Page Nav

HIDE

Grid

GRID_STYLE
TRUE

CUSTOM HEADER

{fbt_classic_header}

Top Ad

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

latest

Παυλόπουλος στα panionianea.gr: «Να δώσουμε όραμα στον κόσμο»

Συνέντευξη εφ' όλης της ύλης παραχώρησε στα panionianea.gr ο Γιάννης Έβανς Παυλόπουλος. Συνέντευξη στον Γιώργο Καρμίρη Ο τεχνι...

Συνέντευξη εφ' όλης της ύλης παραχώρησε στα panionianea.gr ο Γιάννης Έβανς Παυλόπουλος.


Συνέντευξη στον Γιώργο Καρμίρη

Ο τεχνικός διευθυντής των Ακαδημιών της ΠΑΕ Πανιώνιος μίλησε αποκλειστικά στα panionianea.gr και αναφέρθηκε σε όλα τα θέματα που αφορούν τον Ιστορικό.

 Έκανε ειδική αναφορά στο σκάουτινγκ και τον προγραμματισμό που πρέπει να ακολουθήσει ο σύλλογος για να βγει από τον δύσκολο "δρόμο" που βρίσκεται, ενώ δεν παρέλειψε να μιλήσει με τα καλύτερα λόγια για την τωρινή διοίκηση.

Παράλληλα, στάθηκε στην φετινή ομάδα, η οποία όπως τόνισε θα καταφέρει να πετύχει τον στόχο της και αξιολόγησε τις μεταγραφές που έγιναν το περασμένο Καλοκαίρι.

Φυσικά μίλησε για τις ομάδες Κ17 και Κ20 του Πανιώνιου και την εξαιρετική δουλειά που γίνεται από τους προπονητές Κουζινό και Κοροπούλη, ενώ αποκάλυψε πως όλα αυτά τα χρόνια είχε προτάσεις ο ίδιος από πολλές ομάδες, όμως δεν σκέφτηκε ποτέ να φύγει από τον Πανιώνιο.

Αναλυτικά η αποκαλυπτική συνέντευξη του Γιάννη Έβανς Παυλόπουλου στα panionianea.gr

-Αρχικά πείτε μου αν περιμένατε την σεζόν να εξελιχθεί όπως εξελίσσεται μέχρι τώρα για τον Πανιώνιο;

«Η σεζόν εξελίσσεται όπως την περιμέναμε, γιατί είναι όπως όλες οι τελευταίες μας χρονιές και αυτό κατά τη δική μου γνώμη είναι το πρόβλημα του συλλόγου. Επειδή, όλοι μας βάζουμε τις δυνάμεις μας για να σωθεί η χρονιά και αυτό γίνεται αυτοσκοπός. Αυτό όμως είναι και μία τεράστια παγίδα για τον σύλλογο, γιατί ουσιαστικά ο Πανιώνιος τα τελευταία χρόνια χάνοντας μεγάλο μέρος του ρόστερ του με μικρά ανταλλάγματα χάνει ταυτόχρονα και την ψυχή του. Ο Πανιώνιος έτσι μικραίνει ως σύλλογος και αυτό το βλέπουμε και στην εξέδρα κάθε Κυριακή, αλλά το βλέπουμε και σε όλες τις λειτουργίες του συλλόγου. Τα τελευταία χρόνια στον Πανιώνιο έχουν συμβεί πράγματα για τα οποία δεν είμαστε καθόλου περήφανοι. Ο κόσμος δεν έρχεται στο γήπεδο και νομίζω ότι έχει δίκιο. Έχει δίκιο γιατί έχουμε χάσει την αξιοπρέπεια μας. Ο Πανιώνιος είχε ένα ήθος πολύ διαφορετικό απ’ όλους και αυτό ήταν που τον έκανε ξεχωριστό. Ήταν σίγουρα η δεύτερη ομάδα όλων των Ελλήνων φιλάθλων, κάτι που δεν συμβαίνει τώρα. Δεν συμβαίνει γιατί η οικονομική μας δυσπραγία σε συνδυασμό με λανθασμένες διοικητικές πρακτικές και αποφάσεις των τελευταίων χρόνων οδήγησαν τον σύλλογο να χάσει τα ιδανικά του. Η ομάδα θα σωθεί και φέτος, έχουμε καλύτερη ομάδα από αυτές που παλεύουν για τον ίδιο στόχο. Αλλά αυτό θα πρέπει να σταματήσει εκεί, το κυνήγι της σωτηρίας κάθε χρόνο. Η ομάδα για να προχωρήσει και για να υπάρχει τα επόμενα χρόνια θα πρέπει να έχει στόχο ξεκάθαρο, οργάνωση και να δώσει όραμα στον κόσμο. Να βγούμε στον κόσμο και να πούμε το πρόγραμμα μας και τους στόχους μας για τα επόμενα χρόνια. Θα πρέπει να ξαναβάλουμε στην καρδιά των φιλάθλων μας τον Πανιώνιο έτσι όπως ήταν. Αυτό θα επιτευχθεί μόνο δημιουργώντας μία ομάδα με κυρίαρχο το ελληνικό στοιχείο. Αυτό ήταν πάντα ο Πανιώνιος, η ιστορία θα μας οδηγήσει.

