκέλος, αλλά ακόμα κι έτσι πιστεύω ότι θα τα καταφέρουμε”.

– Οι φίλαθλοι ανησυχούν για το μέλλον του Πανιωνίου και πιστεύουν πως η Α2 ίσως του χρόνου γίνει Β’ Εθνική. Υπάρχει αυτό το ενδεχόμενο;
“Καμιά τέτοια περίπτωση! Θα ήταν βλακώδες εκ μέρους μας κάτι τέτοιο. Αυτή η λύση επιλέγεται συνήθως, από ότι έχουμε δει στο παρελθόν, όταν υπάρχουν δυσβάστακτες οφειλές. Θα ήταν τουλάχιστον αστείο να οδηγηθούμε σε μια τέτοια λύση με το σημερινό ύψος των υποχρεώσεων μας. Η προσπάθεια και το μοναδικό μας μέλημα θα είναι η άμεση επιστροφή μας στην Α1, από την επόμενη κιόλας χρονιά”.

Δεν υπάρχουν σχόλια