Page Nav

HIDE

Grid

GRID_STYLE
TRUE

CUSTOM HEADER

{fbt_classic_header}

Top Ad

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

latest

«Γι' αυτό είναι ιστορικός...» (photos)

Ο μπασκετικός Πανιώνιος και μαθηματικά έχει υποβιβαστεί στην Α2, για πρώτη φορά στα χρόνια του επαγγελματικού μπάσκετ και η ιστοσελίδα το...

Ο μπασκετικός Πανιώνιος και μαθηματικά έχει υποβιβαστεί στην Α2, για πρώτη φορά στα χρόνια του επαγγελματικού μπάσκετ και η ιστοσελίδα του ΕΣΑΚΕ ετοίμασε ένα αφιέρωμα στον Ιστορικό.

Αναλυτικά:

«Ο Πανιώνιος έδωσε τη “μάχη” του εκτός των παρκέ τον περασμένο Σεπτέμβριο και την κέρδισε μαζί με το δικαίωμα να αγωνιστεί στην κατηγορία. Εδωσε άλλη μια μέσα στα παρκέ από τον Οκτώβριο όμως δεν είχε το ίδιο αποτέλεσμα. Από το περασμένο Σάββατο παρότι ο ίδιος δεν αγωνίστηκε και μετά τη νίκη του Κόροιβου στην Ελευσίνα, οριστικοποιήθηκε και μαθηματικά ο υποβιβασμός των κυανέρυθρων για πρώτη φορά μετά το 1980. Ο Πανιώνιος ανήκει στο κλειστό γκρουπ εκείνων που δεν υποβιβάστηκαν στα χρόνια του επαγγελματικού πρωταθλήματος (από το 1992) αλλά και πιο πριν από καταβολής Α1 (από το 1986). Αυτό το γκρουπ πια απαριθμεί μόνο τέσσερις ομάδες, τους “αιώνιους” αντιπάλους της Αθήνας (Παναθηναϊκός, Ολυμπιακός) και της Θεσσαλονίκης (ΠΑΟΚ, Αρης).

Είναι μια δύσκολη στιγμή στη μεγάλη ιστορία του Πανιωνίου παρότι υπάρχουν πολλά παραδείγματα άλλων ομάδων, εντός και εκτός των ελληνικών συνόρων για τις οποίες ο υποβιβασμός αποδείχτηκε απλώς μια ευκαιρία για επανεκκίνηση. Εξάλλου η ομάδα της Νέας Σμύρνης έχει όλα εκείνα τα ιστορικά εχέγγυα για να τα καταφέρει. Δεν πήρε τυχαία άλλωστε ο Πανιώνιος το προσωνύμιο “ιστορικός”!

Ο Πανιώνιος έλαβε μέρος στο Πανελλήνιο πρωτάθλημα της περιόδου 1928-29 καταλαμβάνοντας τη δεύτερη θέση και έπειτα από 30 περίπου χρόνια απουσίας από τη μεγάλη κατηγορία επέστρεψε λαμβάνοντας μέρος στο Εθνικό πρωτάθλημα της περιόδου 1967-68. Υποβιβάστηκε το 1980 για να επιστρέψει ένα χρόνο και να μετράει έκτοτε 35 χρόνια αδιάλειπτης παρουσίας στη μεγάλη κατηγορία. Στο διάστημα αυτό κατέκτησε μια φορά το κύπελλο Ελλάδας (το 1991), έπαιξε στον τελικό του πρωταθλήματος (τη σεζόν 1986-87) και έκανε σπουδαίες πορείες στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις με αποκορύφωμα την παρουσία του στα ημιτελικά του κυπέλλου κόρατς και μάλιστα δύο φορές. Την περίοδο 2008-2009 αγωνίστηκε στην Ευρωλίγκα σημειώνοντας ιστορικές νίκες όπως αυτές κόντρα στη Ρεάλ και την Εφές.

Τη φανέλα του Πανιωνίου φόρεσαν αμέτρητοι σπουδαίοι, Ελληνες καλαθοσφαιριστές: Φάνης Χριστοδούλου, Παναγιώτης Γιαννάκης, Θόδωρος Παπαλουκάς, Φαίδωνας Ματθαίου, Τάκης Κορωναίος, Μάκης Δενδρινός, Κώστας Μίσσας, Χρήστος Χριστοδούλου, Γιώργος Σιγάλας, Νίκος Χατζής, Γιώργος Γάσπαρης, Χρήστος Χριστοδούλου, Νίκος Λινάρδος, Αγγελος Κορωνιός, Νίκος Οικονόμου, Γιώργος Διαμαντόπουλος, Γιώργος Καράγκουτης, Γιώργος Καλαϊτζής, Δήμος Ντικούδης, Δημήτρης Παπανικολάου, Γιάννης Καλαμπόκης και πολλοί άλλοι.

Από την πιο ξακουστή μπασκετική πλατεία της χώρας πέρασαν και κάποιοι μεγάλοι ξένοι αθλητές όπως: Ζάρκο Πάσπαλι, Γιούρι Ζντοβτς, Μπόμπαν Γιάνκοβιτς, Πι Τζέι Μπράουν, Τζον Χάντσον, Μαρκ Λάντσμπεργκερ ήταν μεταξύ αυτών.

Την ομάδα καθοδήγησαν από τον πάγκο μεταξύ άλλων οι: Βλάντο Τζούροβιτς, Ντούσαν Ιβκοβιτς, Παναγιώτης Γιαννάκης, Κώστας Μίσσας, Μάκης Δενδρινός, Ευθύμης Κιουμουρτζόγλου, Γιώργος Μπαρτζώκας και Γιάννης Σφαιρόπουλος.

Ο Πανιώνιος, μεταξύ άλλων, είναι και μια ομάδα που παραδοσιακά αναδεικνύει μεγάλους σκόρερ.
Είναι χαρακτηριστικό ότι από την περίοδο 2002-2003 τέσσερις διαφορετικοί μάλιστα παίκτες του, κατέκτησαν τον τίτλο του πρώτου σκόρερ του πρωταθλήματος. Ηταν ο Γιώργος Διαμαντόπουλος την περίοδο 2002-2003, ο Νίκος Οικονόμου την περίοδο 2004-2005, ο Νίκος Παππάς την περίοδο 2012-2013 και ο Ερικ ΜακΚόλουμ την περίοδο 2013-2014.

Στα χρόνια του επαγγελματικού πρωταθλήματος, από το 1992 δηλαδή, ο Πανιώνιος σημείωσε 381 νίκες σε 707 αγώνες καταλαμβάνοντας μέχρι σήμερα την 4η θέση της σχετικής λίστας πίσω μόνο από τον Παναθηναϊκό (651 νίκες σε 786 παιχνίδια), τον Ολυμπιακό (617 νίκες σε 793 παιχνίδια) και τον ΠΑΟΚ (414 νίκες σε 722 παιχνίδια) και όντας μπροστά από τον Αρη (378 νίκες σε 707 παιχνίδια) στη λίστα των ομάδων που έδωσαν το παρών και στα 23 χρόνια της κατηγορίας. Στα χρόνια της Α1 (από το 1986), ο Πανιώνιος καταλαμβάνει την 5η θέση της λίστας των ομάδων με τις περισσότερες νίκες έχοντας συνολικά (σε κανονική περίοδο και πλέι οφ) 469 (και 387 ήττες)».

Δεν υπάρχουν σχόλια