Πάντα ο Πανιώνιος πρόσφερε μεγάλους Έλληνες ποδοσφαιριστές αρχικά στον σύλλογο και μετά στο ελληνικό ποδόσφαιρο. Αυτός είναι ο οδηγός μας. Αυτό πρέπει να συμβεί και τώρα. Με απόφαση του συλλόγου, όχι επειδή μας το επιβάλουν τα οικονομικά προβλήματα, στον Πανιώνιο θα έρχονται μόνο Έλληνες παίκτες με κάποιες πινελιές ξένων παικτών, οι οποίοι θα είναι και εξαιρετικοί ως ποδοσφαιριστές αλλά και ως χαρακτήρες. Έτσι ο κόσμος θα ξαναέρθει κοντά μας, θα αγαπήσει ένα τέτοιο εγχείρημα, γιατί αυτό είναι ο Πανιώνιος. Ταυτόχρονα θα αποκτήσουμε ξανά τον σεβασμό των Ελλήνων φιλάθλων, ο οποίος τώρα έχει χαθεί επειδή είμαστε πίσω από τις εξελίξεις. Δηλαδή, εμείς ουσιαστικά ακολουθούμε τις εξελίξεις. Ο κάθε δυνατός σου παίρνει τους παίκτες και δίνει ότι θέλει. Δεν πρέπει να συνεχίσουμε έτσι. Πως θα γίνει όμως αυτό. Για μένα είναι ξεκάθαρο ότι ο Πανιώνιος θα πρέπει να αναπτύξει το τμήμα σκάουτινγκ, όπως ήταν και επί εποχής Τσακίρη. Ο δρόμος που μας βγάζει από την οικονομική δυσκολία είναι αυτός. Εξαντλητικό σκάουτινγκ, πάρα πολύ καλό σε όλη την Ελλάδα. Από εκεί και πέρα, έξυπνες και σωστές πωλήσεις. Δύο είναι οι άξονες. Να βρούμε τον παίκτη και να τον πείσουμε να έρθει εδώ και όταν έρθει η στιγμή να τον πουλήσουμε, να τον πουλήσουμε με μία πολιτική η οποία θα είναι επωφελής για τον σύλλογο. Εδώ να σημειώσουμε κάτι για να καταλάβουμε τι έχει γίνει στην ομάδα τα τελευταία χρόνια. Έχουν φύγει παίκτες όπως οι Τζαβέλλας, Μανιάτης, Σιόβας, Σάμαρης, Κολοβός, Ανέστης, Ντούνης, Λαμπρόπουλος, Αραβίδης, Τσότσαλιτς. Ήδη μέτρησα δέκα παίκτες που είναι βασικότατοι στον Ολυμπιακό, στην ΑΕΚ, στο εξωτερικό, στην Εθνική ομάδα και ο Πανιώνιος που τους έβγαλε αυτούς τους παίκτες είναι πτωχευμένη. Συγνώμη, αλλά είναι ξεκάθαρο ότι εδώ πέρα έχει γίνει κάτι θεόστραβο. Αν ήμασταν σε μία άλλη χώρα αυτή η ομάδα θα ευημερούσε και αγωνιστικά και οικονομικά. Και εμείς αυτή τη στιγμή δεν μπορούμε να πληρώσουμε βασικές μας ανάγκες. Αυτό το πράγμα δεν γίνεται. Αυτό πρέπει να τελειώσει εδώ, για να μπορέσουμε να υπάρχουμε.

Έχουμε την τύχη να έχουμε μία διοίκηση την οποία εμπιστευόμαστε 100%. Είναι άνθρωποι οι οποίοι είναι ξεκάθαρο ότι κάνουν το καλύτερο για τον σύλλογο. Ο Δάρας είναι ένας εξαιρετικός άνθρωπος και πιο πολύ Πανιώνιος από πολλούς πλέον. Ο Ζαμάνης και ο Σκούρας είναι γνωστοί Πανιώνιοι και άνθρωποι που θα κάνουν τα πάντα για να υπερασπίσουν τα συμφέροντα του συλλόγου. Άρα το πρώτο βασικό το έχουμε. Αυτό που χρειαζόμαστε είναι ένα ξεκάθαρο οργανόγραμμα. Να επανδρωθεί ο σύλλογος με ανθρώπους που ξέρουν το αντικείμενο, ο καθένας στον τομέα του. Να μην γίνονται πράγματα τα οποία αποφασίζουν άνθρωποι χωρίς γνώση. Αν δεν έχει γνώση και καλή πρόθεση να έχεις θα κάνεις λάθος και αυτό το λάθος θα το πληρώσει ο σύλλογος. Πρέπει να γίνουν πράγματα επαγγελματικά, να χτίσουμε σωστά την επόμενη μέρα και αυτό θα το καταλάβει ο κόσμος. Ο κόσμος του Πανιωνίου χρειάζεται όραμα. Αυτή είναι η μαγική λέξη για να αναστηθεί ο σύλλογος. Πρέπει να βρει ξανά ο σύλλογος την θέσει που του αρμόζει στο ελληνικό ποδόσφαιρο. Δεν αξίζει στον Πανιώνιο να παλεύει κάθε χρόνο για την παραμονή του. Αν συνεχίσουμε έτσι, κάποια χρονιά δεν θα μας βγάλει, θα πέσουμε και εκεί πια τα πράγματα δυσκολεύουν πολύ τα πράγματα. Θα πρέπει να οργανωθούμε λοιπόν. Μία ακόμη αλήθεια είναι πως ο Πανιώνιος που βγάζει συνέχεια παίκτες δεν είναι κάτι μαγικό. Τι θέλω να πω. Εγώ έχω κάνει μία έρευνα για το σκάουτινγκ την οποία θα την παρουσιάσω και στην διοίκηση, Αυτή η έρευνα απέδειξε ότι από το 1981, το επαγγελματικό ποδόσφαιρο, μέχρι το 2005-06, που τα πράγματα αλλάζουν στον Πανιώνιο με τον Τσακίρη και γίνονται πιο οργανωμένα, σε 24 χρόνια δηλαδή ο σύλλογος πουλάει λιγότερους παίκτες και εισπράττει λιγότερα χρήματα απ’ ότι το 2005 μέχρι το 2010 όπου τα πράγματα εκτινάσσονται, πουλάμε σχεδόν δύο παίκτες σε κάθε μεταγραφική περίοδο με τρία εκατομμύρια τον παίκτη. Δηλαδή έχουμε κάνει σε 24 χρόνια το 1/3 της συγκομιδής χρημάτων και παικτών που κάναμε στα 4 επόμενα.

Πριν το 2005 υπάρχουν πενταετίες ολόκληρες στις οποίες ο Πανιώνιος δεν πουλάει κανέναν παίκτη. Άρα καταρρέει ο μύθος ότι ο Άγιος Ανδρεας, η Πλατεία, ο άνεμος της Νέας Σμύρνης, η φανέλα κλπ παίζουν τον σημαντικό ρόλο. Όλα αυτά είναι καλά, αλλά τον Σάμαρη, τον Κολοβό, τον Μανιάτη, τον Σιόβα κλπ κάποιος τους έφερε εδώ, δεν ήρθαν μόνοι τους. Έγινε δουλειά, υπήρχε πρόγραμμα. Στοχεύαμε τους παίκτες που θέλαμε, τα χαρακτηριστικά τους, όλα αυτά, δεν έγινε τίποτα στην τύχη. Αυτό το πρόγραμμα έφερε το αποτέλεσμα και υπάρχουμε μέχρι και σήμερα. Τώρα, αυτό έχει περιοριστεί στην καλή διάθεση και στην εμπειρία που πλέον έχω εγώ, στην τεράστια βοήθεια του Αντώνη Μανίκα, ο οποίος με την προσωπικότητα του και τις γνωριμίες του σε όλη την Ελλάδα μας δίνει τεράστια βοήθεια. Και φυσικά στην δουλειά των προπονητών από κάτω, οι οποίοι κάθε εβδομάδα παρακολουθούν παίκτες. Επειδή λοιπόν, δεν υπάρχουν μαγικά, θα πρέπει ο σύλλογος να επενδύσει στο κομμάτι του σκάουτινγκ. Δεν πρέπει να χαθεί ούτε ένα συμβόλαιο. Ξέρεις εμένα δεν με βρίσκει καθόλου σύμφωνο το θέμα με τους δανεικούς. Εκτός βέβαια αν αυτός ο δανεικός είναι ο Μήτρογλου, ο οποίος έβαλε 12 γκολ και μας έσωσε. Όλοι οι υπόλοιποι γιατί να έρθουν; Ένας δανεικός παίκτης στερεί πολύτιμο χρόνο συμμετοχής από ένα δικό μας παιδί, ο οποίος αύριο μπορεί να είναι η επόμενη πώληση μας. Πως εμείς στερούμε τα λεπτά συμμετοχής από ένα δικό μας περιουσιακό μας στοιχείο, για έναν παίκτη που δεν μας ανήκει και δεν είναι και ο Μήτρογλου π.χ. Είναι από τα λάθη που κάνουμε με το άγχος, για να μην πέσουμε να γεμίσουμε το ρόστερ μας. Όπως λάθη κάνουμε και με παίκτες που είναι μέτριοι και τους φέρνουμε στην ομάδα. Δεν γίνεται στοχευμένα γι’ αυτό.

Εγώ όταν είχα εισηγηθεί τον Σιόβα, ακολούθησα τότε την Εθνική ομάδα των Νέων από την πρώτη προπόνηση μέχρι τον τελικό στην Αυστρία με την Γερμανία. Είχα όμως την δυνατότητα να το κάνω τότε. Ο σύλλογος είχε ένα μπάτζετ το οποίο ήταν αφιερωμένο στο σκάουτινγκ. Ο Σιόβας στην πορεία έφερε ένα σεβαστό ποσό στον Πανιώνιο και σ δύσκολη στιγμή του συλλόγου. Δηλαδή μας έφερε πίσω στο δεκαπλάσιο τα χρήματα που σπαταλήσαμε εμείς για να τον δούμε και να τον πάρουμε. Αυτό είναι το σκάουτιγκ, χαλάς λίγα, παίρνεις περισσότερα».

-Υπάρχει όμως τώρα η οικονομική δυνατότητα να γίνουν ανάλογα πράγματα;

«Εάν δεν υπάρχει θα πρέπει να την ανακαλύψουμε. Δηλαδή, εγώ εισηγούμαι μία μεταγραφή λιγότερη κάθε χρόνο. Μία απλή μεταγραφή στον Πανιώνιο στοιχίζει 30-40 χιλιάρικα. Αυτά λοιπόν τα λεφτά άστα στην άκρη και αφιέρωσετα σε αυτούς τους τρελούς που έχουν μείνει και μπορούν να βρουν έναν ανάλογο Σιόβα, Σάμαρη κλπ. Γιατί αν δεν πάω εγώ, θα πάει κάποιος άλλος και θα τον πάρει. Αφού λοιπόν ο Πανιώνιος είναι “φτωχός” θα πρέπει να βρει τρόπο να γίνει “πλούσιος” και ο τρόπος είναι ένας, να πουλήσω και για να πουλήσω πρέπει να φέρω καλούς παίκτες και για να τους φέρω πρέπει να τους βρω».

-Πάμε τώρα σε κάτι ακόμα σχετικό με αυτό που λέτε για τους ποδοσφαιριστές. Το Καλοκαίρι τελειώνει το συμβόλαιο του Γιάννου και ο παίκτης αν φύγει θα χαθεί χωρίς οικονομικό όφελος για την ομάδα…

«Θεωρώ πως ο Γιάννου θα χαθεί. Αφού δεν έχει έρθει να ανανεώσει μέχρι τώρα, οι πιθανότητες είναι να χαθεί. Βέβαια, είναι ένα παιδί τέτοιο που αν δεν βρει μία πρόταση που να είναι πολύ δυνατή τότε δεν αποκλείεται να μείνει και εδώ. Η ομάδα αυτή τη στιγμή δεν υπολογίζει στον κουμπαρά της να πάρει κάτι από τον Γιάννου και σίγουρα αυτό είναι άσχημο. Να ένας ακόμη ένας παίκτης λοιπόν που ξεχωρίζει και αν φύγει τώρα δεν θα μπει ούτε ένα ευρώ στο ταμείο της ομάδας. Αυτό θα πρέπει να τελειώσει. Θα έπρεπε από πέρυσι να έχει γίνει νέο συμβόλαιο. Ακόμα και στην αρχή της σεζόν θα ήταν αργά. Από την αρχή έδειξε ποιος είναι ο Γιάννου. Στον Πανιώνιο υπήρχε μία πολυφωνία που ήταν καταστροφική. Αποφάσιζαν άνθρωποι για την ομάδα που δεν είχαν καμία σχέση με το αντικείμενο. Οπότε ποιος θα αποφάσιζε για τον Γιάννου; Ακόμα και καλοί πρόθεση να είχαν, δεν ήταν η δουλεία τους να τον κρίνουν, δεν ήξεραν. Τις αποφάσεις τις παίρνουν άνθρωπου που ξέρουν και μπορούν. Είναι πολύ σημαντικό αυτό. Χρειάζεται καθορισμός αρμοδιοτήτων. Έτσι είναι το επαγγελματικό και το σωστό».

-Σχετικά με το κομμάτι των Ακαδημιών;

«Είναι ξεκάθαρο ότι η απώλεια του Απήλιον ήταν τεράστια. Η έλλειψη γηπέδων, γυμναστηρίων κλπ μας έχει πληγώσει στα κομμάτια των Κ17 και Κ20. Θέλω να ευχαριστήσω όλα τα παιδιά, προπονητές και γυμναστές, για την δουλειά και την προσπάθεια που κάνουν. Παρόλο που ήμαστε τόσο “πληγωμένοι” οι ομάδες είναι σε εξαιρετικό επίπεδο, τόσο την περασμένη σεζόν όσο και φέτος συνεχίζουμε στο ίδιο επίπεδο. Διατηρούμε καλό έμψυχο υλικό. Γίνεται καταπληκτική δουλειά από το τεχνικό τιμ. Δουλεύουμε σε δύσκολες συνθήκες. Η φετινή σεζόν σε Κ17 και Κ20 είναι πολύ καλύτερη απ’ ότι περίμενα. Θεωρούσα ότι θα έχουμε περισσότερα προβλήματα. Η επιτυχία ανήκει αποκλειστικά στο προπονητικό τιμ».

-Θα μου πείτε δύο λόγια για τους προπονητές;

«Να ξεκινήσω λέγοντας πως επί εποχή Τσακίρη εκτός από παίκτες, όπου πάντα έβγαζε ο σύλλογος, αποφασίσαμε να βγάλουμε και Έλληνες προπονητές. Η αρχή είχε γίνει τότε με τον Άκη Μάντζιο, όπου ξεκίνησε ως βοηθός και εξελίχθηκε γιατί είναι ικανός. Δύο φορες βοήθησε την ομάδα να παραμείνει στην κατηγορία. Τώρα είναι ως επαγγελματίας προπονητής. Τώρα συνεχίστηκε με τον Τερεζόπουλο, που είναι ένας εξαιρετικός προπονητής. Κάτι που είχε δείξει από την σεζόν στην Κ20. Έδειξε καλή εικόνα ο Πανιώνιος με τον Δημήτρη, όμως η απαραίτητη βαθμολογική συγκομιδή δεν βοήθησε στο να συνεχίσει το έργο του. Πιστεύω στην Τρίπολη που είναι τώρα με μεγαλύτερη άνεση βαθμολογική μπορεί να κάνει πολλά πράγματα, τον πιστεύω. Σίγουρα έχει να βελτιώσει ακόμα πολλά. Θεωρώ πάντως ότι το πέρασμα του από τον Πανιώνιο ήταν επωφελές τόσο για τον ίδιο βέβαια όσο και για την ομάδα. Τώρα, ο Δημήτρης Κοροπούλης που είναι προπονητής στην Κ20, είναι ένα παιδί που εγώ πιστεύω ότι θα κάνει τα επόμενα χρόνια βήματα προόδου. Παρακολουθούσα την πορεία του στον Ερασιτέχνη και μετέπειτα την δουλειά που έκανε ως βοηθός προπονητή σε ομάδες Β’-Γ’ εθνικής. Μου έδειξε στοιχεία με τα οποία μπορούσα να του εμπιστευτώ την Κ20, τμήμα που για εμάς είναι εν δυνάμει είναι κ πρώτη ομάδα καθώς παιδιά ανεβαίνουν στην ανδρική ομάδα. Δεν με διέψευσε καθόλου ο Δημήτρης, κάνει πολύ καλη χρονιά και κάνει εξαιρετική δουλειά. Τώρα για την Δημήτρη Κουζινό (προπονητής Κ17) έχω έναν απέραντο θαυμασμό. Είναι ένα παιδί που έχει μεγάλη προσφορά στον σύλλογο. Στην Κ17 έρχονται παιδιά από διάφορες ακαδημίες χαμηλής κατηγορίας και πρέπει να φτιάξει την ομάδα από το μηδέν. Ο Δημήτρης κάθε χρόνο το καταφέρνει αυτό. Είναι τρομερό αυτό που κάνει, του αξίζουν συγχαρητήρια. Ξαναλέω όμως ότι αν δεν βοηθηθεί όλο αυτό από το σκάουτινγκ, με σωστές επιλογές παιδιών, μοιραία και αυτά τα τμήματα θα έχουν φθίνουσα πορεία. Πρέπει να επενδύσουμε σε αυτό το κομμάτι».

-Δύο λόγια για τα παιδιά που προβιβάστηκαν στην πρώτη ομάδα, τους Αστρά και Ευαγγέλου;

«Είναι στα πλαίσια της τακτικής της διοίκησης, που λέει όποια παιδιά γίνονται διεθνείς θα πρέπει ο σύλλογος για την προστασία του, αλλά και για την ανταμοιβή των παιδιών να γίνονται επαγγελματίες. Έτσι ο Αστράς, ο οποίος είναι ταλαντούχος τερματοφύλακας και με την σύμφωνη γνώμη του προπονητή τερματοφυλάκων Φιλιππή υπέγραψε το συμβόλαιο του. Έτσι και ο Ευαγγέλου, ο οποίος κατά την άποψη μου είναι ο καλύτερος αμυντικός στην ηλικία του στην Ελλάδα, βασικότατο στέλεχος της Εθνικής Παίδων και θεωρώ ότι θα είναι ο επόμενος ηγέτης της άμυνας του Πανιωνίου. Ταυτόχρονα, βέβαια υπάρχουν αρκετά παιδιά της Κ20 που το Καλοκαίρι μπορεί να ακολουθήσουν τον ίδιο δρόμο. Σε αυτό το σημείο θέλω να πω ότι έχουμε την τύχη να έχουμε έναν πολύ καλό προπονητή στην ομάδα. Ο Μαρίνος Ουζουνίδης είναι ένας προπονητής που ταιριάζει σ αυτό που θέλει να κάνει ο Πανιώνιος. Έχει μία ισορροπία σαν άνθρωπος και προπονητής, έχει γνώση, είναι πολύ καλός στη συνεργασία και είναι έξυπνος στο να βλέπει παιδιά, να τα παίρνει στην πρώτη ομάδα και να τα δουλεύει σωστά. Ταιριάζει στην ομάδα μας. Θεωρώ ότι είναι ένας πολύ καλός προπονητής».

-Οπότε η συνεργασία σας είναι πολύ καλή απ’ ότι μου λέτε…

«Είναι πραγματικά άψογη και είναι μεγάλη μου ευχή να παραμείνει όσα περισσότερα χρόνια γίνεται στον Πανιώνιο».

-Η συνεργασία σας με την τωρινή διοίκηση;

«Δεν μπορώ να πω τίποτα για την τωρινή διοίκηση, γιατί είναι συνέχεια δίπλα μου. Ότι και αν έχουμε χρειαστεί και μπορεί να το κάνει, το κάνει χωρίς δεύτερη κουβέντα. Οι άνθρωποι αυτοί είναι για τον Πανιώνιο αυτή τη στιγμή μία πολύ καλή διοίκηση. Δεν έχουν κανένα όφελος και κάνουν συνεχώς το καλύτερο για τον σύλλογο».

-Νομίζω πως αρκετός κόσμος δεν έρχεται φέτος στο γήπεδο, καθώς είναι επηρεασμένος και από τις διοικήσεις των περασμένων χρόνων…

«Σαφώς, αυτό είναι αλήθεια. Όμως είναι άδικο για την τωρινή διοίκηση που κάνει ότι μπορεί μόνο για το καλό του Πανιωνίου. Βλέπαμε με την περασμένη διοίκηση να έρχονται παίκτες που ούτε καν τους ξέραμε. Χάναμε τα δικαιώματα παικτών, όπως του Σάμαρη, ο οποίος έφυγε με 10 εκατ. Ευρώ από τον Ολυμπιακό και από το ποσοστό που είχαμε συγνώμη αλλά θα είχαμε σωθεί. Έγιναν τρελά πράγματα».

-Πάμε στις μεταγραφές που έγιναν το περασμένο Καλοκαίρι και αν είστε ικανοποιημένος από τις επιλογές σας…

«Θεωρώ ότι κάναμε καλές επιλογές. Αυτό φαίνεται από την εικόνα της ομάδας στα περισσότερα παιχνίδια. Είμαστε ιδιαίτερα ανταγωνιστικοί κόντρα σε ομάδες με πολύ μεγαλύτερα μπάτζετ. Παίζουμε καλό ποδόσφαιρο. Άρα οι επιλογές των παικτών ήταν σωστές, γιατί οι παίκτες μας ανταγωνίζονται παίκτες θεωρητικά μεγαλύτερων ομάδων και τους παίζουν στα ίσια. Η ικανότητα υπάρχει. Αυτό που δεν υπάρχει είναι η πείρα. Είναι μοιραίο. Κάποια παιχνίδια τα χάσαμε από την απειρία μας δυστυχώς. Η βαθμολογική μας θέση μας οδηγεί κατάφορα, με βάση την εικόνα της ομάδας. Εγώ κρατάω το ικανό και ταλαντούχο ρόστερ που έχουμε. Θα σωθεί η ομάδα. Το πίστευα και το πιστεύω».

-Ο Κολοβός ψηφίστηκε ως ο καλύτερος νέος παίκτης του πρωταθλήματος. Ήταν δική σας επιλογή, όταν τον φέρατε στον Πανιώνιο από τον Ωρωπό. Φαντάζομαι αισθάνεστε δικαιωμένος…

«Αισθάνομαι δικαιωμένος όχι σαν Παυλόπουλος, αλλάς σαν Πανιώνιος. Αυτό που είπαμε πριν μας το ενισχύει αυτό το γεγονός. Ένα παιδί που το επιλέξαμε μετά από σωστό σκάουτινγκ και προγραμματισμό, τρία – τέσσερα χρόνια μετά ανακηρύχθηκε ο καλύτερος νέος παίκτης. Τότε πρόλαβε ο Πανιώνιος και τον πήρε και είχαμε δώσει μάχη με τις μισές ομάδες της Σούπερ Λιγκ. Αυτό πρέπει να συμβεί και τώρα».

-Από την εμπειρία σας. Τι είναι αυτό που βλέπετε στα παιδιά σε πιο μικρές ηλικίες και σας τραβάει το ενδιαφέρον;

«Δύο πράγματα προσέχω στα παιδιά και τα θεωρώ απαραίτητα στοιχεία για να πάιξει σε υψηλό επίπεδο. Το πρώτο είναι η τεχνική. Δεν μπορεί για μένα παίκτης που δεν ξέρει μπάλα να σταθεί σήμερα σε υψηλό επίπεδο. Η καλή τεχνική διασφαλίζει κατοχή μπάλας και περισσότερες επιθέσεις. Έτσι περισσότερες οι πιθανότητες για να κερδίσεις ένα παιχνίδι. Το δεύτερο πράγμα είναι το μυαλό. Επίσης δεν μπορεί σε υψηλό επίπεδο χαζός παίκτης να παίξεις. Χρειάζονται σωστές αποφάσεις μέσα στο παιχνίδι σε όποια θέση και αν παίζεις. Αυτοί είναι οι δύο πυλώνες».

-Με βάση πως ο Πανιώνιος θα πετύχει τον στόχο του φέτος. Τη νέα σεζόν θα μπορεί η ομάδα να κάνει το κάτι παραπάνω;

«Θεωρώ ότι για να αλλάξουμε στόχο πρέπει εμείς οι ίδιοι να ξέρουμε που θέλουμε να φτάσουμε. Τα τελευταία χρόνια είμαστε σαν μία ομάδα αμήχανη, η οποία προσπαθεί με νύχια και με δόντια να βγάλει την χρονιά. Το πρώτο που χρειαζόμαστε είναι πρόγραμμα και όραμα και να ψηλώνουμε κάθε χρόνο».

-Είστε πολλά χρόνια στον Πανιώνιο με πολλές επιτυχίες στο ενεργητικό σας. Όλα αυτά τα χρόνια σας έγινε πρόταση από κάποια άλλη ομάδα;

«Φυσικά ναι. Είχα προτάσεις και έχω ακόμα από ομάδες που αν θέλεις θα μπορούσαν να μου λύσουν και το πρόβλημα της καθημερινότητας μου. Αυτό δεν μπορεί να με κερδίσει όμως. Δεν μπορεί να κερδίσει την αγάπη γι’ αυτό που κάνω στον Πανιώνιο. Είναι πολύ δημιουργική δουλειά το σκάουτινγκ και οι ακαδημίες στο ποδόσφαιρο. Παραδείγματα όπως ο Κολοβός που είπαμε ή ο Σάμαρης και άλλοι δεν αγοράζονται. Ο σύλλογος με πιστεύει πάρα πολύ και κάνω την δουλειά μου όπως πρέπει. Είμαι συναισθηματικά δεμένος με τον Πανιώνιο. Είμαι εδώ σχεδόν όλα μου τα χρόνια. Νομίζω ότι αυτός ο σύλλογος έχει την δυναμική για να γίνει ομάδα πρότυπο στην Ελλάδα. Τα έχει όλα. Ιστορία, βαριά φανέλα, έλληνες παίκτες ανέκαθεν, κόσμο. Έχει όλα τα χαρακτηριστικά ομάδας που εγώ θέλω να δουλέψω. Εδώ βλέπεις το όνειρο σου να πραγματοποιείται. Ο μικρός θα ανέβει στην πρώτη ομάδα και θα παίξει. Αυτό που είχες στο μυαλό σου γίνεται. Είναι ότι πιο υπέροχο αυτό. Ότι προτάσεις μου έγιναν τις απέρριψα μέσα σε ένα δευτερόλεπτο».

Δεν υπάρχουν σχόλια